İçeriğe atla

Adolf Hitler'in koruması

Führerbegleitkommando ve Şubat 1939'da Hitler'e güvenlik sağlayan üniformalı SS askerleri
Joseph Goebbels ve Hermann Göring'in gelişinde görülen karışık Reichssicherheitsdienst korumaları, 1936

Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.

Hitler, 1918'de Münih'e askerlik görevinden döndüğünde, Bavyera'daki aşırı sağcı bir parti olan Nazi Partisi'ne üye oldu. 1921'de partinin lideri seçildi. Konuşmaları şiddeti ve ırkçılığı teşvik ederken, Hitler daimi bir güvenliği gerekli gördü.

1920'de kurulan Sturmabteilung (SA), Nazi yetkililerini korumak için çalışan birçok paramiliter koruma kadrosunun ilkiydi. 1923'te, özellikle Führer için Stosstrupp-Hitler (SSH) olarak bilinen bir küçük muhafız birimi kuruldu. Bu birim SA'nın kontrolü altındaydı. Daha sonra 1925 yılında Nazi Partisi büyüdükçe Schutzstaffel (SS) SA'nın bir alt bölümü olarak kuruldu. Başlangıçta yalnızca yüz kişiydi ve aslında başlangıçta Hitler için bir özel koruma birimi idi. SS'nin alt bölümleri olarak Führerbegleitkommando (FBK), Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) ve Reichssicherheitsdienst (RSD) gibi birkaç muhafız organizasyonu oluşturuldu. Güvenlik için mevcut polis güçlerini, Geheime Staatspolizei (Gestapo), Ordnungspolizei (Orpo), Kriminalpolizei (Kripo) ve Sicherheitspolizei'yi (SiPo) içeriyordu. Buna ek olarak, Nazi istihbarat örgütü Sicherheitsdienst (SD), parti üyeleri de dahil olmak üzere insanları soruşturmak ve denetlemek için kuruldu. SD personeli bir tutuklama kararı verdiyse, tutuklanan kişi hakkında Gestapo'ya bilgi aktarılıyordu. Hitler'in politik manifestosu Mein Kampf'da ("Kavgam") özetlenen agresif planlarını harekete geçirmeye başladığında, düşmanlarının sayısı da genişledi. Bu tehdide karşı savaşmak için, korumalarının başlarında bulunan komutanları, İkinci Dünya Savaşı'nın geri kalan zamanı boyunca takip edildiler.

Arka planı

Adolf Hitler, 1918'de Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra Münih'e döndüğünde 29 yaşındaydı. O tarihteki pek çok Alman gaziyle benzer şekilde, acı duyuyordu. Geniş çapta benimsenen "arkadan bıçaklanma miti" ine inanarak, Alman Ordusu savaş alanındaki savaşı kaybetmemiş, komünistler ve Yahudiler'in Almanya'yı arkadan bıçaklamasıyla yenildiğini düşünüyordu.[1]

1930'lar, Büyük Buhran'ın ekonomik sorunları nedeniyle Almanya'da bir iç kargaşa dönemi vardı. Bu ortamda, kısa sürmüş Nazi Partisi'nin selefi Alman İşçi Partisi (DAP) de dahil olmak üzere aşırı sayıda siyasi parti kuruldu.[2] Bir fırsat tanınan Hitler, 1920'de Nazi Partisi olarak yeniden adlandırılan DAP'a katılmaya karar verdi.[3]  Kendisi karizmatik bir görevli olarak kabul edildi ve bu da ertesi yıl partiye liderlik etmesi için seçilmesine yol açtı.[4] Birçok otokratik yönetici gibi kendisini korumalar ile çevreledi.[5]

Reichssicherheitsdienst olayı

1933'te Münih'te yolculuk ederken bir gece Hitler kendi arabasını takip eden büyük bir otomobilin farkına vardı. Sürücüsü Erich Kempka'ya süper şarjlı Mercedes-Benz'i hızlandırmasını söyledi. Hitler'i takip eden otomobilin RSD korumalarıyla dolu olduğu ortaya çıktı. Korumalar, Führer'i veya yakın çevresindeki herhangi bir yakınını bilgilendirmeyi düşünmemişti.[6] Hitler kızdı; başarısız Birahane darbe girişimi sırasında kendisini öldürmeye yaklaşan Bavyera polisinden hep şüpheliydi.[7]

Hitler, RSD'nin kaldırılmasını istedi ancak Heinrich Himmler, bu olayı yeniden meydana gelmesini önlemek için yapısal değişiklikler ve genel iyileştirmeler sözü vererek onu dışarıda bulmayı başardı. Bundan sonra, RSD Hitler'in kişisel güvenliğinden sorumlu kaldı.[7]

Kaynakça

  1. ^ Kershaw 2008, ss. 61-63.
  2. ^ Kershaw 2008, ss. 80, 82.
  3. ^ Kershaw 2008, s. 87.
  4. ^ Kershaw 2008, ss. 89-92.
  5. ^ Stein 1984, ss. xviiii.
  6. ^ Hoffmann 2000, s. 32.
  7. ^ a b How Hitler's Bodyguard Worked 2015.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birahane Darbesi</span> Adolf Hitler önderliğinde yapılan başarısız darbe girişimi

Birahane Darbesi, Adolf Hitler, General Erich Ludendorff ve diğer Kampfbund liderleri tarafından Bavyera eyâletinin yönetimine el koymak amacıyla 8-9 Kasım 1923 tarihinde gerçekleştirdiği başarısız bir darbe girişimidir. Yaklaşık iki bin Nazi, şehir merkezindeki Feldherrnhalle'ye yürüdü, ancak bir polis kordonuyla karşı karşıya kaldılar, bu da 16 Nazi Partisi üyesi ve 4 polis memurunun ölümüyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Emil Maurice</span> Alman subay

Emil Maurice, Alman siyasetçidir. Nazi Partisinin ilk üyelerinden olan Maurice aynı zamanda Adolf Hitler'in yakın arkadaşıydı. Maurice'nin kariyeri parlaktı. SA'nın ilk lideriydi ve SS'in kurucuları arasında yer alıyordu. Hitler ilk üye, Maurice de ikinci üyesiydi. Daha sonra Heinrich Himmler tarafından Yahudi olduğu fark edildi. Himmler Maurice'nin SS'ten atılması için görüşmeler yaptı ama Hitler Maurice'nin SS'in ikinci üyesi olmasından dolayı bunu asla onaylamadı.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kempka</span> Nazi Almanyasında yarbay (1910-1975)

Erich Kempka, Nazi Almanyası'nda bir yarbay. 1934'ten itibaren Adolf Hitler'in şoförü ve aynı zamanda Allgemeine SS üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Reichssicherheitsdienst</span>

Reichssicherheitsdienst (RSD), Nazi Almanyası'nın bir SS güvenlik kuvvetiydi. Başlangıçta Adolf Hitler'in kişisel korumalığını yaptı ve sonra, Nazi Rejiminin diğer yüksek dereceli bireylerini korudu.

<span class="mw-page-title-main">SS-Begleitkommando des Führers</span>

SS-Begleitkommando des Führers, aslen 1930'ların başlarında Adolf Hitler'in hayatını korumakla görevli on iki kişilik bir güvenlik ekibinden oluşturulan sekiz kişilik bir SS ekibiydi. 29 Şubat 1932 tarihinde oluşturdu. Asıl birim sekiz kişiden oluşmaktaydı. Bunlar: Franz Schädle (1906-1945), Bruno Gesche (1905-1967), Erich Kempka (1910-1975), August Körber (1905-?), Adolf Dirr (1907-?), Kurt Gildisch (1899-?), Willy Herzberger (1895-?) ve Bodo Gelzenleuchter (1905-?)'dir. Şahsen Hitler tarafından hepsi onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schaub</span>

Julius Schaub 30 Nisan 1945'te diktatörün intiharına kadar Adolf Hitler'in başyardımcısı ve emir subayı idi.

<span class="mw-page-title-main">Anton Drexler</span>

Anton Drexler, 1920'lerde siyasetin ilk günleri sırasında Adolf Hitler'in akıl hocası olarak bilinen Alman siyasi lider.

<span class="mw-page-title-main">Karl Harrer</span>

Karl Harrer, Alman gazeteci ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Berchtold</span>

Joseph Berchtold, ilk kıdemli Nazi görevlilerinden biri ve hem Sturmabteilung hem de Schutzstaffel'in kurucularından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Julius Schreck</span> Alman asker

Julius Schreck, ilk üst düzey Nazi görevlilerinden biri, Adolf Hitler'in şoförü ve yakın sırdaşı olan Alman askerdir.

<span class="mw-page-title-main">Erhard Heiden</span> Nazi Partisi üyesi ve Schutzstaffelin üçüncü komutanı

Erhard Heiden, Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Sturmabteilung'un paramiliter kanadı olan Schutzstaffel'in (SS) üçüncü komutanıdır. 1927'de SA'nın elit bir alt bölümü olan SS'in başına getirildi. O dönemde SS'lerin sayısı binden azdı ve Heiden çok daha büyük olan SA ile baş etmekte zorlanıyordu. Heiden görevinde başarılı olamadı ve SS üyeliği onun liderliğinde önemli ölçüde düştü. Resmî olarak "ailevi nedenlerle" 1929 yılında görevinden alındı. 1933'te Nazilerin iktidara gelmesinden sonra tutuklandı ve aynı yıl idam edildi.

Johann Rattenhuber, Alman polis ve SS Generali idi. 1933-1945 yılları arası Alman diktatör Adolf Hitler'in özel Reichssicherheitsdienst'in (RSD) koruma şefiydi.

Johanna Wolf, Adolf Hitler'in baş sekreteriydi. Wolf, 1929 sonbaharında bir yazar olarak Hitler'in özel sekreterliğine katıldı ve Nazi Partisi'nin bir üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in Münih'teki apartman dairesi</span>

Adolf Hitler'in Münih'teki apartman dairesi, 1920'de Münih'te kurulan Nazi Partisi'nin doğum yeri ve başkenti olan Alman kenti Münih'teki Prinzregentenplatz 16'da bulunan, Adolf Hitler'in sahip olduğu bir apartmandı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

Yüzbaşı Karl Mayr Alman Genelkurmay subayıydı ve 1919-1920 yılları arasında Reichswehr'de, Adolf Hitler'inde içinde bulunduğu bir ordu İstihbarat Bölümü'nün başındaydı. Mayr özellikle Hitler'i siyasete tanıtan adam olarak biliniyordu. 1919'da Mayr, Hitler'i Hitler'in antisemitik görüşlerini ilk kez ifade ettiği Gemlich mektubunu yazmaya yöneltti.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in siyasi görüşleri</span> Hitlerin politik düşünceleri

Adolf Hitler'in siyasi görüşleri tarihçilere ve biyografilere bir miktar zorluk çıkarmıştır. Antisemitizm, anti-komünizm, anti-parlamentarizm, Alman Lebensraum gibi bazı sabit temalar olmasına rağmen, yazıları ve yöntemleri, Ari ırkının üstünlüğüne ve aşırı bir Alman milliyetçiliğine olan inancı genellikle ihtiyaca ve o dönemin koşullarına göre uyarlanmıştır. Hitler, kişisel olarak "Yahudi Bolşevizmi"ne karşı savaştığını iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in iktidara yükselişi</span> Adolf Hitlerin iktidara yükselişini anlatan olaylar dizisi

Adolf Hitler'in iktidara yükselişi, Almanya'da Eylül 1919'da Hitler'in daha sonra Deutsche Arbeiterpartei - DAP olarak bilinen siyasi partiye katılmasıyla başladı. İsim 1920'de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - NSDAP olarak değiştirildi. Anti-Marksistti ve Weimar Cumhuriyeti'nin savaş sonrası demokratik hükûmetine ve Versay Antlaşması'na karşıydı, aşırı milliyetçiliği (Pancermenizmi) ve aynı zamanda antisemitizmi savunuyordu. Hitler, Reichstag'ın o ay 1933 Yetki Kanununu kabul etmesinden sonra Mart 1933'te iktidara geldi ve genişletilmiş yetkiler aldı. Cumhurbaşkanı Paul von Hindenburg, bir dizi parlamento seçimleri ve ilgili arka oda entrikalarından sonra 30 Ocak 1933'te Hitler'i Şansölye olarak atadı. Yetki Kanunu - acımasızca ve otoriterce kullanıldığında - Hitler'in bundan sonra anayasal olarak yasal itiraz olmaksızın diktatörlük yetkisini kullanabileceği imkanına kavuştu.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich Graf</span>

Ulrich Graf Nazi Partisi'nin ilk üyelerinden ve Adolf Hitler'in yakın çevresinden biriydi. 1923'te Hitler'in koruma birliğinde görev yaptı ve Birahane Darbesi'nde yaralandı. Münih Kent Konseyi ve Yüksek Parti Mahkemesi'nin uzun süredir hizmet veren bir üyesiydi ve 1936'da Reichstag'a seçildi. Savaş bittikten sonra, beş yıl ağır çalışmaya mahkûm edildi ve 1950'de öldü.