İçeriğe atla

Afrika heavy metal

Afrika heavy metal, özellikle Kenya ve Uganda gibi Doğu Afrika ülkelerinde ve Namibya, Madagaskar, Angola, Botsvana, Güney Afrika, Mozambik ve Zimbabve gibi Güney Afrika ülkelerinde yapılan heavy metal müziği ifade eder. Ayrıca, Kuzey Afrika'daki Cezayir, Mısır, Libya, Fas ve Tunus gibi ülkelere de uzanır, ancak Kuzey Afrika bölgesindeki gruplar, kültürel ve sosyal tutarlılıklar açısından kendilerini daha çok MENA bölgesi ile ilişkilendirirler. Afrika heavy metal, genellikle Avrupa ve Amerikan metal türlerinin kullanılması, geleneksel Afrika enstrümanları ve müzik tarzları ile harmanlanmasıyla karakterize edilir, bu da bölgesel farklılıklar yaratır.

Tarihçe

Güney Afrika

Yazar Edward Banchs, en belirgin metal sahnelerine sahip Afrika ülkelerini kapsamlı bir şekilde gezdi ve Sahra Altı ve ada ülkelerindeki müzisyenleri, bu sahnelerin yükselişini ve mücadelelerini konu alan bir kitap yayınladı.[1] Banchs'a göre, Güney Afrika, mevcut müzik endüstrisi ve büyüyen metal sahnesini destekleyebilecek büyük nüfus nedeniyle yoğun bir şekilde gelişmiş bir metal sahnesi oluşturmuştur.[2] Güney Afrika'da heavy metal, 1980'lerin ortasından 1990'ların ortasına kadar Johannesburg'da tanıtıldı ve Odyssey, Ragnärok, Urban Assault ve Voice of Destruction gibi grupların göreceli başarısıyla destek buldu.[3] Ülkede metal müziğin gelişi tartışmalıydı. Örneğin, hükûmet ve N.G Kerk bazı plakların ithalatını yasakladı ve türün hayranları satanizm suçlamalarıyla halkın düşmanlığına maruz kaldı.[3] 2000'lerin başında dans müziğinin yükselişiyle birlikte, türde bir gerileme yaşandı, ancak 2000'lerin ortalarında yeniden canlanma yaşandı. 2010 yılında, Güney Afrikalı müzik gruplarından bazıları, Red Helen, Facing The Gallows ve Betray The Emissary gibi, daha uluslararası standart ve yaklaşımlarla müzik yapmaya başladı. Güney Afrika'da, hayran kitlesi ve grup üyeleri çoğunlukla beyaz Güney Afrikalılardan oluşurken, Botsvana gibi diğer Afrika ülkelerinde hayran kitlesi ağırlıklı olarak siyah çoğunluktan oluşur.[4] Güney Afrika'daki ilk tamamen siyah üyelerden oluşan black metal grubu, Demogorath Satanum, 2009 yılında kuruldu ve metal müziğin beyazlara özgü bir tür olarak algılanmasını değiştirmek ve daha fazla siyah hayranı Güney Afrika metal sahnesine kazandırmak için çalışmaktadır.[5]

Botsvana heavy metal sahnesi, 1970'lerde klasik rock'ın tanıtılmasıyla başladı ve kovboy esintili bir estetikle belirgin bir alt kültüre dönüştü.[6][7][8] Wrust, Overthrust ve Skinflint bazı uluslararası başarılar ve tanınma elde etti. 2014 yapımı March of the Gods: Botswana Metalheads belgeseli, Botsvana'daki heavy metal sahnesini belgeliyor.

Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Madagaskar gibi diğer Güney Afrika ülkeleri de gelişen metal sahnelerine sahiptir. Mozambik metal sahnesi, Terra Pesada belgeselinin konusudur.[9] Namibya, 2007 ile 2014 yılları arasında aralıklı olarak Windhoek Metal Fest adlı bir metal festivali düzenledi.[10] Zimbabve, 2015 yılında Harare'de ilk belgelenmiş metal konserini düzenledi[11] ve 2018'de Shona dilinde kaydedilen ilk black metal albümü Dzimudzangarayı yayınladı.[12] 2020 itibarıyla, Madagaskar'da Therush, Beyond Your Ritual ve Death Power gibi birkaç aktif heavy metal grubu bulunmaktadır.

Doğu Afrika

Uganda ve Kenya'nın küçük ama sadık bir hayran kitlesi vardır.[13] Kenya, Lords of Wrath, Absence of Light ve Last Year's Tragedy gibi en popüler gruplardan bazılarına sahiptir. Kenya metal sahnesinin en eski kayıtlı örneği, 2000'lerin ortalarında İskandinav death metal ve black metal sahneleri tarafından ilham alan metalcilerin tanıtımıyla başlar. 2014 yılında Kenya, Nairotic Death Fest'i düzenledi. Müzik festivali Nairobi'deki Club 101'de gerçekleşti.[14]

Uganda'nın metal sahnesi 2000'lerin sonlarında Last Thrash Metal Warriors adlı bir kolektifin kurulmasıyla başladı. Bölgedeki en popüler gruplardan bazıları Threatening ve Vale of Amonition'dır. 2019 yılında, Kenya'daki metal hayranları ve grupları tarafından desteklenen, türün Uganda'da büyümesine yardımcı olmak amacıyla Uganda'nın ilk metal festivali düzenlendi.[15]

Kuzey Afrika

Kuzey Afrika ülkeleri, Akdeniz'in diğer tarafındaki Avrupa ülkelerinden, özellikle Fransa'dan büyük ölçüde etkilenmiştir.[2] Cezayir, Mısır, Fas, Libya ve Tunus'un heavy metal sahneleri, hem Avrupa hem de diğer Orta Doğu ülkelerinden ilham aldı. 1990'ların sonlarında, Arap dünyasının çeşitli ülkelerinde tanınmış metal grupları ile birlikte Cezayir'de de küçük bir metal müzik sahnesi gelişti. Wardaemonic, Lelahell, Nihil ve Infernal Curse gibi gruplar bu dönemde ortaya çıktı.

Mısır heavy metal sahnesi, 2000'lerin başında devletin metal hayranlarını ve müzisyenleri baskı altına almasıyla dikkat çekti. Bu olay, metal hayranlarına yönelik Şeytanist Davası olarak bilinen olayda doruğa ulaştı. Mısır polisi, Şeytanist olduklarına inandıkları kişilere karşı bir kampanya başlattı ve bu da birçok tutuklamaya ve cezalandırmaya yol açtı. Bu baskı, Mısır metal sahnesinde önemli bir gerilemeye neden oldu. Ancak 2010'ların başında sahne yeniden canlandı. Crescent, Scarab ve Wyvern gibi gruplar, Mısır'ın en tanınmış metal gruplarından bazılarıdır.[16]

Fas, 2003 yılında "Casablanca Şeytanist Davası" olarak bilinen benzer bir olay yaşadı. Casablanca'da bir grup metal hayranı ve müzisyen, Şeytan'a taptıkları iddiasıyla tutuklandı ve yargılandı. Ancak, olay geniş çapta eleştirildi ve sanıklar sonunda serbest bırakıldı.[17] Bu olay, Fas'taki metal sahnesinin direniş ve dayanıklılık sembolü haline geldi.

Tunus, metal müziğin gelişimine katkıda bulunan başka bir Kuzey Afrika ülkesidir. 2010'ların başında, Myrath gibi gruplar uluslararası alanda tanındı ve ülkede metal müziğin popülaritesini artırdı.

Batı Afrika

Nijerya ve Gana, Batı Afrika'daki heavy metal sahnesinin önde gelen ülkeleridir. Nijerya, DARK Suburb gibi gruplarla dikkat çekerken, Gana'da metalcore ve death metal gibi alt türlere ilgi artmaktadır. 2020'lerin başında, Batı Afrika'da metal müziğe olan ilgi artmaya devam etti.

Kaynakça

  1. ^ Winegarner, Beth (9 Eylül 2016). "Edward Banchs' New Book, 'Heavy Metal Africa,' Explores the Heavier Side of the Dark Continent". Vice (İngilizce). 28 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  2. ^ a b "Black Death". FROONT (İngilizce). 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  3. ^ a b "From The Ground Up: A History Of Metal In South Africa". Broken Amp (İngilizce). 19 Ekim 2014. 23 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  4. ^ Marshall, Frank (31 Mart 2011). "Botswana's Cowboy Metalheads". Vice (İngilizce). 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  5. ^ "Meet Africa's First All-Black Black-Metal Band, Demogoroth Satanum". Revolver (İngilizce). 6 Haziran 2017. 19 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  6. ^ "Africa is the last frontier for metal: Botswana's metal heads still rocking". CNN. 23 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  7. ^ "Botswana's Cowboy Metalheads". Vice. 9 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2014. 
  8. ^ "Black Death". FROONT (İngilizce). 2 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2016. 
  9. ^ "ABOUT – Terra Pesada | Heavy Metal in Mozambique" (İngilizce). 15 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  10. ^ Davidson, Patrick (27 Haziran 2014). "Return of the Windhoek Metal Festival". #metal4africa (İngilizce). 2 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  11. ^ Davidson, Patrick (3 Eylül 2015). "Zimbabwe gets first ever heavy metal concert". #metal4africa (İngilizce). 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  12. ^ Davidson, Patrick (20 Aralık 2018). "First Black Metal album recorded in Shona". African Metal (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. []
  13. ^ Ochieng, Raphael (6 Kasım 2017). "The East African Heavy Metal Scene: Bands, Fans, and the Future". Culture Trip (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. []
  14. ^ Stosuy, Brandon (17 Kasım 2014). "What Happens at Nairotic Death Fest, East Africa's First Metal Festival". Vice (İngilizce). 9 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  15. ^ Orie, Otim (2 Eylül 2019). "Uganda's Metal Subculture and the Country's First Metal Festival". Underground 'n Proud (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. []
  16. ^ Hashem, Aya Nader (5 Şubat 2020). "After decades of banishment, heavy metal is back in Egypt". Al-Monitor (İngilizce). Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. 
  17. ^ "Moroccan heavy metal fans freed". Al Jazeera (İngilizce). 12 Nisan 2003. Erişim tarihi: 2 Nisan 2020. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Botsvana</span> Güney Afrikada bulunan bir ülke

Botsvana ya da resmî adıyla Botsvana Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde bulunan ve denize kıyısı bulunmayan kara ülkesidir. Ülke güney ve güneydoğu bölümünde Güney Afrika Cumhuriyeti, kuzey ve batısında Namibya, kuzeydoğu bölümünde ise Zambiya ve Zimbabve ile komşu konumundadır. Ülkenin kuzey bölümünde, Kasane şehri yakınlarında dünyanın dört ülke sınırının kesiştiği tek nokta olarak kabul edilen, ancak söz konusu Botsvana, Zambiya, Zimbabve ve Namibya ülkelerinin sınır anlaşmaları ile sınırlarına karşılıklı olarak resmiyet kazandırmadıkları için kabul görmeyen bir sınır noktası mevcuttur. Botsvana, Afrika kıtası üzerinde demokrasi alanında en gelişmiş ülke olarak kabul görmektedir. 2011 yılında açıklanan İnsani Gelişme Endeksi verilerinde, Botsvana Afrika kıtasının güneyinde bulunan ülkeler içerisinde en yüksek verilere ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kenya</span> Doğu Afrikada bir ülke

Kenya, resmî adıyla Kenya Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kısmında yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını: Etiyopya, Somali, Tanzanya, bir kısmı Victoria Gölü ile olmak üzere Uganda ve Güney Sudan oluşturmaktadır. Bunun haricinde ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu yer almaktadır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nairobi'dir.

Thrash metal, heavy metal müziğin genel agresifliği ve hızlı temposuyla ayırt edilebilen bir alt türüdür. Thrash metal müzisyenleri şarkılarda genellikle hızlı davul vuruşları, düşük tonda gitar riffleri ve "shredding" tarzında solo gitar tekniği kullanır. Sözel olarak aşırı çeşitlilik olsa da, en yaygın sözel ögeleri toplumsal konular, savaşlar, sistem eleştirileri üstüne kuruludur. Bu tür sözlerde kullanılan dil genelde thrash metalin köklerinden biri olan hardcore punk ile benzerlik gösterir.

Death metal, heavy metal müziğin ekstrem bir alt türüdür. Genelde palm muting ve tremolo gibi teknikler ile çalınan ve ağır derecede distortion etkisi kullanılmış ve aşağı akort edilmiş gitarlar, derin bir şekilde hırlanan vokaller, çift pedallı bas davulunun sertçe kullanılması, minör anahtarlar ve ahenksizlik, ani tempo ve ölçü değişiklikleri ile diğer metal türlerinden ayırt edilebilir. Tıpkı diğer metal türleri gibi sözlerde çeşitlilik çok olsa da, genelde vahşetli şiddet, siyasi kavgalar, doğa, felsefe ve bilimkurgu gibi konular ele alınır.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

Doom metal, genellikle karamsar ve hüzünlü duygu uyandırmayı amaçlayan, yavaş tempolu heavy metal türü. 1980'lerde ortaya çıkan türün en belirgin özelliği, diğer metal türlerine kıyasla daha yavaş tempoya sahip olmasıdır. Türdeki genel tempo 60-90 bpm'dir. Karanlık, hüzünlü bir hava yaratmayı amaçlar ve karamsar temalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Gotik metal, bir heavy metal alt türüdür. Heavy metalin agresifliği ile gotik rock'ın karanlık ve melankolik atmosferini kombine eder. 1990'ların başında death/doom çıkışlı bir tür olarak ortaya çıkmıştır. Heavy metalin farklı türlerine gotik tarzın yedirilmesiyle müzikal açıdan kollara ayrılmıştır. Gotik romanlara dayanan şarkı sözlerinde de melodram ve kederden kişisel deneyimlere kadar birçok temaya rastlamak mümkündür.

Black metal 1980'lerde ayrı bir tür olarak gelişmeye başlamış heavy metal'in ekstrem alttürü. Black metal'e öncülük eden gruplar türe ismini veren Black Metal adlı albümü çıkaran Venom'un yanı sıra Bathory, Mayhem, Celtic Frost ve Hellhammer'dır. Black metal'in günümüzdeki müzikal özelliklerini ve duruşunu belirleyen gruplar ise Beherit, Mayhem, Emperor, Darkthrone, Burzum, Satyricon ve Immortal gibi türün ilk örneği olan black metal gruplarıdır.

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sam Dunn</span>

Sam Dunn Kanadalı müzisyen ve yönetmen. Metal: A Headbanger's Journey belgeseliyle tanınmıştır. Dunn küçük yaştan beri heavy metal hayranıdır ve York University, Antropoloji bölümünden mezun olduktan sonra, arkadaşı Scot McFadyen ile müzik hakkında belgeseller yapmıştır.

Viking Metal, 1980'lerin sonunda Black Metal grubu Bathory'nin çıkarttığı Hammerheart albümünün Black Metal'den uzak olması sonucunda ortaya çıkmıştır ve Bathory ilk Viking Metal grubu olmuş bundan böyle de Viking Metal'e yönelmiştir.

CAF Birinci Tur 2002 FIFA Dünya Kupası'na katılmak için mücadele eden 50 Afrika kıtası takımının iştirak ettiği turnuva.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da LGBT hakları</span>

Afrika'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgeleriyle kıyaslandığında oldukça kısıtlıdır. BBC eşcinselliğin 38 Afrika ülkesinde yasa dışı olduğu tahmin etmektedir. 13 devlette ise eşcinsellik yasaldır ya da bu konuyla ilgili yasa yoktur.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Uganda ziyaretçileri, Uganda'nın diplomatik temsilciliklerinden ya da ülkeye varışta vize almaları gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Kenya kadın millî ragbi birliği takımı, ragbi birliğinde Kenya'yı temsil eden millî takımdır. İlk kez 2006 yılında oynamıştır.

Air Botswana Corporation, merkezi Gaborone'de bulunan Botswana'nın devlete ait ulusal bayrak taşıyıcı havayoludur. Sir Seretse Khama Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden tarifeli yurt içi ve bölgesel uçuşlar gerçekleştirmektedir. Air Botswana birkaç yıldır zarar etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Square Eats</span>

Square Eats, Afrika bölgesinde faaliyet gösteren Botsvana'da kurulmuş bir çevrimiçi yemek siparişi ve dağıtım platformudur. Şu anda Botsvana, Namibya ve Güney Afrika, ülkelerinde faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Heavy metal altkültürü</span>

Heavy metal müzik hayranları, müzik tarzını takdir etmekten daha fazlasını kapsayan kendi alt kültürlerini yarattılar. Hayranlar, metal konserlerine katılarak, albümler satın alarak, çoğu durumda saçlarını uzatarak, genellikle kot ve deriden yapılmış grup yamaları ve genellikle çivili ceketler veya yelekler giyerek ve 1980'lerin başından beri metal yayımlarına katkıda bulunarak alt kültüre veya sahneye üyeliklerini teyit ederler.

2002 Afrika Uluslar Kupası elemeleri, organizasyona katılacak takımları belirlemek için oynana karşılaşmalar bütünüdür.