İçeriğe atla

Afrika'nın Yeşil Tepeleri

Afrika'nın Yeşil Tepeleri (İngilizce; Green Hills of Africa), Ernest Hemingway'in 25 Ekim 1935 tarihinde yayımlanan otobiyografik safari romanıdır. Hemingway, Aralık 1933'te eşi Pauline Pfeiffer ile birlikte Doğu Afrika'da gerçekleştirdiği bir aylık safari sırasında yaşadıklarını bu eserde anlatmıştır. Bu kitap, Hemingway'in büyük av merakı ve Afrika'ya olan sevgisini yansıtır.[1]

Kitap dört ana bölümden oluşur:

  • "Pursuit and Conversation" (Takip ve Sohbet): Avın heyecanı ve zorlukları tartışılır.
  • "Pursuit Remembered" (Hatırlanan Takip): Geçmiş avların ve avcılığın doğası üzerine Hemingway'in düşünceleri yer alır.
  • "Pursuit and Failure" (Takip ve Başarısızlık): Zorlu bir yolculuk kısmı anlatılır ve mücadele ile dayanıklılık temaları vurgulanır.
  • "Pursuit as Happiness" (Mutluluk Olarak Takip): Avdan alınan tatmin ve Afrika manzarasının güzelliği üzerine bir meditasyon ile sona erer.[2]

Hemingway, bu kitabında Doğu Afrika'nın canlı manzaralarını ve çeşitli konular hakkındaki düşüncelerini detaylı bir şekilde betimler. Hemingway'in sade ve ekonomik dil kullanımı bu eserinde de dikkat çeker.[3]

"Afrika'nın Yeşil Tepeleri," edebi eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanmıştır. New York Times, kitabı "büyük av avcılığı hakkında yazılmış en iyi hikaye" olarak nitelendirmiştir. Kitap, avcılık deneyimlerinin ötesinde, Hemingway'in felsefi düşüncelerini ve doğaya olan derin sevgisini de gözler önüne serer.[4]

Ernest Hemingway vecize kabul edilen şu sözünü de bu romanda söylemiştir:

Bazı yazarlar, diğer yazarlara bir cümle ile ilham vermek için doğarlar.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ernest Hemingway</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1899 – 1961)

Ernest Miller Hemingway, Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteciydi. Daha sonraki 20. yüzyıl yazarlarını önemli ölçüde etkileyen ekonomik ve abartısız üslubuyla tanınan yazar, maceracı yaşam tarzı, açık sözlü ve dobra imajıyla sıklıkla romantize edilir. Hemingway'in eserlerinin çoğu, yedi roman, altı kısa öykü koleksiyonu ve iki kurgu dışı eser de dahil olmak üzere 1920'lerin ortaları ile 1950'lerin ortaları arasında yayınlandı. Yazıları, Amerikan edebiyatının klasikleri haline geldi; 1954 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü, üç romanı, dört kısa öykü koleksiyonu ve üç kurgusal olmayan eseri ölümünden sonra yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Flaubert</span> Fransız romancı (1821 – 1880)

Gustave Flaubert, Fransız roman yazarı. Edebiyat eleştirmenleri tarafından modern romanın kurucusu kabul edilir. En tanınmış eseri, 19. yüzyıl toplumsal gerçekliğini çarpıcı biçimde aktaran ve dünya klasikleri arasına giren Madame Bovary'dir. 1857'de yayımlanan ve Fransa'da ciddi tartışmalara neden olan bu eserden sonra realist akımı başlatan kişi olarak gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avcılık</span> Vahşi hayvanları aramak, takip etmek ve öldürmek

Avcılık, başlangıçta insanların karınlarını doyurmasına yönelik olan bir faaliyet. İlk insanlar ovalarda dolaşırken toplayabildikleri bitkiler ve kovalayıp yakalayabildikleri küçük hayvanlarla beslenmişlerdir.

<i>Memleketimden İnsan Manzaraları</i> Nâzım Hikmet’in 1960’ların ikinci yarısında yayımlanabilen şiir kitabı

Memleketimden İnsan Manzaraları, Nâzım Hikmet’in 1939’da yazmaya başladığı, 1960’ların ikinci yarısında yayımlanabilen şiir kitabıdır.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

<span class="mw-page-title-main">Bonaventura</span>

Bonaventura fransisken Kardinal, mistik, Skolastik felsefenin düşünürlerinden Fransisken tanrıbilimci. 1482'de Papa IV. Sixtus tarafından Aziz ilan edilmiştir. 1588 Papa V. Sixtus tarafından Kilise Doktoru ilan edilmiştir. Yortusu 15 Temmuzdadır.

<span class="mw-page-title-main">Sinclair Lewis</span> Amerikalı yazar (1885 – 1951)

Sinclair Lewis. Amerikalı yazardır.

<i>Çanlar Kimin İçin Çalıyor</i> Hemingwayin 1940ta yazdığı ve İspanyol İç Savaşı üzerinden savaşın anlamsızlığını anlattığı romanı

Çanlar Kimin İçin Çalıyor, 1940 yılında Amerikalı yazar Ernest Hemingway tarafından yazılmış savaş romanı.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Yosef Agnon</span>

Samuel Josef Agnon İsrailli kısa-hikâye yazarı. İbranice yazan ilk yazar olarak 1966 yılında Nelly Sachs'la birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü. Eserlerinde başta Polonya olmak üzere Filistin'e yerleşen Doğu Yahudilerinin yaşamlarından kesitler yansıttı. Başlıca eserleri "Kovulmuşlar", "Bir gecelik misafir", "Tılsım" ve "Sözlü" kabul edilir.

<i>Yaşlı Adam ve Deniz</i>

Yaşlı Adam ve Deniz, Ernest Hemingway tarafından yazılmış kısa bir romandır.

<i>Güneş de Doğar</i> (film) film

Güneş de Doğar 1957 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Sun Also Rises dır.

<span class="mw-page-title-main">Sherwood Anderson</span> Amerikalı yazar (1876 – 1941)

Sherwood Anderson, Amerikalı yazar.

Hemingway'in eserlerinin sinema uyarlamaları listesi

<i>Güneş de Doğar</i> (roman)

Güneş de Doğar, Amerikalı romancı-hikâyeci ve gazeteci Ernest Hemingway'in 1926 yılında yayımladığı romanınıdır. Yazarın ilk büyük romanıdır. Hemingway'in romanına verdiği ilk ad Fiesta idi ancak yayımcısının tavsiyesi üzerine Eski Ahit'ten alınmış olan The Sun Also Rises adında karar kılmıştır. Yine de romanın İngiliz, Alman ve İspanyol baskılarında Fiesta ismi kullanılmaktadır.

<i>Paris Bir Şenliktir</i> Kitap

Paris Bir Şenliktir, Amerikalı yazar Ernest Hemingway'in 1921-26 yıllarında Paris'te geçirdiği günleri anlattığı anı kitabıdır. İlk defa 1964 yılında, yazarın ölümünden dört yıl sonra, dördüncü karısı Mary Hemingway tarafından yayımlanmıştır.

<i>Zencefil Adam</i> (roman)

Zencefil Adam, J. P. Donleavy tarafından 1955 yılında kaleme alınmış bir romandır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Rıhtımında</span> Ernest Hemingway tarafından yazılan bir hikâye

"İzmir Rıhtımında", Ernest Hemingway tarafından yazılan bir hikâyedir. İlk olarak 1930'da Zamanımızda adlı hikâye kitabının Scribner's sürümünde "Introduction by the author" adıyla yayımlandı. Edmund Wilson tarafından yazılan bir önsöz de hikâyeye eşlik etti. 1938'de yayımlanan Beşinci Kolon ve İlk Kırk Dokuz Hikâye adlı seçkide, hikâyenin adı "İzmir Rıhtımında" olarak değiştirildi. Zamanımızda 1955'te tekrar yayımlandığında hikâye, "Kızılderili Kampı"nın yerini alarak kitabın ilk hikâyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Av sahası</span>

Bir av sahası vahşi hayvanların güvenli bir şekilde yaşadığı veya spor için kontrollü bir şekilde avlandığı geniş bir arazi alanıdır. Avcılık yasaklanmışsa bir av sahası doğa koruma alanı olarak kabul edilebilir; bununla birlikte, bir av sahasının odağı özellikle hayvanlar (fauna) iken, bir doğa koruma alanı bölgenin doğal biyotasının tüm yönleriyle ilgilidir.

Efes'li Apollonius (180-210) bir Kilise yazarıydı. Frigyalı Montanistler ve Efes’li hristiyanların tarihini onun yazılarından öğreniriz.