İçeriğe atla

Agathe Uwilingiyimana

Agathe Uwilingiyimana
4. Ruanda Başbakanı
Görev süresi
18 Temmuz 1993 - 7 Nisan 1994
Yerine geldiğiDismas Nsengiyaremye
Yerine gelenJean Kambanda
Kişisel bilgiler
Doğum 23 Mayıs 1953
Nyaruhengeri
Ölüm 7 Nisan 1994
Kigali

Agathe Uwilingiyimana ya da bilindiği adı ile Madame Agathe[1] (23 Mayıs 1953 - 7 Nisan 1994), Ruandalı öğretim görevlisi ve siyasetçi. Uwilingiyimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1993 ile 1994 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Hutu kökenli olan Uwilingiyimana, 1953 yılında başkent Kigali'nin 140 km güneydoğusunda yer alan Nyaruhengeri köyünde dünyaya gelmiştir. Ailesi doğumundan kısa bir süre sonra çalışıp para kazanabilmek adına Butare'yi terk ederek Belçika Kongosu'na göç etmişlerdir. Uwilingiyimana'nın ailesi dört yaşına geldiğinde yeniden Butare'ye dönüş kararı almıştır.

İlk öğrenim hayatının ardından Notre Dame des Citeaux High School sınavlarını kazanarak burada okumaya başlamıştır. Yirmi yaşına geldiğinde Beşeri bilimler alanında eğitim verme hakkını elde eden Uwilingiyimana, öğretim görevlisi olarak görev almaya başlamıştır.

1976 yılında matematik ve kimya alanında da lisans eğitimini tamamlayan Uwilingiyimana, Butare'de bir okulda matematik öğretmeni olarak görev almaya başlamıştır. Otuz yaşına geldiğinde Ruanda Ulusal Üniversitesi'nde kimya dalında öğretim görevlisi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

1986 yılında Butare Koleji içerisinde kurduğu Tasarruf ve Kredi Kooperatifi adı altındaki yardım organizasyonu ile gerçekleştirdiği başarılı işler sonucunda Kigali'de bulunan devlet yönetiminin dikkatini çeken Uwilingiyimana, mutsuz olan ülkenin güney kesimini temsilen 1989 yılında Ticaret Bakanlığı bünyesinde birçok direktörden biri olarak göreve başlatılmıştır.

1992 yılında muhalefette yer alan Demokratik Cumhuriyet Hareketi (MDR) bünyesine dahil olan Uwilingiyimana, dört ay gibi kısa bir sürede Dismas Nsengiyaremye başbakanlığında kurulan kabinede yer alarak Eğitim Bakanı olmuştur. Eğitim Bakanı olduktan sonra yaptığı ilk icraatlardan biri olarak akademi alanında var olan etnik köken kota sistemini ortadan kaldırmış, bu hareketi sonrasında aşırı Hutu partilerin düşmanlığını kazanmıştır.

Devlet başkanı Juvénal Habyarimana önderliğinde iç savaşın tarafları olan partiler arasında ateşkes ilan ettiği Arusha Antlaşması döneminde başbakan koltuğunda oturan Uwilingiyimana, bu antlaşma sonrasında görevi başındaki on sekizinci gününde görevinden alınıp yerine görevden uzaklaştırılmasında da katkısı bulunan Faustin Twagiramungu atanmak istense de, görevini fiilen sürdürmeye ve Yöneten Başbakan olarak makamını korumayı başarmıştır.

6 Nisan 1994 tarihinde devlet başkanı Habyarimana'nın Genelkurmay Başkanı Déogratias Nsabimana ve Burundi devlet başkanı Cyprien Ntaryamira ile birlikte içerisinde bulunduğu uçağın düşürülmesi sonrasında başbakan Uwilingiyimana aynı akşam Radio France yayınına katılmış ve şu açıklamayı yapmıştır:

Ateş ediyorlar, insanları terörize edip evlerinde yerde yatmak zorunda bırakıyorlar. İnanıyorum ki devlet başkanımızın öldürülmesinin getirdiği sonuçların acısını çekiyoruz. Bizler siviller olarak hiçbir şekilde devlet başkanımızın ölümünden sorumlu değiliz

Bu açıklamasının yanı sıra bu olayı çözmek için hemen adım atılacağını ifade etmiştir. Uwilingiyimana'nın kayıt altına alınan son röportajı olarak önem taşıyan bu açıklamalarının ardından Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerleri gece 03:00'da kendisini alıp Radio Rwanda yayınında halka canlı olarak seslenmesini ve sükunete davet etmesini sağlamak için buraya götürmeyi hedeflemişler, bu doğrultuda evine gidilmiştir.

Bu süreçte evi BM Barış Gücü askerlerinin yanı sıra Ruanda hükûmet askerleri tarafından da korumaya alınan Uwilingiyimana, evinin önünde Belçikalı BM Barış Gücü askerleri ile Ruanda askerleri arasında yaşanan gerginlik sonrasında Ruandalı polislerin çite delik açmak suretiyle gösterdiği desteği ile evinden kaçarak sabah saat 7 gibi BM'nin Kigali'de bulunan binasına saklanmışlardır. İlerleyen süreçte BM tarafından gerçekleştirilen tahkikatta dinlenen şahitler saat 10 gibi binaya Ruanda askerlerinin geldiğini ve Uwilingiyimana'yı sorarak onu aradıklarını ifade etmişlerdir. Bu saatten sonra Uwilingiyimana'nın akıbeti hakkında detaylı bir bilgiye ulaşılamamış, kendisinin hangi şartlarda, kimin tarafından ve saat kaçta öldürüldüğü yönünde kesin bilgilere ulaşılamamıştır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

  • A complete biography from FAWE (Since the Forum for African Women Educationalists has created an award in her honour it is to be expected that this contains no criticism of Agathe Uwilingiyimana.)
  • Gunhild Hoogensen and Bruce O. Solheim (2006) 'Agathe Uwilingiyimana', page 48-50, "Women in power - women leaders since 1960", Westport, CT: Praeger
  • Torild Skard (2014) 'Agathe Uwilingiyimana', page 291-2, "Women of power - half a century of female presidents and prime ministers worldwide", Bristol: Policy Press
  • Kevin A. Hill: Agathe Uwilingiyimana. In: Rebecca Mae Salokar, Mary L. Volcansek (Hrsg.): Women and the Law. A Bio-Bibliographical Sourcebook. Greenwood Press, Westport CT u. a. 1996, Sayfa 323–328.
  • Ruanda eski başbakanı hakkında bilgiler14 Mayıs 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Siyasi görevi
Önce gelen
Dismas Nsengiyaremye
Ruanda Başbakanı
18 Temmuz 1993 – 7 Nisan 1994
Sonra gelen
Jean Kambanda


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Burundi</span> Afrikanın ortadoğu kısmındaki bir ülke

Burundi, resmî adı ile Burundi Cumhuriyeti, Doğu Afrika ile Afrika Büyük Gölleri'nin kesiştiği Büyük Rift Vadisi'nde denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Kuzeyde Ruanda, doğu ve güneydoğuda Tanzanya, batıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneybatıda ise Tanganika Gölü ile çevrilidir. Ülkenin yönetsel başkenti Gitega, ekonomik başkenti ise Bujumbura'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Ruanda ya da resmî adı ile Ruanda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Uganda, Tanzanya, Burundi ve bir kısmı Kivu Gölü ile olmak üzere Kongo DC oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kigali'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda Soykırımı</span> Ruandada 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutunun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayı

Ruanda Soykırımı, Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmesi olayıdır. Katliam, Tutsi destekli isyancı Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu. Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'e sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan en fazla sorumlu tutulan ülkedir.

<i>Hotel Ruanda</i> Dram türü film

Hotel Ruanda, Ruanda Soykırımı'nı konu alan, Dram türü bir filmdir. 2004 tarihli filmin yönetmeni Terry George'dur. Kanadalı, İngiliz, İtalyan ve Güney Afrikalı firmaların ortak yapımı olan filmin başrol oyuncusu Don Cheadle'dir. Filmin yönetmeni olan Terry George, A. Kitman Ho ile birlikte filmin yapımcılarındandır. Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bazı çekimler dışında filmin büyük bölümü Güney Afrika'da çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Rusesabagina</span>

Paul Rusesabagina Ruanda Katliamı sırasında birçok insanın hayatını kurtarması sebebiyle uluslararası ün ve takdir kazanmış Ruandalı. Katliam sırasında Ruanda'nın başkenti Kigali'deki Hôtel des Mille Collines'in müdür yardımcısı olan Rusesabagina, daha önce de yine Kigali'de bulunan Hôtel des Diplomates'in müdürlüğünü yapmıştı. Katliam sırasında, Rusesabagina daha önceden kurduğu ilişkilerini ve etkisini kullanarak 1260'tan fazla Tutsi ve ılımlı Hutu'nun hayatını kurtarmıştır. Hayatının bu bölümü ve Ruanda Katliamı'nı konu alan Hotel Rwanda isimli 2004 yapımı film ile dünya çapında daha da tanınan Rusesabagina'nın etnik kökeni Hutu'dur. Rusesabagina bugün karısı, çocukları ve evlat edindiği yeğenleriyle birlikte 2021'de hapis cezasına çarptırılana kadar Belçika'da yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Paul Kagame</span> 5. Ruanda devlet başkanı

Paul Kagame, Ruandalı siyasetçi. Kagame, Afrika ülkesi Ruanda'da 2000 yılından bu yana devlet başkanlığı makamında bulunmaktadır.

Augustin Bizimungu, Ruanda Silahlı Kuvvetleri'nde (FAR) eski general. 1994 yılında Marcel Gatsinzi'den sonra kısaca ordunun kurmay başkanı olarak görev yaptı. Bu süre zarfında, Ruanda Soykırımını yürüten asker ve gerillaları eğitti.

<span class="mw-page-title-main">Grégoire Kayibanda</span> Ruandalı siyasetçi

Grégoire Kayibanda, Ruandalı siyasetçi. Kayibanda, Afrika ülkesi Ruanda'nın seçimle iş başına gelen ilk, genelde de ikinci olmak üzere 1961 ile 1973 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

Théodore Sindikubwabo, Ruandalı siyasetçi. Sindikubwabo, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında kısa bir dönem devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pasteur Bizimungu</span> 4. Ruanda devlet başkanı

Pasteur Bizimungu, Ruandalı siyasetçi. Bizimungu, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 ile 2000 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Juvénal Habyarimana</span>

Juvénal Habyarimana, Ruandalı asker ve siyasetçidir. Habyarimana, Afrika ülkesi Ruanda'da 1973 yılından öldüğü 1994 yılına kadar devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cyprien Ntaryamira</span>

Cyprien Ntaryamira, Burundili siyasetçi. Ntaryamira, Afrika ülkesi Burundi'de 1994 yılında kısa bir süre devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Faustin Twagiramungu</span>

Faustin Twagiramungu, Ruandalı siyasetçi. Twagiramungu, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 ile 1995 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Jean Kambanda, Ruandalı siyasetçi. Kambanda, Afrika ülkesi Ruanda'da 1994 yılında soykırımın yaşandığı bir dönemde çok kısa bir süre başbakan olarak görev almıştır.

Dismas Nsengiyaremye, Ruandalı siyasetçi. Nsengiyaremye, Afrika ülkesi Ruanda'da 1992 ile 1993 yılları arasında başbakan olarak görev almıştır.

Sylvestre Nsanzimana, Ruandalı siyasetçi. Nsanzimana, Afrika ülkesi Ruanda'nın bağımsızlık sonrası birinci, genelde de ikinci başbakanı olarak 1991 ile 1992 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Édouard Ngirente</span> Ruanda başbakanı

Édouard Ngirente, Ruandalı ekonomist ve siyasetçi. Ngirente, Afrika ülkesi Ruanda'da 30 Ağustos 2017 tarihinden bu yana başbakanlık makamında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ruanda-Türkiye ilişkileri</span>

Ruanda-Türkiye ilişkileri, Ruanda ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin Aralık 2014'ten bu yana Kigali'de bir büyükelçiliği vardır. Ruanda'nın ise Ankara Büyükelçiliği Ağustos 2013'te açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tatiana Rusesabagina</span>

Tatiana Rusesabagina, kocası Paul Rusesabagina ile birlikte 1994 Ruanda soykırımı sırasında Hôtel des Mille Collines'de hayatta kalan ve binden fazla insanı öldürülmekten kurtaran bir Ruandalı. Bu hikâye, Tatiana'nın Sophie Okonedo tarafından canlandırıldığı ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildiği 2004 filmi Hotel Rwanda'nın konusu olarak kullanıldı.

Alexis Kagame Ruandalı bir filozof, dilbilimci, tarihçi, şair ve Katolik rahipti. Başlıca katkıları etno-tarih ve etnofilozofi alanlarındaydı.