İçeriğe atla

Aeronautics Defense Orbiter

Orbiter
Aeronautics Orbiter İHA uçuşta
Aeronautics Orbiter İHA uçuşta
TürüKamikaze İHA
Ulusal köken İsrail
ÜreticiAeronautics Defense Systems Bunu Vikiveri'de düzenleyin
DurumuHizmette

Orbiter Mini UAV Sistemi, askeri ve güvenlik amacıyla kullanılmak üzere tasarlanmış kompakt ve hafif bir insansız hava aracıdır. İlk geliştirildiğinden beri Orta Doğu'da kullanılmaktadır. Sistem, keşif görevleri, Düşük Yoğunluklu Çatışmalar ve Kentsel savaş operasyonlarının yanı sıra herhangi bir yakın mesafeli ISTAR görevi için de kullanılabilir. İsrail şirketi Aeronautics Defence Systems tarafından üretilmiştir.[1]

Operasyonel geçmiş

Orbiter 1k, 2020 Dağlık Karabağ savaşı sırasında Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanıldı.[2]

Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ "Aeronautics Ltd. | Aeronautics Defence Systems - Home Page". Aeronautics Ltd. 6 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Haut-Karabakh : Israël fournit bien des drones à l'Azerbaïdjan pour frapper des cibles arméniennes". France Info. 17 Ekim 2020. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020. 
  3. ^ "Orbiter 3 to be manufactured in Azerbaijan - iHLS Israel Homeland Security". iHLS Israel Homeland Security. 15 Ekim 2014. 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2017. 
  4. ^ "Azerbaycan, yeni tip kamikaze İHA'ların seri üretimine başladı". savunmatr.com. 22 Ekim 2020. 17 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2022. 
  5. ^ "Archived copy". 12 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2012. 
  6. ^ Lavery (1 Ağustos 2008). "Defence Forces to use Israeli robot spy planes". Irish Independent. 16 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2016. 
  7. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  8. ^ "Archived copy". 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2012. 
  9. ^ "Mexico police buy Israeli air surveillance systems". Reuters. 16 Şubat 2009. 3 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022 – www.reuters.com vasıtasıyla. 
  10. ^ "Fuerzas Armadas comprarán drones". El Universal. 10 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "samolotypolskie.pl - Aeronautics Defense "Orbiter"". www.samolotypolskie.pl. 5 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Singapore Acquires Orbiter 4 Under Close-Range UAS Program | Aviation Week Network". aviationweek.com. 2 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2022. 
  13. ^ "Spain procures Aeronautics Orbiter UAVs". IHS Jane's 360. Madrid. 10 Ekim 2018. 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sikorsky UH-60 Black Hawk</span> Askerî genel maksat helikopteri

Sikorsky UH-60 Black Hawk, Sikorsky Aircraft Corporation tarafından üretilen dört kanatlı, çift motorlu, orta sınıf genel maksatlı askerî helikopterdir. Sikorsky, S-70 tasarımını 1972 yılında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun Yardımcı Taktik Nakliye Uçağı Sistemi (UTTAS) yarışmasına sundu. Ordu, prototipi YUH-60A olarak belirledi ve Boeing Vertol YUH-61 ile yapılan bir uçuş yarışmasının ardından 1976 yılında Black Hawk'ı programın galibi olarak seçti.

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin askerî gücü

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat olduğu belirtildi.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Savunma Kuvvetleri</span> İsrailin tüm askeri güçleri

İsrail Savunma Kuvvetleri (İSK; İbranice: צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

<span class="mw-page-title-main">9M133 Kornet</span> Rus yapımı 2. nesil yarı otomatik lazer güdümlü tanksavar füzesi

9M133 Kornet Rus yapımı 2. nesil yarı otomatik lazer güdümlü tanksavar füzesidir. NATO rapor adı AT-14 Spriggan olup "9M133" ise GRAU adıdır.

<span class="mw-page-title-main">AAI RQ-7 Shadow</span> insansız hava aracı

AAI RQ-7 Shadow, bir ABD'li firma olan AAI Corporation tarafından üretilmiş bir insansız hava aracı (İHA)'dır. ABD Ordusu, ABD Deniz Piyadeleri, Avustralya Ordusu ve İsveç Ordusu tarafından kullanılmaktadır. Bir uçak gemisi üzerindeki jetleri durdurmaya yarayan yakalama halatına benzer sistem ile, römorke monte edilmiş pnömatik mancınık tarafından fırlatılabilir. Üzerindeki çeşitli kameralar sayesinde alınan görüntü yer kontrol istasyonuna iletilir.

<span class="mw-page-title-main">Demir Kubbe</span> İsrail hava savunma sistemi

Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir. Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Silahlı Kuvvetleri</span>

Polonya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Polonya'yı dışarıdan gelebilecek askerî tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Hava, Deniz ve Özel kuvvetler olmak üzere 4 ana birimden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Rafael Advanced Defense Systems</span> İsrailli savunma teknolojisi firması

Rafael Advanced Defense Systems, İsrail'li savunma teknolojisi firması. İsrail Savunma Bakanlığı bünyesinde silah ve askeri teknoloji üretmek için kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Baykar Bayraktar TB2</span> Baykar Savunma tarafından geliştirilen orta-düşük irtifa insansız hava aracı

Baykar Bayraktar TB2 ,Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından üretilen silahlı insansız hava aracıdır. 14 Haziran 2014 tarihinde tam yüklü olarak gerçekleştirilen uçuş testinde 27.030 fit (8.240 m) irtifaya çıkmış, 5-6 Ağustos'ta gerçekleştirilen uçuş testinde ise tam yüklü olarak 18.000 fit (5.500 m) feet irtifada 4.040 km yol kat ederek 24 saat, 34 dakikalık uçuş gerçekleştirmiştir. 17 Aralık 2015'te iki adet Roketsan MAM-L güdümlü füzesi yüklü şekilde yapılan atış testinde %100 isabet ile hedefleri vurabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gal Gadot</span> İsrailli oyuncu, yapımcı ve model

Gal Gadot Varsano, İsrailli oyuncu, yapımcı ve modeldir. 19 yaşında "Miss Israel" tacını giydi. İki yıl boyunca İsrail Savunma Kuvvetleri'nde zorunlu askerlik yaptı. Hızlı ve Öfkeli film serisinde canlandırdığı Gisele Yashar ve DC Comics filmlerinde canlandırdığı Wonder Woman karakteriyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elbit Hermes 900</span>

Elbit Hermes 900, Elbit Systems tarafından üretilen İsrail yapımı bir insansız hava aracıdır. Hermes 450 üzerinden geliştirilmiş olup birincil olarak keşif, gözetim ve haberleşme rolleri ile 30 saatin üzerinde dayanıklılığa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Spike (füze)</span> İsrailde geliştirilmiş güdümlü tanksavar füzesi

Spike, İsrail yapımı bir dördüncü nesil taşınabilir güdümlü tanksavar füzesi sistemidir. Füze, Rafael Advanced Defense Systems tarafından geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı saldırısı</span>

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir. Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı kronolojisi, öncelikle savaşan tarafların resmî açıklamalarına dayanmaktadır. Çatışmalar siper savaşları, ağır silahlar, çok namlulu roketatarlar, zırhlı savaşlar, roketler, balistik füze saldırıları ve başta Türk yapımı Baykar Bayraktar TB2 ve İsrail yapımı Harop dronları olmak üzere insansız hava aracı saldırıları ile karakterize edildi. Ayrıca Ermenistan veya Azerbaycan dışında uluslararası toplumun çoğu tarafından yasaklanmış olan misket bombalarının da saldırılar sırasında kullanıldığı tespit edilmiştir. Ermenistan ordusu tarafından Azerbaycan'ın Gence kentine düzenlenen bir dizi balistik füze saldırısı sivillerin kitlesel ölümüne neden olurken Azerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto başkenti Hankendi ve bölgenin başka yerlerindeki sivil altyapı tesisleri hedef alınarak büyük hasara ve can kayıplarına yol açtı. Tartışmalı toprak miktarı sınırlı olsa da çatışma seviyesi ve uluslararası sınırlara konumlanan mühimmatlar nedeniyle çatışma Dağlık Karabağ sınırlarının ötesine genişledi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne mermi ve roketler düştü, ancak herhangi bir hasar görülmedi ve İran, kendi toprakları üzerinde birkaç insansız hava aracının (İHA) düştüğünü veya düşürüldüğünü belirtti. Gürcistan ise Kaheti bölgesinde iki insansız hava aracının çarpıştığını bildirdi. Hocavend'e düzenlenen saldırılar sonrası Dağlık Karabağ yetkilileri sivilleri silah altına almaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Yunanistan ilişkileri</span>

İsrail-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke arasındaki ilişkiler 20. yüzyılın sonlarında gerildi, ancak 2008'den beri Doğu Akdeniz'in en güçlüleri arasında yer aldılar. İsrail ve Yunanistan birbirlerini askeri, istihbari, ekonomi ve kültürel açıdan güçlü işbirlikçiler olarak görüyor. Her iki ülke de 2015 yılına kadar hem İsrail hem de Kıbrıs'tan petrol ve gaz çıkarılmasına atıfta bulunan ve Yunanistan üzerinden bir boru hattıyla Avrupa ana karasına teslim edilecek olan Enerji Üçgeni'nin bir parçasıdır. Gazze filosu saldırısının ardından İsrail'in Türkiye ile ilişkilerindeki bozulma, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkıda bulunmuştur.

Demir ışın 17 Ağustos 2020'de İsrailli savunma yüklenicisi Rafael Advanced Defence Systems tarafından yapılan bir hava savunma sistemidir 11 Şubat 2014'te Singapur Air Show'da tanıtıldı Sistem, kısa menzilli roketleri, topçu ve havan bombalarını imha etmek üzere tasarlanmıştır. Menzili 7 km (4,3 mi)'ye kadar ulaşabilmekte olup, daha uzak mesafelerden fırlatılan füzeleri engellemek için tasarlanan Demir Kubbe sistemini tamamlamaktadır. 7 kilometreye kadar menzilli düşman hedefleri yok etmek için "yönlendirilmiş yüksek enerjili lazer ışını" kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Davud Sapanı</span>

Davud Sapanı eskiden aynı zamanda Sihirli Değnek olarak da bilinen, İsrailli savunma sanayisi üreticisi Rafael Advanced Defence Systems ve Amerikan savunma sanayisi üreticisi Raytheon tarafından ortaklaşa geliştirilen İsrail Savunma Kuvvetleri'ne ait bir askeri sistemdir. Düşman uçaklarını, insansız hava araçlarını, taktik balistik füzeleri, orta ila uzun menzilli roketleri ve seyir füzelerini engellemek için tasarlanmıştır ve 40 km ila 300 km arasında menzile sahiptir. Davud Sapanı, İsrail cephaneliğindeki MIM-23 Hawk ve MIM-104 Patriot'un yerini alacak.

Barak 8, LR-SAM veya MR-SAM olarak da bilinen, uçaklar, helikopterler, gemisavar füzeleri, insansız hava araçları, balistik füzeler, seyir füzeleri ve savaş jetleri de dahil olmak üzere havadan gelen her türlü tehdidi savunmak üzere tasarlanmış bir Hint-İsrail karadan havaya füzesidir (SAM). Sistemin hem deniz hem de kara tabanlı varyantları mevcuttur.