İçeriğe atla

Afrika mitolojisi

Kongo'dan bir Bakongo maskesi

Afrika mitolojisi, pek çok halkın yaşayıp, bin kadar dilin konuşulduğu Afrika kıtasında geleneksel dinleri tabiat dinlerini konu almaktaysa da Arap ve Avrupalıların kolonizasyonu ile birlikte gelen tek tanrılı dinlerin de etkisinde kalmıştır. Afrika dinleri ve mitolojilerine değin ilk kayıtlar 18-20. yüzyıllarda Hristiyan misyonerlerce genellikle yanlış yorumlanarak tutulmuştur ki Swahili dilinde kaydedilen en eski yapıt 1728 yılına ait Tambuka'nın hikâyesi adlı manzum destandır.[1] Sayısız kabilenin yaşadığı Afrika, uzun süre Batılı köle tüccarları tarafından sömürüldüğünden Afrika inançları Karayip adaları ile Amerika kıtasına yayılmış bu arada çeşitli sinkretik dinler ortaya çıkmıştır.

Bölgelere göre dağılım

Kuzey Afrika

  • Eski Mısır dini (Mısır, Sudan)
  • Geleneksel Berberi dini (Fas (Batı Sahra), Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Moritanya, Mali, Nijer, Çad, Burkina Faso dahil)
  • Hausa animizmi (Sudan)

Afrika Boynuzu

Orta Afrika

Doğu Afrika

  • Bantu mitolojisisi (Merkez, Güneydoğu, Güney Afrika)
  • Akamba mitolojisi (Kenya)
  • Maasai mitolojisi (Kenya, Tanzanya, Ouebian)
  • Kallenjin Dini (Kenya, Uganda, Tanzanya)

Güney Afrika

  • Bantu mitolojisi (Merkez, Güneydoğu, Güney Afrika)
  • Lozi mitolojisi (Zambiya)
  • Tumbuka mitoloji (Malavi)
  • Zulu mitolojisi (Güney Afrika)
  • San dini (Güney Afrika)
  • Güney Afrika geleneksel şifacıları

Batı Afrika

  • Akan dini (Gana, Fildişi Sahilleri)
  • Dahomey dini (Benin, Togo)
  • Efik mitolojisi (Nijerya, Kamerun)
  • Edo dini (Benin krallık, Nijerya)
  • Hausa animizmi (Benin, Burkina Faso, Kamerun, Fildişi Sahili, Gana, Nijer, Nijerya, Togo)
  • Odinani (ibolar, Nijerya)
  • Serer dini (Senegal, Gambiya)
  • Yoruba dini (Nijerya, Benin, Togo)
  • Vudu dini (Gana, Benin, Togo, Nijerya)

Afrika Diasporası

Afro-Amerikan dinleri

Kaynakça

  1. ^ Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016. ss.50-53 ISBN 978-605-8389199

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası, 1944 yılında Bretton Woods Anlaşması'nda Uluslararası Para Fonu ile birlikte kurulmuştur. IBRD, Dünya Bankası’nın ana borç veren kuruluşudur.

<i>Trithemis kirbyi</i> yusufçuk türü

Trithemis kirbyi, Libellulidae familyası içinde yusufçuk türüdür.

Batı Afrika sığır kenesi, yaz kenesigiller (Ixodidae) familyasından kene türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gabar çakır kuşu</span>

Gabar çakır kuşu, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Makas kuyruklu çaylak</span> Kuş

Makas kuyruklu çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Chelictinia cinsine monotipik'tir.

1972 Afrika Uluslar Şampiyonası Afrika ulusal takımlarının katıldığı turnuvaların sekizinci kez düzenlenenidir. Kupanın ev sahipliğini 23 Şubat-5 Mart tarihleri arasında Kamerun yapmıştır. Turnuvayı Kongo Cumhuriyeti millî futbol takımı kazanmıştır. Turnuvada karşılaşmalar Kamerun'un Yaoundé ve Douala şehirlerinde yapılmıştır.

1974 Afrika Uluslar Şampiyonası Afrika ulusal takımlarının katıldığı turnuvaların Dokuzuncu kez düzenlenenidir. Kupanın ev sahipliğini 1 Mart-14 Mart tarihleri arasında Mısır yapmıştır. Turnuvayı Kongo Demokratik Cumhuriyeti millî futbol takımı kazanmıştır. Bu kupayı müzesine götüren Zaire takımı Dünya Kupasına gitmeyi hak etmiştir.

CAF Birinci Tur 2002 FIFA Dünya Kupası'na katılmak için mücadele eden 50 Afrika kıtası takımının iştirak ettiği turnuva.

2013 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında, Afrika Uluslar Kupası'nın 29. organizasyonu olarak Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından düzenlenen futbol şampiyonasıdır. Başlangıçta Libya'nın ev sahipliğini yapacağı açıklansa da CAF daha sonra turnuvanın Güney Afrika'ya alındığını açıkladı. Angola, Gabon ve Ekvator Ginesi ile birlikte Nijerya'nın da teklifini geçen Libya turnuvayı düzenleme hakkını kazandı. Fakat 2011 Libya İç Savaşı nedeniyle turnuvanın Libya'da düzenlenmesinin uygun olmayacağı düşünülerek ev sahipliği Güney Afrika'ya verildi. Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Senegal'in teklifleri finale kalamadan reddedildi. CAF tarihinde ilk kez gelecek üç turnuvanın ev sahipleri tek seferde seçildi. 2010 turnuvasını Angola, 2012'yi Gabon ve Ekvator Ginesi, 2013'ü ise Güney Afrika aldı.

<i>Ixobrychus sturmii</i>

Ixobrychus sturmii balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Etyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Kenya, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, İspanya, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kesikboyun</span>

Kesikboyun, Estrildidae familyasından, Afrika'da yaşayan bir ispinoz türüdür. 3.300.000 km² olarak tahmin edilen global bir alanı vardır.

2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri CAF İkinci Tur maçları, CAF'tan kupaya katılacak ekipleri belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

CAF Birinci Tur 1994 FIFA Dünya Kupası için olan elemelerin Afrika (CAF) bölgesindeki ilk turdur.

<span class="mw-page-title-main">1998 Afrika Uluslar Kupası</span>

1998 Afrika Uluslar Kupası, Afrika Futbol Konfederasyonu üyesi ülkelerin katıldığı Afrika Uluslar Kupası'nın 21. turnuvasıdır. Burkina Faso'nun ev sahipliğinde, 7-28 Şubat tarihleri arasında düzenlenmiştir. 16 takımın katıldığı turnuvada Mısır, organizasyon tarihindeki dördüncü şampiyonluğunu elde etmiştir.

Vizeden muaf ülke veya ülkelerden birinden gelinmediği sürece Tanzanya ziyaretçilerinin Tanzanya'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin amaçlanan kalış süresi dışında en az 6 ay geçerli bir pasaporta gerekmektedir.

2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri, CAF İkinci Tur maçları 11-17 Kasım 2015 tarihlerinde oynandı.

<span class="mw-page-title-main">Afrika halkları</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika'daki etnik gruplar her biri kendi dilini ve kültürü olan binlerce kişiyi oluşturmaktadır.

2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri - CAF İkinci Tur, 2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri kapsamında yapılan Afrika elemelerinin ikinci aşamasıdır. Maçlar Mart 2020 ile Ekim 2021 tarihleri arasında oynanacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük balkılavuzu</span>

Küçük balkılavuzu (Indicator minor), Balkılavuzugiller (Indicatoridae) ailesinin üyesi olan bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Malavi, Mali, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunmaktadır.

2002 Afrika Uluslar Kupası elemeleri, organizasyona katılacak takımları belirlemek için oynana karşılaşmalar bütünüdür.