KDE Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilmiş bir masaüstü ortamıdır. Trolltech' in QT kütüphanesi ve kendine ait KDE kütüphaneleri kullanılarak geliştirilen KDE, GNU/Linux, Solaris, BSD' ler (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD vb. Unix ve Unix benzeri işletim sistemleri üzerinde çalışmasının yanı sıra Cygwin aracılığıyla da Microsoft Windows üzerinde de çalışabilmektedir. KDE 4.0.0 sürümü, kullandığı QT 4 kütüphanelerinin Windows'ta doğrudan çalışabilmesi sayesinde Windows üzerinde cygwin katmanı olmadan çalışabilmektedir.
GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.
Xfce ya da XFCE ; GNU/Linux ve Unix benzeri sistemlerle uyumlu bir masaüstü ortamı. GNU/Linux, BSD ve Solaris gibi çekirdeklerle çalışabilir ve düşük hızlardaki makineler için idealdir. Hafif yapısı ve GTK uyumu sayesinde birçok program sorunsuz çalışmaktadır. Ayrıca Xfce geliştirme ortamı sunmaktadır. Kendisi dışında Xfce kütüphanelerini kullanmakta olan Mousepad metin düzenleyici, Xfmedia medya oynatıcısı ve Terminal gibi üçüncü parti yazılımlar bulundurmaktadır.
GStreamer özgür yazılım çoklu ortam çerçevesi çalışmasıdır. Örnek olarak, GStreamer bir film oynatıcısı için grafik arayüzü dışında ihtiyaç duyulan her türlü yeteneği sağlayabilir. GObject yazı sistemine dayanılarak C programlama dilinde yazılmıştır. Video editörler, gerçek zamanlı medya yayını yapan uygulamalar ve medya oynatıcıları altında çalışacak bir uygulama olarak kullanılır. Pek çok farklı platformda çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır; GNU/Linux, Solaris, Mac OS X, Microsoft Windows ve OS/400 verilebilecek örneklerdendir.
GNOME Files, önceki adıyla Nautilus, GNOME masaüstü ortamının resmi dosya yöneticisidir.
GTK grafik kullanıcı arabirimleri üretmek için bir kütüphanedir. LGPL lisanslıdır, yani GTK kullanarak hiç lisans ya da telif hakkı parası ödemeden açık kodlu yazılım, bedava yazılım veya ticari paralı yazılım yapabilirsiniz.
Gwibber, GNOME masaüstü ortamı için bir mikroblogging istemcisidir. GNU GPL lisansı ile dağıtılmaktadır.
Ubuntu Yazılım Merkezi, Ubuntu işletim sisteminde yazılım kurma ve kaldırma amaçlı bir paket yönetim aracı. Ubuntu'nun 2009 yılında yayınlanan 9.10 nolu sürümünden, 2015 yılında yayınlanan 15.10 nolu sürümüne kadar öntanımlı paket yönetm aracı olarak kullanılmıştır. Ubuntu 16.04 LTS sürümü ile birlikte öntanımlı paket yönetim aracı olarak GNOME masaüstü ortamının paket yönetim aracı olan GNOME Software'e geçilmiştir.
MATE, GNU/Linux gibi UNIX benzeri işletim sistemleri için GTK+3 araç takımını kullanan özgür bir masaüstü ortamıdır. GNOME 2'den çatallanmıştır ve ismini Latin Amerika'da kafein oranı yüksek olan mate çayının hazırlanmasında kullanılan yerba mate çobanpüskülü bitkisinden alır. İsim değişikliği, GNOME ile çakışmaları önlemek için gerekli olduğundan yapılmıştır.
Web, GNOME Projesi kapsamında geliştirilen, basitliği ve kullanım kolaylığını hedefleyen açık kaynak kodlu ve özgür bir internet tarayıcısıdır. elementaryOS dağıtımındaki varsayılan tarayıcı olup Apple'ın geliştirdiği WebKit tabanlı olan WebKitGTK isimli tarayıcı motorunu kullanmaktadır. Tarayıcı, GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır.
Manjaro, Arch Linux'un sağlam altyapısını temel alarak geliştirilen, kullanıcı dostu bir GNU/Linux dağıtımıdır. Arch Linux genellikle daha deneyimli kullanıcılara hitap ederken, Manjaro bu zorluğu ortadan kaldırarak kullanım kolaylığı odaklı bir deneyim sunar. Bu sayede, Linux dünyasına yeni adım atanlar veya daha az teknik bilgiye sahip yeni Linux kullanıcılarının yanı sıra deneyimli kullanıcılar için de uygundur.
Cinnamon, GNOME 3'ten çatallanmış özgür ve açık kaynaklı bir masaüstü ortamı. Cinnamon, Linux Mint dağıtımının ana masaüstü ortamıdır ve diğer birçok Linux dağıtımı ve Unix benzeri işletim sistemlerinde isteğe bağlı olarak kullanılabilir. Cinnamon, Linux Mint geliştiricileri tarafından geliştirilmektedir.
gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.
GNOME Terminal açık kaynak kodlu uçbirim öykünücüsü. GNOME masaüstü ortamına yönelik geliştirilen GNOME Terminal, C dili ile VTE widget çatısı kullanılarak geliştirilmiştir.
GNOME Shell açık kaynak kodlu, GNOME masaüstü ortamında kullanılmakta olan grafik arayüz bileşeni. GNOME Shell, kullanıcılara program çalıştırma, pencereler arası geçiş, program veya dosya arama gibi basit işlevler sağlar, ayrıca dahili gelen eklentiler ve haricen yüklenebilir eklentilerle daha işlevsel hale getirmek mümkündür. C ve JavaScript dilleri ile geliştirilmektedir.
LXQt, özgür ve açık kaynaklı hafif bir masaüstü ortamıdır. LXDE ve Razor-qt projelerinin birleşmesinden oluşmuştur.
Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.
Ultimate++ -aynı zamanda Ultimatepp, U++ veya Upp olarak da bilinir - C++ özelliklerinden kapsamlı bir şekilde yararlanarak tipik masaüstü uygulamalarının kod karmaşıklığını azaltmayı amaçlayan bir C++ hızlı uygulama geliştirme programıdır. Bu yazılım ile oluşturulan programlar, platforma özel kod yazmaya gerek kalmadan birden fazla işletim sistemi ve donanım mimarisi üzerinde çalışabilir.
mpv, MPlayer, mplayer2 ve FFmpeg tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir medya oynatıcı yazılımıdır. Unix benzeri işletim sistemleri ve Microsoft Windows dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde çalışır ve mpv-android adlı bir Android uyarlamasına sahiptir. ARM, PowerPC, x86/IA-32, x86-64 ve MIPS mimarisi üzerinde çalışır yani çapraz platformdur.
Meld, geliştiricilerin kullanımını hedefleyen görsel fark ve birleştirme aracıdır. Kullanıcıların iki veya üç dosya veya dizini görsel olarak karşılaştırmasına ve farklı satırları renklerle kodlamasına olanak tanır.