İçeriğe atla

Afganistan Ulusal Kongresi Partisi

Abdul Latif Pedram

Afganistan Ulusal Kongre Partisi ("Hizb-i Kongrâ-ı Melât-i Afganistan"), bir liberal, seküler, etnik çoğulcu Afganistan siyasi partisidir.[1][2] Bu parti 2004 yılında kurulmuş ve İran tarafından desteklenmiştir. Yalnızca ana muhalefet partisi olan silahlı bir gruba bağlı değildir.[2] Bu partinin lideri Latīf Pedrām komünist, İslamcı ve Taliban rejimleri. Pedram ayrıca Hamid Karzai hükûmetinin bir eleştirmeni.[1] Parti genel başkanı Pedram'ın Afganistan'ın 2004 başkanlık seçimi adayı olduğu gibi Beşinci en çok oy. Afganistan'daki diğer siyasi partilerin aksine, Afganistan Ulusal Kongresi sağlam ve birleşmiş durumdadır.[3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Siyasi Partiler: Büyük Partiler". Radyo Ücretsiz Afganistan. Radyo Ücretsiz Avrupa / Radyo Özgürlüğü. 2005. 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2008. 
  2. ^ a b "Demokrasi Danger". Uluslararası Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu. 10 Haziran 2008. 8 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2008. 
  3. ^ Ruttig, Thomas (Kasım 2006) "İslamcılar, Solcular - ve Merkezde Bir Void, Afganistan'ın Siyasi Partileri ve Nereden Geliyorlar (1902-2006) " 24 Mayıs 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Konrad Adenauer Vakfı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Barış ve Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2008–2014)

Barış ve Demokrasi Partisi, Türkiye'de 2008 yılında kurulmuş sosyal demokrat ve sosyal liberal görüşlü, Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Genel merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinin Balgat semtinde olan partinin amblemi sarı zemin üzerine, yeşil meşe ağacıdır. Parti milletvekilleri Haziran 2014'te aldığı kararla Halkların Demokratik Partisine katılmıştır. 11 Temmuz 2014 tarihinde ise isim değişikliği yapıp Demokratik Bölgeler Partisi adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Libya)</span> Libyada bir siyasi parti

Vatan Partisi veya Libya Ulusal Partisi, Libya İç Savaşı'ndan ve Libya Sosyalist Halk Cemahiriyesi'nin yıkılmasından sonra Kasım 2011'de Libya'da kurulan muhafazakâr İslamcı bir siyasi partidir. Etkili bir selefi din adamı olan Ali es-Sallabi tarafından onaylanmış ve desteklenmiştir. Üyeler arasında Abdülhakim Belhac, Mahmud Hamza, Ali Zeydan ve Mansur Seyf el-Nasar da bulunmaktadır. Kurulduğu tarihte, geçici olarak Özgürlük, Adalet ve Kalkınma için Ulusal Buluşma adını aldı.

Afganistan Ulusal İslam Hareketi, Afganistan'da Özbek ve Türkmen çıkarlarını destekleyen Türki siyasi partidir. Liderliğini Abdül Reşid Dostum yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan İslami Birlik Partisi</span>

Afganistan İslami Birlik Partisi, Afganistan'daki tüm üyeleri ve destekçileri Hazaralar olan Hazara siyasi partilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (2015)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Vatan Partisi, 15 Şubat 2015 tarihinde Doğu Perinçek liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "Vatan Partisi" şeklindedir. Simgesi iki buğday başağının arasında yer alan yıldızdır. Genel başkanı Doğu Perinçek'tir.

Teknoloji Kalkınma Partisi ya da kısa haliyle TEK Parti, 23 Kasım 1998 yılında Semih Tufan Gülaltay tarafından kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. 1998-2007 yılları arasında Ulusal Birlik Partisi adını taşırken, 2007'de adını Alternatif Parti, 2015'te de İlkeler ve Değerler Partisi olarak değiştirmiştir. Nisan 2022'de ise yeniden ad değişikliğine giderek Teknoloji Kalkınma Partisi olmuştur. Genel başkanı Süleyman Yağcıoğlu'dur.

Afganistan Dayanışma Partisi, Afganistan'da küçük, sol kanat bir siyasi partidir. Parti Platform, dört ana konu üzerine odaklanır: laiklik, kadın hakları, demokrasi ve Afganistan'daki Amerika Birleşik Devletleri/NATO varlığına muhalefet. Parti, yozlaşmış, köktendinci ve savaş ağalarının egemen olduğu Afgan hükûmetini şiddetle eleştiriyor. Parti yaklaşık 30.000 üyesinin olduğunu iddia eder.

Bu liste Güney Kore'deki siyasi partileri içermektedir. Güney Kore'nin zayıf kurumsallaşmış çok partili bir sistemi var. Bu parti düzenlemelerinde sıklıkla yapılan değişikliklerle karakterize edilir. Siyasi partilerin tek başına güç kazanma şansı var.

Aşağıda, İslami demokrasi sistemi altında çeşitli yaklaşımlarda İslam kimliği veya siyasi İslam'ı savunan siyasi partilerin listeleri bulunmaktadır. İslami demokrasi, İslami ilkeleri demokratik bir çerçeve içinde kamu politikasına uygulamayı amaçlayan politik bir ideolojiye atıfta bulunur. Listeler ideolojik bağlılığa göre sınıflandırılmış ve ülkeye göre sıralanmıştır.

Bu makale Afganistan'daki siyasi partileri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi (Suriye ağırlıklı hizip)</span> Baas Partisinin Suriye ağırlıklı hizbi

Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye yanlısı Baas hareketi olarak da anılan, Arap dünyasında şubeleri olan neo-Baasçı bir siyasi partidir. Parti, Şubat 1966'da Baas Partisindeki bölünmeden çıktı ve Suriye'de hükûmeti yönetmektedir. 1970-2000 yılları arasında partiye Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad başkanlık etti. 2018'e kadar liderlik, oğlu Beşşar Esad ve Abdullah el-Ahmar arasında paylaşıldı. 2017 yılında Ulusal ve Bölgesel komutanlıkların yeniden birleştirilmesinin ardından Beşşar Esad Merkez Komutanlığı genel sekreteri oldu. Partinin Suriye kolu, Suriye liderliğindeki Baas Partisi içindeki en büyük organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Yemin Partisi</span> Suriyede bir siyasi parti

Ulusal Yemin Partisi Suriye'de milliyetçi bir siyasi partidir. İktidardaki Baas Partisi'ni destekleyen partilerden oluşan Ulusal İlerici Cephe'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami Gulbeddin</span> Öncelikli Peştun Afgan siyasi partisi ve eski milisler

Hizb-i İslami Gulbeddin Türkçe adıyla İslam Partisi 1975 yılında kurulmuş,askeri kolu olan bir siyasi partidir. Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Mücahid gruplarla birlikte Sovyetler Birliği ve Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'ne karşı savaşmıştır. ABD işgali sürecinde ABD karşısında zaman zaman Taliban safında savaşmıştır. Hizb-i İslami'nin 2 ye bölünmesi sonrası Gulbeddin Hikmetyar liderliğinde kurulmuştur. Sovyet-Afgan Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklense de sonrasında ABD ile savaş haline girmişlerdir. İslamcı ve Aşırı sağ bir çizgide kurulmuştur, 2016 yılında askeri faaliyetleri son bularak sadece siyasi bir parti haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisi (Irak ağırlıklı hizip)</span> Irak siyasi partisi (1963-2003)

Arap Sosyalist Baas Partisi, Irak yanlısı Baas hareketi olarak da anılan merkezi 2003 yılına kadar Irak'ın Bağdat kentinde bulunan Baasçı bir siyasi partidir. Orijinal Baas Partisi'nin 1966'daki bölünmesinden sonra ortaya çıkan iki partiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kongre Partisi (Sudan)</span> 1998-2019 arası Sudanı yöneten siyasi parti

Ulusal Kongre Partisi, kuruluşundan Sudan Devrimi'ne kadar Sudan'da iç politikaya egemen olan büyük bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Öncü Parti</span> Moritanyada bir siyasi parti

Ulusal Öncü Parti, Moritanya'da yasadışı bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Arap Sosyalist Baas Partisi'nin Moritanya bölgesel şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Yemen'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Yemen, Genel Halk Kongresi'nin (GHK) iktidara sahip olduğu baskın parti devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'de siyaset</span> Suriyenin siyasi sistemi

Suriye Arap Cumhuriyeti'nde siyaset, çok partili temsili olan yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşir. Devlet Başkanı Beşşar Esad ve onun Arap Sosyalist Baas Partisi, 1970 darbesinden bu yana ülke siyasetinde baskın güçler olarak kaldılar.