İçeriğe atla

Afrika Birliği Pasaportu

Afrika Birliği Pasaportu, ulusal olarak çıkarılan Afrika Birliği'ne üye devlet pasaportlarının yerine geçen ve taşıyıcıların Afrika'daki 55 devlet için vize alma zorunluluğunu ortadan kaldıran ortak bir pasaport belgesidir.[1][2][3] Ruanda, Kigali'de Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve Çad Cumhurbaşkanı Idriss Déby tarafından düzenlenen Afrika Birliği'nin 27. Olağan Oturumunda başlatıldı.[4][5][6] Haziran 2018’den itibaren pasaportun çıkarılması ve 2020 yılına kadar dünya sınırlarında kullanıma hazır olması planlandı.[7]

Türleri

Düzenlenecek üç tür Afrika Birliği pasaportu vardır:

Sıradan pasaport
Bu pasaportlar vatandaşlara verilir ve tatiller ve iş seyahatleri gibi ara sıra yolculuklar için tasarlanmıştır. 32 sayfa içerir ve 5 yıl geçerlidir.
Resmi / Hizmet pasaportu
Bu pasaportlar, resmi işle seyahat etmek zorunda olan devlet kurumlarına bağlı yetkililere verilir.
Diplomatik pasaport
İşle ilgili seyahat için diplomatlara ve konsoloslara ve beraberindeki bağımlılara verilir.

Dizaynı

Pasaportun Arapça, İngilizce, Fransızca, Portekizce ve Svahili dilleri vardır. Afrika Birliği marşının sözleri resim sayfasından hemen sonraki sayfaya basılacaktır.

Kaynakça

  1. ^ CNN, Kieron Monks, for (5 Temmuz 2016). "African Union launches all-Africa passport". CNN. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  2. ^ "President Kenyatta arrives in Kigali for AU summit". rwandaeye.com. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  3. ^ "Africa: The Common Passport and Africa's Identity". 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  4. ^ "AU Heads of State to launch African Union Passport during Kigali Summit". 15 Temmuz 2016. 23 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  5. ^ "Rwanda Ready to Issue African Common Passport | KT PRESS". ktpress.rw. 21 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  6. ^ Ghana, News (12 Temmuz 2016). "Kenyans welcomes AU's passport System introduction". 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2016. 
  7. ^ "African Union passports to be rolled out by 2020 - THE AFRICAN COURIER". The African Courier. 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika pasaportu</span>

Belçika pasaportu Belçika vatandaşlarının uluslararası seyahat yapabilmeleri için verilen belgedir. Federal Kamu Hizmeti Dışişleri, Belçika pasaportunu vermek ile yenilenmesinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">İran pasaportu</span>

İran pasaportu İran vatandaşlarına ülke dışı seyahatlerde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, İran vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hint pasaportu</span>

Hint pasaportu Hindistan vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, ayrıca Hint vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye pasaportu</span>

Suriye pasaportu Suriye vatandaşlarına verilen bir seyahat belgesidir. Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı anlaşması gereğince iki ülke arasındaki vize uygulaması 21 Eylül 2009 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı fakat Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle vize muafiyeti 8 Ocak 2016 tarihinde Türkiye tarafından fesih edilerek tekrar vize uygulaması başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Irak pasaportu</span>

Irak pasaportu uluslararası seyahat için Irak vatandaşlarına verilir. Yeni "A serisi" Pasaportlar Şubat 2010'da vatandaşlara verilmeye başlanmıştır. Pasaport'daki veriler İngilizce Arapça ve Kürtçe olarak yer almaktadır. Kürtçe dil 2009 yılından itibaren pasaporta ilave edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka pasaportu</span>

Danimarka pasaportu uluslararası seyahati kolaylaştırmak için Danimarka Krallığı vatandaşlarına verilen belgedir. Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları vatandaşları için farklı versiyonlar mevcuttur, ancak tüm vatandaşlar aynı vatandaşlığa sahiptir. Grönland'da ikamet eden Danimarka vatandaşları, Danimarka pasaportu ile yerel Grönland pasaportu arasında seçim yapabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan pasaportu</span> pasaport

Afgan pasaportu Pasaport Genel Müdürlüğü tarafından uluslararası seyahat amacıyla Afgan vatandaşlarına verilir. Geçerli bir Afgan kimlik kartına (Tazkira) sahip olan her kişi, her 5-10 yılda bir yenilenen bir Afgan pasaportu için başvurabilir ve alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya pasaportu</span>

Polonya pasaportu Polonya dışına seyahat için Polonya vatandaşlarına verilir. Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler. Polonya pasaportları 10 yıllık süre için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu</span>

Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir.

Kanada pasaportu Yabancı ülkelere seyahat için Kanada vatandaşlarına verilen belgedir. Gerekirse yurt dışında Kanada konsolosluk görevlilerinin yardımı ile güvence sürecini kolaylaştırmak, uluslararası seyahat amacıyla Kanada vatandaşlarına ve Yurtdışında pasaport sahibinin korunmasını talep edilebilir. Bir Kanada pasaportu, Kanada içinde Kanada vatandaşlığınnın birincil kanıtı değildir ve bu nedenle bir vatandaşlık belgesi, bir sürücü belgesi veya kimlik kartı almak amacıyla kullanılamaz.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn pasaportu</span>

Bahreyn pasaportu, Uluslararası seyahat için Bahreyn vatandaşlarına verilen belgedir. Milliyet, Pasaport & İkemet Genel Müdürlüğü aracılığıyla pasaportlar verilir. Bu kurum, bölgede kendi türünün en eskilerinden biri olarak 1929 yılında ilk pasaportu vermeye başladı. Bazı Bahreynli vatandaşlarının pasaportlarını yenileme taleplerinin reddedilmesi gazeteci Robert Fisk tarafından 1996 yılında eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya pasaportu</span>

Etiyopya pasaportu, Etiyopya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Etiyopya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika pasaportu</span>

Güney Afrika pasaportu Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen pasaportu</span>

Yemen pasaportu, Uluslararası seyahat için Yemen vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir. Yemen'in her yabancı konsolosluğu pasaport verememektedir.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland pasaportu</span>

Somaliland pasaportu, tanınmayan Somaliland ülkesinin vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen pasaporttur. İlk kez 1996 yılında pasaport, 2014 yılında ise yeni küresel standartlar ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün gereklilikleri doğrultusunda biyometrik pasaport çıkarıldı. Tanınmayan bir pasaport olan yeni pasaport, sahtecilikle mücadelede daha iyi güvenlik ve büyük etkinlik sağlamaktadır.