İçeriğe atla

Afganistan Gurelig

Afganistan Gurelig
ÜlkeAfganistan Afganistan
KonfederasyonAFC
Takım sayısı8
Son şampiyonDe Spin Ghar Bazan FC
Resmî siteAfghanpremierleague.com

Afganistan Gurelig (Peştucaافغانستا ن روشن غوره لیګ), Afganistan'daki en üst düzey futbol ligidir. 8 takım mücadele etmektedir.

Takımlar

  • Shaheen Asmayee FC
  • Toofaan Harirood FC
  • Simorgh Alborz FC
  • Oqaban Hindukush FC
  • Mawjhai Amu FC
  • De Maiwand Atalan FC
  • De Spin Ghar Bazan FC
  • De Abasin Sape FC

Şampiyonlar

Sene Şampiyon Final sonucu 2 En Skorer Goller
2012Toofaan Harirood FC2-1Simorgh Alborz FCHamidullah Karimi9
2013Shaheen Asmayee FC3-1 a.e.t.Simorgh Alborz FCHamidullah Karimi, Hashmatullah Barakzai Fayaz Azizi7
2014Shaheen Asmayee FC3-2 a.e.t.Oqaban Hindukush FCMohammad Riza Rizayee6
2015De Spin Ghar Bazan FC4-3 a.e.t.Shaheen Asmayee FC

Takım Performansları

Takım Şampiyon 2
Shaheen Asmayee FC 2 (2013,2014) 1 (2015)
Toofaan Harirood FC 1 (2012) 0
De Spin Ghar Bazan FC 1 (2015) 0
Simorgh Alborz FC 0 2 (2012,2013)
Oqaban Hindukush FC 0 1 (2014)
Mawjhai Amu FC 0 0
De Maiwand Atalan FC 0 0
De Abasin Sape FC 0 0

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Farsça</span> Bir batı İran dili

Farsça ya da Persçe, Hint-Avrupa dillerinin İran dilleri koluna ait bir batı İran dilidir. Başta İran olmak üzere, kuzeyde Rusya ve Azerbaycan, doğuda Afganistan ve Tacikistan, Orta Asya'da Özbekistan ve Basra Körfezi üzerinde Kuveyt ve Irak gibi ülkelerde 100 milyonun üzerinde kişi tarafından konuşulmaktadır. Antik Pers halkının konuştuğu dilden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Asya</span> Asyanın okyanuslardan uzak iç kesimi

Orta Asya, dar anlamıyla geçmişte Sovyetler Birliği'nin parçası olan beş ülkeyi tanımlar. Geniş anlamda ise Afganistan, Pakistan'ın kuzeyi, Çin'in batısı, Moğolistan ve Rusya'nın bir kısmı ile kuzeydoğu İran'ı içeren bölge ve bölgeyi tanımlamak için kullanılan coğrafi terim. Asya'nın dünya okyanuslarından uzak iç kesimini belirtmek için kullanılır, bölgenin bu denizlere kapalı oluşu başlıca ana özelliğidir. Orta Asya, aynı zamanda Türk halklarının anayurdudur.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla FC</span> İspanyol futbol kulübü

Sevilla Fútbol Club, İspanya'nın Endülüs özerk topluluğunun başkenti ve en büyük şehri olan Sevilla merkezli bir İspanyol profesyonel futbol kulübüdür. İspanyol futbolunun en üst ligi olan La Liga'da oynamaktadır. Sevilla, UEFA Kupası/Avrupa Ligi'ni yedi kez kazanarak en çok kazanan kulüp oldu. İspanya'nın sadece futbola adanan en eski spor kulübüdür. Kulüp, 25 Ocak 1890'da İskoç asıllı Edward Farquharson Johnston'ın ilk başkanı olmasıyla kuruldu. 14 Ekim 1905'te kulübün ana sözleşmesi, Jerez doğumlu José Luis Gallegos Arnosa'nın başkanlığında Sevilla Sivil Hükûmeti'nde tescil edildi. Sevilla, şehir dışındaki rakipleri Real Betis ile uzun süredir devam eden bir rekabete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Burka</span>

Burka, her taraftan kapalı, giyenin önünü görmesi için yüz kısmı kafesli çarşaftır. Taliban yönetimi zamanında Afganistan'da giyilmesi zorunlu hâle getirilmiştir. Yeni yönetimle serbest bırakılmasına rağmen, halk bazında büyük bir değişim görülmemiştir. Bunun dinî, geleneksel ve sosyal sebepleri olduğuna dair yorumlar yapılmıştır. Şu anda yaygın olarak Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın kuzey bölgesinde rağbet görmekle beraber, dünyanın hemen hemen her yerinde kullanılmaktadır. Ayrıca bazı koyu Yahudi mezhepleri de burka benzeri tüm vücudu örten kıyafetler giymektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Watford FC</span> İngiliz futbol kulübü

Watford FC 1881 yılında İngiltere'nin Watford kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. 2015 yılında Barclays Premier League'e yükselmiştir. 2021-2022 sezonunun sonunda ise küme düşmüşlerdir. Maçlarını 17,477 kişilik Vicarage Road stadymunda oynamaktadır. En büyük rakibi Luton Town FC'dir. İki takımın karşılaştığı karşılaşmalara M1 derbisi adı verilmiştir. M1 adı hem Watford hem de Luton'un içinden geçen yoldan esinlenerek verilmiştir. Kulübün sahibi Pozzo ailesidir. Takım logosunda bulunan geyik başı figürü Hertfordshire bölgesini temsil etmektedir. Takımın lakabı Hornets yani Eşek Arıları'dır. Kulüp Hornets lakabının yanı sıra The Yellow Army ve The Golden Boys(Altın Gençler/Erkekler) lakabıyla tanınmaktadır. Kulüp 1984 yılında FA Cup'ta Final oynamış fakat Everton FC'ye yenilerek ikinci olmuştur. Kulüp yine 2018-2019 sezonunda yine aynı turnuvada final oynamış fakat bu kez de Manchester City FC'ye yenilerek yine ikinci olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Horasan</span>

Güney Horasan,, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Razavi Horasan</span> İranda bir eyalet

Razavi Horasan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Peştunlar</span> Afganistan ve Batı Pakistana özgü İranî etnik grup

Paştun ya da Peştu, Afganistan'ın güneydoğusu ile Pakistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan İranlı bir ulus. Konuştukları dil, İran dillerinden Peştucadır. Afganistan nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Paştunlar, Afgan adının bütün Afganistan halkı için kullanılmaya başlamasından önce bu adı taşırlardı.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan-Türkiye ilişkileri</span>

Afganistan-Türkiye ilişkileri, Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan İslam Emirliği'yle süregelen uluslararası politikalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan arması</span> Ulusal arma

Afganistan arması, Afganistan'ın resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi</span>

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi veya Sovyet-Afgan Savaşı, Sovyet kontrolündeki Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nde (DRA) 1979'dan 1989'a kadar süren uzun süreli bir silahlı çatışmaydı. Savaş, Soğuk Savaş'ın büyük bir çatışmasıydı, çünkü DRA, Sovyetler Birliği ve müttefik paramiliter gruplar arasında Afgan mücahitlere ve onların müttefik yabancı savaşçılarına karşı yoğun çatışmalar yaşandı. Mücahitler çeşitli ülke ve kuruluşlar tarafından desteklenirken, desteklerinin çoğunluğu Pakistan, ABD, İngiltere, Çin, İran ve Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinden geldi. Yabancı güçlerin katılımı, savaşı ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir vekalet savaşı haline getirdi. Çatışmalar 1980'ler boyunca çoğunlukla Afgan kırsalında gerçekleşti. Savaş yaklaşık 3.000.000 Afgan'ın ölümüyle sonuçlandı, milyonlarcası da mülteci olarak ülkeden kaçtı. Ülke dışında yerinden edilen Afganların çoğu Pakistan ve İran'a sığındı. Afganistan'ın 1979 nüfus sayımına göre 13,5 milyonluk eski nüfusunun yaklaşık %6,5 ila %11,5'inin çatışma sırasında öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Sovyet-Afgan Savaşı, Afganistan genelinde büyük yıkıma neden oldu ve bilim adamları tarafından Sovyetler Birliği'nin dağılmasına ve Soğuk Savaş'ın resmen sona ermesine katkıda bulunan önemli bir faktör olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">UTC+04.30</span>

UTC+04:30, UTC'den 4,5 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">I. İngiliz-Afgan Savaşı</span>

I. İngiliz-Afgan Savaşı diğer adıyla Auckland'ın Budalalığı, 1839-1842 yılları arasında Britanya İmparatorluğu ile Afganistan Emirliği arasında yaşanan ilk savaştır. Bu savaş Birleşik Krallık ile Rus İmparatorluğu arasındaki Büyük Oyun'un ilk çekişmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hummel (şirket)</span> Spor giyim firması

Hummel, Danimarka merkezli spor giyim firmasıdır. 1923 yılında Messmer ailesi tarafından Almanya'nın Hamburg şehrinde kurulmuştur. Futbol, Basketbol, Hentbol, Ragbi, Avustralya Futbolu, Shinty ve Voleybol formaları, Futbol ve Hentbol ayakkabıları üretmektedir. Hummel kelimesi, Almancada yabanarısı manasındadır, bu yüzden firmanın logosunda arı figürü bulunmaktadır. Firma, Türkiye Erkek Millî Hentbol Takımı, Türkiye Kadın Millî Hentbol Takımı, Beşiktaş Erkek Hentbol Takımı, 2012-13 sezonu itibarıyla Beşiktaş'ın ve Süper Lig takımlarından Konyaspor'un forma sponsorudur.

Tüm ülkelerin vatandaşlarının Afganistan'ı ziyaret etmek için vize almaları gerekmektedir. Tek muafiyet, Afganistan'da doğan, Afgan bir ebeveynden veya Afganistan'da doğmuş bir ebeveynden doğan yolculardır. 15 Ağustos 2021'de Kabil'in düşüşü'nün ardından, Uluslararası alanda tanınan eski hükûmet olan Afganistan İslam Cumhuriyeti tarafından kurulan diplomatik misyonlarına, çalışmalarını sürdürmeleri için Taliban tarafından talimat verildi. Taliban hükûmeti, Afganistan'a giriş için bu temsilcilikler tarafından verilen vizeleri kabul ediyor. Bazı Afganistan temsilcilikleri vize vermeyi durdurdu, diğer konsolosluklar ise vize vermeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Council Bluffs</span>

Council Bluffs ABD'nin Iowa eyaletine bağlı Pottawattamie ilçesinin merkezi olan şehridir. Şehrin nüfusu 2010 sayımına göre 62.230'dur.

<span class="mw-page-title-main">Afgan mutfağı</span>

Afgan mutfağı; büyük oranda Afganistan'da yetişen tarım ürünleriyle yapılan yemeklerden oluşur. Afganistan'ın üreticisi olduğu en popüler besinler; buğday, arpa, pirinç ve mısırdır. Ülke topraklarının geniş bir bölümü karasal iklim altında olduğu için, tahıl ürünlerinin tarımı ve kullanımı oldukça fazladır. Bunların yanı sıra yüksek kalitedeki narı, üzümü ve kavunuyla tanınan Afganistan'da süt ve süt ürünleri de yoğun olarak tüketilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan İç Savaşı (1989-1992)</span>

Afganistan İç Savaşı'nın 1989-1992 yılları arasındaki kısmı, 1978'den beri devam eden Afganistan Savaşı'nın, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a yaptığı askerî müdahalenin ardından ülkedeki güçlerini çekmesinin sona erdiği 15 Şubat 1989'dan, Peşaver Anlaşması'nın uygulamaya konulması sonrasında, Afganistan'daki yeni geçiş hükûmetinin göreve başlaması için belirlenen 28 Nisan 1992'e kadar olan bölümüdür. Afganistan Mücahitleri İslam Birliği adıyla birleşen ve Afganistan Demokratik Cumhuriyeti hükûmetine karşı mücadele eden Mücahitler bu mücadeleyi kazanmış ve hükûmetin düşmesi sonucu Afganistan İslam Devleti ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan başbakanı</span> Afganistan İslam Emirliğinin hükûmet başkanı

Afganistan başbakanı, resmi adıyla Afganistan İslam Emirliği başbakanı, Afganistan'ın hükûmet başkanıdır.