İçeriğe atla

Agelenoidea

Agelenoidea
Tegenaria gigantea
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Agelenoidea

2 familya, 687 tür

Agelenoidea, 2 familya ve 687 tür ile temsil edilen sekiz gözlü örümcek üst familyası.

Familyaları

2 familyadan oluşur:[1]

Türkiye'deki durumu

Türkiye'de yalnızca Agelenidae familyasından 10 cins ve 55 tür bulunur.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Synopsis of the describes Araneae of the World". 13 Mart 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 
  2. ^ "The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kapalı tohumlular</span> bitkiler aleminin çoğunluğunu kapsayan bir şube

Kapalı tohumlular, çiçekli bitkiler, anjiyospermler veya bilimsel ismiyle Angiospermae ya da Magnoliophyta; 64 takım, 416 familya ve bilinen yaklaşık 13,000 cins ve 300,000 tür ile kara bitkilerinin en çeşitli grubunu oluştururlar. Açık tohumlu bitkiler gibi kapalı tohumlu bitkiler de tohum üreten bitkilerdir. Çiçeklerinin, tohumlarındaki endospermlerinin ve tohumlarını içeren meyvelerinin özellikleri ile açık tohumlulardan ayrılırlar. Etimolojik olarak anjiyosperm, bir kılıf içinde tohum üreten bir bitki, başka bir deyişle meyve veren bir bitki anlamına gelir. Terim, Yunanca angeion ve sperma ("tohum") kelimelerinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kertenkele</span> parafiletik sürüngen grubu

Kertenkeleler veya kelerler (Lacertilia), çoğu okyanus ada zincirinin yanı sıra Antarktika hariç tüm kıtalarda yaşayan 6.000'den fazla türü olan, yaygın bir pullu sürüngen grubudur. Grup, yılanları ve Amphisbaenia'yı kapsamadığı için parafiletiktir; bazı kelerler, bu iki dışlanan grupla diğer kelerlerden daha yakından ilişkilidir. Kelerlerin boyutları, birkaç santimetre uzunluğundaki bukalemun ve gekolardan 3 metre uzunluğundaki Komodo ejderine kadar değişir.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek</span>

Örümcek, eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından Araneae takımının üyelerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşar. 2012 rakamlarına göre 112 familyada ve 3879 cinste toplanan 43.244 türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Keseliler</span>

Keseliler, memeliler sınıfının bir alt sınıfıdır. Eteneliler ile aralarındaki en önemli fark, yavruların henüz iyi gelişmemiş şekilde çok erken doğup annenin kesesinde gelişmeye devam etmesidir. Bugün Avustralya ve Amerika'da yaklaşık 320 keseli türü yaşamaktadır. Bunlar bütün memelilerin %6'sını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Araneoidea</span>

Araneoidea, 15 familya ve 11.155 tür ile temsil edilen sekiz gözlü örümcek üst familyası.

<span class="mw-page-title-main">Araneomorphae</span>

Araneomorphae ya da Labidognatha, örümceklerin çoğunun dahil olduğu, 93-95 familya, 3.400 cins ve 37.000 türden oluşan alt takım. Örü memeleri 1, 2 ya da 3 çift olup karnın arkasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Mygalomorphae</span>

Mygalomorphae ya da Orthognatha, 15 familya ve 2.573 türden oluşan örümcek alt takımı. Örü memeleri 1, 2 ya da 3 çift olup karnın arkasında yer alır.

<i>Agelena orientalis</i>

Agelena orientalis, Agelenidae familyasından İtalya'dan İran ve Orta Asya'ya kadar olan bölgede yayılmış bir örümcek türü.

Malthonica campestris, Agelenidae familyasından Avrupa'dan Azerbaycan'a kadar uzanan bölgede bulunan bir örümcek türü.

<i>Malthonica ferruginea</i> Örümcek türü

Malthonica campestris, Agelenidae familyasından Avrupa ve Azorlar'da bulunan bir örümcek türü.

Malthonica picta, Agelenidae familyasından Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika'da bulunan bir örümcek türü.

<i>Malthonica silvestris</i> Agelenidae familyasından Avrupa ve Rusyada bulunan bir örümcek türü

Malthonica silvestris, Agelenidae familyasından Avrupa ve Rusya'da bulunan bir örümcek türü.

<i>Tegenaria agrestis</i> bir örümcek türü

Tegenaria agrestis, Agelenidae familyasından Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar uzanan bölgede, ayrıca ABD ile Kanada'da da bulunan bir örümcek türü.

<i>Tegenaria atrica</i>

Tegenaria atrica, Agelenidae familyasından Avrupa yaygın olan ve ABD'ye de ulaşan bir örümcek türü. 2008 yılında Almanya'da Yılın Örümceği olarak seçilmiştir.

<i>Tegenaria parietina</i> örümcek türü

Tegenaria parietina, Agelenidae familyasından Avrupa, Kuzey Afrika'dan Orta Asya'ya kadar yayılan bir örümcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Thomisoidea</span>

Thomisoidea, 2 familya ve 2564 tür ile temsil edilen sekiz gözlü örümcek üst familyası.

<span class="mw-page-title-main">Dictynoidea</span>

Dictynoidea, Araneomorphae alt takımından 6 familya ve 1718 tür ile temsil edilen sekiz gözlü örümcek üst familyası.

Papağansılar, tropikal ve subtropikal bölgelerin büyük bir bölümünde bulunan, Psittaciformes takımını oluşturan, 387 türü günümüzde yaşayan 402 tür kuştur. Takım üç üst familyaya ayrılır: Psittacoidea, Cacatuoidea ve Strigopoidea. Genel olarak pantropikal bir dağılıma sahip olan papağanların bazı türleri Güney yarımkürede ılıman bölgelerde de yaşar. Papağanlarda en büyük çeşitlilik Güney Amerika ve Avustralasya'da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.