İçeriğe atla

Afrika'da medya

Afrika'da medya telekomünikasyon alanındaki, özellikle de cep telefonu ve internet alanındaki gelişmeler sayesinde hızla büyümektedir. Gazete haberciliğinde birçok Afrikalı uluslararası medya ödülleri kazanmıştır. Hem düzyazı hem de şiir yazma alanında da birçok ödül Afrikalılar tarafından kazanılmıştır ve Afrika artık Nijerya'dan Profesör Wole Soyinka gibi bir Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir.

Tarihçe

1794 yılında ilk matbaa Afrika'ya ulaştı ve Sierra Leone, Freetown'a teslim edildi, ancak hiç kullanılamadan bir Fransız yağmacı grubu tarafından yok edildi.[1] 1800'de başka bir matbaa geldiğinde "Sierra Leone Advertiser" gazetesi olarak basılmaya başlandı.[1]

İletişim

Uydu iletişimi alanındaki gelişmeler ve bunun Afrika'da kullanılabilir olması (kıtadaki bazı ülkelerin kendi iletişim uyduları vardır), bazı yerel televizyon kanallarının artık karasal yayın alanlarının dışında da izlenebildiği anlamına gelmektedir. Denizaltı fiber kabloları Afrika'daki iletişimin çehresini yavaş yavaş değiştirmekte ve kıtadaki çoğu ülkeye daha hızlı ve daha güvenilir İnternet bağlantısı getirmektedir. Buradaki zorluk, fiberin iç kesimlere doğru ilerlemesini sürdürmektir. Zira, döşenen fiberin çoğu yedekli değildir, bu yüzden çalışma durumu iyi olsa da, her zaman uydu desteğine ihtiyacınız olduğu endişesi hakimdir. Africa Onlime GmbH'yi kapsayan VSAT Sağlayıcıları (www.onlime.com)

Dijital medya ve internet

Dijital medya ve internet, Afrika medyasının giderek daha fazla parçası haline geliyor. Kıta genelinde gazeteciler metin, fotoğraf ve video toplamak için ihtiyaç duydukları birincil habercilik aracı olarak cep telefonunu giderek daha fazla kullanmaktadır. Bu içerik genellikle internet üzerinden dağıtılmaktadır ve internet ile mobil ortamın yakınsamasının erken bir örneğidir.

Pan Afrika topluluk tabanlı web siteleri de sahneye çıkmakta ve dünyanın diğer bölgelerinde görülen Web 2.0 hareketindeki eğilimleri yansıtmaktadır.

Basılı medya

Tarihsel olarak Nijerya, çoğu basına karşı hoşgörüsüzlük sergileyen geçmiş askeri diktatörlükler altında bile Afrika ülkeleri arasında en özgür ve dirençli gazete basınlarından birine sahip olmuştur. Kıtanın geri kalanında da canlı gazetecilik günün düzeni haline gelmiştir. Daha gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, birçok gazeteci mesleğin dürüstlüğünü korumak amacıyla, bir kaynağın gizliliğine ihanet etmektense hapse girmeyi tercih etmektedir.

2005 yılında 23 Afrika ülkesini temsil eden gazeteciler Kamerun'da bir araya gelerek Afrika'da Medya Geliştirme Derneği'ni (Société pour le Développement des Médias Africains, SDMA) kurmuşlardır.[1]

Afrika ulusötesi medyası

Afrika ulusötesi medyası, haber, eğlence, müzik, spor ve kültür dahil olmak üzere, genellikle kültürler, diller ve kıtada bulunan geleneklerin zengin ve çeşitli dokusunu yansıtan geniş bir içerik yelpazesini kapsar.

Önemli ulusötesi haber ağları örnekleri arasında Al Jazeera, BBC Africa, CNN Africa ve France 24 Africa gibi Afrika meselelerine odaklanan küresel haber yayınları bulunmaktadır. Ayrıca, African Union of Broadcasting, All Africa Global Media, Africanews gibi pan-Afrikan haber kuruluşları ve hem kıtada hem de yurtdışında izleyicilere ulaşan yerel yayın organları bulunmaktadır.

Diğer ulusötesi medya örnekleri Güney Afrika'nın MultiChoice Group (DStv), Nijerya'nın Channels Television. Ayrıca Güney Afrika'daki Naspers Africa Magic'i dağıtmakta ve İgbo, Hausa, Yoruba dillerinde programlar üretmektedir. Çinli StarTimes çoklu Afrika dillerinde yayınlar yapmaktadır. Fransız Canal+ Fransızca dilinde yayınlar sunar.

Edebiyat

Ayrıca bakınız

Şablon:Portal Her Afrika ülkesinin medyasıyla ilgili makaleler "[ülke adı] medyası" başlığıyla görünür, örneğin: Nijerya Medyası, Fildişi Sahili Medyası, Burkina Faso Medyası.

  • Lists of newspapers of Africa
  • Afrika'daki radyo istasyonlarının listesi
  • Afrika'daki televizyon istasyonlarının listesi
  • Afrika Yayın Birliği
  • Afrika'da İnternet
  • Afrika çizgi romanları [it]

Dış Bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Ziegler, Dhyana; Molefi K., Asante (1992), Thunder and Silence: The Mass Media in Africa, Africa World Press, ss. 11-12, ISBN 0-86543-251-1 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afrika</span> kıta

Afrika, yüzölçümü ve nüfus yoğunluğu açısından dünyanın en büyük ikinci kıtasıdır. Kendisine bitişik kabul edilen adalar ile birlikte 30,8 milyon km²'lik alanı ile dünya yüzölçümünün %6'sını ve dünya üzerindeki toprakların %24,4'ünü kapsar. 1 milyar kişilik nüfusuyla dünya nüfusunun %15'ini barındırır. Afrika, kuzeyde Akdeniz, güneyde Hint Okyanusu, batıda Atlas Okyanusu, doğuda Sina Yarımadası, Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı ile çevrelenmiştir. Madagaskar'ı ve çeşitli takımadaları bünyesinde barındırır. Kıtada 54 adet diplomatik olarak tanınmış bağımsız devlet, dokuz bölge ve 3 adet de sınırlı tanınmış devlet bulunur.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">CNN International</span>

CNN International (CNNI), CNN tarafından yürütülmekte olan uluslararası televizyon kanalı.

Basın-yayın, günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir.

<i>Kazete</i> İzmir merkezli bağımsız kadın yayın organı

Kazete, İzmir merkezli bağımsız kadın yayın organı.

Mete Çubukçu ya da doğum adıyla Fevzi Mete Çubukçu, Türk muhabir, gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Associated Press</span> ABD merkezli uluslararası haber ajansı

Associated Press (AP), Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir haber ajansı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), Ankara Üniversitesine bağlı bir fakültedir.

BBC Türkçe Servisi, BBC Dünya Servisi'nin 32 dil servisi arasında yer alan Türkçe yayınlar bölümü. BBC Türkçe, BBC Türkçe Bölümü gibi isimlerle de anılır. BBC Dünya Servisi'nin "Avrupa ve Amerika Bölümü"ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal medya</span> İnsanların kendi aralarında bilgi veya düşünce paylaştığı sanal topluluk ve ağlar

Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medya’dan Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir. Sosyal ağlar, insanların birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasını sağlayan İnternet siteleri ve uygulamalar sayesinde, herkes aradığı, ilgilendiği içeriklere ulaşabilmektedir. Küçük gruplar arasında gerçekleşen diyaloglar ve paylaşımlar giderek, kullanıcı bazlı içerik üretimini giderek arttırmakta, amatör içerikleri dijital dünyada birer değere dönüştürmektedir.

Amerikan medyası veya Amerika Birleşik Devletleri medyası ABD’de yer alan farklı türde medya iletişim araçlarını yani televizyon, radyo, sinema, gazete, medya ve internet üzerinden yayın yapan kuruluşları kapsar. ABD’deki müzik endüstrisi de oldukça güçlü ve gelişmiş bir sektördür.

Blog haberciliği, İnternet ortamı kullanılarak oluşturulan bloglar aracılığıyla habercilik yapılmasıdır. Bu habercilik biçimi kimi zaman profesyonel olmayan kişilerce kimi zaman da bir medya kuruluşundan bağımsız habercilik yapan gazeteciler tarafından da kullanılmaktadır.

Otosansür, açık bir baskı olmadan, başkalarının hassasiyetlerine saygı göstererek, herhangi bir makamın ve yetkili kurumun engellemesi olmadığı halde, kişinin kendi çalışmalarını sansürleme veya sınıflandırması eylemidir.

Hakan Cem Işıklar Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen

Hakan Cem Işıklar, Memleketi: İstanbul-Kadıköy, Rumeli Göçmeni, Türk televizyoncu, muhabir, yazar, gazeteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Devlet medyası ya da devlete ait medya kavramları genel olarak finansal ve editoryal olarak devlet tarafından kontrol edilen kitle iletişim araçlarına verilen isimdir. Bu tipteki medya kuruluşları alanlarında tekel olabilecekleri gibi, diğer resmi ya da resmi olmayan medya kuruluşları ile rekabet ortamında da bulunabilirler.

<i>Gazete Duvar</i>

Gazete Duvar, Ağustos 2016'da yayın hayatına başlayan internet gazetesi. Gazete Duvar'ın sahibi, Türkiye’nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'dir. Gazete Duvar'ın Genel Yayın Yönetmeni ise 16 Mart 2022'de beri Barış Avşar'dır. Gazete Duvar, 2019 yılında gazeteci Cansu Çamlıbel yönetiminde Duvar English adıyla İngilizce yayına başladı.

Çoğu Azerbaycanlı, çeşitli bilgiyi zorunlu olarak hükûmet yanlısı ve hükûmet kontrolü altındaki televizyondan yayınlarından alıyor. Bir STK olan "Gazeteciler Özgürlüğü ve Güvenliği Enstitüsü (IRFS)" 2012 raporuna göre Azerbaycan vatandaşları Azerbaycan'daki insan hakları konuları ile ilgili nesnel ve güvenilir haberlere erişememekte ve halk kamu yararına olan konularda yetersiz bilgilendirilmektedirler. Yetkili güçler, ülke içindeki medya özgürlüğünü kısıtlamak için bir dizi kısıtlama getirmektedirler. Muhalefet, bağımsız medya kuruluşları ve gazetecilerin matbaalara ve dağıtım araçlarına erişimleri sınırlıdır. Bu kişiler uydurma suçlamalardan dolayı hapis cezası dahil olmak üzere hükûmetin susturma taktiklerine maruz kalabilmektedirler.

Tayland'da sansür, hükûmet kontrolü altındaki haberlerin sıkı kontrolünü içerir. Buna gazeteci ve aktivistlere yönelik çeşitli taciz ve manipülasyonlar da dahildir. Tayland'da ifade özgürlüğü 1997 yılında garantilenmiş 2007 yılında da devam etmiştir. Sansür mekanizmaları arasında kral hakkındaki eleştirileri susturma, yayın medyası üzerinde doğrudan hükûmet/asker kontrolü ve ekonomik ve siyasi baskı kullanımı yer almaktadır. Kralı eleştirmenin anayasal olarak yasaklanmasına karşın bu suç genel olarak yabancılara ya da direkt olarak hükûmete muhalif olan kişilere yöneltilmektedir. Ayrıca mahkemeler tarafından verilen kararlar eleştirilemez.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da kitle iletişim araçları</span>

Kırgızistan'daki kitle iletişim araçları bölgedeki komşu ülkelere kıyasla daha fazla özgürlüğe sahiptir ve anayasa basın özgürlüğünü garanti eder ve sansürü yasaklar. Ancak, medya hala hükûmet tarafından kısıtlanmaktadır. AGİT, Kırgızistan'ın yazılı ve çevrimiçi medyasındaki etik standartlar hakkında bir rapor yayınlamıştır.