İçeriğe atla

Adolf von Thadden

Adolf von Thadden
Almanya Ulusal Demokratik Partisi başkanı
Görev süresi
1967-1971
Yerine geldiğiFriedrich Thielen
Yerine gelenMartin Mussgnug
Bundestag üyesi
Görevde
Makama geliş
15 Ağustos 1949 - 6 Eylül 1953; 16 Eylül 1957 - 1959
Bundesrat üyesi
Görev süresi
7 Eylül 1953 - 15 Eylül 1957
Kişisel bilgiler
Doğum 7 Temmuz 1921(1921-07-07)
Gut Trieglaf, Pomerania, Weimar cumhuriyeti
Ölüm 16 Temmuz 1996 (75 yaşında)
Bad Oeynhausen, Almanya
Partisi Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi
(1939–1945); Deutsche Rechtspartei, DRP
(1946–1950); Alman Reich Partisi
(1950–1964);Almanya Ulusal Demokratik Partisi
(1964–1975)
Ebeveyn(ler) Elisabeth von Thadden
Mesleği Politikacı, toprak sahibi
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Almanya
Rütbesi Teğmen
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı

Adolf von Thadden (d. 7 Temmuz 1921, Trieglaff (Şimdi Trzygłów) - ö. 16 Temmuz 1996, Bad Oeynhausen), aşırı sağcı bir Alman politikacıydı. Pomeranya'da toprak sahibi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişti. Üvey kardeşi Elisabeth von Thadden, 1944'te Nazi yönetimi tarafından rejimi eleştirdiği için idam edilmişti[1].

Gençliği

Thadden, Greifenberg şehrinde jimnastik eğitimi gördüğü sıralarda, 1 Eylül 1939 tarihinde 18 yaşındayken Nazi Partisi'ne katıldı[2]. II. Dünya Savaşı sırasında teğmen olarak görev yaptı ve çatışmalarda yaralandı.

Politik kariyeri

Savaştan sonra Alman Sağ Partisi (Deutsche Rechtspartei) ve onun halefi olan Alman Reich Partisi'nde (Deutsche Reichspartei) siyasete girdi. 1948'den 1958'e kadar Göttingen parlamentosunda meclis üyesi olarak görev yaptı. 1949'da Alman Reich Partisi'nin vekili olarak Bundestag'a (Alman Milli Meclisi) girmeyi başardı ve meclisin en genç ikinci üyesi oldu.

1961'de Alman Reich Partisi'nin lideri oldu. Alman Reich Partisi'ndeki siyasi kariyeri boyunca neo-Nazi olduğuna dair tüm suçlamaları reddetti ve kendisinin muhafazakâr bir milliyetçi olduğunu savundu. Ancak, Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda savaş suçları işlediğini reddettiği için bir neo-Nazi olarak hatırlandı.

Thadden, 1964'te Almanya'daki eski Alman Ulusal Halk Partisi (DNVP) üyelerini ve çeşitli sağcı siyasal grupları birleştirerek Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nin (NPD) saflarında bir araya getirmekte öncü bir rol oynamıştır. 1967'de kurucuları arasında yer aldığı NPD'nin liderliğini Friedrich Thielen'dan devraldı. Thadden'ın önderliğinde NPD, Bundestag'a girmeyi başaramasa da bölgesel seçimlerde gücünü ortaya koyabildi. Parti liderliğini 1971'de bıraktı ve 1975 yılında ise partiden ayrıldı.

Ölümü

Thadden, 16 Temmuz 1996'da Almanya'nın Bad Oeynhausen şehrinde 75 yaşındayken vefat etti. Thadden'in ölümünden beri İngiltere dış güvenlik Gizli Haberalma Servisi MI6'nın gizli bir ajanı olduğu iddia edilmiştir[3].

Kaynakça

  1. ^ Echoes from an Unhappy Past, Time, 26 September 1969, retrieved 24 June 2009
  2. ^ Bergmann, W. (e.a.) (2009) Handbuch des Antisemitismus. Berlin: Walter de Gruyter, p. 822
  3. ^ Neo-Nazi leader 'was MI6 agent', John Hooper, The Guardian, 13 August 2002, retrieved 24 June 2009

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reichstag</span> Alman Federal Meclisinin ve 1945ten önce Weimar Cumhuriyetinin kendi adını taşıyan parlamentosunun merkezi

Reichstag, Berlin'de bulunan ve Alman Federal Meclisi'ne (Bundestag) ev sahipliği yapan tarihi bir devlet binasıdır.

Nasyonal sosyalizm ya da Nazizm, kökten Yahudi aleyhtarı, ırkçı, aşırı milliyetçi, völkisch, sosyal Darwinist, anti-komünist, anti-liberal ve anti-demokratik bir ideolojidir. İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde kurulan faşizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır. Meydana gelişi Almanya'da gerçekleşen ve temel ilkeleri Adolf Hitler tarafından ortaya konan nasyonal sosyalizm, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin 30 Ocak 1933'ten Almanya'nın II. Dünya Savaşı'nda teslim olduğu 8 Mayıs 1945 tarihine kadar, 12 yıl 3 ay iktidarda olduğu dönem boyunca Almanya'nın resmî ideolojisi olarak uygulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Weimar Cumhuriyeti</span> 1918/1919–1933 yıllarında Almanya

Weimar Cumhuriyeti, Almanya'da, Philipp Scheidemann'ın 9 Kasım 1918 tarihinde cumhuriyetin kurulduğunu ilan etmesi ile başlayıp 30 Ocak 1933 tarihinde Adolf Hitler'in şansölye olmasına kadar süregelmiş döneme verilen isimdir. “Weimar Cumhuriyeti” adı tarih yazımı için kullanılan bir terimdir. Bu adın kaynağı, I. Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkılması sonucu lağvedilen Alman monarşisi yerine millî meclisin yeni anayasayı oluşturmak için 1919 yılında toplandığı Weimar kentidir. Parlamenter demokrasiye dayanan bir rejimin kurulmuş olduğu bu dönemde “Deutsches Reich” yani Alman İmparatorluğu adı muhafaza edildi. Almanya'da liberal demokrasi yerleştirmek için yapılan bu ilk girişim, yoğun sivil anlaşmazlıkların ve ekonomik sorunların olduğu bir dönem getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Batı Almanya</span> Almanya Federal Cumhuriyeti (1949–1990)

Batı Almanya, Federal Almanya ya da resmî adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Fransa kontrolü altındaki bölgede kurulmuş devlet. "Batı Almanya", 15. yüzyıldan beridir Almanya diye adlandırılan ülkenin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra politik ve coğrafi olarak ikiye ayrılması sonucu oluşmuştur ve bu ad, 1949'dan 1990'a kadar ABD ve Birleşik Krallık'ın sebebiyet verdiği politik arenada kullanılan bir ad olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Ulusal Demokratik Partisi</span> Almanyada bir siyasi parti

Vatan, 2023'e kadar Almanya Ulusal Demokratik Partisi, aşırı sağ görüşlü bir siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Halk Birliği</span>

Alman Halk Birliği, Almanya'da milliyetçi bir siyasal partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Reich Partisi</span> Neo-Nazi siyasi parti

Sosyalist Reich Partisi, II. Dünya Savaşı sonrasında Batı Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi siyasi partisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Udo Voigt</span> Alman politikacı

Udo Voigt, Alman bir siyasetçidir ve 1996-2011 yılları arasında aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nde genel başkan olarak görev yapmıştır. Alman Silahlı Kuvvetleri'nde eski bir havacılık mühendisi ve pilottur. Bir neo-Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Alman İşçi Partisi</span>

Alman İşçi Partisi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Weimar Almanya'sında kurulan kısa ömürlü aşırı sağcı bir siyasi partiydi. Resmî olarak Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi olarak bilinen Nazi Partisi'nin öncüsüydü. DAP sadece 5 Ocak 1919'dan 24 Şubat 1920'ye kadar varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Holger Apfel</span> Alman politikacı

Holger Apfel, aşırı sağcı Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nin (NPD) eski genel başkanı ve 2004-2014 yılları arasında Saksonya Eyalet Parlamentosu milletvekili olarak görev yapmış Alman politikacı.

Friedrich Thielen, sırasıyla Hristiyan Demokrat Birliği (CDU), Alman Partisi, Gesamtdeutsche Partei ve Almanya Ulusal Demokratik Partisi'nde (NPD) siyaset yapmış eski bir Nazi Almanyası askeridir.

<span class="mw-page-title-main">Jürgen Rieger</span>

Jürgen Rieger, Hamburglu zengin bir Alman neo-Nazi avukat.

<span class="mw-page-title-main">Özgürlükçü Alman İşçi Partisi</span>

Özgürlükçü Alman İşçi Partisi, 1979'da Almanya'da kurulmuş bir neo-Nazi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler</span>

Nasyonal Sosyalist Aksiyon Cephesi/Ulusal Aktivistler, Almanya'da faaliyet göstermiş bir neo-Nazi örgütüydü.

<span class="mw-page-title-main">Alman Reich Partisi</span>

Alman Reich Partisi, 1950'de Alman Sağ Partisi'nin ardılı olarak Batı Almanya'da kurulmuş milliyetçi ve neo-Nazi bir partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Otonom Milliyetçiler</span>

Otonom Milliyetçiler, Alman, Hollandalı ve Felemenk neo-Nazilerden oluşan bir neo-Nazi grup.

<span class="mw-page-title-main">Otto Strasser</span> Alman Nazi politikacı

Otto Johann Maximilian Strasser, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin bir Alman politikacısı ve üyesiydi.