İçeriğe atla

Afalli

Afalli
Diğer adlarPenil agenezi[1]

Afalli, penis veya klitorisin yokluğunu tarif eden bir cinsiyet gelişim bozukluğudur.[2] Grekçe yokluğu ifade eden a- ön eki ile penis anlamına gelen phallos sözcüğünden türemiştir. Bir interseks durum olarak sınıflandırılır.

Nedenleri

Afallinin bilinen bir nedeni yoktur. Hormon düzeyleri veya etkinliğindeki bir yetersizlikle ilişkili olmayıp, döllenmeden sonraki 3 ile 6 hafta arasında genital kabartının oluşmaması sonucunda meydana gelir. Bu duruma sahip bir çocukta üretra perineye açılır.

Tedavi

Afalli olgularında inmemiş testis, renal agenezi/displazi, kas-iskelet sistemi ile kalp-akciğer sistemi anomalileri sık görülür (>%50'si), dolayısıyla hastaların dahili anomaliler açısından da incelenmesi şarttır. Afalli her vücut tipinde görülebilmekle birlikte, testisleri olan bireylerde ciddi anlamda daha büyük bir sorun olup, geçmişte cinsiyet atarken genetik olarak eril olan çocuklara dişi cinsiyet atamasında afalli gerekçe olmuştur, özellikle 1950'lerin cinsiyeti yalnızca bir sosyal kurgu olduğunu ve çocukların genetik veya beyin kimyaları fark etmeksizin küçük yaştan itibaren iki biyolojik cinsiyetin de atanabileceğini ileri süren ve geçerliliğini yitirmiş yetiştirme teorisi buna temel sağlamıştır. İnterseks bireyler genelde zoraki cinsiyet atamaya katı bir şekilde karşı olup, çocukların kendi cinsiyet kimliklerini benimseyecek şekilde yetiştirilmesini desteklerler. Yetiştirme teorisi büyük oranda terk edilmiş olup çocuklarını buna göre yetiştirilmeye çalışılan çocuklarda başarılı geçişler gösterilememiştir.[3]

Günümüzde erkek cinsiyet atama yönünde ortak kanı vardır.[4][5][6]

Cerrahi falloplasti tekniklerinde son zamanlarda yaşanan gelişmeler, bu yolu takip etmek isteyenler için yeni seçenekler sunmuştur.[7][8]

İnsidans

Nadir bir durumdur. 1989 yılında yalnızca 60 olgu[9] bildirilmiş olup, 2005 yılında olgu sayısı 75'tir.[10] Bununla birlikte, interseks durumlara karşı olan sosyal damgalar ile istatistik ve tıbbi kayıt tutmadaki sorunlar nedeniyle bildirilenden fazla olgu olması muhtemeldir.

Ayrıca bakınız

  • Perineal üretra, üretranın normal gelişmediği durum
  • Anorşi, testislerin gelişmediği durum

Kaynakça

  1. ^ RESERVED, INSERM US14– ALL RIGHTS. "Orphanet: Penile agenesis". www.orpha.net (İngilizce). 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2019. 
  2. ^ "Aphallia | Intersex Society of North America". 4 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2007. 
  3. ^ "What's wrong with the way intersex has traditionally been treated?". Intersex Society of North America. 14 Şubat 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Horm Res Paediatr, 85, 2016, ss. 112-118, 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 3 Mayıs 2022 
  5. ^ Venkatesh, S. K; Babu, P. R; Joseph, T. P; Varma, K. K (2017). "Male Gender Assignment of a Child with Aphallia and Associated Complex Urological Anomaly". Journal of Indian Association of Pediatric Surgeons. 22 (1): 38-39. doi:10.4103/0971-9261.194619. PMC 5217138 $2. PMID 28082775. 
  6. ^ Gabler, Tarryn; Charlton, Robyn; Loveland, Jerome; Mapunda, Ellen (2018). "Aphallia: a review to standardize management". Pediatric Surgery International. 34 (8): 813-821. doi:10.1007/s00383-018-4271-z. PMID 28082775. 
  7. ^ De Castro R, Merlini E, Rigamonti W, Macedo A (2007). "Phalloplasty and urethroplasty in children with penile agenesis: preliminary report". J. Urol. 177 (3): 1112-6; discussion 1117. doi:10.1016/j.juro.2006.10.095. PMID 17296424. 
  8. ^ Descamps MJ, Hayes PM, Hudson DA (2007). "Phalloplasty in complete aphallia: pedicled anterolateral thigh flap". J Plast Reconstr Aesthet Surg. 62 (3): e51-4. doi:10.1016/j.bjps.2007.04.014. PMID 17574944. 
  9. ^ Skoog SJ, Belman AB (1989). "Aphallia: its classification and management". J. Urol. 141 (3): 589-92. doi:10.1016/S0022-5347(17)40903-7. PMID 2918598. 
  10. ^ Chibber PJ, Shah HN, Jain P, Yadav P (2005). "Male gender assignment in aphallia: a case report and review of the literature". Int Urol Nephrol. 37 (2): 317-9. doi:10.1007/s11255-004-7974-0. PMID 16142564. 

Dış bağlantılar

Sınıflandırma
Dış kaynaklar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnsan penisi</span> erkek üreme ve cinsel organı

İnsan penisi, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. İdrar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejakülasyon) denir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsiyet</span>

Cinsiyet, erillik ve dişilik arasında farklılık gösteren özellikler aralığı veya bağlama göre, bu özellikler biyolojik cinsiyeti ve cinsiyete dayalı toplumsal yapıları kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Transseksüellik</span> kişinin kendisini farklı bir cinsiyet kimliğinde hissetmesi veya cinsiyet değiştirmesi

Transseksüellik, kişinin, kendisini atanmış cinsiyetine ait hissetmeyerek farklı bir cinsiyet kimliğini benimsemesi durumudur. Transseksüellik, kişinin cinsiyet kimliğini belirtir, bu sebeple cinsel yönelim ile karıştırılmamalıdır. Transseksüel bir kişi heteroseksüel, homoseksüel, aseksüel ya da biseksüel gibi cinsel yönelimlere sahip olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sertleşme</span> Penisin büyüyüp sertleştiği ve sıkılaştığı cinsel ve fizyolojik bir kavram

Sertleşme veya ereksiyon, penisin büyüdüğü ve sıkılaştığı fizyolojik bir kavramdır. Sertleşme, genelde cinsel uyarılma veya cinsel olarak cezbedilme kaynaklı; psikolojik, nöral, vasküler ve endokral faktörlerin kompleks etkileşimlerin bir sonucudur. Kadınlarda benzer uyarılma, klitoral ereksiyon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Klinefelter sendromu</span> İnsan hastalığı

Klinefelter sendromu ya da 47, XXY sendromu; hücre bölünmesi sırasında, eşeysel kromozom düzensizliklerinden kaynaklanan semptomların kişide görülmesi durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Doğum öncesi hormonlar ve cinsel yönelim</span>

Doğum öncesi hormonal teori, belli hormonların fetüsün cinsiyet farklılaşmasında rol oynaması gibi kişinin cinsel yönelimine de etki ettiğini söyler. Doğum öncesi hormonlar cinsel yönelimin ana belirleyicisi olabilir ya da genler, biyolojik faktörler, çevresel ve sosyal durumlarla birlikte yardımcı bir faktör olabilir.

Tricinsiyet ve Tricinsiyetçilik iki cinsiyetli olmayan ancak bir ila üç cinsiyet arasında değişerek süregelen davranışlar sergileyen, kadın, erkek ve üçüncü cins olmak üzere kendi içlerinde üç tane cinsiyetin olduğunu hisseden ve buna göre davranan kişilerin cinsel kimliğidir.

<i>Baculum</i> Penis kemiği

Baculum, çoğu plasentalı memelinin penisinde bulunan bir kemik. İnsan penisinde yoktur, ancak goril ve şempanze gibi diğer primatların penislerinde bulunur. Kemik, erkek üretrasının üzerinde yer alır ve cinsel penetrasyon sırasında gereken sertliği koruyarak cinsel birleşmeye yardımcı olur. Dişideki karşılığı os klitoridistir – klitoristeki bir kemik.

<span class="mw-page-title-main">Biyolojik cinsiyet</span> Üreme işlevine veya organlara göre birçok organizmanın yerleştirilebileceği iki ana bölümden biri

Birçok türün canlıları her biri cinsiyet veya eşey olarak bilinen dişi ve eril çeşitlerine özelleşmiştir. Eşeyli üreme genetik özelliklerin karışımı ve birleşimini içerir: Gamet olarak bilinen özelleşmiş bu hücreler her bir ebeveynden özelliklerini kalıtsal yolla alan yavrular oluşturmak için birleşir. Gametler form ve fonksiyonda özdeş (izogami) olabilir, fakat birçok durumda iki cinsiyete özgü gamet (heterogamet) tiplerinin oluşması (anizogami) gibi bir asimetri evrilebilir. Eril gametleri küçüktür, hareket edebilirler ve genetik bilgilerini bir mesafe boyunca taşıyabilmeye uyum sağlamışlardır; dişi gametleri ise büyüktür, hareket edemezler ve genç canlının ilk gelişimi için gerekli olan besini barındırırlar. İnsanlar ve diğer memeliler arasında, eriller genellikle XY kromozomlarını taşırken, dişiler ise genellikle XX kromozomlarını taşırlar ve XY cinsiyet belirleme sisteminin bir parçasıdır.

Cinsiyet ataması veya biyolojik cinsiyet ataması, kişinin doğumu sırasında dış üreme sistemi özelliklerine bakarak tıp tarafından cinsiyetinin belirlenmesidir. Doğumların büyük çoğunluğunda ebe, hemşire veya hekim tarafından bebeğin üreme sistemi kontrol edilerek ikili cinsiyet sistemindeki "kadın" veya "erkek" atamasından biri yapılır. Atama aynı zamanda doğum öncesi cinsiyet muhakemesi sayesinde doğumdan önce de gerçekleşebilir.

Biyolojik ve toplumsal cinsiyet ayrımı, biyolojik cinsiyet (eşey) ile toplumsal cinsiyet kavramları arasındaki farkı ortaya koyar. Biyolojik cinsiyet, bireyin üreme sistemi anatomisiyle ikincil cinsiyet özelliklerini ifade ederken; toplumsal cinsiyet, kişinin biyolojik cinsiyetine bağlı olarak toplumsal rollerini veya kişinin iç farkındalığına bağlı olarak kendi cinsiyetini tanımlamasını ifade eder. Bazı durumlarda, bireyin atanmış cinsiyeti ile toplumsal cinsiyeti aynı hizada olmayabilir ve kişi transcinsiyetli, ikili cinsiyet dışı veya cinsiyet uyumsuz olabilir. Bazı durumlarda ise, birey cinsiyet atamasını güçleştiren biyolojik cinsiyet özelliklerine sahip olabilir ve kişi erdişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Penis büyütme</span> insan penisinin boyutunu arttırmayı amaçlayan teknik

Penis büyütme, insan penisinin boyutunu arttırmayı amaçlayan herhangi bir tekniğe verilen isimdir. Bazı teknikler toplam uzunluğu ya da genişliği artırmak için kullanılırken, sadece penis başını büyütmeyi amaçlayan teknikler de vardır. Bu teknikler; haplar, hormonlar, masaj, germe, şişirme, kesme, enjeksiyon ya da nakil yoluyla uygulanır. Bazı teknikler uydurmadan ibaret olsa da, komplikasyon çıkarma ihtimalinin yüksek olduğu etkili yöntemler de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mikropenis</span>

Mikropenis alışılmadık derecede küçük insan penisidir. Ortak bir kritere göre mikropenis, erekte olmuş ortalama insan penisi büyüklüğünün standart sapmasından en az 2.5 daha azdır, ya da bir başka deyişle 7 santimetreden daha küçüktür. Ortalama bir yetişkin için erekte penis uzunluğu 12,5 cm (5 in)dir. Bu durum, doğumdan kısa bir süre sonra anlaşılır. Terim tıbbi olarak en çok, penisin geri kalanı, testis torbası ve perine'nin olduğu ancak interseksin olmadığı zamanlarda kullanılır. Hipospadias buna örnek olarak verilebilir. Mikropenis, erkeklerin %0.6'sında görülür.

Artifisyel Üriner Sfinkter (AUS), en sık erkeklerde orta ile şiddetli stres üriner inkontinansı tedavi etmek için implante edilmiş bir protezdir.. AUS, mesaneden idrar akışını kısıtlayan doğal idrar sfinkterinin işlevini desteklemek üzere tasarlanmıştır. Bu sistem zarar görmüş durumdaki sfinkter kasının yerine yapay bir kas gibi çalışarak kalıcı bir çözüm sunar.

Cinsiyet kimliği, kişinin kendi cinsiyetine ilişkin kişisel duygusudur. Cinsiyet kimliği, bir kişinin atanmış cinsiyetiyle ilişkili olabilir veya ondan farklı olabilir. Çoğu bireyde, cinsiyetin çeşitli biyolojik belirleyicileri, bireyin cinsiyet kimliğiyle uyumludur ve tutarlıdır. Cinsiyet ifadesi tipik olarak bir kişinin cinsiyet kimliğini yansıtır, ancak bu her zaman böyle değildir. Bir kişi, belirli bir toplumsal cinsiyet rolüyle tutarlı davranışlar, tutumlar ve görünümler ifade etse de, bu tür ifadeler mutlaka cinsiyet kimliklerini yansıtmayabilir. Cinsiyet kimliği terimi, 1964 yılında psikiyatri profesörü Robert J. Stoller tarafından icat edildi ve psikolog John Money tarafından popüler hale getirildi.

Transgender hormon terapisi, transgender veya atanan cinsiyetine uygun olmayan kişilere, eşey hormonlarının ve diğer hormonal ilaçların kullanıldığı, kişinin ikincil cinsiyet özelliklerinin cinsiyet kimliğiyle daha uyumlu hale gelmesinin amaçladığı bir hormon terapisi şeklidir.

<i>Futanari</i> Japonca bir terim ve pornografi türü

Futanari, pornografik anime ve mangalardaki kadın gibi görünen ama her iki cinsiyetin de cinsel organlarına sahip olan veya sadece penisi bulunan kadın karakterlere denir. Manga ve Animelerde bu kavram, kadın ve erkek cinsiyetlerinin cinsel organlarının birincil özelliklerini barındıran ancak özellikle kadın vücudunu taşıyan insanlar için kullanılır. Yani beden genitaller dışında kadınsı olup; meme, penis, vajina bu bedende taşınmaktadır ancak testisler her zaman bedende bulunmayabilir. Futanari bazen futa olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Cis (cinsiyet)</span> cinsiyet kimliği atanmış cinsiyetiyle eşleşen bir kişi

Cis, biyolojik cinsiyeti ile cinsiyet kimliği eşleşen kişileri ifade eder. Mesela, birisi biyolojik olarak kadınsa "cis" kadındır. Bu terim transın zıttıdır.

Kısırlaştırma, hayvanın cinsel organının tamamı veya önemli ölçüde büyük bir kısmının çıkarılmasıdır. "Kısırlaştırma" genellikle yalnızca erkek hayvanları ifade etmek için yanlış kullanılır ancak terim her iki cinsiyet için de geçerlidir. Erkeğe özgü terim iğdiş'dir, kısırlaştırma ifadesi ise genellikle dişi hayvanlara kullanılır. Bazı durumlarda insan için de kullanılmaktadır.

Christiane Völling, geçirdiği "rıza dışı cinsiyet değişikliği" olarak adlandırılan bir cerrahi müdahale üzerine, lehine sonuçlanan bir tazminat davası açtığı bilinen ilk intersex kişidir.