İçeriğe atla

Aegean Airlines

Aegean Airlines
IATAICAOÇağrı Kodu
A3[1]AEE AEGEAN
Kuruluş1987 (Aegean Aviation adıyla)
Faaliyet sonlandırmaFaal
AOC #GR-007
Hubları
  • Atina Uluslararası Havalimanı
Odak şehirler
Sık uçuş programıMiles+Bonus
Üye longuAegean Club Lounge[3]
Havayolu ittifakıStar Alliance
Uçak filosu
  • 37 (excl. subsidiaries),[4]
  • 51 (incl. subsidiaries)
Uçuş noktaları161
Ticari işletme merkeziKifisia, Attika, Yunanistan
Önemli kişilerTheodoros Vassilakis (Başkan)
Websitesiaegeanair.com
Vikiveri öğesi

Aegean Airlines (Yunanca Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε.[5]) Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

Başlangıçlar

Şirket 1995 yılında kuruldu. Faaliyetlerini Aegean aviation'dan devraldı. Tamamen sahip olunan Learjet uçaklarıyla tüm dünyada VIP uçuşlara başladı

Ticari uçuşlar

Aegean Airlines ilk ticari uçuşlarını Mayıs 1999 yılında Atina'dan Kandiye'ye, Girit ve Selanik'e 2 yeni British Aerospace Avro RJ100 ile yaptı. Aralık 1999'da Aegean Airlines Air Greece'i satın aldı. 2005'ten beri Aegean Airlines Lufthansa ile ortak olmuştur. Mart 2006'da Aegean Airlines TAP air Portugal ile co-operation anlaşması imzaladı. Aralık 2008'de Aegean Airlines Brussels Airlines ile co-operation'ı duyu rdu.

Filo

Aegean Airlines'ın genellikle Airbus a320 uçaklar çoğunlukta bir filosu vardır.

Aegean Airlines filosu
Uçak Hizmette Siparişler Yolcular Notlar Referans.
Airbus A320-200 27 174
Airbus A321-200 5 206
Airbus A320neo 16 18 180 2026'ya kadar teslimatlar.
Airbus A321neo 12 220
Toplam 60 18 780

Geçmiş filo

Mavi: destinasyonlarTuruncu: Yunanistan

Aegean airlines geçmişte mevcut uçağına ek olarak şu uçakları işletiyordu.

Airbus A319-100

ATR 72-200

ATR 72-500

Boeing 737-300

Boeing 737-400

BAE Avro RJ100

Air baltic

Air canada

Air serbia

Brussels Airlines

Bulgaria air

Cyprus airways

Egypt air

Emirates

Ethiopian airlines

Etihad airlines

Hainan airlines

LOT polish airlines

Lufthansa

Oman air

Scandinavian airlines systems (SAS)

S7 airlines

Singapur airlines

Swiss international airlines

TAP air Portugal

TAROM

Turkish airlines

Voloeta

Ortak uçtuğu havayolları

  1. ^ "IATA - Airline and Airport Code Search". iata.org. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  2. ^ "With a total of 158 international routes and 7 bases in Greece and 1 in Cyprus, Aegean Airlines is a key pillar of the Greek tourism". aegeanair.com. 8 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2013. 
  3. ^ "Blue Magazine". www.aegeanair.com. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2015. 
  4. ^ "Aegean Airlines Fleet Details and History". Planespotters.net. 25 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2014. 
  5. ^ "Όροι και Γνωστοποιήσεις (Yunanca)". aegeanair.com. 20 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Hava Yolları</span>

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY),, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal havayolu şirketiydi. Başkent Lefkoşa'dan Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya'ya tarifeli/tarifesiz uçuşlar yapmaktaydı. İçinde bulunduğu ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 21 Haziran 2010 itibarıyla tüm uçuş hakları ikinci bir karara kadar askıya alındı. Şirket 21 haziran 2010 yılında iflas etti.

<span class="mw-page-title-main">Olympic Airlines</span>

Olympic Airlines (OA),, Yunanistan'ın bayrak taşıyıcı ulusal havayolu şirketiydi. 2009 Kasım'ından itibaren havayolu yaşadığı mali krizden dolayı özelleştirilerek Olympic Air adı altında ve yeni filosuyla uçuşlarına başlamıştır. OA'nin ana merkezi Atina'da (Spata) bulunan Atina Uluslararası Havalimanı'ydı (ATH). Ayrıca Selanik'teki Selanik Uluslararası Havalimanı'nda (Makedonia) (SKG) ve Rodos Uluslararası Havalimanı'nda (Diagoras) da (RHO) birer merkezi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Lufthansa</span> Havayolu şirketi

Deutsche Lufthansa AG, Avrupa'nın 2. en büyük dünyanın ise 9. en büyük havayolu şirketidir. Lufthansa yarı özel yarı kamusal şirket olup Almanya'nın en önemli markalarından biridir. Almanya'nın ulusal havayolu şirketidir. Kendi bünyesinde yaklaşık 100 ülkede 200 çeşit uçuş noktasına ve diğer ortak havayolları ile dünyada yaklaşık 410 uçuş noktasına hizmet sağlamaktadır. 2008 yılında dünyanın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir. Lufthansa'nın filosu Avrupa'nın en büyük havalimanlarından olan Frankfurt Havalimanında bulunmaktadır. Lufthansa AG ayrıca Swiss International Air Lines ve Austrian Airlines'ın sahibidir. Lufthansa 1997 yılından beri her yıl dünyadaki en iyi transatlantik seçilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Spanair</span>

Spanair, Palma de Mallorca, İspanya merkezli bir havayolu şirketidir. SAS Group´a aittir. Nisan 2003'ten itibaren Spanair bir Star Alliance havayolu ittifakı üyesidir. 28 Ocak 2012 de iflasını vermiş, tüm uçuşlarını durdurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Air Malta</span> Maltanın ulusal havayolu şirketi

Air Malta, Malta'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. Şirket Kuzey Afrika ve Avrupa'da 37 uçuş noktasına seferler düzenlemektedir. Filosunda 14 uçak bulunmaktadır. Şirketin merkez ofisi Luqa'daki Malta uluslararası havalimanı'nın binasında iş merkezinin 2. katındadır. 1960'larda ve 1970'lerde selefi Malta havayolları'nın merkez ofisi Sliema'daydı.

Boeing 737'ler 190 ülkede, 500'den fazla havayolu şirketi tarafından kullanılmakta ve 1200'den fazla uçuş noktasına ulaşmaktadır. Toplam 8000 uçak sipariş üzerine ve 6000'den fazla teslim edilmiş olup, 4500'i hala servistedir. Herhangi bir zamanda aynı anda dünya üzerinde 1250 tane 737 havadadır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Yolları</span> Türkiyenin bayrak taşıyıcı hava yolu

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin ulusal, bayrak taşıyıcı hava yolu şirketidir. Merkezi İstanbul'da bulunan şirketin uçuş ağı Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu, Kuzey Afrika, Orta Afrika, Güney Afrika, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar uzanmaktadır. 2015 yılında 61,2 milyon, 2018 yılında 75,2 milyon, 2019 yılında 74,3 milyon, 2020 yılında 28 milyon, 2021 yılında 44,8 milyon yolcu taşımıştır.

<span class="mw-page-title-main">US Airways</span>

US Airways, US Airways Group Inc şirketinin sahibi olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük altıncı havayolu şirketidir. Şirketin merkezi Tempe, Arizona'dedir.

<span class="mw-page-title-main">Shenzhen Airlines</span>

Shenzhen Airlines Çin'in Shenzhen şehri merkezli özel havayolu şirketi. 1992 yılında kurulan şirket, Kasım 2012'den bu yana Star Alliance üyesidir. Daha çok yurt içi uçuşlar gerçekleştiren şirket, 5 ülkede 67 farklı noktaya uçuş düzenlemektedir. Kısa mesafeli uçuşlara uygun olarak Shenzhen Airlines'ın filosunda Airbus A319, Airbus A320 ile Boeing 737 uçakları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TAP Air Portugal</span>

TAP Air Portugal Portekiz'in ulusal ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketi. Uçuşlarını başkent Lizbon'un Portela Havalimanı'ndan gerçekleştirmekte olan TAP Portugal, 38 ülkede 88 farklı noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Mart 1945'te kurulan şirket, Mart 2005'ten beridir Star Alliance üyesidir. Uzun ve kısa mesafe uçuşlar gerçekleştiren TAP Portugal'in filosu Airbus A319, Airbus A320, Airbus A321, Airbus A330 ve Airbus A340 uçaklarından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hawaiian Airlines</span> ABDdeki ticari havayolu şirketi

Hawaiian Airlines ABD'nin Hawaii eyaletindeki bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. ABD'nin en büyük onuncu ticari havayolu şirketidir ve merkezi Honolulu, Hawaii'de bulunmaktadır. Havayolunun ana merkezi Oʻahu adasındaki Daniel K. Inouye Uluslararası Havalimanı, ikincil merkezi ise Maui adasındaki Kahului Havaalanı'dır. Havayolu şirketi ayrıca Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda bir mürettebat üssü kurmuştur. Hawaiian Airlines; Asya, Amerikan Samoası, Avustralya, Fransız Polinezyası, Hawaii, Yeni Zelanda ve ABD ana karasına uçuşlar gerçekleştirmektedir. Hawaiian Airlines, Hawaiian Holdings, Inc. şirketine aittir.

Caribbean Airlines Limited, Trinidad ve Tobago'nun devlet havayolu ve bayrak taşıyıcısıdır. Merkezi Piarco House'da bulunan havayolu, Piarco Uluslararası Havalimanı'ndaki tabanından Karayipler, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'ya uçuşlar gerçekleştiriyor. Halen Caribbean Airlines 1.700'den fazla kişiyi istihdam etmektedir ve Karayipler'deki en büyük havayolu şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Air Algérie SpA, merkezi Cezayir'de bulunan Cezayir'in bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Houari Boumedienne Havalimanı merkezli şirket Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika, Asya ve Orta Doğu'daki 28 ülkede 39 noktaya sefer düzenlemektedir. Ayrıca Cezayir içinde 32 havalimanınına uçmaktadır. Hava yolu Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Arap Hava Taşımacılığı Organizasyonu ve Afrika Hava Yolları Birliğini'nin 1968'den beri üyesidir. Air Algérie şirketinin bütün hisseleri Cezayir devletinin kontrolündedir.

Luxair şirket ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda olan Lüksemburg'un bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi. Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Orta Doğu'daki hava limanlarına tarifeli seferler düzenlemenin yanı sıra charter uçuşlar ve dönemsel hizmetler de sağlamaktadır. Lüksemburg'un düzenli, charter olmayan seferler düzenleyerek yolcu taşıyan tek hava yolu şirketidir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">AirBaltic</span>

airBaltic veya yasal ismiyle AS Air Baltic Corporation, Letonya'nın bayrak taşıyıcı havayoludur. Merkez ofisi Riga Uluslararası Havalimanı'ndadır.

<span class="mw-page-title-main">Boeing 737 Classic</span>

Boeing 737 Classic, Boeing tarafından üretilmiş olan bir dar gövdeli uçak serisi. Orijinal Boeing 737'nin ikinci jenerasyonu. Gelişimine 1979 yılında başlandı. İlk varyasyon olan 737-300, ilk uçuşunu Şubat 1984'te gerçekleştirdi ve hizmete aynı yılın Kasım ayında girdi. Daha uzan olan 737-400, ilk kez Şubat 1988'de uçtu ve aynı yıl hizmete girdi. En kısa varyasyon olan 737-500 ise ilk uçuşunu Haziran 1989'da gerçekleştirdi ve 1990'da hizmete girdi.

Eurowings GmbH, merkezi Düsseldorf'ta bulunan bir Alman düşük maliyetli taşıyıcı ve Lufthansa Group'un tamamına sahip olduğu bir yan kuruluştur. 1996 yılında kurulan şirket, yurtiçi ve Avrupa destinasyonlarından oluşan bir ağa hizmet veriyor ve daha önce bazı uzun mesafeli rotaları işletiyor ve Almanya ve Avusturya'nın yanı sıra Palma de Mallorca ve Priştine'deki çeşitli havaalanlarında üsleri sürdürüyor.

<span class="mw-page-title-main">Air Alfa</span>

AirAlfa, İstanbul Atatürk Uluslararası Havalimanı merkezli bir charter havayoluydu. Ayrıca Antalya Havalimanı'nda ek bir üssü vardı. Ayrıca tur operatörlerine charter hizmetleri verdi. Air Alfa, Aralık 2001'de faaliyetlerini durdurdu ve 17 Kasım 2002'de lisansını iptal ettirdi.