İçeriğe atla

Adventist Sağlık Araştırmaları

Adventist Sağlık Araştırmaları (AHS), Yedinci Gün Adventistlerinin yaşam tarzları, beslenme biçimleri, yakalandıkları hastalıklar ve ölüm oranları arasındaki bağlantıyı ölçmek üzere Loma Linda Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir dizi uzun süreli tıbbî araştırma projesidir.

Kısmen kendine özgü beslenme alışkanlıkları dolayısıyla, Yedinci Gün Adventistlerinin belirli hastalıklara yakalanma riskleri diğer Amerikalılara göre daha düşüktür. Bu, beslenme düzeni ve sağlıkla ilgili diğer alışkanlıkların pek çok kronik hastalığa yakalanma riskini nasıl etkilediğine dair bilimsel soruların yanıtlanması için benzersiz bir fırsat sağlamaktadır.[1] Son 40 yılda Adventistlerin sağlığı üzerine 24 bin ve 34 bin Kaliforniyalı Adventist ile iki araştırma yürütülmüştür. Araştırmalar bizzat Adventist kilisesi tarafından finanse edilmiş olmasa da, kilise bunları desteklemektedir. Bu araştırmalar ulusal yayın organlarında ABC News: World News Tonight, Good Morning America gibi programlarda ve National Geographic dergisinde “Longevity: The Secrets of a Long Life (Uzun Ömürlülük: Uzun Bir Hayatın Sırları)” başlıklı başyazıda ciddi biçimde ele alınmıştır.[2]Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’daki Adventistleri içeren üçüncü bir araştırma halen sürmektedir.

Adventistlerin Ölüm Oranları Araştırması

Adventistler üzerine ilk kapsamlı araştırma 1960 yılında başlamış ve Adventistlerin Ölüm Oranları Araştırması adıyla tanınmıştır. 22.940 Kaliforniyalı Adventisti kapsayan araştırma, 5 yıllık yoğun bir takipten ve daha gayriresmî 25 yıllık bir takipten meydana gelmiştir.

“...Adventistlerin Ölüm Oranları Araştırması (1960–1965) Adventist erkeklerin eşzamanlı olarak gerçekleştirilen Amerika Kanser Derneği Araştırmasında yer alan Adventist olmayan erkeklere göre 6,2 yıl daha uzun yaşadıklarını, Adventist kadınların ise emsallerine göre 3,7 yıl daha avantajlı olduklarını ortaya koymuştur. Bu istatistikler ömür tablosu analizlerine dayanmaktaydı.[3]

Özel olarak, Adventistlerin ölüm oranları diğer Kaliforniyalılarla kıyaslandığında:[4]

  • Tüm kanserlerden ölüm oranları Adventist erkeklerde %60, Adventist kadınlarda %76 daha düşüktü
  • Akciğer kanseri %21 düşüktü
  • Kolorektal kanser %62 düşüktü
  • Göğüs kanseri %85 düşüktü
  • Koroner kalp rahatsızlığı Adventist erkeklerde %66, Adventist kadınlarda ise %98 düşüktü
Sağlıklı yemek

Adventist Sağlık Araştırması 1 (AHS–1)

Ek bir çalışma (1974–1988) 25 yaş üzeri yaklaşık 34.000 Kaliforniyalı Adventisti kapsıyordu. Ölüm oranları araştırmasının aksine, amaç Adventist hayat tarzının hangi unsurlarının hastalıklara karşı koruma sağladığının bulunmasıydı.

Araştırmada elde edilen veriler on yıldan uzun bir süre incelenmişti ve çeşitli bulgular ortaya çıkmıştı; bunlar beslenme düzenini kanser[5] ve Koroner kalp hastalığına bağlıyordu.[6][7] Özel olarak[4]

  • Ortalamada, diğer Kaliforniyalılara göre Adventist erkekler 7,3 yıl, Adventist kadınlar ise 4,4 yıl daha uzun yaşamaktadır.
  • Yedinci Gün Adventist Kilisesinin 100 yıldan uzun bir süredir desteklediği beş basit sağlık alışkanlığı (sigara içmeme, bitki temelli bir beslenme düzeni, haftada birkaç kez kuruyemiş yeme, düzenli egzersiz ve normal beden ağırlığını koruma) ömrü 10 yıla kadar uzatmaktadır.
  • Kırmızı ve beyaz et tüketiminin artışıyla kalınbağırsak kanserinin artışı arasında bağlantı bulunmuştur.
  • Bakliyat yemek kalınbağırsak kanserine karşı koruyucudur.
  • Haftada birkaç kez kuruyemiş yemek kalp krizi riskini %50'ye kadar azaltmaktadır.
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği yemek, ölümcül olmayan kalp krizi riskini %45 azaltmaktadır.
  • Günde 5 bardak veya daha fazla su içmek kalp rahatsızlıklarını %50 azaltabilir.
  • Bol domates tüketen erkeklerde prostat kanseri riski %40 düşer.
  • Günde bir kezden fazla soya sütü içmek prostat kanserini %70 azaltabilir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dipnotlar

  1. ^ "The Adventist Health Studies". Loma Linda University. Retrieved 2008-05-31.
  2. ^ Buettner, Dan (November 2005). "Longevity: The Secrets of a Long Life". National Geographic Society. Archived from the original on 21 June 2008. Retrieved 2008-05-31.
  3. ^ "The Adventist Health Study: related investigations and future plans". Loma Linda University. Retrieved 2008-05-31.
  4. ^ a b "Religion and Health Study Progress". Adventist Health Studies Report 2008 V: 5. 2008.
  5. ^ "The Adventist Health Study: findings for cancer". Loma Linda University. Retrieved 2008-05-31.
  6. ^ "The Adventist Health Study: findings for coronary heart disease". Loma Linda University. Retrieved 2008-05-31.
  7. ^ "The Adventist Health Study: findings for nuts". Loma Linda University. Retrieved 2008-05-31.

İlgili Araştırma Makaleleri

Yaygın kullanımda ve tıpta sağlık, Dünya Sağlık Örgütüne göre, "yalnızca hastalık ve sakatlığın olmaması değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir". Zaman içinde farklı amaçlar için çeşitli tanımlar kullanılmıştır. Sağlık, düzenli fiziksel egzersiz ve yeterli uyku gibi sağlıklı faaliyetlerin teşvik edilmesi ve sigara veya aşırı stres gibi sağlıksız faaliyetlerin veya durumların azaltılması veya bunlardan kaçınılması yoluyla teşvik edilebilir. Sağlığı etkileyen bazı faktörler, yüksek riskli bir davranışta bulunup bulunmama gibi bireysel seçimlerden kaynaklanırken diğerleri toplumun insanların gerekli sağlık hizmetlerini almasını kolaylaştıracak veya zorlaştıracak şekilde düzenlenmiş olması gibi yapısal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Genetik bozukluklar gibi diğer faktörler ise hem bireysel hem de grup seçimlerinin ötesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Akciğer kanseri</span> Akciğer dokularında gelişen bir hastalık

Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları sararak veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile (metastaz) sonuçlanabilir. Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türüdür ve tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,6 milyon ölüme neden olmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda Omega-3 yağları, ω-3 yağ asitleri veya n−3 yağ asitleri olarak da adlandırılır, kimyasal yapılarında terminal metil grubundan üç atom uzaklıkta bir çift bağın varlığı ile tanımlanan çoklu doymamış yağ asidi'lerdir (PUFA'lar). Doğada yaygın olarak dağılmışlardır, önemli olduklarından hayvan lipid metabolizması bileşenleridir ve insan diyetinde ve insan fizyolojisinde önemli bir rol oynarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sıcak çikolata</span>

Sıcak çikolata veya sıcak kakao, genellikle eritilmiş çikolata veya toz kakao, sıcak süt veya su ve şeker içeren sıcak içecek.

Düşük yoğunluklu lipoprotein kanda kolesterol taşıyan ve yoğunluğu 1,019-1,063 g/mL arasında olan lipoprotein sınıfına karşılık gelir. Karaciğerde üretilen çok düşük yoğunluklu lipoprotein metabolizması sonucu oluşur. LDL tanecikleri 18-25 nm çapındadır, taşıdığı lipitlerin yanı sıra apolipoprotein B-100 (apoB-100) ve apoE proteinlerini içerir. LDL seviyesi ile kalp hastalıkları arasındaki bağlantıdan dolayı sıkça "kötü" kolesterol olarak anılır. LDL'in başlıca işlevi, kolesterol ve trigliserit üreten hücre ve dokulardan bu molekülleri alıp bunlara gereksinimi olan hücre ve dokulara taşımaktır. Yapısında %21 protein, %11 trigliserit, %22 fosfolipid, %37 kolesterol ester, %8 serbest kolesterol ve %1 serbest yağ asitleri bulunur. Vücuttaki toplam kolesterolün %70'i LDL'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vejetaryenlik</span> Et içeren gıdaları kullanmayı reddeden yaşam tarzı

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, deniz ürünleri, kümes hayvanları, çift toynaklılar tüketmemeye denir. Ayrıca, hayvan kesiminin tüm yan ürünlerini yemekten kaçınmayı da içerebilir. Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir. Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar. Bunlara istisnâ olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-ovo vejetaryenler, ilâveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo vejetaryenler, diyet süt ürünlerini tüketen, ancak yumurtaları tüketmeyen lakto vejetaryenler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Statinler</span> İlaç Grubu

Lipit düşürücü bir ilaçlar grubu olan statinler yüksek kan kolesterol düzeylerinden dolayı kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişilerde kolesterolu düşürmek için kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Obezite</span> Aşırı vücut yağının sağlığa zarar verdiği tıbbi durum

Obezite, biriken fazla vücut yağının sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek seviyede çok olması nedeniyle oluşan tıbbi bir durumdur. Bir kişinin ağırlığının kişinin boyunun karesine bölünmesiyle elde edilen bir ölçüm olan Vücut kütle indeksinde (VKİ) genel olarak indeksi 25 kg/m2 ila 30 kg/m2 ve üzeri olanlar obez olarak kabul edilirler. Bazı Doğu Asya ülkelerinde ise daha düşük değerler kullanılmaktadır. Obezite özellikle kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet, obstrüktif uyku apnesi, belirli kanser türleri ve osteoartrit gibi çeşitli hastalıkların olasılığını artırır.

<span class="mw-page-title-main">Kalp krizi</span> Kalbin bir kısmına kan akışının kesilmesi

Kalp krizi, kalp enfarktüsü ya da akut miyokard enfarktüsü, kan akımının azalması veya durması sonucunda koroner arterlerden birinde meydana gelen enfarktüs ile karakterize edilir. Tipik belirtiler arasında, sıklıkla sol omuz, kol veya çeneye yayılan, göğüs kemiğinin arkasında (retrosternal) göğüs ağrısı veya rahatsızlığı bulunur. Bu ağrı, bazen mide yanması gibi algılanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Prostat kanseri</span> Kanser çeşidi

Prostat kanseri eril üreme sisteminde yer alan bir bez olan prostatta gelişen bir kanserdir. Prostat kanserlerinin çoğu yavaş gelişim gösterir; bununla beraber, görece hızlı gelişim gösterenleri de vardır. Prostat kanseri hücreleri prostattan vücudun diğer kısımlarına, özellikle kemiklere ve lenf düğümlerine yayılabilir. Başlangıçta hiçbir belirti vermeyebilir. İlerleyen aşamalarda ise işemede zorluk, idrarda kan ya da pelviste, sırtta veya işeme sırasında ağrıya sebep olabilir. İyi huylu prostat büyümesi olarak bilinen hastalık da benzer belirtiler verebilir. İleri aşamada ortaya çıkan diğer belirtiler arasında düşük alyuvar hücresi sayısından kaynaklanan yorgunluk hissi sayılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Rahim ağzı kanseri</span> Rahim ağzında meydana gelen kötücül kanser

Serviks kanseri, servikal kanser ya da rahim ağzı kanseri, rahim ağzının malign (kötücül) kanseridir. Serviks kanseri, epitelden köken alan malign tümör, yani karsinomdur. İlk belirtisi vajinal kanama olabilir, ama iyice ilerleyene kadar bir belirti göstermeme durumu da söz konusudur. Tedavisi, erken evrelerde ameliyat, ileri aşamalarda kemoterapi ve radyoterapidir.

<span class="mw-page-title-main">Mide kanseri</span> Tıbbi durum

Mide kanseri ve gastrik kanser, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasından gelişebilen bir kanser türü. Başta yemek borusu ve ince bağırsak olmak üzere başka organlara da metastaz yapabilir. Mortalite oranlarına göre kadınlarda 3., erkeklerde 2. kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 900.000 insan mide kanseri nedeniyle ölmektedir

Profilaksi (önleyici tedavi ya da önleyici tıp), hastalık tedavisinin aksine hastalık meydana gelmeden hastalığın önlenmesidir. sağlık fiziksel ve zihinsel durumların çeşitlerini kapsar. Çevresel faktörler, genetik yatkınlık, hastalık ajanları ve yaşam tarzı seçimleri hastalık ve sakatlık durumlarını etkiler. Sağlık, hastalık ve sakatlık durumları, bireylerin farkına varmadan değişebilen dinamik durumlardır. Hastalıkların önlenmesi, birincil, ikincil ve üçüncül korunma olarak kategorize edilebilen önlemlere dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Kardiyovasküler hastalık</span> kalp veya kan damarlarının hastalıkları

Kardiyovasküler hastalık, kalp veya kan damarlarının hastalıklarını içeren gruba verilen genel bir isimlendirmedir. Kardiyovasküler hastalık dolaşım sistemini etkileyen herhangi bir hastalığı tanımlar. Özellikle kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarını etkileyen hastalıklar ve periferik damar hastalıkları bu gruba girer. Kardiyovasküler hastalıklarının nedenleri çeşitlilik göstermesine rağmen en sık nedenler ateroskleroz ve / veya hipertansiyon olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yedinci Gün Adventist Kilisesi</span>

Yedinci Gün Adventist Kilisesi diğer mezheplerden Yahudi/Hristiyan haftasının orijinal yedinci günü olan Cumartesi gününün Sebt olarak tutulmasıyla ayrılan ve İsa Mesih’in çok yakında gerçekleşecek ikinci gelişine (advent) vurgu yapan bir Protestan Hristiyan mezhebidir. Mezhep, 19. yüzyıl ortalarında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Millerci hareketten doğmuş ve 1863 yılında resmî olarak kurulmuştur. Kurucuları arasında, kapsamlı yazıları zamanımızda kilise tarafından hâlen büyük saygı gören Ellen G. White da bulunuyordu.

Epidemiyoloji risk faktörü sağlık ve enfeksiyonun yüksek riskli hastalık /enfeksiyonla birleştirildiğinde değişkendir. Bazen belirleyicide kullanılabilir. Yüksek veya düşük riskle birleştirildiğinde değişken olabilmektedir.

Doymuş yağ, yağ asidi zincirlerinin tümü veya ağırlıklı olarak tek bağlara sahip olduğu bir yağ türüdür. Bir yağ iki çeşit daha küçük molekülden yapılır: gliserol ve yağ asitleri. Yağlar uzun karbon (C) atom zincirlerinden yapılır. Bazı karbon atomları tek bağlarla (-C-C-) ve diğerleri çift bağlarla bağlanır. Çift bağlar, tek bağlar oluşturmak için hidrojen ile reaksiyona girebilir. Buna doymuş denir çünkü ikinci bağ kırılır ve bağın her yarısı bir hidrojen atomuna (doymuş) bağlanır

<span class="mw-page-title-main">Şarabın sağlığa etkileri</span>

Şarabın sağlık üzerindeki etkileri esasen etken maddesi olan alkolü tarafından belirlenir. Alkol tüketen kişileri karşılaştırırken bazı araştırmalarda az miktarda alkol içmenin daha az kalp hastalığı, felç, diyabet mellitus, metabolik sendrom ve erken ölümü azalttığı bulundu. Ancak diğer çalışmalarda böyle bir etki bulunmadı.

<span class="mw-page-title-main">Tütünün sağlığa etkileri</span> Tütün tüketiminin insan sağlığı üzerindeki koşulları, mekanizmaları ve faktörleri

Tütün kullanımının insan sağlığı üzerinde ağırlıklı olarak olumsuz etkileri vardır ve tütünün sağlığa etkileri konusundaki endişeler uzun bir geçmişe sahiptir. Araştırmalar, öncelikli olarak sigara tütünü üzerine odaklanmıştır.

Akdeniz diyeti, Güney İspanya, Güney İtalya ve Girit'e özgü beslenme alışkanlıklarından ve geleneksel yemeklerden esinlenerek 1960'ların başında formüle edilen bir diyettir. Akdeniz ülkelerinin mutfaklarını kapsayan Akdeniz mutfağından ve kuzeybatı İspanya ve Portekiz'in Atlantik diyetinden farklıdır. Belirli bir zaman ve yerden esinlenmiş olsa da, “Akdeniz diyeti” daha sonra çok sayıda bilimsel çalışmanın sonuçlarına dayanarak rafine edilmiştir.