İçeriğe atla

Aethiopis

Aethiopis destanından sahneler içeren içme kabı, Attic, c. 540 M.Ö.

Aethiopis ya da Aithiopis (GrekçeΑἰθιοπίς), eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Aethiopis'in hikâyesi kronolojik olarak Homeros İlyada'sından hemen sonra gelir ve onu Küçük İlyada takip eder. Aethiopis; antik yazarların bazıları tarafından Miletli Arctinus (8. yy) (bkz Döngüsel şairler ) atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış beş şiir kitabından oluşuyordu.

Tarih

Aethiopis muhtemelen MÖ 7. yüzyılda yazılmıştır, ancak tarihi hakkında çok fazla belirsizlik vardır. Antik kaynaklar, Arctinus'u 8. yüzyıla tarihlendirir; ancak en önemli karakterlerden biri olan Penthesilea'nın en eski sanatsal temsilleri, yaklaşık olarak MÖ 600 yılına dayanmaktadır.

İçerik

Aethiopis'in orijinal metninden sadece beş satır günümüze ulaştı. Bununla birlikte, bugün bildiklerimiz, Proclus (muhtemelen MS 2. yüzyıldaki gramerci Eutychius Proclus ile özdeşleştirilebilir ) isimli birine atfedilen okuma parçalarının derlendiği ve Destan Döngüsü'nün özetini içeren kaynağa dayanmaktadır.

Şiir, Truva kahramanı Hektor'un ölümünden kısa bir süre sonra, Truvalıları desteklemeye gelen Amazon savaşçısı Penthesileia'nın gelişiyle açılır. Penthesileia, savaşta kısa bir süre zafer kazansa da Akhilleus onu öldürür. Yunan savaşçı Thersites, Akhilleus'un kadına aşık olduğunu iddia ederek, Akhilleus ile alay eder. Bu yüzden Akhilleus Thersites'i de öldürür. Aşil, Thersites'i öldürmek için ritüel olarak arınır.

Sonra Truva'nın başka bir müttefiki olan Memnon (Eos ve Tithonus'un oğlu) Etiyopyalı bir birliğe liderlik ederek ve Hephaistos'un yaptığı zırhı giymiş bir halde yardıma gelir. Savaşta Memnon , Nestor'un oğlu ve Akhilleus'un favorisi olan Yunan savaşçı Antilochus'u öldürür. Akhilleus daha sonra Memnon'u öldürür ve Zeus, Eos'un isteği üzerine Memnon'u ölümsüz yapar. Ama öfkeli Akhilleus Truvalıları şehrin kapılarına kadar kovalar ve Scaean Kapıları'nda tanrı Apollon'un yardımıyla Paris'in attığı bir okla öldürülür. Akhilleus'un cesedi Aias ve Odysseus tarafından kurtarılır.

Yunanlar Antilochus için bir cenaze töreni düzenler. Akhilleus'un annesi nympha Thetis, kardeşleri ve musalar ile birlikte Akhilleus'un bedeni için ağıt yakmaya gelir. Cenaze oyunları, zırhının ve silahlarının en büyük kahraman için ödül olarak sunulduğu, Akhilleus'un onuruna düzenlenir. Aias ve Odysseus arasında anlaşmazlık çıkar. Aethiopis orada biter; Akhilleus'un zırhının kime verileceği ve ardından Aias'ın intiharının Aethiopis'te mi, Döngü'nün bir sonraki destanı Küçük İlyada'da mı yoksa her ikisinde mi anlatıldığı belirsizdir.

Şiirin önemi

Aethiopis'in hikâyesinde anlatılan olaylar eski Yunan vazo ressamları arasında popülerdi. Özellikle popüler sahneler Penthesilea'nın ölümü ve Aias'ın Aşil'in cesedini geri almasıdır.

Yetersiz bir şekilde tasdik edilmiş olmasına rağmen, Aethiopis, Homeros İlyada üzerine modern bilimde sıklıkla alıntılanır.[1] Akhilleus, Antilochus ve Memnon'un hikâyesi ile İlyada'da yer alan Akhilleus, Patraklos ve Hektor'un hikâyesi arasındaki güçlü benzerlikler nedeniyle Homeros üzerine Neoanalitik bilimde kullanılan en önemli paradigmalardan biridir; böyle bir benzerliğin var olduğu iddiası "Memnon teorisi" olarak bilinir.[2]

Sürümler

Kaynakça

  1. ^ See e.g. G. Schoeck 1961, Ilias und Aithiopis: kyklische Motive in homerischer Brechung (Zurich); J. Burgess 1997, "Beyond Neo-analysis: problems with the vengeance theory", American Journal of Philology 118.1: 1-17; M.L. West 2003, "Iliad and Aithiopis", Classical Quarterly 53.1: 1-14.
  2. ^ See especially W. Schadewaldt 1965, Von Homers Welt und Werk (4th ed.; orig. publ. 1944; Stuttgart).
  • Abrantes, MC (2016), Truva Döngüsünün Temaları: Yunan mitolojik geleneğinin araştırılmasına katkı (Coimbra).978-1530337118
  • Burgess, Jonathan S., Homer'de Truva Savaşı Geleneği ve Epik Döngü, Johns Hopkins University Press, (2004).0-8018-6652-9ISBN'si 0-8018-6652-9 . (P. 180).
  • Davies, Malcolm; Yunan Epik Döngüsü, Duckworth Yayınları; 2. baskı (2 Mayıs 2001).1-85399-039-6ISBN'si 1-85399-039-6 .
  • Evelyn-White, Hugh G., Hesiod the Homeric Hymns ve Homerica, BiblioBazaar (13 Mart 2007).1-4264-7293-5ISBN'si 1-4264-7293-5 .

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<i>Troilus ve Cressida</i> William Shakespearein bir oyunu

Trolius ve Cressida, William Shakespeare'in tarihsel oyunlarından biridir. 1602 yılında yazıldığı varsayılmaktadır. Shakespeare, oyunun hikâyesini Geoffrey Chaucer'ın Troilus and Criseyde başlıklı şiiri de dahil olmak üzere birkaç farklı kaynaktan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Penthesilea</span> Amazon kraliçesinin hikayesi

Penthesilea veya Penthesileia Yunan mitolojisinde Ares ve Otrera'nın kızı, Hippolyta, Antiope ve Melanippe'nin kız kardeşi, Amazon kraliçesi. Quintus Smyrnaeus Penthesilea'nın Truva Savaşı'na gelişini şöyle anlatır: Penthesilea Hippolyta'yı geyik avlarlarken mızrakla öldürür; bu kaza Penthesilea'yı ölmek isteyecek kadar kahreder ancak bir savaşçı ve bir Amazon olarak bunu onurlu bir şekilde, savaşta yapmalıdır. Bu yüzden Truva Savaşı'na girmeyi kabul eder, Truva'nın savunma saflarında savaşır.

<span class="mw-page-title-main">Memnon</span> Habeşistanın mitsel kralı

Memnon, şafak tanrıçası Eos'la Troya kral soyundan olan Tithonos'un oğludur. Troya Savaşı'nın İlyada'da anlatılan bölümünün sonrasını ele alan Aithiopis adlı destanın kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nestor</span> Yunan Mitolojisinde Pylos Kralı

Nestor, Homeros'un Odysseia'sında anlatılan efsanevi bilge Pylos Kralı'dır. 1939'daki kazılar onun sarayını ortaya çıkarmıştır ve bölgedeki kazılar yakın zamanda yeniden başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kahraman</span>

Kahraman, tehlike karşısında ustalık, cesaret veya güç özellikleriyle zorluklarla mücadele eden gerçek bir insan veya edebi eserin ana karakteridir. Klasik destanlara ait özgün kahraman tipleri, şan ve şeref adına böyle şeyler yapmaktadır. Öte yandan gurur ve şöhret gibi klasik hedefler yerine sıradan iyilik için büyük işler yapan Orta Çağ kahramanlarıyla modern kahramanlar da mevcuttur.

İfigenia veya İphigenia, Miken Kralı Agamemnon ile Clytemnestra'nın kızıdır. Kardeşleri ise Elektra, Orestes ve Khrysothemis'tir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Telamon</span>

Yunan mitolojisinde, Telamon Aegina kralı Aiakos'un bir dağ nymphası Endeïs'in oğludur. Peleus'un ağabeyi Telamon, Iason'ın yanında Argonotlarından biri olarak yelken açar ve Kalydonya Domuzu Avına katılır. İlyada'da, farklı annelerden doğan Yunan kahramanları Büyük Aias ve Teukros'un babasıdır. Bazı kayıtlar onun üçüncü oğlu Trambelus'tan bahseder. O ve Peleus ayrıca Herakles'in yakın arkadaşlarıydı ve Amazonlara karşı yaptığı seferlerde ve Truva'ya yaptığı saldırıda ona yardım ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Neoptolemos</span>

Neoptolemos, Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

Küçük İlyada eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanıdır. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi ve bütün Truva Savaşı'nı epik bir şekilde anlatmıştır. Küçük İlyada hikâyesi kronolojik olarak Aethiopis'ten sonradır ve Iliou Persis da Küçük İlyada'dan sonradır. Küçük İlyada'nın yazarı, diğer antik yazarlar tarafından çeşitli şekillerde Pyrrha'lı Lesches, Spartalı Cinaethon, Erythrae'li Diodorus, Phokaialı Thestorides veya Homeros'un kendisine atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış dört şiir kitabından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Iliupersis</span>

Iliupersis, antik Yunan edebiyatının kayıp destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Iliou persis'in hikâyesi kronolojik olarak Küçük İlyada'dan sonra gelir ve Iliou persis'ten sonra Nostoi ("Dönüşler") gelir. Iliou persis bazen antik yazarlar tarafından Miletli Arctinus'a atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış iki kitaptan oluşuyordu.

Nostoi ("Dönüşler"), aynı zamanda Yunanların Dönüşleri olarak da bilinir, antik Yunan edebiyatının kayıp bir destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunan'da daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan destanlardan biriydi. Nostoi'nin hikâyesi kronolojik olarak Iliou persis'ten sonra gelir ve onu Odysseia takip eder. Nostoi'nin yazarı belirsizdir: Antik yazarlar, şiiri Agias'a, Homeros'a ya da Eumelos'a 'a atfetmişlerdir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış beş kitaptan oluşuyordu. Nostos kelimesi "eve dönüş" anlamına gelir.

Epik Döngü, Eski Yunan destanlarının derlemesidir ve daktilik ölçü ile yazılıp, Truva Savaşı'nı konu alırlar. Bunlar sırası ile Cypria, Aethiopis, sözde Küçük İlyada, Iliupersis, Nostoi ve Telegoni'dir. Bilginler bazen Epik Döngü şiirleri arasına Homeros destanlarını katarlar; ancak Epik Döngü terimi daha çok Homeros'un olmayan şiirleri belirtmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kalhas</span>

Yunan mitolojisinde, Kalkhas Argoslu bir kahindir. Kalkhas'tan, İlyada'nın başlangıcında bahsedilir.

Cypria(Greek: Kupria ; Latince : Cypria), Stasinus'a atfedilen ve klasik antik çağda oldukça iyi bilinen eski Yunan edebiyatının kayıp bir epik şiiridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Cypria'nın hikâyesi kronolojik olarak Epik Döngü'nün başında gelir ve onu İlyada takip eder. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış on bir şiir kitabından oluşuyordu.