İçeriğe atla

Aft

Aft ya da aftöz ülser düğme şeklinde kenarları kırmızı olan ağızda çıkan yaralardır.

Kişinin yemek yemesini, içmesini zorlaştırır. Zayıf bağışıklık sistemi ve vitamin yetersizliği aftöz ülser'e neden olmaktadır. Bulaşıcı özelliği yoktur. Büyüklüğüne göre 2 türe ayrılır. Küçük olanlara minor aftöz ülser, büyük olanlara major aftöz ülser denir. Minorlar yaklaşık 8, 9, 10 güne kendiliğinden geçebilir. Majorlar kolaylıkla geçmez. Bazı ilaçların yan etkilerinden, C ve D vitaminleri eksikliğinden ve dil ısırması alışkanlıkları nedenleriyle ortaya çıkmaktadır.

Yaranın öncesinde ufak tefek sızlamalar, konuşurken ağız içinde oluşan ağrılar aftöz ülser'in belirtileri olarak belirlenmektedir. Ağrıları azaltmak isteyenlere genellikle sıcak ve asitli gıdalardan belirli bir süreye kadar uzak durmak, sumaklı su karışımıyla ağzı çalkalamak, su ve karbonat karışımı kremini aft'ın üzerine sürmek önerilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karanfil (baharat)</span>

Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, Karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler.

<span class="mw-page-title-main">Pansuman</span> Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemi

Pansuman, genel olarak ilk yardım ve acil tıpta yara tedavisi demektir. Yaraların mikroplardan temizlenmesi ve korunması için yapılan yıkama ve örtme işlemidir. Yara iyileşmesinin iyi, çabuk ve iz bırakmadan olması için bölgenin ölü dokulardan ve mikroorganizmalardan temizlenmesi ve dış ortamın zararlı etkilerinden korunması gerekir. Böylece hem mikropların hem de tahriş edici maddelerin yaraya ulaşması engellenmiş olur. Pansuman, ifraz maddelerini yaradan uzaklaştıran, emen, kanayan kısmı tampone eden, yaralı bölgenin anatomik ve fizyolojik durumunu muhafaza eden ve aseptik esaslar içinde uygulanan tedavidir. Yumuşak parafin pansumanlar, çinko bandajlar, esmark bandı, yapışkan bandaj, sıvı bandaj, koheziv bandaj, sargı bezi, gazlı bez yaygın kullanılan pansuman türleridir.

<span class="mw-page-title-main">Peptik ülser</span>

Ülser, deri ve mukozaların nekrozlu yangısıdır. Dr. Barry Marshall ve Dr. Robin Warren peptik ülserlerin oluşmasında Helicobacter pylori adı verilen bir bakterinin etkili olduğunu saptamışlar ve bu buluşları nedeniyle 2005 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almaya hak kazanmışlardır. Peptik ülser hastalığı ve Helicobacter pylori'nin zaman çizelgesi oldukça ilginç bir süreci göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ursa Minor (takımyıldız)</span>

Ursa Minor ya da Küçük Ayı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Büyük Ayı takımyıldızı "Büyük Kepçe"ye çok benzeyen "Küçük Kepçe", gerçekte tam bir takımyıldız değildir. Büyük Kepçe'nin işaretçileri gibi, Küçük Kepçe'nin kasesinin sonundaki parlakça yıldızların da özel bir adı vardır: Kutbun Bekçileri!

<i>Helicobacter pylori</i> Bakteri cinsi

Helicobacter pylori mide ve duodenum'um çeşitli alanlarında yerleşen, gram (-), mikroaerofilik bir bakteridir. Yerleştiği yerlerde kronik enflamasyona neden olur. Bu kronik enflamasyon sonucunda duodenum ülseri, mide ülseri ve mide kanseri gelişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nimesulid</span> Kimyasal bileşik

Nimesulid (4-nitro-2-fenoksi-metanosulfonanilid), 1996'da Pfizer ilac firmasi tarafından Türkiye'de piyasaya Mesulid adı altında çıkarılan bir non-steroid antiinflamatuar ilaçtır (NSAİİ).

<span class="mw-page-title-main">Etodolak</span>

Etodolak indol türevi bir non-steroid antiinflamatuar ilaçtır (NSAİİ)..

<span class="mw-page-title-main">Lansoprazol</span> İlaçları bastıran mide asidi

Lansoprazol, mide asidi salgılanmasını spesifik olarak inhibe eden proton pompası inhibitörleri grubundan bir antiülser ilaçtır. Ticari adlarının bazıları ABD ve Kanada'da Prevacid, İngiltere'de Lansoprazole, İtalya'da Limpidex, Japonya'da Takepron, Macaristan'da Refluxon, İsrail'de Lanton, Suriye'de Duogast ve Türkiye'de Mustafa Nevzat İlaç tarafından üretilen Opagis, Bilim İlaç tarafından üretilen Aprazol, Eczacıbaşı Holding tarafından üretilen Helicol, sanovel tarafından üretilen Lansor, Biofarma tarafından üretilen Lanzedin ve Nobel İlaç tarafından üretilen Lansoprol'dür.

Behçet hastalığı, sistemik etkileri olan yangısal bir hastalıktır. Temel bulguları ilk kez Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan ve bu nedenle uluslararası literatürde Behçet Hastalığı ya da Behçet Sendromu olarak adlandırılır. Nedeni tam olarak bilinmemektedir; infeksiyon hastalıkları, alerji ya da otoimmun kökenli damar yangıları (vaskülitler) grubuna sokulmaktadır. Bazı araştırmacılar, Behçet hastalığının kalıtsal olabileceğini savunmaktadır. Hastaların çoğu 30-40 yaşlarındaki erkektir. Türkiye'de ve Asya ülkelerinde görece sık görülür. Dünya'da en çok Japonya, Türkiye ve İsrail'de görülür.

Hastalık isimleri listesi, bu listede hastalık isimleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ketoprofen</span> Ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesi

Ketoprofen, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesidir. Non steroidal antiinflamatuar ilaçların propiyonik asitler sınıfındandır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Maria von Weber</span> besteci

Carl Maria Friedrich Ernst von Weber,, Alman romantik piyanist, besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Kortikosteroid</span>

Kortikosteroid, böbrek üstü bezlerinde salgılanan bir steroid hormon türü ve bu hormonların sentetik analoglarına verilen addır. Glukokortikoid olan kortizon ile hidrokortizon kan şekeri seviyesi ve inflamasyon tepkisinde, mineralokortikoid olan aldosteron ise böbrek borucukları düzeyinde, su ve sodyumun geri emilimini ve potasyumun atılımını kolaylaştırarak su mineral dengesinde rol oynarlar.

<span class="mw-page-title-main">El, ayak ve ağız hastalığı</span> Bir grup virüsün neden olduğu yaygın hastalık

El, ayak, ağız hastalığı, picornaviridae ailesinden bağırsak virüslerinin neden olduğu ve insanlarda görülen bir hastalıktır. En sık neden olan virüsler coxsackie A virüs ve enterovirus 71 (EV-71)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ülser (dermatoloji)</span>

Ülser deride ya da mukoza zarında oluşan ve dokunun parçalanmasıyla görülen yaralardır. Ülser epidermisin tamamen, dermis ve derialtı yağ tabakasının da kısmen kaybıyla sonuçlanabilir. Ülserler daha sıklıkla alt uzuvlarda ve gastrointestinal sistemde görülür. Deride ortaya çıkan ülser etrafı kızarmış deri ile çevrili iltihablanmış doku olarak gözlemlenir. Sıcak ya da soğuğa maruz kalındığında, deri tahriş olduğunda ya da kan dolaşımı ile ilgili sıkıntılarda deri ülseri görülebilir. Ayrıca uzun süre hareket edilemediği durumlarda dokuların üzerindeki basınç nedeniyle de görülebilir. Bu nedenle kan dolaşımında oluşan stres genel olarak yatak yarası olarak bilinen decubitus ülserine dönüşür. Ülserler sıklıkla enfekte olur ve irin oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Ağız bakım suyu</span> Ağız temizliği yapmak için kullanılan bir sıvı

Ağız bakım suyu, ağızda tutulan veya ağız çevresi ile yıkanarak, perioral kasların azaltılması veya başın hareket ettirilmesiyle oluşan sıvı bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Ülser</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

Erozyon (erosion) ve Ülser (ulcus), deri ve mukozaların nekrozlu yangısıdır. Deri ve mukozalardaki yüzeysel nekrozla erozyon (erosion) denir. Yalnız epitel tabakası or­tadan kalkmıştır. Rejenerasyonla iz bırakmadan iyileşir ya da derinleşerek ülser halini alır. Bir ülserde, deri ve mukozanın epitel örtüsüyle birlikte daha derin katmanlar da nekroza uğrar, erir ve yerinde defekt bırakır.

Aftöz stomatit veya tekrarlayan aftöz stomatit (RAS), sağlıklı bireylerde tekrarlayan iyi huylu ve bulaşıcı olmayan ağız ülserlerinin oluşumu ile karakterize yaygın bir durumdur. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak beslenme yetersizlikleri, bölgesel travma, stres, hormonal etkiler, alerjiler, genetik yatkınlıkAlerji, belirli gıdalar, dehidrasyon, bazı gıda katkı maddeleri veya SDS gibi bazı hijyenik kimyasal katkı maddeleri gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenen bir T hücresi aracılı bağışıklık yanıtı olabilir.

Amleksanoks, tekrarlayan aftöz ülserleri ve (Japonya'da) çeşitli inflamatuar durumları tedavi etmek için kullanılan bir anti-inflamatuar antialerjik immünomodülatördür. Bu ilaç ABD'de durdurulmuştur.