İçeriğe atla

Afşin Koçovası sarımsağı

Adı Afşin ilçesinde Koçovası Sarımsağı olarak bilinen; Latincede tür adı Allium sativum L. dur. Afşin'de yetiştirilir. Tohumu, yetiştiricilerin geçen yıldan kalan sarımsağın dişleridir. Bu tarım ürünü, kurutularak bağ ya da deste denilen şekilde piyarasaya sunulur. Sarımsak toprağın üstünde dik duran tarafı vardır. 8 ya da 10 cm aralıklarla başının üstünde tacı vardır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Afşin Koçovası Sarımsağı". 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

https://www.trthaber.com/haber/guncel/afsinde-yetistirilen-kocovasi-sarimsagi-cografi-isaret-olarak-tescillendi-595728.html 28 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Anadolu Bölgesi</span> Türkiyenin doğusundaki coğrafi bölgesi

Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Kahramanmaraş</span> Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehir

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin merkezi olan şehirdir. Maraş Muhaberesi sırasında işgale direnişi nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 05 Nisan 1925 tarihinde şehre İstiklâl Madalyası verilmiştir. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sarımsak</span> Bir bitki

Sarımsak ya da sarmısak, Amaryllidaceae familyasına dahil olan Allium cinsinden, soğanlı bir bitki türüdür. Yakın akrabaları arasında soğan, arpacık soğanı, pırasa, Frenk soğanı ve Çin soğanı bulunur. Orta Asya'ya ve İran'ın kuzeydoğusuna özgüdür ancak birkaç bin yıllık insan tüketimi ve kullanımı geçmişi sebebiyle dünya çapında yaygın bir baharattır. Sarımsak, Antik Mısırlılar tarafından da bilinmekteydi ve hem gıda aroması hem de geleneksel ilaç olarak kullanılmıştı. Günümüzde Çin, tek başına dünyadaki sarımsak ihtiyacının yaklaşık % 80'ini karşılamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afşin</span> Kahramanmaraş ilinin ilçesi

Afşin, Kahramanmaraş ilinin bir ilçesidir. 1572 tarihinde Osmanlı Devleti egemenliğine giren Efsus, 02.08.1944 gün ve 4642 sayılı kanunla 1944 yılında ilçe merkezi olmuş ve Afşin adını almıştır. Merkez, belde ve köyleriyle birlikte ilçenin nüfusu 2020 TÜİK verilerine göre 80.980'dir. Türkiye'nin en büyük termik santral kompleksi olan Afşin-Elbistan Termik Santrali Afşin'in Çoğulhan kasabasındadır. Bu santral Afşin ilçe sınırları içindedir. Fakat santralde işletilen kömürlerin bulunduğu havzalar Elbistan ilçesi sınırlarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Ağcaşar, Afşin</span>

Ağcaşar, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Gözpınarı, Afşin</span>

Gözpınarı, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İnci, Afşin</span>

İnci, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Karagöz, Afşin</span>

Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ördek, Afşin</span>

Ördek, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kötüre, Afşin</span>

Kötüre, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Koçovası, Afşin</span>

Koçovası, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Çoğulhan, Afşin</span>

Çoğulhan, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Beldenin en büyük özelliği linyit sahalarının üstüne kurulmuş olmasıdır. Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan termik santrali bu belde sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Koçovası, Çaldıran</span>

Koçovası, Van ilinin Çaldıran ilçesine bağlı bir mahalledir.

Şiveydiz taze sarımsak ve kuzu etiyle yapılan bir Antep yemeğidir. Terbiyeli bir suyu olması nedeniyle hafif ekşimsi bir tadı vardır, taze sarımsağın kuru sarımsağa nazaran hafif olan tadını ortaya çıkarır. Antep Şiveydizi 15.03.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berçenek, Afşin</span>

Berçenek, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Et tavası</span>

Et tavası,etin kızartılması ile hazırlanan bir tava türüdür.Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sarımsaklı yahni</span>

Sarımsaklı yahni Osmanlı mutfağında yapılan bir çeşit yahnidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan pilavı</span>

Türkistan pilavı, bir çeşit pirinç pilavıdır. Malzemeleri pirinç, havuç, soğan, kavurma, kuyruk yağı, sarımsaktır. Uygur Türklerinde Türkistan pilavı hazırlanır. Uygurlar için Türkistan pilavı etnik kimliklerinin bir göstergesidir.

Omaç, bir çeşit köftedir.