İçeriğe atla

Adrien-Henri de Jussieu

Adrien-Henri de Jussieu
de Jussieu in 1851.
Doğum23 Aralık 1797(1797-12-23)
Paris, Fransa
Ölüm29 Haziran 1853 (55 yaşında)
Kariyeri
DalıBotanik

Adrien-Henri de Jussieu (23 Aralık 1797 - 29 Haziran 1853), Fransız bir botanikçidir.[1]

Botanikçi Antoine Laurent de Jussieu'nun oğlu olarak Paris'te doğdu ve 1824'te Euphorbiaceae bitki Familya üzerine yazdığı bir incelemeyle tıp doktoru unvanını aldı. Babası 1826'da emekli olduğunda, Jardin des Plantes'te onun yerine geçti; 1845'te bitki organografisi profesörü oldu. Aynı zamanda Fransız Bilimler Akademisi'nin başkanıydı. De Jussieu, 1850'de Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nin Yabancı Onursal Üyesi seçildi.[2]

Cours élémentaire de botanique (Paris) ve Géographie botanique (Paris, 1846) başlınca yayınlarıdır, en önemlisi Malpighiaceae familyası üzerine olan birkaç monografisi vardır.[3] Babası Juss kısaltmasına sahip olduğu için, botanik referanslarda genellikle Adr Juss olarak, bazen de A. Juss olarak kısaltılır.

Asteroit 9470 Jussieu ismini, de Jussieu ailesinden alır.[]

1825'te botanikçi Gaudich, Euphorbiaceae familyasındaki Avustralya çalılarının bir cinsi olan ve Adrien-Henri de Jussieu'nun onuruna adlandırılan Adriana'yı yayımladı.[4]

Kaynakça

  1. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Jussieu, De s.v. Adrien Laurent Henri de Jussieu". Encyclopædia Britannica. 15 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 594. 
  2. ^ "Book of Members, 1780–2010: Chapter J" (PDF). American Academy of Arts and Sciences. 17 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Eylül 2016. 
  3. ^ Anderson, W. R.; Anderson, C.; Davis, C. C. (2006), de Jussieu/Malpighiaceae, Malpighiaceae website, 6 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Ekim 2016 
  4. ^ "Adriana". Australian Plant Name Index (APNI), IBIS database. Centre for Plant Biodiversity Research, Australian Government, Canberra. 26 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2011. 
  5. ^ International Plant Names Index.  A.Juss. 

Dış kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Pariste Gece Yarısı</i>

Paris'te Gece Yarısı, 2011 yapımı romantik komedi-fantezi filmi. Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni ve Michael Sheen'in rol aldığı filmin yönetmenliğini Woody Allen üstlenmiştir. ABD'de 20 Mayıs 2011'de vizyona giren film, Türkiye'de 30 Eylül 2011'de sinemaseverlerle buluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Simon Vouet</span> Fransız ressam (1590 – 1649)

Simon Vouet, Fransız ressam ve dekoratördür.

Botanik isimlendirmesinde yazar alıntısı, geçerli bir botanik adı yayınlayan, yani adı alg, mantar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kanunu'nda (ICN) belirtilen resmi gereklilikleri yerine getirirken ilk kez yayınlayan kişi veya gruba atıfta bulunmak anlamına gelir. Bir türün artık orijinal jenerik yerleşiminde olmadığı durumlarda, hem orijinal cins yerleşiminin yazarları hem de yeni kombinasyonun yazarları verilir.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Pyramus de Candolle</span> İsviçreli bitki bilimci

Augustin Pyramus, İsviçreli botanikçi.

<span class="mw-page-title-main">Antoine Laurent de Jussieu</span> Fransız bitki bilimci (1748 – 1836)

Antoine Laurent de Jussieu Fransız botanikçi. Çiçekli bitkileri ilk defa sınıflandıran bilim insanıdır ve sınıflandırma sistemi günümüzde büyük ölçüde kullanılmaya devam etmektedir. Sınıflandırması, amcası botanikçi Bernard de Jussieu'nun başladığı ancak yayımlamadığı bir çalışmanın genişletilmiş halidir. Bitki bilim mahlası Juss.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Adanson</span> Fransız doğa bilimci (1727 – 1806)

Michel Adanson, İskoç kökenli Fransız botanikçi ve doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Adans.'tır.

Jacques Denys (Denis) Choisy İsviçreli bir Protestan din adamı ve botanikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Saint-Hilaire</span> Fransız kaşif (1779-1853)

Augustin François César Prouvençal de Saint-Hilaire, Fransız botanikçi ve seyyah. 4 Ekim 1779'da Fransa'nın Orléans kentinde doğdu. Bitki bilim mahlası A.St.-Hil.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kodu</span>

"Geleneksel olarak yosun, mantar veya bitki olarak muamele edilen" tüm Algler, mantarlar ve bitkiler için Uluslararası İsimlendirme Kodu (ICN) bitkilere, mantarlara ve diğer birkaç organizma grubuna verilen resmi botanik isimlerle ilgili kurallar ve tavsiyeler bütünüdür. Daha önce Uluslararası Botanik Adlandırma Kodu (ICBN) olarak adlandırılıyordu; Adı, 2005 Viyana Yasası'nın yerini alan Melbourne Yasası'nın parçası olarak Temmuz 2011'de Melbourne'deki Uluslararası Botanik Kongresi'nde değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Adolphe Théodore Brongniart</span> Fransız bitki bilimci (1801 – 1876)

Adolphe-Théodore Brongniart FRS FRSE FGS Fransız bir botanikçiydi.

Kaspar Maria von Sternberg, Bohemyalı bir ilahiyatçı, mineralog, entomolog ve botanikçiydi. "Paleobotaniğin Babası" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Achille Richard</span> Fransız bitki bilimci (1794 – 1852)

Achille Richard, Fransız bir botanikçi, botanik illüstratör ve doktordur.Standart yazar kısaltması A.Rich., bir botanik isimden alıntı yaparken bu kişiyi yazar olarak belirtmek için kullanılır.

Constantin Freiherr von Ettingshausen, Tersiyer dönemine ait paleobotanik çalışmalarıyla tanınan Avusturyalı botanikçidir. Fizikçi Andreas von Ettingshausen'in oğluydu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Engler</span> Alman bitkibilimci (1844-1930)

Heinrich Gustav Adolf Engler, Alman botanikçidir. Karl AE von Prantl ile birlikte düzenlediği Die natürlichen Pflanzenfamilien gibi bitki taksonomisi ve fitocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.

<span class="mw-page-title-main">Aimé Bonpland</span> Fransız kaşif (1773 – 1858)

Aimé Jacques Alexandre Bonpland, 1799'dan 1804'e kadar Latin Amerika'da Alexander von Humboldt ile birlikte seyahat eden bir Fransız kaşif ve botanikçidir. Seferlerinin bilimsel sonuçlarının ciltler dolusu yazarlarından biri oldu.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Martyn</span>

Thomas Martyn, İngiliz botanikçi ve Cambridge Üniversitesi'nde Botanik Profesörü idi. Bazen aynı adı taşıyan konkolog ve böcek bilimci Thomas Martyn (zoolog) ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Albert Constantin Weber</span>

Frédéric Albert Constantin Weber, kaktüsler konusunda uzmanlaşmış Fransız botanikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Turçaninov</span>

Nikolai Stepanovich Turczaninow, birkaç cins ve birçok bitki türünü ilk kez tanımlayan Rus botanikçi ve bitki koleksiyoncusu.

Ernst Heinrich Friedrich Meyer Alman botanikçi ve botanik tarihçisi. Hannover Seçmen Bölgesi'nde doğdu, Göttingen'de dersler verdi ve 1826'da Königsberg Üniversitesi'nde botanik profesörü ve Botanik Bahçesi Müdürü oldu. Botanik uzmanlık alanı Juncaceae yani sazgiller familyasıydı. Başlıca eseri, 1854-57 yılları arasında yayınlanan dört ciltlik Geschichte der Botanik 'dir. Kitabı, Aristoteles ve Theophrastus gibi antik otoriteleri kapsar, modern botaniğin başlangıcını 15. ve 16. yüzyıl entelektüel uygulamaları bağlamında inceler ve erken modern botanikçiler hakkında zengin biyografik veriler sunar. Julius von Sachs onun "büyük bir botanikçi olmadığını" söylemiş ancak "zeki ve kültürlü bir zekaya sahip olduğunu" kabul etmiştir.