İçeriğe atla

Ag Apolloni

Ag Apolloni
Doğum13 Haziran 1982
Kaçanik, Kosovo
MeslekYazar, şair, oyun yazarı, bilgin ve deneme yazarıdır
MilliyetKosova Arnavut
Dönem2009–yine
Önemli eserlerKurt ulusu 2013

Zazen 2014

Hamlet göre Horatio 2017
Önemli ödülleriKatarina Josipi Award (2016)[1]
Rexhai Surroi Award[2]
Best poetic book of the Year Award by Ministry of Culture of Kosovo[3]

Ag Apolloni (13 Haziran 1982) Arnavut yazar, şair, oyun yazarı, bilgin ve deneme yazarıdır. Priştine Üniversitesi'nde profesördür. Edebi eserleri dramatik boyutları, felsefi muameleleri ve tarihe, siyasete ve topluma karşı eleştirel tutumlarıyla ayırt edilir.

Erken dönem

Ag Apolloni 13 Haziran 1982'de Kaçanik'te (Kosova) doğdu. İlkokulunu ve spor salonunu memleketinde tamamladı ve 2005 yılında Priştine Üniversitesi'nde Dramaturji ve Edebiyat çalışmalarını tamamladı. Ekonomik nedenlerle 2006'da Felsefe okumayı bıraktı ve iki yılın çoğunu Priştine Hastanesi'nde 2007 yılında ölen hasta babasına bakarak geçirdi. 2008 yılında Ag Apolloni, Filolojik Bilimler Yüksek Lisansı ve 2012'de Filolojik Bilimler Doktoru unvanını aldı. Apolloni şu anda 2008'den beri çalıştığı Priştine Üniversitesi'nde profesördür.[4]

Kariyeri

Apolloni, Priştine'deki çeşitli günlük gazetelerde, edebi ve kültürel dergilerde gazeteci, editör ve baş editör olarak çalıştı. 2010 yılında üç yıl boyunca Kosova'nın en eski edebi dergisi olan ve 1949-2006 yılları arası çıkarılan "Yeni Hayat"'da (Arnavutça: "Jeta e Re") çalıştı.[5] 2013 yılında, şu kişilerle röportajlar yaptığı kültür dergisi "Symbol"'u kurdu: Linda Hutcheon, Jonathan Culler, Rita Dove,[6] Gottfried Helnwein, Andreas Huyssen, Mieke Bal, DM Thomas, Javier Cercas[7] vb. Apolloni'nin metinleri ve eserleri İngilizceye, Almancaya, İtalyancaya, Çekçeye, Makedoncaya ve Sırpçaya çevrildi. Apolloni, kurgusal ve bilimsel çalışmaları nedeniyle birkaç kez ulusal ödüller aldı.

Eserleri

Şiirler

  • Zomb (2009)

Romanlar

  • Kurt ulusu (Arnavutça: Ulurima e ujkut), (2013)
  • Zazen (2014)

Tiyatro oyunları

  • Stephen, Cadılar Bayramı, Judith, Mat (2010)
  • Horatio'ya göre Hamlet (Arnavutça: Hamleti simbas Horacit), (2017)
  • Skanderbeg, Marlowe'un El Yazması (Arnavutça: Skenderbeu, manuskripti i Marlout), (2018)

Çalışmalar, denemeler

  • Postmodern Parabol (Arnavutça: Parabola postmoderne), (2010)
  • Proteus Paradigması (Arnavutça: Paradigma e Proteut), (2012)
  • Konitza'nın Valizi (Arnavutça: Koferi i Konicës), (2016)
  • Yorum (2019)

Otobiyografi

  • Orta Yaşlarım (Arnavutça: Mesjeta ime), (2019)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  4. ^ ", Jetëshkrimi i Dr. Ag Apolloni, filologjia.uni-pr.edu Vizituar më 23 qershor 2016". 18 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  5. ^ ""Plot shtatë dekada, kjo është revista më e vjetër letrare në hapësirat shqiptare"". Gazeta e re. 8 Haziran 2019. 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  6. ^ ""Poetry is a kind of dance"". Eurozine. 14 Şubat 2017. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 
  7. ^ ""The freedom of the novel"". Eurozine. 21 Şubat 2019. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Âkif Koleji</span>

Mehmet Âkif Koleji, Kosova'nın başkenti Priştine ve ikinci büyük şehri Prizren'de yerleşik olup, Kosova'nın önde gelen orta öğretim kurumlarından biridir. 2000 yılında Türk Gulistan Educational Center tarafından kurulmuş, Kosova'nın ilk özel öğretim kurumu sıfatını almıştır. Türk, Arnavut ve uluslararası bir öğretmen kadrosu bulunmaktadır. İstiklâl Marşı şairi, Türk edebiyatının büyük ismi Mehmet Âkif Ersoy'un ismini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Vilayeti</span>

Kosova Vilayeti 1877 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu vilayeti. Vilayetin merkezi önce Priştine sonra Üsküp olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dıraç</span>

Dıraç veya Duraç Orta Arnavutluk'ta Dıraç ili'nin merkezi ve ülkenin en büyük ikinci şehridir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 113.249'dur. İsmi antik Dirrahium'dan gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Priştine Üniversitesi</span>

Priştine Üniversitesi, Kosova'nın başkenti Priştine'de bulunan üniversite. Kosova'nın en büyük ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Priştine Uluslararası Havalimanı</span>

Priştine Uluslararası Havalimanı ya da resmi adıyla Priştine Uluslararası Havalimanı Adem Yaşari Kosova'nın başkenti Priştine'nin 15 km güneybatısında uluslararası havalimanı.

Süreyya Yusuf Türk yazar ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Isa Mustafa</span>

İsa Mustafa, Kosovalı siyasetçi. Mustafa, Avrupa kıtasında bulunan ve kısmen tanınan Kosova'da 9 Aralık 2014 ile 9 Eylül 2017 tarihleri arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Ulusal Tiyatrosu</span>

Arnavutluk Ulusal Tiyatrosu , Arnavutluk'un Tiran kentindeki ana tiyatrodur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'da COVID-19 pandemisi</span>

Bu makale COVID-19 pandemisi'nin (COVID-19) Kosova'daki etkisini belgelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vjosa Osmani</span> Kosovanın 5. Cumhurbaşkanı

Vjosa Osmani-Sadriu,, Kosovalı bir hukukçu ve politikacıdır. Nisan 2021'den beri Kosova Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanıdır. Osmani, 2019 Kosova genel seçimlerinde Kosova Demokratik Birliği (LDK) partisinin başbakan adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Poduyeva</span>

Poduyeva veya Poduyova Kosova’nın kuzeydoğusunda, Sırbistan sınırı yakınlarında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Glauk Konjufca</span>

Glauk Konjufca Kosovalı bir aktivist, gazeteci ve politikacı, 22 Mart 2021'den beri Meclis Başkanı ve Kosova 22 Mart-4 Nisan 2021 tarihleri arası Cumhurbaşkanı vekiliydi. Daha önce Meclis üyesi, Vetëvendosje parlamento grubu başkanı, Meclis başkanı ve Dışişleri Bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Jusuf Gërvalla</span>

Jusuf Gërvalla Kosovalı Arnavut aktivist, yazar, müzisyen ve Kosova Ulusal Kurtuluş Hareketi adlı Marksist-Leninist grubun kurucusuydu. Kosova'nın İpek belediyesinde Burremëdhi (Dubovik) köyünde doğan Gërvalla, Üsküp ve Priştine'de gazeteci olarak çalışmadan önce Priştine ve Ljubljana'da üniversite eğitimi aldı. Yüksek sesli bir milliyetçi olarak, Yugoslav gizli servisinin radarına yakalandı ve 1980'de Almanya'ya sığınma talebinde bulundu ve daha sonra Kosova Halk hareketi ve Kosova Ulusal Kurtuluş hareketi olmak üzere iki gruba ayrılan Kosova Cumhuriyeti Halk Hareketi'ni kurdu. Yurtdışında da Arnavut hareketlerini ve siyasi partileri birleştirmek için çaba gösterdi. 17 Ocak 1982'de Gërvalla, kardeşi Bardhosh Gërvalla ve aktivist arkadaşı Kadri Zeka ile birlikte, iddiaya göre Yugoslav gizli servisi tarafından Stuttgart'ta öldürüldü. Cinayeti Arnavutlar arasında ve yurtdışında öfkeye neden oldu ve Arnavut milliyetçiliğinde yoğunluğun artmasına ve Kosova'nın Yugoslav kontrolüne yönelik düşmanlığa yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Ronela Hajati</span> Arnavut şarkıcı ve dansçı

Ronela Hajati, ayrıca bilinen adıyla Ronela, Arnavut şarkıcı ve dansçıdır. Müzik kariyerine başlamadan önce çocukken çeşitli şarkı ve dans yarışmalarında sahne almaya başladı. Hajati, müzik, stil ve yorumlamadaki çok yönlülüğü ile tanınır. Hajati 2021 yılında 60. Festivali i Këngës yarışmasını kazanmasından dolayı 2022 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Arnavutluk'u "Sekret" adlı şarkıyla temsil edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Ukshin Hoti</span> Arnavut filozof ve aktivist (1943-1999)

Ukshin Hoti, Kosovalı Arnavut bir filozof ve aktivistti. Hoti, Priştine Üniversitesi'nde uluslararası hukuk ve felsefe profesörü ve Kosova siyasi partisi UNIKOMB'un kurucusuydu. 1982'den beri Yugoslav makamları tarafından birkaç kez tutuklandı. 1994 yılında Dubrava hapishanesinde beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 1999'da cezası sona erdiğinde ve serbest bırakılacağı zaman, hapishane gardiyanları onun yerini değiştirdi. Nerede olduğu bilinmiyor ve birçok insan hakları aktivisti onu ölü olarak değerlendiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Ali Ahmeti</span>

Ali Ahmeti, Arnavut kökenli bir Makedon politikacı, Demokratik Bütünleşme Birliği lideri ve 2008'den beri Makedon hükûmetinde küçük koalisyon ortağı. Ahmeti, Makedonya'daki 2001 isyanında eski Arnavut Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun siyasi lideri olarak da biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Paşa Camii</span> Priştine, Kosovadaki tarihi bir cami

Yaşar Paşa Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde bulunan tarihi bir camidir. Cami, 1834 yılında Üsküp Mutasarrıfı olan Yaşar Mehmed Paşa tarafından inşa edilmiştir.