İçeriğe atla

Afrikalı Amerikan Yerel İngilizcesi

Afrikalı Amerikan Yerel İngilizcesi (İngilizce: African American Vernacular English, AAVE), ABD'de Afrikalı-Amerikalı toplumun büyük kısmının konuştuğu dilin adı.

Kısaca AAVE olarak adlandırılan konuşma tarzına; siyah İngilizce, siyah ağzı, siyah İngilizce ağzı vs. isimler de verilmektedir. Amerikan İngilizcesinin Afro-Amerikan versiyonu denilebilir. Bazı Beyaz Amerikalıların da konuşmayı tercih ettiği, belli kuralları olan bir formdur. Bu diyalekti beyaz Amerikalılar da iyi konuşabilmektedir.

AAVE, ilk olarak 16 ve 17. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Afrika'dan Amerika'ya getirilen siyah köleler ile iletişim kurulması gerektiğinde İngilizce öğrenmeleri sağlanmış ancak düzenli bir öğretim sistemi olmamasından dolayı Britanya İngilizcesinden uzaklaşılmıştır. Sonraki yüzyıllarda ortaya çıkan Amerikan İngilizcesinden de ayrılan AAVE, kendine has bir yer edinmiştir.

Afrikalı Amerikalı İngilizcesi; 1996 yılında tekrar popüler olmuş, Oakland, Kaliforniya'daki bazı eğitimciler siyah çocuklara AAVE konuşmayı öğretmek ve eğitimi AAVE ile vermek istemişlerdir. Bu eğitimciler kendilerini Ebonics olarak adlandırmıştır. Ebonik terimi ilk kez 1973 yılında siyah Psikolog Robert Williams tarafından ortaya atılmış ve 1975 yılında fikirlerini kitaplaştırmıştır. Ebonikler, AAVE'nin standart İngilizceden bağımsızlaşmasının kabul edilmesini, gramer ve tüm kurallarının okullarda ders olarak okutulmasını, derslerin AAVE olarak verilmesini istiyorlardı.

Afro-Amerikan İngilizcesinin konuşma tarzı ve vurgulamaları standart İngilizceden çok farklıdır. Gramer kuralları ve kelime dizilimi farklılıklar göstermektedir. 1980'li yıllarda hip hop müzik AAVE ile yapılmaya başlanmıştır ve bazı Amerikalılar, AAVE konuşmayı öğrenmeye çalışsalar da birçoğu tam manasıyla konuşamamaktadır. Ancak kulak alışkanlığına sahip, kuralları ve vurgulamaları öğrenebilenler iyi konuşabilmektedir.

AAVE'ye verilen bazı isimler şunlardır: African American Vernacular English (AAVE), African American English, Black English, Black Vernacular, Black English Vernacular (BEV), Black Vernacular English (BVE).

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İngilizce</span> Batı Cermen dili

İngilizce (

<span class="mw-page-title-main">Toni Morrison</span> Amerikalı romancı (1931 – 2019)

Toni Morrison, Amerikalı Nobel ödüllü yazar.

Nigger, özellikle İngilizce konuşulan bazı ülkelerde Afrika kökenli siyahi insanlar için kullanılan aşağılayıcı bir terim. Negro (siyah) sözcüğünden gelir. Kelimenin kendisinden bahsederken bazen N-word veya özellikle "r" harfi ile biten varyantı Hard R şeklinde kodlanır.

<span class="mw-page-title-main">Afroamerikalılar</span> Amerika Birleşik Devletlerinde Afrika kökenli ırksal veya etnik grup

Afroamerikalılar veya Siyahi Amerikalılar olarak da bilinen Afrikalı Amerikalılar, Afrika'nın Siyah ırk gruplarından herhangi birinden kısmen veya tamamen gelen Amerikalılardan oluşan etnik bir gruptur. Afrikalı Amerikalılar, Beyaz Amerikalılar ile Hispanik ve Latino Amerikalılardan sonra ABD'deki en büyük üçüncü ırksal veya etnik grubu oluşturmaktadır. "Afroamerikalı" terimi genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde köleleştirilen Afrikalıların torunlarını ifade eder.

<i>The Cosby Show</i> ABD yapımı durum komedisi dizisi

The Cosby Show, Bill Cosby'nin yer aldığı Amerikan televizyon durum komedisidir. 20 Eylül 1984 tarihinde yayınlanmaya başladı ve 30 Nisan 1992'ye kadar NBC kanalında sekiz sezon gösterildi. Dizi, Brooklyn, New York'ta yaşayan Huxtable ailesine odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan İngilizcesi</span> lehçe

Amerikan İngilizcesi veya Amerikanca, İngilizcenin çoğunlukla ABD'de konuşulan lehçelerinin bütünüdür. Dünyada anadili İngilizce olanların yaklaşık üçte ikisi Birleşik Devletler'de yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri demografisi</span>

30 Nisan 2016 tarihi itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin toplam nüfusu 323,730,000 kişidir ve bu oranla ülke dünyanın en kalabalık üçüncü ülkesidir. 2014 rakamlarına göre ülke nüfusunun %81'i kentlerde oturur. Kaliforniya ve Teksas en kalabalık eyaletlerdir ve ülke nüfusunun merkezi batıya ve güneye doğru kaymaktadır. New York ülkenin en kalabalık kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Olivia Hooker</span>

Olivia J. Hooker, Afro-Amerikalı kadın eğitimci, yazar, akademisyen ve psikolog. Tulsa'da yapılan ırk katliamından kurtulanlardan birisiydi. Şubat 1945'te Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenlik Komutanlığı'na giren ilk Afrikalı-Amerikalı kadındır.

Francis Cecil Sumner, ABDli eğitim reformu lideri.

<span class="mw-page-title-main">Alice Ball</span> Amerikan kimyager

Alice Augusta Ball, 20. yüzyılın başlarında cüzzam için en etkili tedavi olan 'Top Metodu'nu geliştiren Amerikalı bir kimyagerdir.Hawaii Üniversitesinden yüksek lisans derecesi alan ilk kadın ve ilk Afrikalı Amerikalıydı ve aynı zamanda üniversitenin ilk kadın ve Afrikalı Amerikalı kimya profesörüydü.

<span class="mw-page-title-main">Pan-Afrika bayrağı</span>

Afroamerikan bayrağı, Siyah Kurtuluş bayrağı, UNIA bayrağı ve çeşitli diğer isimler olarak da bilinen Pan-Afrika bayrağı, kırmızı, siyah ve yeşilden oluşan üç eşit yatay şeritten oluşan üç renkli bir bayraktır. 13 Ağustos 1920'de Dünya Siyahlarını Geliştirme Derneği ve Afrika Toplulukları Birliği (UNIA-ACL), Madison Square Garden'da bir ay süren toplantısı sırasında, Dünya Siyah Halklarının Hakları Bildirgesi'nin 39. maddesinde resmi olarak kabul etti. Bayrağın varyasyonları, Garveyist ideolojileri temsil etmek için Amerika'daki çeşitli ülke ve bölgelerde kullanılabilir ve kullanılmıştır.

Siyahi milliyetçiliği veya Siyah milliyetçiliği, Siyahların bir ırk olduğu inancını benimseyen ve Siyah ırksal ve ulusal bir kimlik geliştirmeye ve sürdürmeye çalışan bir milliyetçilik veya panmilliyetçilik türüdür. Siyah milliyetçisi aktivizm, özellikle beyaz kültüre asimilasyona direnmek ve belirgin bir Siyah kimliğini korumak için Siyah toplulukların ve insanların sosyal, siyasi ve ekonomik olarak güçlendirilmesi etrafında döner.

<span class="mw-page-title-main">Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi</span>

Irk ve etnik ilişkiler sosyolojisi, toplumun tüm seviyelerinde ırklar ve etnik gruplar arasındaki toplumsal, politik ve ekonomik ilişkilerin incelenmesini kapsar. Bu alan, konut ayrımı, farklı ırk ve etnik gruplar arasındaki diğer karmaşık sosyal süreçler gibi sistematik ırkçılık üzerine yapılan çalışmalarla da ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">Bessie Coleman</span> Amerikalı pilot (1892 – 1926)

Bessie Coleman erken dönem Amerikan sivil havacısıdır. Pilot lisansı alan ilk Afrikalı-Amerikalı kadın ve ilk Kızılderili idi. Lisansını 15 Haziran 1921'de Fédération Aéronautique Internationale'den aldı. Bunun neticesinde uluslararası bir pilot lisansı alan ilk siyahi kişi olarak kabul edildi.

Falcon, Marvel Comics tarafından yaratilan bir super kahraman konulu çizgi roman serisidir. Karakter, yazar-editör Stan Lee ve sanatçı Gene Colan tarafından Captain America'nın 117. bölümünde tanıtıldı ve ana akım çizgi romanlardaki ilk Afrikalı-Amerikalı süper kahraman oldu.

Zora Neale Hurston, Amerikalı yazar, antropolog ve film yapımcısıdır. 1900'lerin başlarında Güney Amerika'daki ırksal mücadeleleri tasvir etti ve hoodoo hakkında araştırmalar yayınladı. Dört romanından en popüleri 1937'de yayınlanan Gözleri Tanrı'yı İzliyordu. Ayrıca 50'den fazla kısa öykü, oyun ve deneme yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Malvin Gray Johnson</span>

Malvin Gray Johnson, Kuzey Karolina, Greensboro'da doğup büyüyen Amerikalı bir ressamdı.

Virjin Adaları Kreolü veya Virjin Adaları Kreol İngilizcesi, Virjin Adaları ve yakındaki Saba, Saint Martin ve Sint Eustatius'taki SSS adaları'nda konuşulan ve sırasıyla Saba İngilizcesi, Saint Martin İngilizcesi ve Statian İngilizcesi olarak bilinen birkaç çeşitten oluşan İngilizce tabanlı bir kreoldür.

<span class="mw-page-title-main">Jeannette Brown</span>

Jeannette Elizabeth Brown, emekli bir Amerikalı organik tıbbi kimyager, tarihçi ve yazardır.

Büyük Göç, 1910 ile 1970 yılları arasında altı milyon Afrikalı Amerikalının Güney Amerika Birleşik Devletleri'nin kırsal kesimlerinden kentsel Kuzeydoğu, Ortabatı ve Batı'ya göç etmesiydi. Bunun nedeni öncelikle Jim Crow yasalarının onaylandığı Güney eyaletlerindeki yaygın ırk ayrımcılığı ve ayrımcılığın yanı sıra Kuzey bölgesinin çok daha iyi ekonomik koşullarını arama arzusuydu. Afroamerikalılar sosyal rahatlama arayışına girerken, özellikle devam eden linçler göçmenlerin bir kısmını bu konuda motive etti. Göçün getirdiği tarihi değişim, göçmenlerin çoğunlukla o zamanlar Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük şehirlere taşındı. Bu şehirlerin Amerika Birleşik Devletleri üzerinde merkezi bir kültürel, sosyal, politik ve ekonomik etkiye sahip olduğu bir zamanda taşınması nedeniyle taşınmalar sıklaştı. Orada Afroamerikalılar kendilerine ait etkili topluluklar kurdular. Güney'deki evlerini terk etmelerine ve göçmenlerin yeni evlerinde karşılaştıkları engellemelere rağmen bu göç, Amerikan tarihinin gidişatını değiştiren bireysel ve kolektif bir olay olarak tarihe geçti. Afroamerikalılar tarafından yazılan yeni bir "bağımsızlık beyanı"ydı.