İçeriğe atla

Afgan Sosyal Demokrat Partisi

Afgan Sosyal Demokrat Partisi
فغان ملت
KısaltmaASDP
Genel başkanStanagul Sherzad
KurucuGhulam Mohammad Farhad
Kuruluş tarihi8 Mart 1966
MerkezKâbil, Afganistan
Gazete(ler)Afgan Mellat Dergisi
İdeolojiPeştun milliyetçiliği
(Etnik milliyetçilik)
Sosyal demokrasi
Sosyal faşizm
Antikomünizm
Siyasi pozisyonÜçüncü görüş
Resmî renklerMavi
İnternet sitesi
Afganistan

Afgan Sosyal Demokrat Partisi, daha çok Afgan Mellat adıyla bilinir, (Peştuca: افغان ملت‎ - Afğān Mellat; "Afgan Ulusu") Afganistan'da Peştun milliyetçisi bir partidir. Parti yönetimi kendilerini sosyal demokrat olarak tanımlar ancak parti Sosyalist Enternasyonal tarafından tanınmamıştır. Partinin şu anki lideri 3 Ekim 2012'de gerçekleştirilen 6. parti kongresinde başkan seçilen Stanagul Şerzad'dır.

Tarihi

Afgan Sosyal Demokrat Partisi 8 Mart 1966'da yönetici elit tabaka ile ilişkiler içerisinde olan bir grup bürokrat tarafından kuruldu ancak resmi olarak kurulma tarihi 27 Mart 1966'dır.

Afgan aydını Gulam Muhammed Ferhad partinin ilk başkanı olarak görev yaptı. Parti Peştun etnik grubunun çıkarlarını gözetir ve destekçilerinin büyük çoğunluğu yine Peştunlardır. Parti Peştunizasyon ve Büyük Afganistan fikrini benimsemiştir. (Parti Peştunların çoğunlukta olduğu Pakistan bölgelerinin aslında Afganistan toprağı olduğunu iddia eder.)

1969 Parlamento seçimlerinde Ferhad meclise seçildi.

1978'deki Sevr Devrimi'nden sonra parti yasaklandı. Ferhad tutuklandı ancak 1980 yılında serbest bırakıldı.

Pakistan'daki sürgünde, Afganistan Ulusal İslami Cephesi çatısı altında faaliyet gösterdi. 1886-87'de parti, hükûmet ve hapisten çıkan bazı parti liderleri arasında diyaloglar gerçekleşti. Ancak parti iktidar koalisyonunun dışında kalmayı tercih etti. Hükûmetle parti arasındaki ilişkiler partinin 3 fraksiyona bölünmesine neden oldu; biri Şems-ül-Hüda Şems liderliğindeki, biri Kudretullah Hadad liderliğindeki ve diğeri Muhammed Emin Vakman liderliğinde fraksiyondu.

Vakman cephesi

1995'te Vakman cephesinin liderliğini Şems-ül-Hüda Şems üstlendi. Onun liderliğinde parti, Peştun milliyetçisi profilini yumuşattı ve bu sayede diğer etnik gruplardan oy aradı. Partinin Vakman cephesi Afgan hükûmeti tarafından "Afgan Mellat Partisi" olarak tanındı.

Taliban hükûmetinin düşüşünden sonra parti lideri Ahadi yeni hükûmette Maliye Bakanı olarak yer aldı. Parti Hamid Karzai'yi başkanlık seçimlerinde destekledi ve Karzai'nin desteğini elde etti. Partinin 10 civarında belediyesi vardır. Parti Afganistan'da kendini resmi olarak 16 Mayıs 2004'te kayıt ettirdi.

Şems cephesi

Şems-ül-Hüda Şems 2004'te partisini kayıt ettirmek için başvurdu ancak bunu başarabilen kişi Mayıs 2007'de partiyi Afgan Mellat Milli Müterakki Gwand - افغان ملت ملي مترقي ګوند" (Afgan Milli Halk İlerici Partisi) adıyla resmi olarak tanıtan oğlu Ecmel Şems oldu.

Liderler

# Resim Lider Başlangıç Bitiş
1 Gulam Muhammed Ferhad8 Mart 1966 1984
2 Muhammed Emin Vakman 1987 1995
3 Enver-ül-Hak Ahadi 1995
4 Şems-ül-Hüda Şems 1987 2005

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan</span> Batı, Orta ve Güney Asyanın birleştiği yerde bulunan devlet

Afganistan ya da resmî adıyla Afganistan İslam Emirliği, Orta Asya'nın güneyinde denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Doğu ve güneyde Pakistan; batıda İran; kuzeyde Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan; kuzeydoğuda ise Çin ile komşudur. 652.000 km² yüz ölçümlü, kuzey ve güneydoğusunu düzlüklerin oluşturduğu dağlık bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Kâbil'dir. Yaklaşık 40 milyonluk nüfusunun çoğunluğunu Peştunlar, Tacikler, Hazaralar ve Özbekler oluşturur. Ülke, uluslararası alanda Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak tanınmaktadır. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesine akabinde gerçekleşen Taliban saldırıları ile 15 Ağustos 2021'de Taliban'ın başkent Kâbil'i ele geçirmesi sonucunda kurulmuş olup, yönetimin devri konusundaki tartışmalar ve görüşmeler devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamid Karzai</span> Afganistanlı siyasetçi

Hamid Karzai Peştun asıllı Afgan siyasetçi. Afganistan eski devlet başkanıdır. Taliban sonrası ilk devlet başkanıdır. 2001-2004 yılları arasında halk tarafından desteklenen Karzai, 2004 seçimleri sonrası dönemde yönetimde yolsuzluğun artması, ülke çapında Taliban ve El-Kaide militanların tekrar güç kazanmasıyla birlikte hem Karzai'nin hükûmetine karşı hem de ülkenin geleceğine karşı bir şüphe ve güvensizlik ortamı oluştu. 2009 yılı Kasım ayında bir kez daha devlet başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taliban</span> Afganistan merkezli İslamcı hareket

Taliban, Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Diyubendi İslamcı hareket ve askeri organizasyondur. Kendilerine Afganistan İslam Emirliği demekte olup ülke içinde bir savaş sürdürmüştür. İslam şeriatını yayma amacıyla Molla Muhammed Ömer tarafından 1994 yılında kurulan Taliban'ın 2016'dan beri lideri Mevlevi Hibetullah Ahundzade'dir. Grup; eroin gibi narkotiklerin ticaretinin yanı sıra haraç toplama, fidye ve alıkoyma gibi faaliyetlerle finanse edilmektedir. Ayrıca 2010'ların ortalarında, önceki hükûmetin yönetiminde yasadışı olan madencilik faaliyetlerinin kontrolünü ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Necibullah</span> 1987-1992 yılları arasında Afganistan Demokratik Cumhuriyetinin devlet başkanı

Muhammed Necibullah Ahmedzai, 1987-1992 yılları arasında Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nin devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ömer</span> Talibanın kurucusu ve eski lideri

Muhammed Ömer ya da Batı'da bilinen adıyla Molla Ömer, 1994 yılında Taliban'ı kuran Afgan militandır. 1996-2001 Afganistan İç Savaşı sırasında Taliban, Kuzey İttifakı ile savaşarak ülkenin büyük bölümünün kontrolünü ele geçirdi ve 1996 yılında Ömer'in Yüksek Lider olarak görev yapmaya başladığı Birinci İslam Emirliği'ni kurdu. El-Kaide'nin 11 Eylül saldırılarını gerçekleştirmesinden kısa bir süre sonra Taliban hükûmeti, Amerika'nın Afganistan'ı işgaliyle devrildi ve Ömer saklanmaya başladı. Amerika liderliğindeki koalisyon tarafından yakalanmadan başarıyla kaçtı ve 2013 yılında tüberkülozdan öldüğü bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Davud Han</span> Afgan siyasetçi

Serdar Muhammed Davud Han, Paştun asıllı Afgan siyasetçi. 1973-1978 arasında Afganistan devlet başkanıydı. Davud Han, reformist politikaları ile bilinmektedir, özellikle kadın hakları ile ilgili gerçekleştirdiği iki adet beş yıllık "modernizasyon planları" olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nur Muhammed Tereki</span> Afgan siyasetçi (1917-1979)

Nur Muhammed Tereki, Peştun asıllı Afgan siyasetçi. 1965-1979 arasında genel sekreterliğini yaptığı Afganistan Demokratik Halk Partisi'nin 1978'de düzenlediği darbeden sonra devlet başkanlığı yaptı (1978-1979).

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi</span>

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi veya Sovyet-Afgan Savaşı, Sovyet kontrolündeki Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'nde (DRA) 1979'dan 1989'a kadar süren uzun süreli bir silahlı çatışmaydı. Savaş, Soğuk Savaş'ın büyük bir çatışmasıydı, çünkü DRA, Sovyetler Birliği ve müttefik paramiliter gruplar arasında Afgan mücahitlere ve onların müttefik yabancı savaşçılarına karşı yoğun çatışmalar yaşandı. Mücahitler çeşitli ülke ve kuruluşlar tarafından desteklenirken, desteklerinin çoğunluğu Pakistan, ABD, İngiltere, Çin, İran ve Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinden geldi. Yabancı güçlerin katılımı, savaşı ABD ile Sovyetler Birliği arasında bir vekalet savaşı haline getirdi. Çatışmalar 1980'ler boyunca çoğunlukla Afgan kırsalında gerçekleşti. Savaş yaklaşık 3.000.000 Afgan'ın ölümüyle sonuçlandı, milyonlarcası da mülteci olarak ülkeden kaçtı. Ülke dışında yerinden edilen Afganların çoğu Pakistan ve İran'a sığındı. Afganistan'ın 1979 nüfus sayımına göre 13,5 milyonluk eski nüfusunun yaklaşık %6,5 ila %11,5'inin çatışma sırasında öldürüldüğü tahmin edilmektedir. Sovyet-Afgan Savaşı, Afganistan genelinde büyük yıkıma neden oldu ve bilim adamları tarafından Sovyetler Birliği'nin dağılmasına ve Soğuk Savaş'ın resmen sona ermesine katkıda bulunan önemli bir faktör olarak gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami</span> Afganistanda İslami bir parti

Hizb-i İslami, "İslam Partisi" anlamına gelir. Çoğunlukla Afganistan'daki komünist yönetimle ve SSCB ile olan savaşları ile bilinir. Gulbeddin Hikmetyar tarafından kurulmuş ve yönetilmiştir. 1975 yılında Afganistan'da kurulmuştur. 1969'da komünizme karşı savaşmak amacıyla Kâbil'de Kâbil Üniversitesi'nden bir grup öğretmen ve öğrencinin kurduğu "Müslüman Gençlik" organizasyonunun çatısı altında büyümüştür. Parti Peştun milliyeti içerisinde büyümüştür. İdeolojisini Müslüman Kardeşler, Ebu'l A'lâ el-Mevdudî ve Pakistan İslam Cemaati'nden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Cumhuriyeti</span>

Afganistan Cumhuriyeti, 1973-1978 yılları arasında varlığını sürdüren, tarihteki ilk Afgan cumhuriyetidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Abdullah</span> Afgan politikacı

Abdullah Abdullah, Afgan politikacı ve hekim. Afganistan İcra Kurulu Başkanı'ydı. Bir danışman olarak Eylül 2001'de öldürülen "Panjşir Aslanı" olarak bilinen Kuzey İttifakı lideri ve komutanı Ahmet Şah Mesud'un yakın arkadaşıydı. Abdullah, Taliban rejiminin yıkılmasından sonra, 2001-2005 yılları arası Afganistan Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Taliban ile Afganlar arası barış görüşmelerine liderlik etmesi beklenen Ulusal Uzlaşma Yüksek Konseyi'ne (HCNR) liderlik etmiştir.

Hakikat ve Adalet Partisi veya Hezb-e-Haq-wa-Edalat, Afganistan'daki merkez bir siyasi partidir. 2011'de kuruldu ve içerisinde Hamid Karzai hükûmetine karşı birçok muhalifi barındırır. Ayrıca çokkültürlüdür ve içerisinde Peştunları, Tacikleri, Özbekleri ve Hazaraları barındırır. Liderlik konseyi tarafından yönetilmesine rağmen en baskın üyesi ve partinin seçimlerdeki muhtemel adayı eski içişleri bakanı Muhammed Hanif Atmar'dır.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Halkının İslami Birlik Partisi</span>

Afganistan Halkının İslami Birlik Partisi Afganistan'da Afganistan İslami Birlik Partisi'nde yaşanan ayrılıklardan sonra kurulan bir siyasi partidir. Liderliğini Muhammed Mohaqiq yapmaktadır. Parti 2004'te Mohaqiq, Planlama Bakanlığı'ndaki görevinden istifa ettikten sonra kuruldu. Hükûmetten ve Afganistan İslami Birlik Partisi'nden istifa ettiğini açıkladıktan sonra Mohaqiq, Afganistan Halkının İslami Birlik Partisi'nin kuruluşunu ve 2004 başkanlık seçimlerinde aday olduğunu duyurdu. Partiyi kurmasına rağmen Mohaqiq Hazara milliyetçi platformunda bağımsız olarak seçim kampanyaları düzenledi. Diğer birçok aday gibi Mohaqiq'da "halkın adamı" imajını vurguladı ve halkın çıkarı için savaşacağına dair söz verdi. Başkan Karzai'nin yanında başkan yardımcısı olarak görev yapan Afganistan İslami Birlik Partisi lideri Karim Khalili'ye rağmen Mohaqiq Hazara halkının oylarının büyük çoğunluğunu aldı.

Ghulam Mohammad Farhad, Afgan mühendis ve Paştun milliyetçisiydi. 1921 yılından 1928 yılına kadar kraliyet bursu ile Almanya'da Münih Teknik Üniversitesi'nde elektrik öğrenimi gördü. Almanya'da okurken, Nazilerle yakınlaştı ve bazı açılarda Nazi politikalarından etkilendi. Afganistan'a döndükten sonra, Farhad, hükûmet içerisinde elektrik ile ilgili çeşitli görevlere atandı ve son olarak 1939'dan 1966'ya kadar Kabil Elektrik Şirketi'nin başkanlığını yaptı. 1947 yılında ekipman sağlamak amacıyla Almanya seyahatine çıktı ve Farhad sıklıkla Alman yapımı ürünleri tercih etmesi nedeniyle suçlanıyordu. 1948 ve 1954 yılları arasında Kabil belediye başkanlığı görevini yerine getirdi. Farhad şehre ilk defa trafik ışıklarını getirdi ve trafiği sağdan akmak üzere değiştirdi. 1966 yılında Farhad; Paştun milliyetçiliği, sosyal demokrasi ve antikomünizm temelleri üzerine Afgan Sosyal Demokrat Partisi'ni kurdu. Farhad, 1968 yılında Kabil'in 6. seçim bölgesinden parlamentoya seçildi ancak 1970 yılında parlamentodan istifa ederek çekildi. Farhad, Afganistan Demokratik Cumhuriyeti sırasında 1978 yılından genel affın çıktığı 1980 yılına kadar siyasi tutuklu idi.

Afganistan Savaşı veya Afganistan İç Savaşı ile şu maddeler kastedilmiş olabilir:

Ahtar Muhammed Mansur, Afganistan'ın Kandehar kentinde 1960'lı yıllarda dünyaya gelen, Molla Muhammed Ömer'in ölümünün 30 Temmuz 2015'te teyidinden sonra Taliban'ın yeni lideri olarak açıklanan eski Taliban yöneticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Demokratik Cumhuriyeti</span> Ülke

Afganistan, resmi adı Afganistan Demokratik Cumhuriyeti, 1987'den sonra Afganistan Cumhuriyeti, Afganistan'da 1978-1992 yılları arasında, sosyalist Afganistan Demokratik Halk Partisi'nin (ADHP) yönetimde olduğu dönemi kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Vatan Partisi</span>

Afganistan Vatan Partisi, sekülarist, sosyal demokrat ve demokratik sosyalist bir Afgan siyasi partisi. Taliban rejimi döneminde 28 Haziran 1997'de Münih, Almanya'da sürgünde kuruldu ve resmi olarak kayıtlı olmadığı ülkede üyeleri var. Muhammed Necibullah'ın post-komünist, İslami sosyalist, demokratik sosyalist ve neo-Marksist Afganistan Demokratik Vatan Partisinin, 1990'da Halk Afganistan Demokrat Partisi (PDPA) olarak yeniden adlandırılmış bir enkarnasyonu olarak kuruldu. Münih konferansında Muhammed İsa Cassur partinin lideri seçildi. Parti, ikinci kongresini 2000 yılında Frankfurt'da düzenledi.

Bu makale Afganistan'daki siyasi partileri listeler.

Sosyal Demokrat İttihatçılar Suriye'de bir siyasi partidir. Hükûmetin sosyalist ve Arap milliyetçisi yönelimini destekleyen ve Baas Partisi'nin liderliğini kabul eden yasal olarak lisanslı partilerin üye olduğu Ulusal İlerici Cephe'nin bir parçasıydı. 2007 Suriye parlamento seçimlerinde parti, Suriye Halk Konseyi'ndeki 250 sandalyeden hiçbirini alamadı.