İçeriğe atla

Agar makinalı tüfeği

Agar gun
Ager Coffee Mill Gun IMG 2685.JPG
Springfield Cephane Müzesi'nde silah
Çeşidi Elle çevrilen makinalı tüfek
Uyruğu ABD
Hizmet geçmişi
Hizmet 1861–1865
Kullanıcılar Amerika Birleşik Devletleri
Kullanıldığı savaşlar Amerikan İç Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Wilson Agar
Tasarlandığı tarih 1861

Agar makinalı tüfeği (veya Ager), ABD İç Savaşı sırasında geliştirilen erken hızlı ateşli bir makineli tüfekti. Silaha Kahve Değirmeni Silahı takma adı verildi ve aynı zamanda Birlik Tekrarlayan Silahı olarak da adlandırıldı.

Tarihçe

İç Savaş sırasında, mucitler yeni ve daha iyi silahlar yaratmaya teşvik edildi. Agar makineli tüfeği, bu dönemde savaş için geliştirilen yaklaşık elli kadar elle çalıştırılan makineli tüfekten biriydi.[1] Adını mucidi Wilson Agar'dan (bazen Wilson Ager olarak da yazılır) almıştır. Tabancaya "Kahve Değirmeni Silahı" lakabı verildi çünkü silahın üstündeki krank ve mühimmat hunisi, sıradan bir mutfak kahve öğütücüsüne benzer bir görünüm verdi.[2]

Agar, yüksek atış hızı nedeniyle silahın "altı fit karelik bir ordu" olarak reklamını yaptı.[3] 1861'de Agar makineli tüfek, silahtan çok etkilenen Başkan Abraham Lincoln'a gösterildi. Lincoln, "Bu silahı kendim gördüm ve onunla bazı deneylere tanık oldum ve gerçekten Hükümetin dikkatine değer olduğunu düşünüyorum" yazdı. Silahların on tanesi hemen satın alındı. Birlik sonunda elli dört ek silah sipariş etti.

Savaş boyunca, bu silahlar yaygın olmasa da kullanıldı. Ocak 1862'de 28. Pensilvanya Gönüllü Piyade Birliği'nin Harpers Ferry tarafından bir çatışmada Agar Silahı'nı kullandığı söylendi. 29 Mart 1862'de Middleburg, Virginia'da bir başka çatışmada, Bartlett adındaki bir kaptan, Birlik askerlerinin Konfederasyon süvarilerine 800 yardlık bir mesafeden bir Agar silahı ateşlediğini, birçok zayiat verdirdiğini ve Asilerin kaçmasına neden olduğunu hatırladı. "Kahve Değirmeni" silahı, 1862'de McClellan'ın Yarımada Seferi sırasında Birlik tarafından da bir şekilde kullanıldı. Birlik Ordusu "Kahve Değirmeni" silahlarını kullanan tek kişi değildi. Eylül 1862'de, Konfederasyon Harpers Ferry'yi ele geçirdiklerinde on yedi makineli tüfek elde ettiler ve 1864'te bunları idareli olarak kullandılar.[1]

Tasarım ve özellikler

Arkadan görülen kama detayı; hunini alt kısmı sağ üst köşede gönrünür

Agar makineli tüfek .58 kalibrelik kartuşlar ateşliyordu. Standart kağıt kartuşlar yeniden kullanılabilir metal tüplere yerleştirildi. Bu tüpün arkasındaki bir nipele ayrı bir vurmalı kapak takılarak etkin bir şekilde merkezden ateşlenen bir kartuş oluşturuldu ve yüklenen tüpler, silaha "kahve değirmeni" görünümünü veren huni şeklindeki bir hazneye yerleştirildi.[2]

Silah, tabancanın arkasında bulunan bir el kolu kullanılarak ateşlendi. Kol, hazneden silaha mermi besleyecek ve onları birer birer ateşleyecektir. Kama şeklindeki bir blok yükselir ve mermiyi yerine kilitler, kamla çalışan bir çekiç daha sonra vurmalı kapağa vurarak mermiyi ateşler.[4] Boş metal tüpler daha sonra silahın altında bulunan bir tavada toplanacaktı. Metal borular daha sonra yeniden yüklenecek ve hazneye geri yerleştirilecektir. Bu, silah mürettebatı için biraz iş yaptı, çünkü makineli tüfeğin nispeten yüksek atış hızına ayak uydurmak için tüplerin yeterince hızlı bir şekilde yeniden doldurulması gerekiyordu.

Agar makineli tüfeğinin tek namlusu vardı. Bu tasarımın, özellikle sürekli ateş ettiğinde aşırı ısınmaya meyilli olduğu kanıtlandı. Aşırı ısınma sorunu, kullanımda olan namlu aşırı ısındığında değiştirilebilen yedek namluların kullanılmasıyla bir şekilde iyileştirildi. Her silahla birlikte tipik olarak iki yedek namlu taşınırdı. Agar ayrıca, havanın soğutma sağlamak için zorlandığı metal bir ceketten oluşan namluya bir soğutma mekanizması da ekledi. Hava, silahı ateşlemek için kullanılan el koluyla çalışan bir türbinden geliyordu. Bu soğutma havası aynı zamanda namlunun yanında bulunan kartuştaki yanmamış kağıt parçalarını da üfleme eğilimindeydi. Ateş hızı dakikada 120 mermi ile sınırlandırıldı ve bu da aşırı ısınmayı önlemeye yardımcı oldu.

Agar silahı, çok odalı, tek namlulu bir tasarım olarak sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma şemasında, günümüzde hala kullanılmakta olan ve çok daha iyi bilinen revolver toplarla aynı kategoridedir. Agar silahının hunisi aslında her yerde bulunan altıpatlar dışında pratikte kullanılmış olan tek çok odacıklı konfigürasyondur.[5]

Agar makineli tüfeği ayrıca, dönemin diğer makineli tüfeklerinde görülmeyen bir tasarım özelliği olan yerleşik bir çelik kalkana sahipti. Bu, Agar'a çok daha modern bir görünüm kazandırdı, çünkü I. Dünya Savaşı'nda benzer kalkanlara sahip tek namlulu makineli tüfekler yaygınlaştı.

Kullanımı

96. Pensilvanya Gönüllü Alayı, Camp Northumberland, Kuzey Virginia, Şubat 1862. Ager "Kahve Değirmeni" silahı ile

1861'de Agar makineli tüfeği, Washington Arsenal'da Başkan Abraham Lincoln'a gösterildi.[6] O kadar etkilenmişti ki, mevcut on silahın tümünün, o zamanlar çok yüksek bir fiyat olan her biri 1.300 dolar karşılığında hemen satın alınmasını emretti. Aynı yılın ilerleyen saatlerinde General McClellan, her biri 735 $'lık indirimli bir maliyetle elli silah daha sipariş etti. 1861'de General Butler, her biri 1.300 dolardan iki silah satın aldı ve ertesi yıl General Fremont, her biri için 1.500 dolar ödeyerek iki silah satın aldı.

Silahlar, Mühimmat Dairesi tarafından pratik olamayacak kadar çok mühimmat kullanmakla suçlandı ve silahlar savaş alanında çok az kullanıldı. Köprüleri ve dar geçitleri korumak için genellikle uzak yerlere konuşlandırıldılar.[3] Silahlar genellikle sahada kötü performans gösterdi. Tek namlu tasarımı aşırı ısınmaya eğilimliydi ve silah da tutukluk yapmaya meyilliydi. Kartuşları tutmak için kullanılan özel çelik borular ağır ve pahalıydı ve kaybolma eğilimindeydi. Daha sonra kartuşlar pirinç kullandı, ancak bu, Agar makineli tüfeğinin kullanıldığı süre boyunca yaygın olarak mevcut değildi. Silahın menzili de eleştirildi. Yaklaşık 800 yard menzile sahipti ve bu, piyade tarafından kullanılan yivli tüfeklerin menziliyle kabaca aynıydı. Daha uzun menzilli bir silah tercih edilirdi.

Agar makineli tüfeği, savaşta kullanılma şekli nedeniyle, dönemin çoğu makineli tüfeği gibi, potansiyelini hiçbir zaman gösteremedi. Makineli tüfekler daha sonra savaş alanında çok daha önemli hale geldi. 1865'te, kalan birkaç Agar makineli tüfek, her biri 500 dolara satıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Civil War Weapons and Equipment. Guilford, CT: Lyons Press. 2003. ISBN 9781585744930. OCLC 53018870. 
  2. ^ a b Firearms: The Life Story of a Technology. Westport, CT: Greenwood Press. 2004. ss. 118, 119. ISBN 9780313327964. OCLC 845696739. 19 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2017. 
  3. ^ a b Machine guns: An Illustrated History of Their Impact. Santa Barbara, Calif.: ABC-CLIO. ss. 28-29. ISBN 9781851094806. OCLC 249775437. 8 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2017. 
  4. ^ Arms and Equipment of the Civil War. Mineola, N.Y.: Dover Publications. 2004. s. 43. ISBN 0486433951. OCLC 53814335. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2017. 
  5. ^ The Machine Gun: Design Analysis of Automatic Firing Mechanisms and Related Components, Volume IV, Parts X and XI. Washington, D.C.: Bureau of Ordnance, Department of the Navy, US Government Printing Office. 1955. s. 185. OCLC 474445153. 
  6. ^ Fort Lesley J. McNair. Images of America. Charleston, S.C.: Arcadia Publishing. 2015. ss. 17, 21. ISBN 9781467123235. OCLC 900028867. 19 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Vickers (makineli silah)</span>

Vickers makineli tüfeği ya da Vickers silahı, Vickers Limited firması tarafından Birleşik Krallık Ordusu için üretilen, su soğutmalı namluya sahip .303 inç (7.7 mm) mermi atabilen bir Makineli tüfekti. Makineli tüfek için 4 ila 6 kişilik bir mürettebat gerekiyordu. Bir kişi ateş ediyor, bir diğeri mühimmatı besliyor ve geri kalanı da silah taşınacağı zaman yardım ediyordu.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Barrett M82</span>

M82, Heavy SASR (Special Application Scoped Rifle) özel amaçlı ağır dürbünlü tüfek. Amerikan Barrett Firearms şirketi tarafından geliştirilmiştir. Amerikan özel kuvvetleri dışında çeşitli ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. .50 kalibrelik (12.7mm) (.50 BMG) mermi kullanmaktadır. Şarjör kapasitesi genellikle 10'dur fakat 5 mermi alan versiyonları da vardır. Tüfeğin namlusu ufak bir sahra topu gibidir ve mermiyi ateşledikten sonra namlu geriye doğru kuvvetli bir tepme yaratır. Fakat kuvvet sahra toplarındaki gibi bir yayla emilir. Etkili menzili M82A1 versiyonunda 1800 m, M82A2 versiyonunda 2000 m,M82A3 versiyonunda 1968 m, M107 versiyonunda 1830 metredir. Şarjörü boş iken ağırlığı 14 kilogram, A1 versiyonunda 13.5 kg, M107 versiyonunda 12.9 kg, A2 versiyonunda ise 14.75 kilogramdır. .50 BMG mermisi çarptığı düşmanın uzuvlarını koparacak ve başını tamamen parçalayacak kadar güçlüdür. Hafif zırhlı araçları delebilir. Çok ağır olması sebebiyle bullpup tarzında olan M82A2 versiyonu üretimden kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

Tac-50, Amerikan McMillan Brothers Rifle Company firmasının 1980 yılında tasarlamaya başladığı keskin nişancı tüfeği. Bir tüfek için oldukça uzun menzilli olması ve bilinen en uzun mesafeden atılan mermi ile öldürme rekorunu kıran keskin nişancının silahı olması onu ünlü yapan özelliklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G11</span>

Heckler & Koch G11 kısa adıyla HK G11, Batı Almanya yapımı modern bir piyade tüfeği olmakla birlikte, prototipi üretilmesine rağmen seri üretime geçilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta makineli tüfek</span>

Orta makineli tüfek (MMG), genellikle mermi kemeri beslemeli otomatik ateşli silahı ifade eder. Büyük bir mühimmat yükü, çeşitli soğutma türlerine sahip namluları, yüksek pratik atış hızı elde etmeyi mümkün kılar.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">TKB-022PM</span>

TKB-022PM No. 1, TKB-022PM No. 2 ve TKB-022PM5 No. 1, Sovyet bullpup saldırı tüfeğidir. 1960'larda hafif silah tasarımcısı German A. Korobov tarafından geliştirilmiştir. 7.62×39mm mermi ve .220 Rus mermisi için hazneli ve tam otomatik atış yapabiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Colt ACR</span>

Colt ACR, Colt'un ABD Savunma Bakanlığı İleri Seviye Savaş Tüfeği programına katılımıydı ve bu programa katılanlardan hiçbirinin M16 üzerinde maliyete değecek kadar bir gelişme ve iyileştirme sağlayamadığı sonucuna varıldı.

<span class="mw-page-title-main">20 mm kalibre</span>

20 mm kalibre, popüler otomatik top mühimmatının belirli bir boyutudur.