İçeriğe atla

Agave şurubu

Agave şurubu
Besin değeri
Enerji 1300 kJ (310 kcal)
Karbonhidrat76.4 g
 - Şeker68.0 g
Yağ0.45 g
Protein0.1 g
Su22.9 g
Tiyamin (Vit. B1)mg (%İfade hatası: Tanınmayan "{" noktalama karakteri.)
B6 vitamini0.23 mg (%18)
C vitamini17 mg (%28)
Demirmg (%İfade hatası: Tanınmayan "{" noktalama karakteri.)
Magnezyummg (%İfade hatası: Tanınmayan "{" noktalama karakteri.)
Fosfor1 mg (%0)
Potasyum4 mg (%0)
Sodyum4 mg (%0)
Çinko0.01 mg (%0)
Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.

Agave şurubu ya da Maguey şurubu[1] ve genellikle yanlış bir şekilde agave nektarı olarak bilinir. Agave tequilana (mavi agave) ve Agave salmiana dahil olmak üzere çeşitli agave bitkisi türlerinden ticari olarak üretilen bir tatlandırıcıdır. Mavi agave şurubu, tatlandırıcı özellik sağlayan şeker olarak% 56 fruktoz içerir.[2]

Üretimi

Agave tequilana (Mavi Agave)

Agave americana ve A. tequilana bitkilerinden agave şurubu üretmek için, bitkinin yaprakları yedi ila on dört yıl boyunca büyüdükten sonra kesilir. Daha sonra meyve suyu, agave bitkisinin yaprakları kesildikten sonra piña adı verilen gövdesinden çıkarılır.[3] Meyve suyu süzülür, ardından karmaşık bileşenleri (polisakkaritler) basit şekerlere ayırmak için ısıtılır. Sıcaklık 118 dereceden azdır.[4] Ana polisakkarit, fruktoz moleküllerinin bir polimeri olan fruktan olarak adlandırılır. Bu süzülmüş agave suyu daha sonra bal kıvamından daha ince olacak şekilde konsantre edilir. Rengi, işleme esnasındaki sıcaklığa bağlı olarak açıktan koyu kehribara değişir.

Agave salmiana bitki türü Agave tequiliana'dan farklı şekilde işlenir. Bitki geliştikçe, alıntı adı verilen bir sap büyümeye başlar. Sap tamamen büyümeden kesilir ve bitkinin ortasında aguamiel adı verilen bir sıvıyla dolan bir delik açılır. Sıvı günlük olarak toplanır. Sıvı daha sonra ısıtılır, kompleks bileşenlerini fruktoz, glukoz ve sakkaroza böler.

Suda kolay çözünen, agave şurubu soğuk içeçekler için tatlandırıcı olarak kullanılabilir.

Agave suyunu ısı olmadan işlemek için kullanılan alternatif bir yöntem ise enzim kullanmaktır.Biraz daha ayrıntılı olarak, ezilmiş agave hamurundan elde edilen karmaşık bileşenler inülin enzimleriyle hidrolize edilerek basit şekerler elde edilir. Daha sonra ise elde edilen basit şekerli agave suyunun konsantre edilmesi, bilinen şurubu verir. 1998 yılında patenti alınmış bir yöntemdir.[5]

Agave şurubu, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından genel olarak güvenli (GRAS) olarak tanınan gıda envanterinde listelenmemiştir.[6]

Bileşeni

Agave şurubundaki karbonhidrat bileşimi şurubun yapıldığı türe bağlıdır. A. tequilana'da (mavi agav)e şurup % 56 ila % 60 fruktoz,% 20 glikoz ve eser miktarda sakkaroz içerir. A. salmiana'da ise sakkaroz ana şekerdir.[7]

Mutfaklarında kullanımı

Agave şurubu şekerden 1,4 ila 1,6 kat daha tatlıdır.[8] Tariflerde şeker yerine kullanılabilir. Bir bitkiden geldiği için, vegan bir yaşam tarzını takip edenler için bala alternatif olarak yaygın şekilde kullanılır. Genellikle bazı kahvaltılarda kızarmış ekmek ve benzeri gevreklere eklenir. Mavi agave şurubu olarak bilinen spesifik tür, fruktoza alerjisi olan kişiler için önerilmez.[9]

Agave şurupları açık, kehribar, koyu ve çiğ çeşitlerde satılmaktadır. Açık renkli agave şurubu, hafif ve neredeyse nötr bir tada sahiptir ve bu nedenle hassas tadı olan yemeklerde ve içeceklerde kullanılır. Kehribar agave şurubu, orta yoğunlukta bir karamelize aromaya sahiptir ve daha güçlü aromalara sahip yemeklerde ve içeceklerde kullanılır. Koyu agave şurubu, daha güçlü karamelize aromalara sahip olduğundan bazı tatlılarda, etlerde ve deniz ürünleri yemeklerinde kullanılan yemeklere farklı bir tat verir. Hem kehribar hem de koyu agave şurupları bazen krep, waffle ve Fransız tostu için kullanılır. Filtre edilmemiş versiyonları da bulunabilir.[10]

Besin değeri

100 gram referans miktarda, mavi agave şurubu 310 kalori (yemek kaşığı başına 78 kalori) sağlar ve orta düzeyde bir C vitamini ve birkaç B vitamini kaynağıdır. % 76 karbonhidrat,% 23 su, % 0.4 yağ ve ihmal edilebilir proteinden oluşur.[11][12]

Kaynakça

  1. ^ "Maguey honey: the benefits of the alternative sweetener to sugar". Cookist.com (İngilizce). 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020. 
  2. ^ "Identification, classification, and discrimination of agave syrups from natural sweeteners by infrared spectroscopy and HPAEC-PAD". Food Chemistry (İngilizce). 167: 349-357. 15 Ocak 2015. doi:10.1016/j.foodchem.2014.06.111. ISSN 0308-8146. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2020. 
  3. ^ "Manufacturing Agave Nectar step by step". www.globalgoods.com. 22 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  4. ^ "So THAT'S Where Tequila Comes From". HuffPost Canada (İngilizce). 4 Mayıs 2017. 8 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  5. ^ "Method of producing fructose syrup from agave plants - US Patent 5846333". web.archive.org. 26 Eylül 2007. 26 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  6. ^ "GRAS Notices". www.cfsanappsexternal.fda.gov (İngilizce). 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  7. ^ "Bileşeni". 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  8. ^ Johannes, Laura (27 Ekim 2009). "Agave Syrup May Not Be So Simple". Wall Street Journal (İngilizce). ISSN 0099-9660. 2 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  9. ^ "Fructose intolerance: Which foods to avoid?". Mayo Clinic (İngilizce). 25 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  10. ^ Getty, Anna. (2010). Anna Getty's easy green organic : cook well, eat well, live well. San Francisco: Chronicle Books. s. 141. ISBN 978-1-4521-0005-0. OCLC 688505836. 
  11. ^ "FoodData Central". ndb.nal.usda.gov. 21 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 
  12. ^ "USDA ERS - Background". www.ers.usda.gov. 26 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şeker</span> kısa zincirli, suda çözünebilen karbonhidrat

Şeker veya sakkaroz, çoğu yiyecek ve içecekte kullanılan tatlı ve çözünür karbonhidratların genel adıdır. Çoğu bitkide bulunur ama şeker kamışı ve şeker pancarı olmak üzere bünyesinde bundan yeterince elde edilebilecek kadar bulunduran iki bitki vardır. Dünya'daki şekerin %70'i şeker kamışından üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Karbonhidrat</span> sadece karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik bileşik

Karbonhidrat, karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) atomlarından oluşan, genellikle hidrojen-oksijen atomu oranı (suda) 2:1 olan bir biyomoleküldür ve dolayısıyla ampirik (deneysel) formülü Cm(H2O)n şeklindedir. m, n'den farklı da olabilir olmaya da bilir. Ancak, tüm karbonhidratlar bu kesin stokiyometrik tanıma uymaz (örneğin üronik asitler, fukoz gibi deoksi şekerler) ve bu tanıma uyan tüm kimyasallar otomatik olarak karbonhidratlar (örneğin formaldehit ve asetik asit) olarak sınıflandırılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Nişasta</span>

Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır. Çoğunlukla tahıllardan ve patatesten elde edilen tatsız ve kokusuz bir tozdur.

<span class="mw-page-title-main">Fruktoz</span> altı karbonlu bir monosakkaritt

Fruktoz, birçok besin maddesinde bulunan altı karbonlu bir monosakkarittir. Beyaz katı bir görünüme sahip olan fruktoz, suda çok kolay çözünür. Bal, ağaç meyveleri, kavun ve karpuzun da dahil olduğu familyadaki meyveler, dutsu meyveler (berry) ve bazı kök sebzeleri, kayda değer miktarlarda fruktoz içeren sükroz içerir. Sükroz, glukoz ve fruktozun bir araya gelmesiyle meydana gelen bir disakkarittir. Dünya çapında her yıl doğal olarak 240.000 ton fruktozun ototrof canlılar aracılığıyla üretildiği tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sakkaroz</span>

Sakkaroz veya diğer adlarıyla sükroz veya çay şekeri, C12H22O11 formülüyle gösterilen ve bir glukoz ve bir fruktoz molekülünün bir araya gelmesiyle meydana gelen disakkarittir. Sakkarozun sistematik adı β-D-fruktofuranozil-(2→1)-α-D-glukopiranosit şeklindedir. İnsan beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan sükroz, sadece bitkiler tarafından üretilir. Sakkarozun dünyadaki toplam yıllık üretim miktarı 150 milyon tonun üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kestane şekeri</span>

Kestane şekeri, kestane ve şekerli şerbet karışımı bir tatlı. Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır. Kestane şekeri haşlanmış kestane soyulduktan sonra tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbet içine batırılarak yapılır. Kestane şekerinin çikolata vb tatlarla kaplı türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Menekşe</span> genellikle mor renkte çiçek

Menekşe, menekşegiller (Violaceae) familyasına bağlı Viola cinsini oluşturan çoğunlukla saksılarda yetiştirilen bitki türlerinin ortak adı. 400 ile 500 arası türü bulunmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişebilmekle beraber en çok kuzey yarımkürede yetişir. Ayrıca Hawai ve Güneydoğu Asya'da da yetişebilir. Doğada aydınlık, fakat gölgede ve nemli bölgelerde yetişir.

<i>Agave</i>

Agave, Asparagaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Tekila içkisi bu bitkinin Agave tequilana cinsinden üretilir. Diğer adıyla Mavi Agave olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır şurubu</span> Yiyecek Şurubu

Mısır şurubu yiyecek şurubu'dur. Mısır nişastasından elde edilir ve temelde glükozdan müteşekkildir. Yiyeceklerde dokuyu yumuşatmak, hacim kazandırmak, şekerin kristalleşmesini önlemek ve aromayı artırmak için kullanılır. Yüksek fruktoz mısır şurubundan farklıdır. Yüksek fruktoz mısır şurubu, daha yüksek düzeyde fruktoz içeren bir tatlandırıcı olmasıyla ayrılır. Aynı zamanda genel bir terim olarak glükoz şurubu adı da kullanılır çünkü glükoz şurubu çoğunlukla mısır nişastasından elde edilir. Teknik olarak glükoz şurubu buğday, pirinç ve patates gibi kaynaklardan da elde edilebilen tüm sıvı nişastalara verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola'nın formülü</span> Coca-Cola şirketinin Coca-Cola şurubu için gizli tarifi

Coca-Cola formülü, Coca-Cola'nın Coca-Cola ürünü için gizli formülüdür. Şirket, formülü özenle saklanan ticari sır olarak sunar ve sadece özellikle yöneticilerin içinde bulunduğu birkaç çalışan tarafından bilinir.

Şeker itici yakıtı model roketler için yapılan ve yakıt olarak şeker ve oksitleyici içeren bir roket itici yakıtı çeşididir. İtici yakıt üç bileşene ayrılabilir: yakıt, oksitleyici ve katkı maddeleri. Yakıt şekerdir; en yaygın kullanılan şeker sakkarozdur. En yaygın oksitleyici ise potasyum nitrat (KNO3)dır. Katkı maddeleri ya katalizör olarak ya da havalanış veya uçuş estetiğini artırmak amacıyla birçok farklı madde olabilir. Geleneksel şeker itici yakıt formülasyonu genellikle 65:35 oksitleyici - yakıt oranında hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Marshmallow</span> Şeker esaslı şekerleme

Marshmallow, modern bir şekilde tipik haliyle şeker, su ve bir süngerimsi madde kıvamına çırpılmış, genellikle sığır jelatininden oluşan şeker bazlı şekerlemedir. Küçük silindirik parçalar halinde kalıplanır ve mısır şurubu ile kaplıdır. Eş anlamlı olarak, birçok ülkede bu şekere Chamallow da denilmektedir. Marshmallow Hatmi bitkisinden yapılan, tıbbi şekerlemenin modern bir versiyonudur. İsmi «marsh mallow» sözünden gelip "bataklık ebegümeci" anlamına gelir. Böylece İngilizce tıbbi bir bitki olan Malvaceae ebegümecigiller aile olarak bilinir. Ebegümecinin kökünden jelatine benzer yapışkanlı beyaz kitle alınıyordu, zaman içinde bu bitki jelatin ve nişasta ile değiştirildi. Marshmallow ilk zamanlarda hatmi bitkisinin kökü ekstresi gibi boğaz ağrısı için bir çare olarak kullanılmış ve şifalı bitkilerin temelinde üretilerek muhtemelen bir ilaç olarak ortaya çıkmıştır.Antik Mısır yıllardan başlayarak hatmi kökü tonsilitin tedavisinde fındık ve bal ile birlikte kullanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Fruktoz emilim bozukluğu</span>

Fruktoz emilim bozukluğu, eskiden "diyetsel fruktoz intoleransı" (DFI) olarak adlandırılan, bir çeşit sindirim bozukluğu olup, ince bağırsağın enterosit hücrelerindeki fruktoz taşıyıcılarının eksik olması sebebiyle, fruktozun emiliminin bozulması sonucunda gelişir. Bu durum, emilemeyen fruktozun tüm bağırsaktaki fruktoz konsantrasyonunu arttırması ile sonuçlanır. Fruktoz intoleransı ilk olarak 1956'da tanımlanmış ve bildirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cajeta</span>

Cajeta, genellikle keçi sütünden imal edilmiş kalınlaştırılmış karamelden yapılan bir şekerlemedir. Bir tür süt reçelidir. Meksika'da Guanajuato eyaletindeki Celaya şehrinin bir özelliği olarak kabul edilir. Tortilla ekmeğinin üzerine sürülerek, kâğıt helva arasında sıkıştırılarak ya da buzdolabında dondurularak tüketilir.

<span class="mw-page-title-main">Brix</span> Sulu çözeltideki şeker içeriğinin ölçüsü

Brix derecesi , sulu bir çözeltideki çözünmüş şeker derecesidir. Sadece su ve çözünmüş şekerden oluşan bir çözeltide bir derece Brix yaklaşık olarak 10 g/l şekere denk gelmektedir. Eğer çözelti saf sakkaroz dışında çözünmüş başka katılar içeriyorsa, o zaman ° Bx yalnızca çözünmüş katı içeriğine temsil eder. Brix derecesi geleneksel olarak şarap, meyve suyu, akçaağaç şurubu ve bal endüstrilerinde kullanılır. Refraktometre veya hidrometre yardımı ile ölçülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bağcılıkta olgunlaşma</span>

Bağcılıkta olgunlaşma, hasat başlangıcını işaret eden asmadaki şaraplık üzümlerin olgunlaşmasının tamamlanmasıdır. Olgunluğu tam olarak neyin oluşturduğu, hangi tarz şarap üretildiğine ve şarap üreticisinin olgunluk kıstaslarına göre değişir. Üzümler toplandıktan sonra şarabın kalitesini etkileyecek olan üzümün fiziksel ve kimyasal bileşenleri belirlenir. Bu yüzden hasat için en uygun olgunluk anının belirlenmesi şarapçılıkta en önemli karardır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda kimyası</span>

Gıda kimyası gıdada bulunan başlıca bileşenleri, gıdayı oluşturan renkleri, tatları ve meydana gelen reaksiyonlar gibi pek çok farklı konuları ele almaktadır.

Bazen oligofruktoz veya oligofruktan olarak da adlandırılan fruktooligosakkaritler (FOS), alternatif bir tatlandırıcı olarak kullanılan oligosakkarit fruktanlardır. FOS, ticari olarak hazırlanmış şuruplarda şekerin yüzde 30 ila 50'si arasında tatlılık seviyeleri sergiler. Doğal olarak oluşur ve ticari kullanımı, daha sağlıklı ve kalorisi azaltılmış gıdalar için tüketici talebine yanıt olarak 1980'lerde ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Fruktan</span>

Fruktan, fruktoz moleküllerinin bir polimeridir. Kısa zincir uzunluğuna sahip fruktanlar, frukto-oligosakkaritler olarak bilinir. Fruktanlar agave, enginar, kuşkonmaz, pırasa, sarımsak, soğan, yacon, jícama, arpa ve buğday gibi hem monokot hem de dikot besinler başta olmak üzere anjiyospermlerin %12'sinden fazlasında bulunabilir.

<i>Agave angustifolia</i>

Agave angustifolia, Agave cinsine bağlı bir bitki türüdür. Espadin agavesi olarak da bilinir. Meksika'da Mezcal üretiminde bir çok damıtım evi tarafından tercih edilen agave çeşididir.