İçeriğe atla

Adolf Stieler

Adolf Stieler
Doğum26 Şubat 1775(1775-02-26)
Gotha, Saksonya-Gotha-Altenburg
Ölüm13 Mart 1836 (61 yaşında)
Gotha, Saksonya-Coburg ve Gotha
MeslekHaritacı, avukat
Tanınma nedeniStieler Atlası

Adolf Stieler, (26 Şubat 1775 – 13 Mart 1836) hayatının büyük bir bölümünde Gotha'daki Justus Perthes Coğrafya Enstitüsü’nde çalışmış bir Alman haritacı ve avukattı. Hukuk eğitimi almasına ve tüm kariyeri boyunca devlette görev yapmasına rağmen, haritacılığa olan ilgisini korudu ve birçok ünlü eser yayınladı. Stieler Atlası adlı eseri 20. yüzyılın ortalarına kadar Almanya'nın önde gelen dünya atlası olmuştur.

Eğitimi ve memurluğu

Stieler ilk gençlik yıllarının çoğunu babasının belediye başkanı olduğu Gotha'da geçirdi.[1] Ergenlik çağında harita yapımına ilgi duymaya başladı ve bu ilgisini yetişkinlik hayatı boyunca da sürdürdü. Haritacılığa ilgili duymasına rağmen, 1793'ten 1796'ya kadar Jena Üniversitesi ve Göttingen Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı.[1][2]

1813'ten 1829'a kadar Gotha'da elçilik müşaviri olarak görev yapan Stieler, kariyerinin geri kalanında ise 1835'te emekli olana kadar yerel hükümete danışmanlık yaptı.[1]

Harita çalışmaları

Stieler Atlası’nın 1851 tarihli "Asya'daki Osmanlı İmparatorluğu" başlıklı haritası.

Stieler'in kartografik kariyeri Gotha'daki bir kız okulunda coğrafya öğretmenliği yaparak başladı. Daha sonra Gotha Gözlemevi'nin müdürü Franz Xaver von Zach ile beraber çalışmaya başladı.[1] Bu dönemdeki çalışmaları arasında von Zach'ın bir dizi gözleminin kartografik temsillerini yayınlamak da yer almaktadır. Bu çizimler von Zach'ın 1798'de yayımlanan "Allgemeinen Geographischen Ephemeriden" ya da "Genel Coğrafi Ephemeris" adlı kitabında tamamlanmıştır.[2]

Stieler, 1804 yılında Weimar Coğrafya Enstitüsü’nde çalışarak coğrafi yayıncılık işi kurma amacını devam ettirdi.[2] Ayrıca bir dizi bölgesel ve uluslararası harita da üretti. von Zach ile birlikte İspanya, Portekiz ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin haritalarını içeren Atlas Gaspari’yi yayınladı.[2] 1806 yılında Doğu Hint Adaları haritası yayımlandı. Daha sonra, 204 sayfalık daha büyük bir çalışmanın parçası olan 25 sayfalık bir Almanya askeri haritası yayımlandı. Stieler'in haritaları, keşif ve yerel kültürlerden elde edilen yeni bilgileri içermesiyle tanınıyordu.[1] Ayrıca harita oluşturma ve yayımlama sürecine "System der fortwährenden Modernisierung" ("Devam Eden Modernizasyon Sistemi"'ni) de dahil etmiştir.[1]

Stieler kartografik çalışmalarına uzun bir ara verdikten sonra 1816'da en ünlü ve uzun ömürlü çalışması olan Handatlas üzerinde çalışmaya başladı. 1821 yılında, her yıl yeniden basılan ve yarım yüzyıldan fazla bir süre Alman okul atlasları arasında pazar lideri olarak kalan ve yabancı dildeki baskıları yurtdışında da başarıyla dağıtılan, küçültülmüş ve basitleştirilmiş haritalarla bir okul atlası ("Kleiner Stieler") yayınlandı.[1] Handatlas’ı tamamladığı 1826 yılına gelindiğinde ise kariyeri sona yaklaşıyordu. Stieler 13 Mart 1836'da Gotha'da öldü.[1] 1836 tarihli Almanya haritası ise vefatı nedeniyle yarım kaldı.[1]

Mirası

Stieler'in çağdaşları üzerinde önemli bir etkisi olmuştur. Stieler'in öğrencisi olan ve Justus Perthes Enstitüsü’nde de çalışan Johann Christoph Bär, ölümünden sonra Stieler'in çalışmalarının çoğunu devam ettirdi. Stieler'in haritalar için geliştirdiği "System der fortwährenden Modernisierung", Bär'in haritacı arkadaşı Johann Friedrich von Stülpnagel ile birlikte tamamladığı Handatlas’ına dahil edildi. Bär'ın 1833 tarihli "Das Herzogthum Gotha und umliegende Länder" (Gotha Dükalığı ve Çevresindeki Topraklar) adlı eseri de Stieler'in haritacılık tarzının detaylarını açıklıyordu.[2] Stülpnagel ayrıca Stielers Handatlas'a ait bir baskısının tamamlanmasını da denetledi.

Stieler'in Handatlas'ı, haritacılık tarihinin en tanınmış ve uzun ömürlü eserlerinden biri oldu ve baskıları 1945 yılının sonlarına kadar devam etti.[1] Stieler'in diğer eserleri de uzun yıllar basılmaya devam etti. Katkıda bulunduğu Neue Kriegskarte (Yeni Savaş Haritası)'nın 1904 gibi geç bir tarihte baskısı yapılmıştır.

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j Ratzel, Friedrich (1893). "Stieler, Heinrich Adolph (Adolf) Friedrich". deutsche-biographie.de. 10 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  2. ^ a b c d e Habel, R. (1985). Gothaer Geographen und Kartographen. Gotha: VEB Hermann Haack. ss. sayfa 31-37. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Coğrafya</span> karasal yüzeyi, bu yüzeyler içerisinde yaşayan toplulukları ve birbirleriyle etkileşim halinde olan bölgeleri, yerleri ve konumları inceleyen bilim

Coğrafya; beşerî (insanî) sistemleri ve yeryüzünü araştıran, bunlar arasındaki ilişkiyi neden-sonuç ve dağılış ilkesine bağlı olarak inceleyen ve sorgulayan bir bilim dalıdır. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur. Coğrafya sözcüğü Yunanca “γεωγραφία” gaia (yer) ve gráphein sözcüklerinden türemiştir. Türkçesi yerçizim sözcüğüdür. Zamanımızdan 2200 yıl önce coğrafya terimini ilk kullanan kişi Eratosthenes olmuştur. Gregg ve Leinhardt (1994), coğrafyayı 4 özellikle karakterize edilen bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar:

<span class="mw-page-title-main">Batlamyus</span> Yunan matematikçi, astronom ve coğrafyacı (100–170)

Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunan matematikçi, coğrafyacı, astronom ve müzik teorisyeniydi ve üçü daha sonra Bizans, İslam ve Batı Avrupa bilimi için önemli olan yaklaşık bir düzine bilimsel tez yazmıştır. MS 100–170 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pîrî Reis Haritası</span> Piri Reisin oluşturduğu dünya haritası

Pîrî Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan birisidir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir. Avrupa ve Afrika'nın batı kıyıları ile Güney Amerika'nın doğu kıyılarını göstermektedir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağın bütünleştirilmesiyle hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Gerardus Mercator</span>

Gerardus Mercator, 16. yüzyıl Alman-Flemenk haritacı, coğrafyacı ve kozmograftır.

<span class="mw-page-title-main">Robert Bunsen</span>

Robert Wilhelm Bunsen Eberhard, özellikle mineralojik ve analitik kimya üzerine çalışmış Alman kimyagerdir. Gustav Robert Kirchoff ile beraber sezyum ve rubidyum elementlerini keşfetmiş, ısıtılan elementlerin emisyon spektrumlarını incelemiş ve spektral analizi bulmuştur. Fotokimyaya öncülük eden Bunsen, bir deney esnasında koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Madaba Haritası</span> Kutsal Toprakların 6. yüzyılda yapılmış mozaik haritası

Madaba Haritası Ürdün Madaba'daki erken dönem Bizans mimari örneklerinden olan Aziz George kilisesinin tabanındaki mozaik çalışmasının bir parçasıdır. Madaba haritası Kutsal Topraklar, antik Filistin ve özellikle Kudüs'ün işlendiği günümüze ulaşan en eski özgün harita çalışmasıdır. Üzerinde tasvir edilen Kudüs simgesinde bulunan, I. Justinianus tarafından inşa ettirildiği bilinen Nea kilisesinden dolayı MS 6. yüzyıla tarihlendirilir. Madaba haritası, Necef Çölü'nde bulunan ve başka kaynaklarda geçmeyen yerlerin adları ile ayrıntılı bir Kudüs haritası vermesi nedeniyle büyük önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Faik Sabri Duran</span>

Faik Sabri Duran (1882-1943), Türk coğrafyacı, yazar ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Cedîd Atlas</span>

Cedid Atlas, Türklerde ve İslam ülkelerinde Batı kartografik teknikleri ve coğrafi araştırmalarına dayanılarak yayınlanan ilk atlastır, 1803 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun o zamanki başkenti İstanbul'da basılarak yayınlanmıştır. Atlasın bir serlevha niteliğinde olan kitap başlığındaki tam adı Cedid Atlas Tercümesi olup, Türkiye haricindeki ülke kütüphanelerinde bu isimle kayıt altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şevki Ölçer</span>

Mehmet Şevki Ölçer, Harita Genel Müdürlüğü'nün kuruculuğunu yapan Ferik rütbesine yükselmiş Türk asker ve haritacı. Türk haritacılığının kuruluş ve gelişmesinde görev aldı. 18 adet nişan ve madalyası, 7 kitabı vardır. Yazdığı kitaplar arasında Osmanlı alfabesi ile yazılan "taksim-i arazi (jeodezi)" kitabı ünlüdür. Türk haritacılığının 75. yıl dolayısı ile 1970'te basılan posta pulu üzerinde resmi varır.

Herbert Louis Almanya’dan davet edilmiş ve Türkiye’de modern coğrafya biliminin kurucularından birisi olmuştur.

Reşat İzbırak, Türk coğrafyacı. Cumhuriyet döneminin ilk büyük coğrafyacılarından ve Türkiye'de çağdaş coğrafyanın kurucularından biridir.

Haritacılık Müzesi; Ankara'nın Cebeci semtinde bulunan bir askeri müzedir. Millî Savunma Bakanlığı'na bağlı Harita Genel Müdürlüğü'nün merkez kışlasında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Kiepert</span>

Heinrich Kiepert Alman coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Roderich von Erckert</span>

Roderich von Erckert Alman etnograf, kartograf ve subay. Kafkas dilleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bourguignon d'Anville</span> Fransız haritacı (1697-1782)

Jean-Baptiste Bourguignon d'Anville, harita yapım standartlarını büyük ölçüde geliştiren Fransız coğrafyacı ve haritacı. Fransa'nın en büyük kartografik koleksiyonunu üreten D'Anville'nin tüm eserleri Fransa kralı tarafından satın alınmıştır. Yaşamı boyunca, büyük ölçüde orijinal araştırmalara dayanan 211 harita ve 78 inceleme yazısı/tez yayımlamış, kıtaların bilinmeyen alanlarını haritalarda boş bırakmış ve seleflerinin yaptığı haritaların aksine, şüpheli bilgileri kaydetmiştir. Haritaları 19. yüzyıl boyunca haritacılıkta referans noktası olarak kaldı ve çok sayıda kâşif ve gezgin tarafından kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Johann Jacob Heber</span> Alman haritacı

Johann Jacob Heber, Konstanz Gölü bölgesinde çalışan bir jeodezist ve haritacıdır. 1721'de Lihtenştayn Prensliği'nin ilk haritasını çizmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pedro Teixeira Albernaz</span>

Pedro Teixeira Albernaz Portekizli bir haritacıydı ve 1595'te Lizbon, Portekiz Krallığı'nda doğdu. İş birliği yaptığı babası Luís Teixeira, amcası Domingos Teixeira ve erkek kardeşi João Teixeira Albernaz I dahil olmak üzere haritacı bir aileden geliyordu. 1610 civarında Pedro İspanya'da çalışmaya gitti. Pedro, İspanya Kralı III. Felipe (1598-1621) ve IV. Philip 1622-1630 yılları arasında İber Yarımadası kıyılarının haritasını çıkarmak için çalıştı. Pedro, bu süre zarfında çalışmalarını deniz haritalarından topografik harita haritalarına çevirdi. Pedro, erkek kardeşiyle birlikte Magellan Boğazı ve St. Vincent'ın haritasını yapmakla görevlendirildi. Pedro 1662'de Madrid'de öldü.

<span class="mw-page-title-main">Toplu taşıma haritası</span>

Toplu taşıma haritası, toplu taşıma sistemindeki rotaları ve istasyonları göstermek için kullanılan şematik diyagram biçiminde bir topolojik haritadır. Ana bileşenler, istasyonları veya durakları belirtmek için adlandırılmış simgelerle birlikte, her rotayı veya hizmeti gösteren renk kodlu çizgilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Stieler Atlası</span>

Stieler Atlası ya da tam adıyla Hand-Atlas über alle Theile der Erde und über das Weltgebäude ilk olarak Adolf Stieler (1775-1836) tarafından hazırlanan 19'uncu yüzyılın son otuz yılının ve 20'nci yüzyılın ilk yarısının önde gelen Alman dünya atlasıydı. Justus Perthes tarafından Gotha'da basılan atlas, 1816'dan 1944'e kadar on revizyondan geçmiştir. Sürekli güncellenmesi, teknik gelişimi, yüksek kalitesi ve rakipsiz kabartma resimleriyle atlas büyük ün kazanmıştır. Atlasın yüzüncü yılı için hazırlanan baskısı, modern çağın en kapsamlı atlası olarak kabul edilmiştir.