Botsvana ya da resmî adıyla Botsvana Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde bulunan ve denize kıyısı bulunmayan kara ülkesidir. Ülke güney ve güneydoğu bölümünde Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzey ve batısında Namibya, kuzeydoğu bölümünde ise Zambiya ve Zimbabve ile komşu konumundadır. Ülkenin kuzey bölümünde, Kasane şehri yakınlarında dünyanın dört ülke sınırının kesiştiği tek nokta olarak kabul edilen, ancak söz konusu Botsvana, Zambiya, Zimbabve ve Namibya ülkelerinin sınır anlaşmaları ile sınırlarına karşılıklı olarak resmiyet kazandırmadıkları için kabul görmeyen bir sınır noktası mevcuttur. Botsvana, Afrika kıtası üzerinde demokrasi alanında en gelişmiş ülke olarak kabul görmektedir. 2011 yılında açıklanan İnsani Gelişme Endeksi verilerinde, Botsvana Afrika kıtasının güneyinde bulunan ülkeler içerisinde en yüksek verilere ulaşmıştır.
Nijerya ya da resmî adı ile Nijerya Federal Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında yer alan ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Nijer, Çad, Kamerun ve Benin oluştururken, ülkenin güneyinde Gine Körfezi içerisinde yer alan Benin Körfezi yer almaktadır. Ülkenin başkenti Abuja'dır.
Orta Afrika Cumhuriyeti ya da yaygın kullanımı ile Orta Afrika, Afrika kıtasının orta bölümünde yer alan, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını Çad, Sudan, Güney Sudan, Kongo DC, Kongo Cumhuriyeti ve Kamerun oluşturmaktadır. Ubangi-Chari ismi ile geçmişte Fransa sömürgesi olan ülke, 1960 yılında bağımsızlığına kavuşmuştur. Ülkenin başkenti Bangui'dir.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9 milyon km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktika'nın ardından en büyük üçüncü çöldür. Yaklaşık olarak Afrika kıtasının %30’u kadardır.
Afrika Birliği, Afrika kıtasında yer alan Afrika ülkelerinin tek çatı altında toplandığı ve Afrika Birliği Örgütü'nün ardılı olarak 2002 yılında oluşturulan uluslararası kuruluştur. Afrika Birliği'nin en önemli kararları, üye devletlerin devlet ve hükûmet başkanlarının altı ayda bir yaptığı toplantı olan Afrika Birliği Meclisi tarafından alınır.
Fil, hortumlular takımının filgiller (Elephantidae) familyasını oluşturan memeli bir hayvandır. Geleneksel olarak Asya fili ve Afrika fili olmak üzere iki türü tanınır; ancak bazı kanıtlara dayanarak Afrika savan fili ile Afrika orman filinin de iki ayrı tür olduğu öne sürülür. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. İçinde mamutlar ve mastodonlar gibi soyu tükenmiş türleri de barındıran hortumlular takımından günümüzde soyunu sürdüren bir tek filler kalmıştır. Karada yaşayan en büyük hayvan olan Afrika filinin erkeği 4 m boya ve 7.000 kg ağırlığa ulaşabilir. Fillerin dikkat çekici ve ayırt edici özellikleri arasında, nesneleri yakalamak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan uzun hortumları başta gelir. Uzun ve sivri olan kesici dişlerini nesneleri taşımak, yeri kazmak için kullanırlar. Fildişinin kaynağı olan bu kesici dişler aynı zamanda dövüşürken silah olarak da kullanılır. Filin büyük ve geniş kulakları vücut ısısını kontrol etmeye yarar. Afrika fillerinin kulakları daha büyük olur ve sırtları içbükeydir. Asya fillerinin ise kulakları daha küçük olur ve sırtları dışbükey ya da düzdür.
Pliyosen, yaklaşık 5.3 milyon yıl öncesinden 2.5 milyon yıl öncesine dek süren üçüncü jeolojik çağın (Tersiyer) son dönemi.
Afrika mandası Bovidae familyasından bir sığır türüdür.
Afrika'nın beş büyükleri, Afrika kıtasına özgü büyük hayvanların en tehlikelilerini belirtmek için kullanılır. Bu hayvanlar; aslan, pars, gergedan, fil ve Afrika mandasıdır. Bunlar, popüler kültürde belirgin bir şekilde yer alan karizmatik megafauna örnekleridir ve Afrika'nın en büyük hayvanları arasındadır. Büyük hayvan avcıları tarafından ortaya atılan bu terim, Afrika'da yaya olarak avlanması en zor beş hayvanı ifade etmektedir ancak artık oyun izleyen turistler ve safari tur operatörleri tarafından daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.
Afrotheria eteneliler alt sınıfının bir üst takımı. Bu molekülergenetik araştırmalar sonucu ortaya konulan taxon birbirlerinden çok farklı görünüşlü 80 civarında türü içermektedir. Takımın tüm türleri Afrika'dan türemiştir ve Asya fili, bir Kır sıçanımsı türü ve Deniz inekleri haricinde bütün türler hala Afrika'da yaşamaktadır.
Hortumlular, en çok dikkati çeken özellikleri olan hortumları ile adlandırılmış bir memeli takımı. Günümüzde tek yaşayan temsilcileri fillerdir.
Loxodonta veya Afrika fili, Elephantidae familyasına bağlı, nesli tükenmemiş iki türü olan Loxodonta cinsi fildir. Asya fili ile birlikte Elephantidae familyasının var olan iki cinsinden biridir. Loxodonta cinsine ait fosiller sadece Afrika'da bulunmuştur ve burada da orta Pliyosen çağda gelişmişlerdir.
Afrika orman fili Kongo Havzası'nda bulunan ve ormanlarda yaşayan bir fil türüdür. Geleneksel olarak Afrika filinin sinonimi ya da bir alt türü olarak değerlendirilen Afrika orman filinin 2010 tarihli bir bilimsel makalede Loxodonta cyclotis bilimsel adı ile ayrı bir tür olarak sınıflandırılması önerilmiştir. Bu yeni sınıflandırma ile Afrika orman fili soyu tükenmemiş fil türleri içinde en küçüğü ancak yaşayan kara hayvanları içinde de en büyüğü olmaktadır. Kongo Havzası'nın kriptozoologlar tarafından Loxodonta pumilio adıyla ayrı bir tür olarak görülen pigme fillerinin küçük cüsseleri ve erken olgunlaşmalarının nedeninin çevresel koşullar olması mümkündür. Erişkin pigme fillerin 900 kg. kadar az bir ağırlığa sahip olduğu kaydedilmiştir.
Filgiller familyasında sınıflandırılan, yaşayan ve soyu tükenmiş (†) fil türleri listesi.
- Alt familya Elephantinae
- Oymak Elephantini (filler)
- Cins †Primelephas
- Tür †Primelephas gomphotheroides
- Tür †Primelephas korotorensis
- Alt oymak Loxodontina
- Cins Loxodonta
- Tür Loxodonta africana
- Alt tür Loxodonta africana africana
- Alt tür †Loxodonta africana pharaonensis
- Tür Loxodonta cyclotis
- Alt oymak Elephantina ya da Üst cins Elephadon
- Cins Elephas
- Tür Elephas maximus
- Alt tür Elephas maximus indicus
- Alt tür Elephas maximus maximus
- Alt tür Elephas maximus sumatranus
- Alt tür Elephas maximus borneensis
- Alt tür ? Vietnam fili ve Laos fili
- Alt tür ? †Elephas maximus rubridens
- Alt tür †Elephas maximus asurus
- Tür †Elephas beyeri
- Tür †Elephas celebensis
- Tür †Elephas hysudricus
- Tür †Elephas iolensis
- Tür †Elephas planifrons
- Tür †Elephas platycephalus
- Tür †Elephas recki
- Alt cins †Palaeoloxodon
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) antiquus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) creticus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) creutzburgi
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) chaniensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) cypriotes
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) ekorensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) falconeri
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) mnaidriensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) melitensis
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) namadicus
- Tür †Elephas (Palaeoloxodon) naumanni
- Cins †Mammuthus (Mamutlar)
- Tür †Mammuthus africanavus †
- Tür †Mammuthus columbi
- Tür †Mammuthus exilis
- Tür †Mammuthus imperator
- Tür †Mammuthus lamarmorae
- Tür †Mammuthus meridionalis
- Tür †Mammuthus primigenius
- Tür †Mammuthus subplanifrons
- Tür †Mammuthus armeniacus )
- Oymak Belodontini †
- Alt oymak Belodontina †
- Cins Tetrabelodon †
- Cins Stegotetrabelodon †
- Cins Stegodibelodon †
- Alt familya Stegodontinae †
- Cins Stegodon †
- Tür Stegodon aurorae †
- Tür Stegodon elephantoides †
- Tür Stegodon florensis †
- Tür Stegodon ganesha †
- Tür Stegodon insignis †
- Tür Stegodon orientalis †
- Tür Stegodon shinshuensis †
- Tür Stegodon sompoensis †
- Tür Stegodon sondaarii †
- Tür Stegodon trigonocephalus †
- Tür Stegodon zdanski †
- Alt familya Lophodontinae ya da Rhynchotheriinae†
- Cins Anancus †
- Tür Anancus alexeevae †
- Tür Anancus arvernensis †
- Tür Anancus kenyensis †
- Cins Morrillia †
- Oymak Lophodontini †
- Alt oymak Lophodontina †
- Cins Tetralophodon †
- Cins Paratetralophodon †
- Cins Zygolophodon †
- Oymak Cuvieroniini †
- Cins Stegomastodon †
- Tür Stegomastodon arizonae †
- Tür Stegomastodon mirificus †
- Tür Stegomastodon platensis †
- Tür Stegomastodon primitivus †
- Tür Stegomastodon waringi †
- Cins Cuvieronius †
- Tür Cuvieronius hyodon †
- Tür Cuvieronius priestleyi †
- Tür Cuvieronius tropicus †
Pigme fil hem Afrika hem Asya'da yaşadığı rapor edilmiş bir tür. Eskiden Loxodonta pumilio adıyla tanımlanmış olan Afrika pigme fili, bugün Afrika orman filinin bir polimorfu olarak kabul edilmektedir.
Loxodonta atlantica Afrika'da yaşamış olan Loxodonta cinsinden soyu tükenmiş bir fil türüdür. Afrika filinden daha iri cüsseliydi ve daha fazla azı dişine sahipti. Bulunan kalıntılar arasında Cezayir'de Pleistosen devrinin başından, Güney Afrika'da Pleistosen'in ortasından ve Etiyopya'da Pleistosen devrinin sonlarından fosiller vardır. L. atlantica türünün L. adaurora türünden evrimleşmiş olabilir; ancak 2009 yılında yapılan bir analizde L. atlantica türünün L. exoptata türünden evrimleştiği ve L. africana türünün atası olduğu ortaya konmuştur. Tür iki alt türe ayrılmıştır: Kuzey Afrika'da L. atlantica atlantica ve Güney Afrika'da L. atlantica zulu.
Kuaterner döneminde Pleistosen'den Holosene geçiş sırasında özellikle megafaunal türlerde birçok yok oluş olayı görülmüştür. Ancak, yok olma dalgası Pleistosen'in sonunda durmamış özellikle izole adalarda Holosen yok olmaları olarak devam etmiştir. Paleontologlar tarafından ortaya atılan hipotezlere göre yok olma olaylarının başlıca nedenleri olarak Orta-Geç Pleistosen ve Holosen sırasında dünyanın birçok bölgesine yapılan göçler, doğal iklim değişiklikleri ve insanlar tarafından yapılan avcılık faaliyetleri gösterilmektedir. Avcılığın diğer bir varyantı ise ikinci dereceden avlanmadır ve insan olmayan avcılardan kaynaklanan üstün rekabetten dolaylı gerçekleşen yok olmalar üzerine odaklanılmaktadır. Hastalıkların yayılması da olası bir neden olarak ele alınmaktadır.
Kuzey Afrika fili ya da Kartaca fili Antik Roma döneminde tamamen ortadan kaybolana kadar Kuzey Afrika'da var olan bir savannah filinin muhtemel alttürleridir. Alttürler resmen açıklanmış olmasına rağmen, taksonomik tanımada geniş bir tanımlama yapılmamıştır. Dağılım, Sahra'nın kuzeyinde Atlas Dağları'nda, Kızıldeniz kıyısında ve Nubiya'da uzanır.
Odzala-Kokoua Ulusal Parkı, Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan bir milli parktır. Park ilk olarak 1935'te koruma altına alındı, 1977'de bir biyosfer rezervi ilan edildi ve 2001'de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle resmi olarak tanımlandı. Odzala-Kokoua, yaklaşık 100 memeli türüne ve kıtanın en çeşitli primat popülasyonlarından birine sahiptir. Kâr amacı gütmeyen koruma organizasyonu Afrika Parkları, 2010 yılında Kongo Cumhuriyeti Orman Ekonomisi, Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde parkı yönetmeye başladı.