İçeriğe atla

Afrika Kraliçesi (anlam ayrımı)

Afrika Kraliçesi şu anlamlara gelebilir:

  • Afrika Kraliçesi (roman), İngiliz yazar C. S. Forester'in 1935 tarihli romanı. Özgün adı The African Queen olan roman Türkiye'de 1972 yılında Milliyet Yayınları'ndan çıkmıştı.
  • Afrika Kraliçesi (film), Yukarıdaki romandan John Huston'ın uyarladığı 1951 tarihli Amerikan filmi. Özgün adı The African Queen

İlgili Araştırma Makaleleri

Rap, "kafiyeli ve ritmik bir şekilde sokak dili konuşmayı" içerir ve müzikal benzeri tarzlarda yapılabilmektedir. Rap'in bileşenleri "içerik", "akış" ve "sunum"dan oluşmaktadır. Rap, spoken word'den farklıdır çünkü genellikle müzik eşliğinde icra edilir. Rap, hip hop müziğinin temel bileşenlerinden biridir ve özellikle bu türle ilişkilendirilir ancak rap'in kökenleri hip hop kültüründen öncesine dayanmaktadır. Modern rap'in en eski örnekleri, Batı Afrika griot geleneğine dayanmaktadır. Rap'in "Rhytm And Poem" veya "Rhytmic African Poetry" sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak "ağır eleştiri" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Birliği</span> Afrika ülkelerinin oluşturduğu siyasi birlik

Afrika Birliği, Afrika kıtasında yer alan Afrika ülkelerinin tek çatı altında toplandığı ve Afrika Birliği Örgütü'nün ardılı olarak 2002 yılında oluşturulan uluslararası kuruluştur. Afrika Birliği'nin en önemli kararları, üye devletlerin devlet ve hükûmet başkanlarının altı ayda bir yaptığı toplantı olan Afrika Birliği Meclisi tarafından alınır.

<span class="mw-page-title-main">Belkıs</span>

Saba Melikesi Belkıs, günümüz Habeşistan (Etiyopya) veya Yemen'in olduğu topraklarda hüküm sürdüğü farz edilen, tarih öncesi Saba Krallığı'nın hükümdarıdır. Modern arkeoloji bu krallığın mevcudiyeti konusunda şüphecidir. Kitabı Mukaddes'te kraliçenin isminden bahsedilmez. Habeş kültüründe "bu şekilde değil, böyle değil" gibi anlamlara gelen Makeda ismiyle anılır. İslam kültüründe Belkıs olarak bilinir. Ayrıca bazı kaynaklarda Lilith, Nikaule veya Nicaula (Nikola) olarak da geçer.

Lanetliler Kraliçesi veya özgün adıyla The Queen of the Damned Anne Rice'nin Vampir Günceleri isimli serisinin üçüncü kitabıdır. İlk iki kitap sırasıyla Vampirle Görüşme ve Vampir Lestat idi. Kitabın hikâyesi Vampir Lestat'daki hikâyenin bittiği yerden başlar, devamıdır. Bu romanda vampirlerin ortaya çıkışına ki bu Antik Mısır'a kadar uzanmaktadır ve ilgili mitoloji ile tarihe değinilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Humphrey Bogart</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1899 – 1957)

Humphrey Bogart, tam adı Humphrey DeForest Bogart, yarattığı sert adam tipiyle sinema tarihinde kalıcı bir iz bırakmış Amerikalı oyuncudur.

"Açlık" ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Afrika felsefesi</span>

Yazılı bir geleneği pek bulunmamakla birlikte, Afrika'nın çoğunlukla sözlü gelenekleri ile örf ve adetlerinden beslenen bir felsefesi olduğundan bahsetmek mümkündür. Afrika'nın yazılı felsefesinin ilk ve ender ürünleri Eski Mısır'a aittir. Buna karşılık çağdaş Afrika felsefesine sözlü gelenek hakimdir.

<i>Şaşkın Baba</i> (film, 1964)

Şaşkın Baba 1964 ABD yapımı komedi filmidir. Özgün adı Father Goose olan film 2 Ocak 1967'de Türkiye'de sinemalarda gösterime girmiştir.

<i>Çılgınlar Kraliçesi</i> 1961 yapımı film

Çılgınlar Kraliçesi 1961 ABD yapımı romantik filmdir. Özgün adı Breakfast at Tiffany's olan film Türkiye'de bazı TV kanallarında özgün adının tam çevirisi olan Tiffany'de Kahvaltı adı ile de gösterilmiştir.. Film Türkiye'de ilk kez 10 Şubat 1963 tarihinde gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Cardiff</span> İngiliz görüntü yönetmeni (1914-2009)

Jack Cardiff, Oscar ödüllü İngiliz görüntü yönetmeni, yönetmen. Cardiff aynı zamanda bir fotoğraf sanatçısıdır. Sinemada 1930'lu yıllardan 1980'li yıllara kadar aktif olarak çalışmıştır.

Breakfast at Tiffany's şu anlamlara gelebilir:

Ölüm Oyunu kelimesi ile şunlar kastedilmiş olabilir:

Baskervillerin Köpeği veya The Hound of the Baskervilles şu anlamlara gelebilir:

<i>Afrika Kraliçesi</i> (film) film

Afrika Kraliçesi, 1951 ABD İngiltere ortak yapımı romantik macera filmidir. Özgün adı The African Queen olan film Türkiye'de 1952-1953 sinema mevsiminde gösterime girmiştir. Mayıs 1973'te Sinematek'te gösterildikten sonra 2000'li yıllarda Türkçe dublajla DVD formatında da dağıtılmıştır.

Yabancı şu anlamlara gelebilir:

Black Reel Awards veya " BRAs ", Afrika kökenli Amerikalıların ve Afrika diasporasının ABD'de ve küresel film endüstrisinde sinematik başarılarını onurlandırmak için Filmde Afrikalı Amerikalıların Arttırılması Vakfı tarafından düzenlenen yıllık Amerikan ödül törenidir. Kazananlar vakfın oy veren üyeleri tarafından değerlendirilir. Çeşitli kategori kazananlarına resmi olarak Kara Makara Ödülü adı verilen bir heykelcik verilir. İlk olarak 2000 yılında Washington DC'de verilen ödüller FAAAF tarafından denetlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika mutfağı</span>

Afrika mutfağı, Afrika kıtasına özgü yemek pişirme tarzıdır. Geleneksel olarak, Afrika'nın çeşitli mutfakları, yerel olarak temin edilebilen meyveler, tahıllar ve sebzelerin yanı sıra süt ve et ürünlerinin bir kombinasyonunu kullanır ve genellikle ithal edilen yiyeceklere sahip değildir. Kıtanın bazı bölgelerinde geleneksel diyette bol miktarda süt, lor ve peynir altı suyu ürünleri bulunur.