İçeriğe atla

Afrika Katarakt Projesi

Afrika Katarakt Projesi, Afrika kıtasındaki körlükle mücadele kapsamında 100.000 katarakt hastasının ücretsiz ameliyat edilmesini amaçlayan; 1 Nisan 2007 itibarıyla hayata geçirilmiş bir projedir.

Proje, güneş ışınları ve yetersiz beslenme nedeniyle katarakt probleminin çok yoğun olduğu Sahra-altı Afrika'da 10 ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler Mali, Nijer, Burkina Faso, Somali, Etiyopya, Sudan, Gana, Benin, Togo ve Çad'dır. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının görevlendirdiği gönüllü doktor ve hemşireler Afrika'nın farklı ülke ve bölgelerinde gerçekleştirilen ameliyatlara katılmaktadırlar. Ameliyatlar katarakt cerrahisindeki son gelişmelere uygun olarak Fako teknolojisi ile yapılmaktadır. Proje kapsamındaki tüm ameliyat ve ilaç dağıtımları ücretsiz gerçekleştirilmektedir.İHH (İnsani Yardım Vakfı)'nın yürüttüğü projeye Türkiye ve Sudan Sağlık Bakanlıklarının yanında TİKA da destek vermektedir. Proje kapsamında aynı zamanda Afrikalı cerrahların eğitilmesine yönelik Fako eğitim programı yürütülmektedir.bu proje AFAB (Önlenebilir Körlükle Mücadele İttifakı Afrika Ülkeleri Eğitim Programı) AFAB'ın hedef olarak belirlediği Burkina Faso, Çad, Gine, Fildişi Sahili, Cibuti, Gine Bissau, Moritanya, Mali, Mozambik, Komorlar, Nijer, Somali ve Togo olmak üzere 13 Afrika ülkesinde ücretsiz göz taramaları ve katarakt ameliyatları yapılacak, sağlık hizmeti alamayanlara destek olunacak.[1]

Projenin Önemi

Bir milyar nüfuslu Afrika'nın %1,2'si âmâdır. Afrika genelindeki 10 milyon âmânın yarısı katarakt hastasıdır. Afrika'da katarakt hastası olup tedavi görebilenlerin oranı milyonda 500 kişidir. "Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk kör olmaktadır. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40.000 insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. Nijer'de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11'dir. Bu da, 1,2 milyon kişiye sadece bir göz doktorunun düştüğü anlamına gelmektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği'nin düzenlediği, anadili Türkçe olmayan kişilerin katıldığı bir yarışmadır. 84 ülkeden gelen katılımcıların yarıştığı olimpiyat İstanbul Kongre ve Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İHH İnsani Yardım Vakfı</span> Vakıf

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı ya da kısaca İHH İnsani Yardım Vakfı, yüzün üzerinde ülkede insani yardım, insan hakları ve insani diplomasi alanlarında faaliyet gösteren uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Bosna Savaşı’nda mağdur olan Müslümanlara yardım etmek için 1992'de gönüllü faaliyetlerle başlayan insani yardım çalışmalarının, 1995 yılında vakıf olarak yapılanması ile İstanbul’da hayat bulmuştur. Vakıf, Bosna Savaşı'nın ardından Çeçenistan, Filistin, Kosova, Suriye gibi savaş bölgelerine yardım götürerek faaliyetlerine devam etmiştir. Faaliyetleri sadece bu bölgelerle sınırlı kalmayıp 5 kıtadaki birçok ülkede başta gıda olmak üzere eğitim ve sağlık alanlarında yardım faaliyetleri gerçekleştirmekte; yetimhane, su kuyusu, okul, hastane, cami, kültür merkezi gibi kalıcı eserler inşa etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika CFA frangı</span>

Batı Afrika CFA frangı Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo'da kullanılan bir para birimidir. Senegal'ın başkenti Dakar'da Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Bir frank 100 tane centime'e bölünür, fakat centimeler dağıtılmamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabar çakır kuşu</span>

Gabar çakır kuşu, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Makas kuyruklu çaylak</span> Kuş

Makas kuyruklu çaylak, atmacagiller (Accipitridae) familyasından yırtıcı bir kuş türü. Chelictinia cinsine monotipik'tir.

CAF Birinci Tur 2002 FIFA Dünya Kupası'na katılmak için mücadele eden 50 Afrika kıtası takımının iştirak ettiği turnuva.

2013 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında, Afrika Uluslar Kupası'nın 29. organizasyonu olarak Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından düzenlenen futbol şampiyonasıdır. Başlangıçta Libya'nın ev sahipliğini yapacağı açıklansa da CAF daha sonra turnuvanın Güney Afrika'ya alındığını açıkladı. Angola, Gabon ve Ekvator Ginesi ile birlikte Nijerya'nın da teklifini geçen Libya turnuvayı düzenleme hakkını kazandı. Fakat 2011 Libya İç Savaşı nedeniyle turnuvanın Libya'da düzenlenmesinin uygun olmayacağı düşünülerek ev sahipliği Güney Afrika'ya verildi. Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Senegal'in teklifleri finale kalamadan reddedildi. CAF tarihinde ilk kez gelecek üç turnuvanın ev sahipleri tek seferde seçildi. 2010 turnuvasını Angola, 2012'yi Gabon ve Ekvator Ginesi, 2013'ü ise Güney Afrika aldı.

<i>Ixobrychus sturmii</i>

Ixobrychus sturmii balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Etyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Kenya, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, İspanya, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kesikboyun</span>

Kesikboyun, Estrildidae familyasından, Afrika'da yaşayan bir ispinoz türüdür. 3.300.000 km² olarak tahmin edilen global bir alanı vardır.

2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri CAF İkinci Tur maçları, CAF'tan kupaya katılacak ekipleri belirleyen elemelerin ikinci aşamasıdır.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Çad ziyaretçileri Çad'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

CAF Birinci Tur 1994 FIFA Dünya Kupası için olan elemelerin Afrika (CAF) bölgesindeki ilk turdur.

Vizeden muaf ülke veya ülkelerden birinden gelinmediği sürece Tanzanya ziyaretçilerinin Tanzanya'nın diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir. Tüm ziyaretçilerin amaçlanan kalış süresi dışında en az 6 ay geçerli bir pasaporta gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika mitolojisi</span> Afrikada Yaşayan Halk ile Kabilelerin dini inanışı olan bir Afrika Geleneksel Dinler

Afrika mitolojisi, pek çok halkın yaşayıp, bin kadar dilin konuşulduğu Afrika kıtasında geleneksel dinleri tabiat dinlerini konu almaktaysa da Arap ve Avrupalıların kolonizasyonu ile birlikte gelen tek tanrılı dinlerin de etkisinde kalmıştır. Afrika dinleri ve mitolojilerine değin ilk kayıtlar 18-20. yüzyıllarda Hristiyan misyonerlerce genellikle yanlış yorumlanarak tutulmuştur ki Swahili dilinde kaydedilen en eski yapıt 1728 yılına ait Tambuka'nın hikâyesi adlı manzum destandır. Sayısız kabilenin yaşadığı Afrika, uzun süre Batılı köle tüccarları tarafından sömürüldüğünden Afrika inançları Karayip adaları ile Amerika kıtasına yayılmış bu arada çeşitli sinkretik dinler ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nijer Havzası Otoritesi</span>

Nijer Havzası Otoritesi, Afrika'da ilk olarak 1964'te kurulan, 1980 yılında da bugünkü halini alan uluslararası örgüt.

<span class="mw-page-title-main">Afrika halkları</span> Vikimedya liste maddesi

Afrika'daki etnik gruplar her biri kendi dilini ve kültürü olan binlerce kişiyi oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük balkılavuzu</span>

Küçük balkılavuzu (Indicator minor), Balkılavuzugiller (Indicatoridae) ailesinin üyesi olan bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine-Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Malavi, Mali, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunmaktadır.

Şiddet içermeyen suçlar için idam, kimi ülkelerde yasayla düzenlenmiştir.

Batı Afrika Devletleri Merkez Bankası Batı Afrika CFA frangını ortak olarak kullanan ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'nu oluşturan sekiz Batı Afrika ülkesinin merkez bankasıdır:

<span class="mw-page-title-main">Büyük Yeşil Duvar Projesi</span>

Büyük Yeşil Duvar Projesi, Afrika'daki Sahra çölünün güneye doğru genişlemesini, kum fırtınalarının durdurulması ve Afrika'daki doğal güzelliği büyütmek için geniş bir orman hattı oluşturma projesidir. Büyük Yeşil Duvar projesi ile Atlantik Okyanusu kıyısındaki Senegal'in başkenti Dakar'dan Cibuti'ye kadar, 11 ülkeden geçen ve yaklaşık 8000 kilometrelik uzunluğa kadar ulaşacak bir bölgeye ağaçlandırma yapılması planlanıyor. Bu proje sayesinde çöl boyunca 8000 kilometre uzunlukta ve 15 kilometre genişliğinde bir orman oluşturularak çölleşmenin önüne geçilmesi planlanıyor. Girişimin başladığı 2007 yılından beri bölgedeki kuraklıktan dolayı fakirlik çeken, doğal kaynaklar için birbirleriyle savaşan halkın refah seviyesi de yükseldi. Bölge halkına iş imkânı sağlayan Yeşil Duvar Projesi, tarımın da gelişmesini sağladı. Avrupa'ya göç eden insan sayısı da bu proje sayesinde azaldı. Bölge ülkelerinin de yanında Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler de projeye destek sağlamaktadır. Yeşil Duvar Projesi'nin tamamlanmasıyla 10 milyon kadar insana iş imkanı sunması bekleniyor. BM 2016 yılında ağaçlandırmanın %15'inin tamamlandığını açıkladı. 2021 yılında proje, 14 milyar 263 milyon dolarlık bir bağış aldı.