İçeriğe atla

Aerfer Sagittario 2

Aerfer Sagittario 2
1957 Paris Hava Gösterisi'nde İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait bir Sagittario 2
1957 Paris Hava Gösterisi'nde İtalyan Hava Kuvvetleri'ne ait bir Sagittario 2
TürüPrototip
Ulusal köken İtalya
ÜreticiAerfer
TasarımcıSergio Stefanutti
İlk uçuş19 Mayıs 1956
Ana kullanıcıİtalya Hava Kuvvetleri
Üretim sayısı2

Aerfer Sagittario 2, Aerfer tarafından İtalya'da üretilen, önleyici veya hafif taktik destek uçağı olarak hizmet etmesi amaçlanan, tamamen metal tek kişilik hafif bir savaş uçağı prototipiydi. İlk kez 4 Aralık 1956 tarihinde uçmuş ve 13.725 metreden (45.000 ft) bir dalış sırasında Mach 1.1 hıza ulaşmış ve kontrollü uçuşta ses duvarını aşan ilk İtalyan uçağı olmuştur.

Tasarımı ve Geliştirilmesi

Sagittario 2, İtalyan Hava Kuvvetleri'nde az sayıda hizmete giren piston motorlu eğitim uçağı S.7'nin geliştirilmiş hali olan önceki Sagittario'ya dayanıyordu.

Sagittario 2, bir sonraki standart NATO jeti olma hedefiyle soğuk savaş sırasında diğer NATO tasarımlı uçaklarla rekabet eden bir prototip uçaktır. Kazanan Fiat G.91 olmasına rağmen Aerfer, Sagittario'yu temel alan ancak ekstra bir motora sahip olan Aerfer Ariete'yi geliştirmeye devam etmiştir.

Tamamen metalden yapılmış küçük bir uçak olan Sagittario 2'nin jet motoru burun kısmına monte edilmişti ve egzozu orta gövdenin altındaydı. Kanat ve kuyruk yüzeyleri oldukça genişti. Kokpit, Sagittario'nun öncüllerindeki konumundan ileriye taşındı ve bir bubble kanopi ile donatıldı. Burun iniş takımı motorun altına geri çekilebilen üç tekerlekli bir aksam takılmıştı.

Teknik Özellikleri

Vigna di Valle Hava Kuvvetleri Müzesi'nde bulunan Aerfer Sagittario 2

Genel özellikleri

  • Mürettebat: 1
  • Uzunluk: 9,50 m
  • Kanat açıklığı: 7,50 m
  • Yükseklik: 2,02 m
  • Kanat alanı: 14.73 m2
  • Kanat açıklık oranı: 3.82
  • Kanat profili: kök: laminer simetrik %8,5 kalınlık, uç: laminer simetrik %9,30 kalınlık
  • Boş ağırlık: 2.300 kg
  • Brüt ağırlık: 3.293 kg
  • Yakıt kapasitesi: 1.200 litre dört gövde tankında
  • Motor: 1 × Rolls-Royce Derwent 9 santrifüj akışlı turbojet, 16 kN (3.600 lbf) itiş gücü

Performans

  • Maksimum hız: 1.006 km/sa (625 mph, 543 kn)
  • Menzil: 765 km
  • Servis tavanı: 14.000 m (46.000 ft)
  • Tırmanma hızı: 42 m/s (8.300 ft/dk)
  • Yüksekliğe ulaşma süresi: 10 dakikada 12.000 m (39.370 ft)
  • Kanat yüklemesi: 227 kg/m2 (46 lb/sq ft)
  • İtme/ağırlık: 0.49

Donanım

  • Silahlar: 2 × 30 mm (1.181 inç) Hispano-Suiza HSS 825 L/70 top
  • Savaş istasyonu: 2, aşağıdaki kombinasyonları taşımaya yönelik 318 kg (701 lb) kapasite:
    • Bomba: 2 × 227 kg (500 lb) bomba veya 2 × 318 kg (701 lb) napalm tankı
    • Diğer: 2 × makineli tüfek veya top
  • Roketler: 12 × 7,62 cm (3 inç) roketler

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Bf 109</span>

Messerschmitt Bf (Me) 109, II. Dünya Savaşı Alman avcı uçağı. Willy Messerschmitt tarafından 1930'larda tasarlanmıştır. Messerschmitt 109, ilk uçuşunu prototip Bf 109 V1 olarak Mayıs 1935'te yaptığı zaman döneminin en gelişmiş tek kişilik avcı uçağıydı. 1937 Şubatı’nda üretilmeye başlanan Jumo motorlu "B-1", Luftwaffe’de servise girdi. Jumo 210 motoru, "B", "C" ve "D" modellerinde de kullanıldı. Ocak 1939’dan 1942’nin başlarına dek üretimde kalan Bf 109 E modelinde Daimler-Benz DB 601 motoru kullanılmıştır. "G" modelinin üretimine 1942 Mayıs’ında başlanmıştır. Messerschmitt 109, yaklaşık 12.000 tanesi Bf 109 G olmak üzere toplam 35,000 civarında imal edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Messerschmitt Me 262</span> İlk jet motorlu savaş uçağı

Augsburg merkezli Messerschmitt AG tarafından geliştirilen Messerschmitt ME 262,, seri olarak üretilen ilk jet uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-144</span> dünyanın ilk sesüstü hızında yolcu taşıma uçağı

Tupolev Tu-144, SSCB'de Tupolev tasarım ofisinde, Alexei Tupolev yönetiminde tasarlanmış, dünyanın ilk süpersonik taşıma uçağı (SST).

<span class="mw-page-title-main">Tupolev Tu-16</span> SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı

Tupolev Tu-16, SSCB tarafından kullanılmış çift motorlu jet bombardıman uçağı. 50 yıldan uzun süre görev yaptı, günümüzde de lisanslı üretim modeli olan Xian H-6 ile Çin ordusunda hâlen görev yapmaktadır. Altı Gün Savaşı sırasında Mısır tarafından, çoğu savaşın ilk gününde yerden kalkamadan yok edilmesine karşın İsrail'e karşı kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">X-4 Bantam</span> çift jet motorlu küçük deneme uçağı

Northrop X-4 Bantam; yatay kuyruğu olmayan, bunun yerine yuvarlanma ve dalma kontrolleri olan elevatör ve aileronları yerine elevon adı verilen tek bir parça kullanılmış, çift jet motorlu küçük deneme uçağı. Bazı aerodinamikçilerin yatay kuyruğu ortadan kaldırarak transonik hızlarda kanatların yol açtığı süpersonik şok dalgalarının yatay kuyrukla etkileşmei sorununu ortadan kaldırmayı umuyorlardı, ancak X-4'ün deneyleri bu umudu boşa çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Cessna Citation X</span> Ticari jet

Cessna Citation X, orta sınıf uzun menzilli iş jeti modelidir. 0,92 mach sürat yaparak dünyanın en hızlı iş jeti unvanını elinde bulundurmaktadır. Bu hızı ona sağlayan 2 adet Rolls-Royce turbofan jet motoruna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Aero L-39 Albatros</span> eğitim uçağı

Aero L-39 Albatros Çekya'nın yüksek performanslı eğitim uçağıdır. L-29 Delfin'in yerini almıştır. İlk ikinci nesil jet eğitim uçağıdır ve ilk çok güçlü turbofan projesidir. Geliştirilmiş tipleri L-59 Albatros ve L-139'dur. Dünya'da yaklaşık 30 ülkenin servisinde 2,800 uçak vardır ve L-139 Alca yavaş yavaş bu uçaktan geliştirilmiştir. Albatros çok yönlüdür, temel ve gelişmiş eğitim uçağı olduğu kadar hafif saldırı görevlerini de yerine getirebilme kabiliyeti vardır ve Dünya'da geniş ölçüde kullanılan bir eğitim uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-1</span> Mikoyan Gurevich tarafından 1940 yılında üretilen savaş uçağı modeli

MiG-1 Rusça: (Микоян-Гуревич МиГ-1) II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin kullandığı bir avcı uçağı idi. Kullanımı oldukça zor olmasına rağmen MİG-3 için başarılı bir altyapı uçağı oldu. Yüksek irtifadaki başarılı uçuşları ile ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç MiG-3</span>

MiG-3 Rusça: (Микоян и Гуревич МиГ-3) II. Dünya savaşında Sovyetler Birliğinin kullandığı bir avcı uçağı idi. MİG-1'den türeyen başarılı bir avcı uçağı oldu. Yüksek irtifadaki başarılı uçuşları ile ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Mikoyan-Gureviç DIS</span>

DIS-200 veya MiG-5,, Sovyetler Birliğinin II. Dünya Savaşında kullanmak istediği Mikoyan Gurevich Tasarım Bürosu'un bir prototip idi. Çift motorlu ve çift kuyruklu kombine uçaktan sadece iki adet üretildi. Keşif ve bombardıman için de düşünüldü ama bu asla hayata geçmedi.

<span class="mw-page-title-main">Folland Gnat</span>

Folland Gnat, Folland Aircraft tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir avcı ve eğitim uçağıdır. Sıradan savaş uçaklarının yüksek maliyeti ve büyüklüğünün aksine, uygun fiyatlı bir hafif avcı uçağı olarak tasarlandı.

<span class="mw-page-title-main">Yakovlev Yak-15</span>

Yakovlev Yak-15, Yakovlev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir jet avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nın ardından Junkers Jumo 004 motorunun tersine mühendislik yöntemiyle geliştirilmiş bir motora sahipti ve Saab 21R ile birlikte pistonlu bir uçaktan başarılı bir şekilde dönüştürülüp üretime giren iki jetten biriydi. Her ne kadar asıl olarak bir avcı uçağı olarak tasarlandıysa da esas olarak piston motorlu tecrübeli pilotları jetlere alıştırmak için kullanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed P-80 Shooting Star</span>

Lockheed P-80 Shooting Star, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAAF) tarafından operasyonel olarak kullanılan ilk jet avcı uçağıydı. 1943 yılında Lockheed tarafından dizayn edilip üretilen P-80, dizayn sürecinden sadece 143 gün sonra göklerle buluşmuştur. 2. Dünya Savaşının bitimine yakın bir süreçte, 2 adet ön üretim modeli İtalya'da görev almıştır. Düz kanatlarla dizayn edilen F-80 tipi uçak, Amerikan Hava Kuvvetleri altında Kore'de geniş çaplı muharebelerde görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Republic XP-72</span>

Republic XP-72, P-47 Thunderbolt tasarımının bir ilerlemesi olarak geliştirilmiş bir Amerikan prototip önleme savaşçısıdır. XP-72, Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major 28 silindirli hava soğutmalı radyal motor etrafında tasarlandı ve bir süper şarj cihazı pilotun arkasına monte edildi ve motordan bir uzatma şaftıyla çalıştırıldı. Silahlanma, altı adet 50 kalibrelik kanatlı makineli tüfek ve iki 1.000lb'lik bomba için destek raflarından oluşuyordu

<span class="mw-page-title-main">Reggiane Re.2005</span>

"Sagittario" olarak da bilinen Reggiane Re.2005, 1940'ların ilk yarısında İtalyan Officine Meccaniche Reggiane tarafından üretilen tek motorlu, tek kanatlı, tek kişilik bir avcı uçağıdır. Önceki Re.2000 ve Re.2001'in geliştirilmiş hâlidir ve Alman Daimler-Benz DB 605 motorunun lisansı alınıp bu motorla donatılmıştır. Otuzdan biraz fazla birimde üretilmiş, 1943 yazında İkinci Dünya Savaşı sırasında Regia Aeronautica tarafından kullanılmış ve ayrıca Cassibile ateşkesinin ardından sağlam kalan uçaklara ek olarak üretilen yeni dört adet birim, İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne bağlı Aeronautica Nazionale Repubblicana ve Luftwaffe tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fiat CANSA F.C.20</span>

CANSA F.C.20, 1941'de İtalya'da tasarlanmış ve üretilmiş çift motorlu, tek kanatlı bir keşif bombardıman/kara saldırı uçağıdır. Farklı silah ve motorlara sahip çeşitli versiyonlar üretilmiş, ancak İtalya ve Müttefikler arasındaki ateşkesten önce yalnızca FC.20bis kara saldırı varyantı filo hizmetine verilmiştir.

Polikarpov ITP, II. Dünya Savaşı sırasında tasarlanmış bir Sovyet avcı prototipiydi. Uçağın geliştirilmesi, 1941 sonbaharında Almanların Moskova'ya ilerlemesininden dolayı tasarım bürosunun boşaltılmasıyla uzamıştır. İkinci prototip tamamlandığında Sovyetler Birliği'nde eşdeğer veya daha iyi performansa sahip avcı uçakları zaten üretimdeydi ve ITP programı iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kyushu J7W</span>

Kyūshū J7W Shinden, gövdesinin arkasında kanatları ve itici motoru bulunan, pervaneli kanart tipi bir II. Dünya Savaşı Japon prototip avcı uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yokosuka R2Y</span>

Yokosuka R2Y Keiun, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında Japonya'da üretilmiş bir prototip keşif uçağıydı.

<span class="mw-page-title-main">Aerfer Ariete</span>

Aerfer Ariete, 1958 yılında İtalya'da üretilmiş bir prototip savaş uçağıdır. Aerfer Sagittario 2'nin geliştirilmiş bir türevidir. Bu girişim aynı zamanda uygulanabilir bir savaş uçağı olarak seri üretilebileceği bir standarda getirme girişimidir.