İçeriğe atla

Afrotarsius

Afrotarsius[1]
Yaşadığı dönem aralığı: 33,3-30,6 myö
Whitneyan-Oligosen[1] 
PreЄ
J
Biri “Afrotarsius” (solda) diğeri “Afrasia” (sağda) olmak üzere iki azı dişi, her birinin nereden geldiğini gösteren bir Eosen haritasıyla karşılaştırılır. Sol altta, Afrotarsiusun bir yaşam rekonstrüksiyonu gösteriliyor.
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Afrotarsiidae
Cins:Afrotarsius
Simons & Bown, 1985[2]
Tip tür
Afrotarsius chatrathi
Simons & Bown, 1985
Türler
  • Afrotarsius chatrathi (Simons & Bown, 1985)
  • Afrotarsius libycus (Jaeger vd., 2010)

Afrotarsius, Afrika Paleojeninde bulunan bir primat cinsidir.

Adlandırılan ilk tür olan Afrotarsius chatrathi, 1985 yılında Mısır'ın Fayum Oligosen'inden tek bir alt çene temelinde adlandırıldı ve geçici olarak tarsier ailesine (Tarsiidae) atıfta bulundu. [3] Bununla birlikte, bu ilişki hemen tartışmalı olduğunu kanıtladı ve 1987'de hayvan, maymunlarla ilgili ayrı bir Afrotarsiidae ailesine yerleştirildi. [4] Afrotarsius'a 1998'de tarsier benzeri bir tibiofibula tahsis edilmiştir [5] ancak bu kemiğin kimliği tartışmalıdır. [6] 2010 yılında, cinsin ikinci bir türü olan Afrotarsius libycus, izole edilmiş üst ve alt dişlere dayanarak Libya'daki Dur At-Talah Eoseninden seçildi. Bu dişlerin özellikleri, Afrotarsius ve antropoidler arasındaki bir ilişki için ek kanıt olarak yorumlandı. [7] İkinci afrotarsiid cinsi, Afrasia, 2012 yılında Myanmar'ın Eosen Pondaung Formasyonundan seçildi. Aynı yazıda, Afrotarsiidae, Asyadaki Eosimiidae ile birlikte, Eosimiiformes adında yeni bir anthropoid grubu oluşturuldu.[8][9] Ancak bazı çalışmalar Tarsiiformes'e yerleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.

Evrimsel tarih

Paleojen simiyenlerinin filogenisi[10]
Primates 

Strepsirrhini (†adapiformlar, lemurlar, & lorisiformlar)

 Haplorrhini 

Omomyidae + Tarsiidae (tarsierler)

Simiiformes
 †Eosimiiformes 
†Eosimiidae

Eosimias

Phenacopithecus

Bahinia

†Afrotarsiidae

Afrasia djijidae

Afrotarsius libycus

Taç simiyenler
Catarrhini

†Propliopithecidae

Oligopithecidae

Amphipithecidae

Platyrrhini (Yeni dünya maymunları)

†Parapithecidae

†Proteopithecidae

Chaimanee et al. 2012, Güneydoğu Asya'dan Afrasia djijidae ile Kuzey Afrika'dan Afrotarsius libycus arasındaki yakın ilişki, Orta Eosen boyunca Asya'dan Afrika'ya en az iki kök simiyenden birini göstermektedir.

Kaynakça

  1. ^ a b "Mindat.org". www.mindat.org. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2021. 
  2. ^ "Afrotarsius". Mindat.org. 
  3. ^ Simons & Bown 1985.
  4. ^ Ginsburg & Mein 1987.
  5. ^ Rasmussen, Conroy & Simons 1998.
  6. ^ Godinot 2010.
  7. ^ Jaeger et al. 2010.
  8. ^ Chaimanee et al. 2012.
  9. ^ Jaeger (6 Ağustos 2019). "New Eocene primate from Myanmar shares dental characters with African Eocene crown anthropoids". Nature Communications (İngilizce). 10 (1): 3531. doi:10.1038/s41467-019-11295-6. ISSN 2041-1723. PMC 6684601 $2. PMID 31388005. 
  10. ^ Chaimanee et al. 2012, s. 4 of 5.

Kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Aegyptopithecus</i>

Aegyptopithecus, Mısır'da Çöl bölgesi Fayyum'da bulunmuş bazal antropoid cinsi. Adı Mısır Maymunu anlamına gelen, günümüzde daha yaygın olarak Propliopithecus diye adlandırılan bu soyu tükenmiş maymun cinsiyle ilişkili canlıya ait fosil kemikler, 38 ila 29.5 milyon yıl öncesine tarihlenir.

<span class="mw-page-title-main">Islak burunlu primatlar</span> primatların alt takımı

Islak burunlu primatlar, Madagaskar'ın makimsileri, Afrika'nın galagoları ve pottoları ile Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan lorislerden oluşan bir primat alt takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuru burunlu primatlar</span> primat alt takımı

Kuru burunlu primatlar, primatlar (Primates) takımının, Simiiformes ve Tarsiiformes infra takımlarını içeren bir alt takımı. Nemli burunlu primatlar alt takımı ile birlikte, primatlar (Primates) takımını oluşturular.

<span class="mw-page-title-main">Tarsiiformes</span> primat infra takımı

Tarsiiformes; bir zamanlar Avrupa, Kuzey Afrika, Asya ve Kuzey Amerika'da yaşamış, ancak mevcut türlerinin tümü Güneydoğu Asya adalarında bulunan bir primat infra takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Catarrhini</span> insanlar da dahil olmak üzere Eski Dünya maymunlarının ve insansıların alt takımı

Catarrhini ya da Eski Dünya maymunları, köpeksi maymunlar ve insansılardan (Hominoidea) oluşur. Geoffroy 1812 yılında bu iki grubu bir araya getirerek Catarrhini, "Eski Dünya maymunları" adını vermiştir. Simiiformes alt takımındaki kız kardeşi Platyrrhini alt takımıdır. Bilimsel kanıtlara rağmen insansıların doğrudan maymun olarak tanımlanmasına karşı bazı dirençler olmuştur, bu nedenle "Eski Dünya maymunu" Cercopithecoidea veya Catarrhini anlamına gelebilir. Aslında insansıların maymun olduğu 18. yüzyılda Georges-Louis Leclerc tarafından zaten fark edilmişti. Linnaeus bunu 1758 yılında, bugün cadı makiler ve Yeni Dünya maymunları olarak tanıdığımız türlerle birlikte tek bir cins olan "Simia" içine yerleştirmiştir. Catarrhini'nin tamamı Afrika ve Asya'ya özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Randy Schekman</span>

Randy Schekman,, Amerikan biyolog, 2013'te Nobel ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">James Rothman</span>

James Edward Rothman, Amerika asıllı biyologdur. 2013 yılında Nobel ödülü kazanmıştır. Eğitimini 1971'de Yale Üniversitesi'nde tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Arieh Warshel</span>

Arieh Warshel,, Bir İsrail-Amerikalı asıllı biyokimyacı ve biyofizikçidir. Kendisi Biyolojik moleküller ile ilgilenmeye başlamıştır. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde okumuş ve 2013 yılında Nobel ödülü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Simiyen</span> primat infra takımı

Simiyenler, antropoidler ya da yüksek primatlar (Simiiformes); köpeksi maymunlar (Cercopithecoidea) ve insansılar üst familyalarından oluşan Eski Dünya maymunlarını (Catarrhini) ve Yeni Dünya maymunlarını (Platyrrhini) içeren bir primat infra takımıdır. Genelde "maymun" adıyla anılır.

<span class="mw-page-title-main">Eosimiyen</span> tarih öncesi primat familyası

Eosimiyen (Eosimiidae), en eski simiyenler olduğu düşünülen bir soyu tükenmiş primat familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Viridiplantae</span>

Viridiplantae, yaklaşık 450.000-500.000 tür içeren ve hem karasal hem de sucul ekosistemlerde önemli roller oynayan ökaryotik canlılar grubudur. Öncelikle sucul olan yeşil algler ve içlerinden çıkan kara bitkilerinden oluşurlar. Yeşil algler, geleneksel sınıflandırmada kara bitkilerini içermez ve bu da yeşil algleri parafiletik bir grup yapar. Kara bitkilerinin yeşil alglerin içinden çıktığının anlaşılmasından bu yana, bazı yazarlar bitkileri de yeşil alglere atıyorlar. Hücre duvarlarında selüloz bulunan hücrelere ve klorofil a ve b içeren ve fikobilin içermeyen siyanobakterilerle endosimbiyozdan türetilen birincil kloroplastlara sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Plesiadapiformes</span> euarchontan memeli takımı

Plesiadapiformes gerçek primatlarla (Euprimates) ilişkili bir Euarchontan memeli grubudur. Normalde doğrudan bu gruba atanan taksonların hiçbiri hayatta kalmamış olsa da, geriye kalan primatlar bu gruptan evrimleşmiş gibi göründüğü için grubun kelimenin tam anlamıyla neslinin tükenmiş olmadığı görülmektedir. Plesiadapiformes terimi, taç primat olmayan tüm primatlar için hala kullanılabilir, ancak bu kullanım açıkça parafiletiktir. Taç primatlar kladistik olarak verildiğinde, primatlarla eskimiş bir genç sinonim haline gelir. 65 milyon yıl önce yaşamış Purgatorius ve Ursolestes'in bir bazal plesiadapiform olduğuna inanılıyor.

Altiatlasius, Fas'tan Geç Paleosen'e tarihlenen ve bilinen en eski primat olan, soyu tükenmiş bir memeli cinsidir. Cinse ait tek tür olan Altiatlasius koulchii, 1990 yılında tanımlanmıştır.

Oligopithecidae, Mısır'ın geç Eosen döneminden, Catarrhinler'in geri kalanının kardeş taksonu olan, soyu tükenmiş bir bazal Catarrhine ailesidir. Üyeleri, basit azı dişleri ve sivri uç dizilimi nedeniyle muhtemelen böcekçildi.

<i>Teilhardina</i> bazal primat

Teilhardina, yaklaşık 56-47 milyon yıl önce erken Eosen döneminde Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da yaşamış, marmoset benzeri bir erken primattır. Paleontolog George Gaylord Simpson, türü Fransız paleontolog, Cizvit ve filozof Teilhard de Chardin'den sonra adlandırmakla tanınır.

Aseanpithecus, Myanmar'ın geç orta Eosen döneminde yaşamış bazal antropoid cinsi. Cins, 2019 yılında Jaeger vd. tarafından Aseanpithecus myanmarensis tip türü ile tanımlandı.

<i>Eosimias</i> bazal antropoid cinsi

Eosimias, ilk olarak 1999 yılında Çin'in Jiangsu Eyaleti'nin güney şehri Liyang'da toplanan fosillerden keşfedilen ve tanımlanan bir erken primat cinsidir. Eosimiidae ailesinin bir parçasıdır ve bilinen üç türü içerir: Eosimias sinensis, Eosimias centennicus ve Eosimias dawsonae. Haplorhini'nin ortak atasınınkine benzer bir primat iskeleti hakkında bir fikir verir. Eosimias adı, Yunanca eos "şafak" ve Latince simius "maymun"dan gelen "şafak maymunu" anlamına gelecek şekilde tasarlanmıştır.

Amphipithecidae, Geç Eosen ve Erken Oligosen'de simiyen primat familyası. Fosilleri Myanmar, Tayland ve Pakistan'da bulundu. Sınırlı fosil kanıtları, arboreal dört ayaklılık ile tutarlıdır, ancak bununla sınırlı değildir. Başka bir deyişle, türler ağaçlarda dört ayak üzerinde hareket etmiş olabilir, ancak muhtemelen daha sonraki simiyenlerde görüldüğü gibi düzenli sıçramalarla değildi.

Arkeogenetikte, Erken Avrupalı Çiftçileri (EEF), İlk Avrupalı Çiftçiler (FEF), Neolitik Avrupalı Çiftçiler veya Eski Ege Çiftçileri (ANF) terimleri, Neolitik dönemde Avrupa'da yaşamış çiftçilerinden gelen genetik insan soyunun adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Modern insanın yakın zamanlı Afrika kökeni</span>

Paleoantropolojide, "Afrika'dan Çıkış" teorisi, yeni tek köken hipotezi, yer değiştirme hipotezi veya yakın zamanlı Afrika kökeni modeli olarak da adlandırılan modern insanın yakın zamanlı Afrika kökeni, anatomik olarak modern insanların, coğrafi kökeni ve ilk göçlerinin bilim dünyasında yaygın kabul gören modelidir. Homo erectus ve daha sonra da Homo neanderthalensis'in, kısaca homininlerin Afrika dışına ilk yayılışlarının izini süren bir modeldir.