İçeriğe atla

Adolf Grünbaum

Adolf Grünbaum
Doğum15 Mayıs 1923(1923-05-15)
Köln, Almanya
Ölüm15 Kasım 2018 (95 yaşında)
ABD
MilliyetAlman-Amerikalı
EğitimYale Üniversitesi, Wesleyan Üniversitesi
MeslekPsikanalist, filozof

Adolf Grünbaum (15 Mayıs 1923, Köln - 15 Kasım 2018) Amerikalı-Alman psikanalizci ve filozoftur.[1] Hem Almanya hem de Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı bulunmaktadır.[2] Almanya Yahudisi asıllı olan Grünbaum; 15 Kasım 2018'de 95 yaşında ölmüştür.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Grünbaum resigns from philosophy department faculty". University of Pittsburgh. 1 Mayıs 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2015. 
  2. ^ "Pitt Philosophy Professor Adolf Grünbaum Is Honored by German Ministry of Foreign Affairs". Pitt Chronicle. University of Pittsburgh. 23 Eylül 2013. 30 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 
  4. ^ "University of Pittsburgh: Adolf Grünbaum death notice". 18 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Brad Pitt</span> Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu

William Bradley Pitt, Amerikalı oyuncu ve film yapımcısıdır. Yapım şirketi Plan B Entertainment ile yapımcı olarak bir Akademi Ödülü ve Primetime Emmy Ödülü'nün yanı sıra oyunculuğuyla iki Altın Küre Ödülü ve bir Akademi Ödülü de dâhil olmak üzere birçok ödül almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Teknoloji Enstitüsü</span> ABD, Massachusettste kurulu vakıf üniversitesi

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts'te bulunan özel bir araştırma üniversitesi. Enstitü, Charles Nehri boyunca bir milden (1,6 km) daha fazla, kentsel bir kampüse ve bir kara hibe, bir deniz hibe ve uzay hibesine sahiptir. Enstitü ayrıca MIT Lincoln Laboratuvarı, Bates Merkezi ve Haystack Gözlemevi gibi bir dizi büyük, kampüs dışı tesisin yanı sıra Broad ve Whitehead Enstitüleri gibi kendine bağlı laboratuvarları da içerir.

Rudolf Carnap 1935'ten önce Avrupa'da, sonrasında Amerika'da etkin olan Alman filozof. Viyana Çevresinin önemli bir üyesi ve mantıksal olguculuğun bir destekçisiydi. "Yirminci yüzyıl filozofları arasında bir dev" sayılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu kazanan teknik direktörler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

UEFA tarafından 1972-2009 yılları arasında UEFA Kupası adıyla düzenlenen UEFA Avrupa Ligi, 2010'dan itibaren günümüzdeki adıyla anılır. Turnuvanın finali günümüzde, tek ayaklı olarak oynanır.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Glee kulübü</span>

ABD'de bir Glee kulübü, ilk başlarda sadece erkeklerin oluşturduğu ama sonradan sadece kadınlardan veya karma olarak da var olan bir müzikal veya koro grubudur. Geleneksel olarak üçlü veya dörtlü kısa şarkılar söylerler. 19. yüzyılın sonlarında daha da popülerleşmesinden sonra Amerikan okullarında bir gelenek haline geldi.

<i>Journal of Cinema and Media Studies</i>

CINEJ Cinema Journal, Emerging Sources Citation Index (ESCI) ve Ebscohost tarafından taranan Pittsburgh Üniversitesi'nce çıkarılan dijital ortamda yayınlanan ve dünyanın farklı bölgelerinden akademisyenlerin makaleleri ve araştırmalarıyla yer aldığı İngilizce akademik Sinema dergisi. D-Scribe Digital Publishing programı çerçevesinde çıkan tematik bir yayın niteliği taşır. D-Scribe ile yayınlanan diğer yayınlar gibi Cinej de online ve ücretsiz erişime açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Orgon</span>

Orgon enerjisi, 1930'larda Wilhelm Reich tarafından bir çeşit evrensel hayat gücü olduğu ileri sürülen sözdebilimsel varsayımdır. İsmi ilintili olduğu düşünülen organizma sözcüğünden türetilmiştir. Reich'ın ölümünden sonra öğrencisi Charles Kelly tarafından hazırlanan son şeklinde orgonun evrenin anti-entropi(bozunum karşıtı) prensibi olduğu ileri sürülmektedir. Franz Anton Mesmer'in bilimsel olarak çürütülmüş olan hayvansal manyetik çekimiyle karşılaştırılabilecek tüm doğaya dair bir fikirdir. Carl Reichenbach'ın odik güç ve Henri Bergson'un élan vital düşüncesi de içerik olmasa da, oluşum açısından benzerdir. Orgon, kütlesiz sürekli bir varlık; maddeden ziyade yaşayan enerji olarak düşünülmüştür. En küçük mikroskobik biyomlardan, organizmalara, bulutlara ve galaksilere kadar uyarlanabileceği iddia edilmektedir. Orgon enerji akümülatörü adı verilen, iç içe organik ve inorganik belli maddeler içeren katmanlardan inşa edilen duvarları olan odacıkların orgonu konsantre hale getirebileceği söylenmektedir. Orgon varsayımına göre bireyin enerjisi maddesel katmanlardan (akümülatörden) dışarı çıkmayıp kişinin kendisine yönelecektir ve böylelikle orgon enerjisinden faydalanılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Brad Wanamaker</span> Amerikalı basketbolcu

Bradley Daniel "Brad" Wanamaker, oyun kurucu ve şutör gard pozisyonlarında görev alan Amerikan profesyonel basketbol oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Pittsburgh Üniversitesi</span>

Pittsburgh Üniversitesi, 1787 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulmuştur. Pittsburgh Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en eski yükseköğretim kurumlarından biridir. Mezunlarından bazıları Nobel Ödülü kazanmıştır. Mezunları arasından tanınmış muhabirler ve sporcular bulunmaktadır. Oscar ödüllü aktör Gene Kelly’de bu okuldan mezun olmuştur. Jonas Salk, Pittsburgh Üniversitesi'nde ilk çocuk felci aşısını geliştirmiştir. Wangari Maathai 1966 yılı mezunudur ve 2004 yılında Nobel Barış ödülünü kazanmıştır. Michael Chabon 1984 yılı mezunudur ve 2001 yılında Pulitzer Ödülünü almıştır. Üniversitenin ana kampüsü Oakland’ta 132 dönümlük bir arazide yer almaktadır. Ayrıca Bradford, Greensburg ve Johnstown’da olan üç ayrı bölgesel kampüsü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Cambridge University Press</span> Cambridge Üniversitesinin yayıncılık işi

Cambridge University Press, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren Cambridge, Birleşik Krallık merkezli yayınevidir. Kral VIII. Henry tarafından 1534'te kurulmuştur. Dünyanın ilk kurulan yayınevi ve Oxford University Press'in ardından en büyük ikinci yayınevi konumundadır.

<i>Ledger</i> (dergi)

Ledger, kripto para birimi ve blok zinciri teknolojisi araştırmalarına adanmış ilk hakem denetimli akademik dergidir. Dergi, bitcoin gibi kripto para birimleriyle ilgili konuları kapsamaktadır. Bu; matematik, bilgisayar bilimi, mühendislik, hukuk, ekonomi ve felsefe yönlerini içermektedir. Wilmer'e göre odak noktası "blok zinciri teknolojisi araştırması" dır. Kâr amacı gütmeyen Coin Center tarafından finanse edilmektedir.

Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP), çevrimiçi bir felsefe ansiklopedisini, İnternet kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak erişilebilen felsefe alanındaki orijinal makalelerin hakemli yayınlarıyla birleştirir. Stanford Üniversitesi tarafından sürdürülmektedir. Her giriş, dünya çapındaki birçok akademik kurumdan profesörler de dahil olmak üzere bu alandaki bir uzman tarafından yazılır ve geliştirilir. Ansiklopediye katkıda bulunan yazarlar, Stanford Üniversitesi'ne makaleleri yayınlama izni verir, ancak bu makalelerin telif hakkını saklı tutar.

İnternet Felsefe Ansiklopedisi, felsefe konuları üzerine eğilen internet ansiklopedisidir. Ansiklopedi, akran denetimiyle hazırlanmış makaleleri açık erişimle paylaşır. Katılımlar genelde davet üzerine olur ve alanında önde gelen uzmanlar tarafından katkı yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Tıp felsefesi</span> felsefe dalı

Tıp felsefesi, sağlık bilimleri alanındaki uygulamalar, kuramlar ve araştırmalarla ilgilenen bir felsefe dalıdır. Daha çok bilgi kuramı, metafizik ve bioetikle uyuştuğu kimi noktalarda tıp etiği alanlarına eğilir. Felsefe ve tıp ilişkisi Antik Yunanistan'da ortaya konmuş ve yüzyıllar boyunca devam edegelmiştir. Ancak tıp felsefesi, 19. yüzyıla kadar akademik bir disiplin olarak kabul görmemiştir. 20. yüzyılın sonunda tıp ve felsefe alanında çalışan akademisyenler arasında tartışmalar cereyan etmiş ve bu alanın ayrı bir akademik disiplin olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Son yıllarda ise tıp felsefesi üzerine eğilen dersler açılmış, dergiler ve kitaplar yayımlanmış ve konferanslar verilmiştir.

Disiplinlerarası Ödüller, kimya ve diğer disiplinler arasında yapılan çalışmaların, Kraliyet Kimya Derneği tarafından takdir edildiği bir ödüldür. Yılda en fazla üç ödül verilir: Her bir kazanan 5000 £ ve bir madalya alır, ayrıca Birleşik Krallık'ta bir konferans turu gerçekleştirir.

Kimya felsefesi, kimya biliminin temelindeki varsayımları ve metodolojiyi inceler. Kimya felsefesi, filozoflar, kimyagerler ve filozof kimyacılar tarafından araştırılmıştır. Tarihin büyük bölümünde bilim felsefesi büyük oranda fizik felsefesinden oluşmaktaydı fakat kimya kaynaklı felsefi sorular 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren artan düzeyde ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Helen Longino</span>

Helen Elizabeth Longino, bilimsel araştırma için değerlerin ve sosyal etkileşimlerin önemini savunan Amerikalı bir bilim filozofudur. Kadınların bilimdeki rolü hakkında yazmıştır ve feminist epistemoloji ve sosyal epistemolojide merkezi bir figürdür. Stanford Üniversitesi'nde Clarence Irving Lewis Felsefe Profesörüdür. 2016 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'ne seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Peter Godfrey-Smith</span>

Peter Godfrey-Smith, Sidney Üniversitesi'nde Tarih ve Bilim Felsefesi Profesörü olan Avustralyalı bir bilim filozofu ve yazardır. Öncelikle biyoloji felsefesi ve zihin felsefesi alanında çalışır ve ayrıca genel bilim felsefesi, pragmatizm ve metafizik ve epistemolojinin bazı bölümleriyle de ilgilenir. Godfrey-Smith, 2022'de Amerikan Felsefe Topluluğu'na seçildi.

Larry Laudan, Amerikalı bir bilim filozofu ve epistemologdur. Pozitivizm, realizm ve rölativizm geleneklerini şiddetle eleştirdi ve popüler meydan okumalara karşı ayrıcalıklı ve ilerici bir kurum olarak bilim görüşünü savundu. Laudan'ın "araştırma gelenekleri"ne ilişkin felsefi görüşü, Imre Lakatos'un "araştırma programlarına" önemli bir alternatif olarak görülüyor.