Cibuti, resmî adı ile Cibuti Cumhuriyeti, Doğu Afrika'da yer alan bir ülkedir. Komşuları; kuzeyde Eritre, batıda ve güneyde Etiyopya, güneydoğusunda ise Somali'dir. Kızıldeniz'e ve Umman Denizi'nin Aden Körfezi'ne kıyısı vardır. Arap Yarımadası'nda bulunan Yemen'e 20 kilometre uzaklıktadır. Başkenti, ülke ile aynı ismi taşıyan Cibuti şehridir. Halkın %95'i Müslüman'dır.
Eritre veya Eritre Devleti, Doğu Afrika'nın kuzeyinde bir ülke. Batıda Sudan, güneyde Etiyopya ve güneydoğusunda Cibuti ile çevrilmiştir. Ülkenin doğusu ve kuzeydoğusu Kızıldeniz sahili boyunca uzanır. Suudi Arabistan ve Yemen tam karşısındadır. Dahlak Takımadası ve Hanish Adalarının birkaçı Eritre'ye aittir. Başkenti Asmara'dır.
Etiyopya veya Etyopya, resmî adıyla Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Afrika Boynuzu'nda yer alan büyük bir Doğu Afrika ülkesi. Ülkenin başkenti yerel dilde "yeni çiçek" anlamına gelen Addis Ababa'dır. Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Etiyopya'nın komşularıdır. Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesidir.
Doğu Afrika, Afrika kıtasının doğusunda, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Kenya, Somali, Tanzanya ve Uganda'yı içine alan bölge. Mozambik genellikle Güney Afrika içinde, Ruanda ve Burundi ise Orta Afrika içinde sınıflandırılır.
Afro-Asyatik, Afrasya veya eski adıyla Hami-Sami dil ailesi, yaklaşık olarak 300 dilden oluşan bir dil ailesi. Afroasya dilleri coğrafi açıdan Kuzey Afrika, Afrika Boynuzu, Sahel ve Güneybatı Asya'ya yayılmış olup 500 milyondan fazla insan tarafından anadil olarak konuşulmaktadır. Ailedeki en büyük ve baskın dil grubu, 313 milyon anadil konuşuruyla Sami diller kolunda yer alan Arapça değişkeleridir.
Ogaden Savaşı (1977-1978), Etiyopya ile Somali arasında Etiyopya'nın Ogaden denilen bölgesinde meydana gelen savaş.
Cibuti bayrağı günümüzde de kullanılan hâli ile ülkenin Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 27 Haziran 1977 tarihinde kabul edilerek göndere çekilmiştir.
Afar aşağıdaki anlamlara gelir;
Amharca, Sami dil ailesinin Güney Sami Grubuna ait olan bir dil. Kuzey ve orta Etiyopya'ya özgün olan Amharaların dili olup anadili olarak yaklaşık 15.000.000 kişi tarafından konuşulur. Toplam 25.000.000 konuşanı vardır. Amharca, Arapçadan sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci Sami dilidir. Ge'ez alfabesi ile yazılır.
Etiyopya pasaportu, Etiyopya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Etiyopya pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.
Afarlar veya Danakil,, Eritre, Etiyopya ve Cibuti Afar Bölgesi'nde Danakil Çölü'nde yaşayan halk. Kuşi dil ailesine bağlı olan Afarca dilini konuşan (Danakiller) olarak da adlandırılan yerli bir etnik grup. Ağırlıklı olarak Müslüman ve Sünni'dirler. Afarlar ortak gelenekler, ortak sosyal yaşamları ve organizyonları ile sadece 20 yıldır alfabeye sahip olan ortak bir dil ile üç ayrı ülkede de “ulusal” bir birlik olmayı başarabilmişlerdir. 1,5 milyon nüfusa sahiptirler.
Etiyopya, etnik kökene dayalı 9 yönetim bölgesine ayrılmıştır. Bu bölgelerin yerel ismi kilildir.. Bu bölgelerden ayrı 2 özel yönetimli şehir bölgesi de yönetim bölgeleri içinde sayılır. Bu 11 bölge şunlardır:
Afar Bölgesi, Etiyopya'nın 11 yönetim bölgesinden birisidir.
UTC+03:00, UTC'den 3 saat ileri zaman dilimi.
Etiyopya takvimi , Etiyopya'da kullanılan temel takvimdir. Etiyopya Hristiyanları için de dini takvim olma özelliği taşır. Mısır takvimi gibi güneş temelli olup Jülyen takvimi gibi her 4 yılda bir artık gün eklenmektedir. Yılbaşı Jülyen takvime göre 29 veya 30 Ağustos'dur. Miladi takvim ve Etiyopya takvimi arasında oluşan 7-8 yıllık fark İsa'nın müjdelenmesinin hesabında olan farklılıklardan oluşur.
Erta Ale Etiyopya'nın kuzeydoğusunda, Afar bölgesinde yer alan aktif bazaltik akışkan lavların oluşturduğu kalkan yanardağdır. Afar çöküntüsünde Eritre ile sınır bölgesinde yer alır. Erta Ale Etiyopya'daki en aktif yanardağdır.
Danakil Çölü, Afrika'nı kuzeydoğusunda yer alan ve Etiopya'nın kuzeydoğusunda, Eritre'nin güneyinde ve Cibuti'nin kuzeybatısında yer alan bir çöldür. Afar Üçgeni üzerinde yer almaktadır. Bazı günlerde çölün sıcaklığı 50 derece olmaktadır.Tektonik levhaların birleşim noktasında yer alan ve bu levhaların her sene 1–2 cm uzaklaşması sonucu oluşan Danakil Çöküntüsü, Cibuti, Eritre ve Kuzey Etiyopya'nın Afar Bölgesi'ni kapsayan jeolojik bir çöküntüdür. İngiliz kaşif Wilfred Thesiger'in "ölüm diyarı" olarak tanımladığı Danakil Çöküntüsü'nü de içinde barındırmaktadır.
Afar Üçgeni, Doğu Afrika'daki Büyük Rift Üçgeni'nin parçası olup Kuzeydoğu Afrika'da bulunmaktadır. Bu bölgede çok sayıda fosil türü keşfedilmiştir. Bu bölge Eritre, Cibuti ve Etiyopya'nın Afar Bölgesi'ne kadar uzanmaktadır.
Awash Somalice: Webiga Dir, Etiyopya'nın önemli bir nehri. Tamamen Etiyopya sınırları içerisinde bulunur ve sularını Tadjourah Körfezi'nin yaklaşık 100 kilometre yakınlarındaki Gargori Gölü ile başlayıp, Cibuti sınırındaki Abbe Gölü ile biten birbirine bağlı göller zincirine boşaltır. Amarara, Oromya ve Somali Bölgesinin yanı sıra Afar Bölgesinin güney yarısını kaplayan bir kapalı havzanın başlıca akarsuyudur. Huntingford'a göre, 16. yüzyılda Awash Nehrine Büyük Dir Nehri deniyordu ve Müslümanlar ülkesinde akıyordu. Bölge, 1980'de UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Doğu Afrika Zaman Dilimi veya EAT, Doğu Afrika'da kullanılan bir saat dilimidir. EAT, UTC'den (UTC+03.00) üç saat ileridedir; bu da Arabistan Standart Zaman Dilimi, Uzak Doğu Avrupa Saati, Moskova Saati ve Doğu Avrupa Yaz Saati ile aynıdır.