İçeriğe atla

Adolf Hitler'in direktifleri

Adolf Hitler, Nazi Almanyasından Führer, çoğu askeri politika ve işgal altındaki ülkelerdeki sivillere yönelik muameleyle ilgili yüzlerce talimat, emir ve kararname çıkardı. Bunların çoğu, kötü şöhretli Komando Emri gibi savaş suçlarının işlendiğinin doğrudan kanıtıdır. Diğer emirler insanlığa karşı suçların kanıtını sağlar. 1939'da T4 operasyonu kapsamında engellilere zorla ötanazi tesis eden Hitler emri ve işgal altındaki ülkelerdeki sivil direnişçileri ortadan kaldırmak için Nacht und Nebel emri gibi insanlığa karşı işlenen suçlara dair kanıtlar sağlamaktadır.

21 Ekim 1938 Direktifi

21 Ekim 1938'de Hitler, "aşağıdaki olasılıklara" hazırlanmak için Wehrmacht'a yeni bir yönerge yayınladı:

  • Reich sınırlarını güvence altına almak ve sürpriz hava saldırılarına karşı koruma
  • Çek devletinin geri kalanının tasfiyesi. Alman karşıtı bir politika izlemesi durumunda Çek devletinin geri kalanını herhangi bir zamanda ezmek mümkün olmalıdır.[1]
  • Memelland'ın işgali.

T4 operasyonu

Hitler'in T4 operasyonu emri

1939'da Hitler, T4 operasyonu'nda engelli çocukları ve insanları öldürmenin gerekçesi haline gelen bir emir yayınladı. Gaz verme birçok kurbanı öldürmek için tercih edilen bir yöntem olduğundan, Holokost'un temelini attı. Gaz odalarını işleten SS personeli daha sonra Auschwitz ve diğer birçok toplama kampı ve ölüm kampında istihdam edildi.[2]

Fall Weiss yönergesi

3 Nisan 1939'da Fall Weiss (Case White) yönergesi hazırdı. 11 Nisan'da yayınlandı.

Hitler'in yazdığı ilk bölüm başladı:

Polonya ile Alman ilişkileri, herhangi bir karışıklıktan kaçınma ilkelerine dayanmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Polonya'nın Almanya'ya yönelik politikasını değiştirmesi durumunda, Polonya ile yürürlükte olan Antlaşma'ya rağmen nihai bir çözüm gerekli olabilir. Daha sonra amaç, Polonya askerî gücünü yok etmek ve Doğu'da Ulusal Savunma'nın gereksinimlerini karşılayan bir durum yaratmak olacaktır. Özgür Danzig eyaleti, en geç düşmanlıkların patlak vermesiyle Reich bölgesinin bir parçası ilan edilecektir. Siyasi liderler, bu durumda, Polonya'yı mümkünse izole etmeyi, yani savaşı yalnızca Polonya ile sınırlamayı kendi görevleri olarak görüyorlar.

Wehrmacht, 1 Eylül 1939'dan sonra herhangi bir zamanda Fall Weiss'i gerçekleştirmeye hazır olmalıdır.

Komiser Emri, Haziran 1941

6 Haziran 1941 tarihli kötü şöhretli Komiser Emri (Kommissarbefehl), doğrudan Barbarossa kararnamesini takip etti. Siyasi Komiserlere Muamele Talimatları olarak adlandırıldı ve başladı:[3]

Bolşevizme karşı mücadelede, düşmanın davranışının insanlık veya uluslararası hukuk ilkelerine dayalı olacağını varsaymamalıyız. Özellikle, direnişin gerçek liderleri olan her dereceden siyasi komiserin mahkumlara nefret dolu, zalimce ve insanlık dışı muamelesi beklenebilir... Bu mücadele sırasında bu unsurları dikkate almak veya harekete geçmek uluslararası savaş kurallarına uygun olarak, yanlıştır ve hem kendi güvenliğimizi hem de fethedilen bölgenin hızla pasifleşmesini tehlikeye atar... Siyasi komiserler barbarca, Asya savaş yöntemlerini başlattı. Sonuç olarak, derhal ve maksimum ciddiyetle ele alınacaktır. Prensip olarak, operasyonlar sırasında yakalananlar direnç gösterirlerse, hemen vurulacaklardır.

Nacht und Nebel, 7 Aralık 1941

Nacht und Nebel ("Gece ve Sis"), 7 Aralık 1941'de Adolf Hitler'in Nazi Almanya'sının işgal altındaki topraklarında ilk olarak tüm siyasi aktivistleri ve direniş "yardımcılarını", "Alman güvenliğini tehlikeye atan herkesi" (die deutsche Sicherheit gefährden) ortadan kaldırmayı amaçlayan bir yönergeydi İsim, Wagner'in Rheingold'undan "Tarnhelm" ("gizli kask") içeren sihirli bir büyüye doğrudan atıftı. Tarnhelm, kullanıcısını görünmez hale getirebilir ve onu anında başka bir yere taşıyabilirdi.

Şubat 1942'de, iki ay sonra, Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı'ndan Feldmarschall Wilhelm Keitel, işgal altındaki ülkelerdeki gözaltına alınan ve sekiz gün sonra hala hayatta olan tüm kişileri kapsayacak şekilde genişletti. Kararname, yerel halkları nerede olduklarını ya da kaderlerini bilmeyen kayıp arkadaş ve aileleri inkâr ederek sindirmeye yönelikti. Mahkûmlar gizlice Almanya'ya taşındı, iz bırakmadan kayboldu, ama aslında toplama kamplarında hapsedildi.

Führer Direktifi No 46

46 Nolu Führer Direktifi, 18 Ağustos 1942'de "Doğu'da Eşkıyalığa [Bandenbekämpfung] Karşı Yoğunlaştırılmış Eylem Talimatları" başlığı altında yayınlandı ve sözde anti-partizan savaşının radikalleşmesine işaret ediyordu. Yönerge, güvenlik güçlerini "çetelerin" "tamamen ortadan kaldırılması" için "mutlak vahşet" ile hareket etmeye çağırırken, "haydutla mücadele" operasyonları sırasında işlenen her türlü eylem için kovuşturmadan muafiyet sağladı.[4]

Yönerge, SS'i sivil idare altındaki bölgelerde arka alan savaşından sorumlu örgüt olarak belirledi. Askeri yargı yetkisi altındaki bölgelerde (Ordu Grubu Arka Bölgeler), Genel Ordu Yüksek Komutanlığı'na sahipti. Yönerge, "haydut" (yani partizan kontrolündeki) bölgelerin tüm nüfusunu düşman savaşçıları olarak ilan etti. Uygulamada bu, güvenlik savaşının amaçlarının barışmak değil, "haydut" ve "haydut tehdidi altındaki" bölgelerin tamamen yok edilmesi ve onları "ölü bölgelere" dönüştürmesi anlamına geliyordu (Tote Zonen).[4]

Komando Emri, Ekim 1942

Kommandobefehl (Komando Emri) 18 Ekim 1942'de Adolf Hitler tarafından Avrupa ve Afrika'daki Alman kuvvetleri tarafından esir alınan tüm Müttefik komandoların yargısız, üniformalı halinde veya teslim olmaya çalıştıklarında derhal öldürülmesi gerektiğini belirterek yayınlandı. Alman askeri kuvvetlerinin doğrudan savaş dışında başka bir yolla (örneğin işgal altındaki bölgelerde polis aracılığıyla) düşen, üniformalı olmayan herhangi bir komando veya küçük komando grubu veya benzer bir birim, ajanlar ve sabotajcılar derhal Sicherheitsdienst'e (SD, Güvenlik Servisi) teslim edilecektir. Gizli olarak verilen emir, herhangi bir Alman komutan veya subay tarafından bu emirlerin yerine getirilmemesi sonucunda bir ihmal eylemi olarak kabul edileceğinden, Alman askeri hukukuna göre cezalandırılacakları açıkça ortaya koyulmuştur.

Neron Kararnamesi

Neron Kararnamesi, 19 Mart 1945'te Adolf Hitler tarafından yayınlandı ve Almanya'nın derinliklerine nüfuz eden Müttefik kuvvetler tarafından kullanılmalarını önlemek amacıyla tüm Alman altyapısının tahrip edilmesini emretti. Resmen Reich Bölgesi Kararnamesi Üzerine Yıkımlar (Befehl betreffend Zerstörungsmaßnahmen im Reichsgebiet) olarak adlandırıldı ve bu emir daha sonra MS 64'te Roma'nın Büyük Yangınını tasarlayan Roma İmparatoru Nero'dan sonra Nero Kararnamesi olarak bilinmeye başladı. 1945'teki yenilgisinin ardından Almanya için mümkün olduğu kadar çok şeyi korumak isteyen Albert Speer tarafından bu emir sabote edilmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The Nuremberg Trials: Judgement – The Seizure of Czechoslovakia". Jewish Virtual Library. American-Israeli Cooperative Enterprise. 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2017. 
  2. ^ "Euthanasia Promgram". Holocaust Encyclopedia. United States Holocaust Memorial Museum. 16 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2017. 
  3. ^ "Soviet Prisoners of War: Forgotten Nazi Victims of World War II". 30 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2020. 
  4. ^ a b Geyer & Edele 2009, s. 380.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reinhard Heydrich</span> Alman SS Generali ve siyasetçi

Reinhard Tristan Eugen Heydrich, Alman asker ve siyasetçi. SS-Obergruppenführer. Sicherheitspolizei ve Sicherheitsdienst 'nin birleşme sonucu kurulan Reichssicherheitshauptamt başkanı. Reichsprotektorat Böhmen und Mähren Genel Vali Vekili. Holokost'un başmimarlarından biriydi.

Führer, Adolf Hitler'in, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin ve Üçüncü Alman İmparatorluğu'nun yöneticisi olduğu dönemde kullandığı ve “önder” anlamına gelen unvan. Führer, “tek halk, tek imparatorluk, tek önder” ilkesinin gerektirdiği şekilde, tüm yurttaşların temsilcisi olmakla beraber halkın, partinin ve devletin önderidir. Ulusal toplumculuk' ta halkın ulusal ve toplumsal bütünlüğünü ile eşitliğini sağlamakla sorumlu olan Führer, halkın ve devletin lehine işlerde bulunmakla görevlidir. Kesin kararlar alır. O, halkın isteklerini kendi benliğinde hissederek gerçekleştirir ve dikkate alır. Ulusun yol göstericisidir ve ulusu için çalışır. Führer, ulusunun parçası olan insanların yaşadığı ülke için en iyi olanı yapmalıdır. Kanunları Führer yapar ve denetler.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hermann Göring</span> Alman siyasetçi, Reichstag Başkanı ve savaş suçlusu

Hermann Wilhelm Göring, Nasyonal Sosyalist Partinin ileri gelenlerinden Alman siyasetçi, Nazi Almanyası'nın hava kuvvetleri komutanı ve hüküm giymiş savaş suçlusudur. 1933'ten 1945'e kadar Almanya'yı yöneten Nazi Partisi'nin en güçlü isimlerinden biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jodl</span> Wehrmacht Kıdemli Orgenarali

Alfred Jodl, Alman Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Weidling</span> Nazi Almanyası Wehrmacht Generali

Helmuth Otto Ludwig Weidling, II. Dünya Savaşı'nda Alman general.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Reichssicherheitsdienst</span>

Reichssicherheitsdienst (RSD), Nazi Almanyası'nın bir SS güvenlik kuvvetiydi. Başlangıçta Adolf Hitler'in kişisel korumalığını yaptı ve sonra, Nazi Rejiminin diğer yüksek dereceli bireylerini korudu.

<span class="mw-page-title-main">SS-Begleitkommando des Führers</span>

SS-Begleitkommando des Führers, aslen 1930'ların başlarında Adolf Hitler'in hayatını korumakla görevli on iki kişilik bir güvenlik ekibinden oluşturulan sekiz kişilik bir SS ekibiydi. 29 Şubat 1932 tarihinde oluşturdu. Asıl birim sekiz kişiden oluşmaktaydı. Bunlar: Franz Schädle (1906-1945), Bruno Gesche (1905-1967), Erich Kempka (1910-1975), August Körber (1905-?), Adolf Dirr (1907-?), Kurt Gildisch (1899-?), Willy Herzberger (1895-?) ve Bodo Gelzenleuchter (1905-?)'dir. Şahsen Hitler tarafından hepsi onaylandı.

<span class="mw-page-title-main">Franz Gürtner</span> Nazi Almanyasında Adalet Bakanı (1881-1941)

Franz Gürtner, Adolf Hitler'in kabinesinde Üçüncü Reich içinde hukuk koordinasyonundan sorumlu Alman Adalet Bakanıydı.

Johann Rattenhuber, Alman polis ve SS Generali idi. 1933-1945 yılları arası Alman diktatör Adolf Hitler'in özel Reichssicherheitsdienst'in (RSD) koruma şefiydi.

Neron Kararnamesi, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın içlerine kadar giren Müttefikler'in ülke kaynaklarını kullanmasının engellenmesi amacıyla Adolf Hitler'in 19 Mart 1945'te tüm altyapının kullanılamaz hale getirilmesi için yayımladığı bir emirdir. Kararnamenin resmi adı Reich'ın İmha Edilmesi Fermanı olarak geçiyordu. Daha sonra MS 64 yılında Büyük Roma Yangını'nı çıkarttığı sanılan Roma İmparatoru Neron'dan esinlenilerek Neron Kararnamesi adıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Komiser Emri</span>

Komiser Emri, II. Dünya Savaşı sırasında Barbarossa Harekâtı öncesi, 6 Haziran 1941'de Wilhelm Keitel liderliğindeki Silahlı Kuvvetler Yüksek Kumandanlığı (OKW) tarafından yayımlanan emirdir. Verilen emirde Wehrmacht'ın ele geçirdiği birlikler arasında tespit ettiği herhangi bir Sovyet siyasi komiserinin ya da Yahudilerin bulundukları yerde infaz edilmeleri istenmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında çok sayıda kişi bu emir nedeniyle infaz edildi.

<span class="mw-page-title-main">1930'lar</span> onyıl

1930'lar, 1 Ocak 1930'da başlayan ve 31 Aralık 1939'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Heim ins Reich</span>

Heim ins Reich, 1938'de başlayan, II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler tarafından izlenen bir dış politikaydı. Hitler'in girişiminin amacı, Nazi Almanyasının dışında yaşayan tüm Volksdeutsche'yi ikna etmekti. Nazi-Sovyet paktına uygun olarak Polonya'nın fethini takiben, bu bölgeleri Büyük Almanya'ya "yuva" getirmek için çabalamalılar, ancak aynı zamanda Alman kontrolü altında olmayan topraklardan yeniden yerleştirilmelilerdi. Heim ins Reich manifestosu, Versay Antlaşmasında yeni yeniden doğmuş Polonya ulusuna bırakılan bölgeleri, çeşitli göç alanlarını ve 6 Ekim 1939'dan sonra Avrupa'nın güneydoğu ve kuzeydoğu bölgelerini ve ayrıca Sudetenland, Danzig gibi önemli Alman nüfusunun yaşadığı diğer alanları hedef almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Komando Emri</span>

Komando Emri (Almanca:Kommandobefehl), Alman Silahlı Kuvvetlerinin yüksek komutası OKW tarafından 18 Ekim 1942 tarihinde yayınlandı. Bu emir, Avrupa ve Afrika'da karşılaşılan tüm Müttefik komandoların, uygun üniformalar giyseler veya teslim olmaya teşebbüs etseler bile, yargılanmadan derhal öldürülmesi gerektiğini belirtiyordu. Doğrudan muharebe dışında herhangi bir yolla Alman kuvvetlerinin eline düşen uygun üniformalı olmayan komando veya küçük komando grubu veya benzeri bir birim, ajanlar ve sabotajcılar, yargılanmak üzere derhal Sicherheitsdienst'e teslim edileceklerdi.

<span class="mw-page-title-main">Reichskommissariat Moskowien</span>

Reichskommissariat Moskowien, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın orta ve kuzey Avrupa Rusyası'nda kurmayı amaçladığı sivil işgal rejimiydi ve birkaç benzer Reichskommissariateden biriydi. Başlangıçta Reichskommissariat Russland olarak da biliniyordu. Siegfried Kasche öngörülen Reichskomissar idi, ancak Wehrmacht'ın Reichskommissariatı oluşturması planlanan bölgeleri işgal edememesi nedeniyle, bu sadece kağıt üzerinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in kişilik kültü</span>

Adolf Hitler'in kişilik kültü, Nazi Almanyası'nın (1933–1945) öne çıkan bir özelliğiydi, ve 1920'lerde Nazi Partisi'nin ilk günlerinde başladı. Führerprinzip'e dayanarak, aralıksız Nazi propagandasının her zaman öne sürerek, liderin her zaman haklı olduğu ve Hitler'in Almanya'nın ekonomik sorunlarını çözmedeki bariz başarısıyla, İkinci Dünya Savaşı öncesinde dış politikadaki kan dökmeden elde ettiği zaferleriyle pekiştirildi ve savaşın başlarında Polonya ve Fransa'daki hızlı askeri başarıları, sonunda Alman halkının Nazi kontrolünün merkezi bir yönü haline geldi.