İçeriğe atla

Adolf Diesterweg

Friedrich Adolph Wilhelm Diesterweg
Doğum29 Ekim 1790(1790-10-29)
Siegen, Prusya
Ölüm7 Temmuz 1866 (75 yaşında)
Berlin, Prusya
MilliyetAlman
EğitimTübingen Üniversitesi
Herborn Üniversitesi
Kariyeri
DalıEğitim bilimleri, sosyal pedagoji
EtkilendikleriJohann Heinrich Pestalozzi, Liberalizm
EtkiledikleriPedagoji

Adolph Diesterweg veya Friedrich Adolph Wilhelm Diesterweg (29 Ekim 1790, Siegen - 7 Temmuz 1866, Berlin) Alman öğretmen, yazar ve okulların sekülerleşmesi için faaliyet gösteren ilerlemeci liberal bir siyasetçidir. Pedagoji reformunun öncüsü olarak kabul edilir.[1] Diesterweg "öğretmenlerin öğretmeni" olarak da bilinir.[2]

Biyografi

1808-1811 yılları arasında Herborn ve Tübingen üniversitelerinde öğrenim gören Diesterweg, 1811 yılında öğretmenliğe başladı. Mannheim ve Worms'da yaklaşık iki yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Frankfurt am Main'daki örnek okula geçti. Daha sonra Elberfeld'deki Latin okulunun rektörü oldu.[3] 1820'de Mörs'teki yeni öğretmenler okulunun başına getirildi ve burada Pestalozzi'nin yöntemlerini uygulamaya başladı. 1832'de bu kentteki yeni devlet okulları ilahiyat fakültesini idare etmek için Berlin'e çağrıldı. Burada mezhepsiz dinî eğitimin güçlü bir savunucusu olduğunu gösterdi. 1846'da ise Pankow'da Pestalozzi enstitüsünü ve öğretmenlerin dul, öksüz ve yetimlerine yardım amacıyla Pestalozzi topluluğunu kurdu.[4] Ancak okulun başındaki yetkililerle, yükseköğretimin önemli noktalarında yaşadığı fikir ayrılıkları nedeniyle sürekli anlaşmazlıklar yaşadı ve 1847'de ilahiyat fakültesinden istifa etti. Bunun ardından, eğitimle ilgili görüşlerini süreli yayınlar aracılığıyla güçlü şekilde savunmaya devam etti. 1858'de Berlin milletvekili olarak şehir meclisine girdi ve Liberal grupla beraber oy kullandı.[3][4]

Berlin-Schöneberg'deki Alter St.-Matthäus-Kirchhof'daki mezarı

Felsefi görüşü

Diesterweg, eğitimde eleştirelliğin ve ahlaki sorumluluğun önemli olduğunu düşünüyordu ve yayımladığı geniş yankı uyandıran Pädagogisch Wollen und Sollen eseriyle eğitimin toplumsal, iktisadî ve ahlaki yönlerinde reform yapmaya çalıştı. Programında, Katoliklik/Protestanlık mücadelesinde tespit ettiği "yaşam mücadelesinin temel ilkeleri"ni baz almıştır. Çatışmada, tek bir "otorite ya da özgürlük, Katoliklik ya da Protestanlık" olarak ifade edilebilecek çeşitli "zıtlıklar" (farklı seçenekler) olduğu düşüncesindeydi.[5]

Diesterweg adına dikilmiş bir heykel.

Diesterweg, okul eğitiminde yaptığı reform çalışmalarında, öğretimde siyasi ve din temelli etkiyi ortadan kaldırmak ve bunun yerine daha çok toplumsal faktörlere yer vermek istemekteydi. O, eğitimin erişilebilirliğine inanıyordu: "Mesleki eğitimleri ya da sınıfları hakkında endişelenmeden önce insanları eğitin, [çünkü] işçi de köylü de insan olmak için eğitilmelidir"; aynı zamanda eğitim yoluyla yoksullara yardım edilebileceğine inanıyordu. O, devlet öğretmenlerinin uzmanlaşmasını istemiş ve okulların kısmi özerkliği konusunda mücadele etmiş; çıkardığı Rheinische Blätter gazetesiyle de dönemin öğretmenlerini etkilemiştir.

Çalışmaları

Diesterweg, pedagoji alanında ciltler dolusu eser kaleme almıştı ve çeşitli okul ders kitaplarını da kendisi yazmıştı.[4] Yaklaşık 50 kitap yazmış ve 400 makale yayınlamıştır; bir kaynağa göre 'yaparak öğrenmek' deyiminin sahibidir.[6][7] 1851'de Berlin'de Pädagogisches Jahrbuch'u ("Pedagoji Yıllığı") kurdu. Yayınları arasında şu eserler de vardı:

  • Wegweiser zur Bildung für deutsche Lehrer. ("Alman Öğretmenlerin Eğitim Kitabı") 2 cilt, 1834; 6. baskı, 1 cilt, 1890
  • Das pädagogische Deutschland. ("Alman Pedagojisi") 1836
  • Streitfragen auf dem Gebiete der Pädagogik. ("Pedagoji Alanında Tartışmalı Sorular") 1837
  • Leitfaden für den Unterricht in der Formlehre. (Eğitimin Formüle Edilme Metodu) (1845)
  • Lehrbuch der mathematischen Geographie (Coğrafya ve Matematik Kitabı) (1840; 18. baskı, Popüler Bilim adıyla, 1891)
  • Unterricht in der Kleinkinderschule. (Eğitim ve Öğrenim) (5. baskı, 1852)

Kaynakça

  1. ^ Andreas W. Daum, Wissenschaftspopularisierung im 19. Jahrhundert: Bürgerliche Kultur, naturwissenschaftliche Bildung und die deutsche Öffentlichkeit, 1848–1914. Munich: Oldenbourg,1998, s. 61, 201, 268, 387, 407-8, 454. 483, kısa bir biyografi dahil.
  2. ^ Marzena Bogus, Janusz Spyra: Modernleşen Avrupa'da kamusal söylem bağlamında öğretmenler ve dernekleri (Avusturya Silezya'sı örneğiyle) [Teachers and their associations in the context of public discourse in modernizing Europe (with the example of Austrian Silesia)]. Toruń 2019, s. 36.
  3. ^ a b  Yukarıdaki metinlerin bir veya birden fazla yerinde şu anda belirtilen kamu malı kaynaktan metinler bulunmaktadır: |}}Rines, George Edwin, (Ed.) (1920). "Diesterweg, Friedrich Adolf Wilhelm". Encyclopedia Americana. 
  4. ^ a b c  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Diesterweg, Friedrich Adolf Wilhelm". Encyclopædia Britannica (11. bas.). Cambridge University Press. 
  5. ^ Gross, Michael B. (2004). The War Against Catholicism (illustrated bas.). University of Michigan Press. s. 32. ISBN 978-0-472-11383-5. Erişim tarihi: 13 Mart 2009. 
  6. ^ Smith, M. K. (2009) 'Social pedagogy' in the encyclopaedia of informal education 29 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  7. ^ Kliebard, Herbert M. (2004). The Struggle for the American Curriculum, 1893-1958 (illustrated bas.). New York, [USA]: RoutledgeFalmer. s. 32. ISBN 978-0-415-94891-3. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Riemann</span> Alman matematikçi (1826-1866)

Georg Friedrich Bernhard Riemann, analiz ve diferansiyel geometri dalında çok önemli katkıları olan Alman matematikçidir. Söz konusu katkılar daha sonra izafiyet teorisinin geliştirilmesinde önemli rol oynamıştır. Bu matematikçinin ismi aynı zamanda zeta fonksiyonu, Riemann hipotezi, Riemann manifoldları ve Riemann yüzeyleri ile de bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vasili Radlov</span> Alman asıllı Rus doğubilimci ve Türkolog

Vasili Vasilyeviç Radlof veya Wilhelm Radloff, Alman asıllı Rus doğu bilimci ve Türkolojinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Henry Huxley</span> İngiliz biyolog

Thomas Henry Huxley, İngiliz biyolog. Darwin'in evrim kuramının en önemli savunucularından, felsefede agnostisizm kavramını ilk kez ortaya atan, Darwin'in buldoğu lakabıyla bilinen İngiliz biyoloji bilgini.

<span class="mw-page-title-main">Helmuth Karl Bernhard von Moltke</span> Alman mareşal

Helmuth Karl Bernhard von Moltke, Alman Mareşal. Yeğeni Helmuth Johann Ludwig von Moltke, Generaloberst rütbesiyle 1908-14 yılları arası Alman Ordusu Genelkurmay Başkanı olarak I. Dünya Savaşı'nda da görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Kleist</span>

Bernd Heinrich Wilhelm von Kleist, Alman şair, tiyatro oyunu, öykü, hikâye yazarı, yayıncı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander von Humboldt</span> Prusyalı doğabilimci ve kâşif

Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander Freiherr von Humboldt, Prusyalı doğabilimci ve kâşif. Prusyalı bakan, filozof ve dilbilimci Wilhelm von Humboldt'un küçük kardeşi. Humboldt'un botanik coğrafya üzerine yaptığı çalışmalar biyocoğrafya dalının temelini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm von Humboldt</span> Alman eğitimci, filozof ve yazar (1767-1835)

Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humboldt, Alman filozof, dilbilimci ve devlet adamı. Berlin Üniversitesi'nin kurucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

Halil Fikret Kanad (1892-1974), Türk pedagog ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">August Wilhelm Schlegel</span> Alman yazar (1767-1845)

August Wilhelm Schlegel, Alman edebiyat tarihçisi, çevirmen, yazar, felsefeci ve Hint kültürü (Hindoloji) uzmanı. Alman romantizm akımının kurucuları arasında sayılır. Kardeşi Friedrich ile birlikte Novalis, Ludwig Tieck ve Friedrich Wilhelm Joseph Schelling gibi dönemin üst düzey edebiyatçılarını bir araya getiren August Wilhelm Schlegel, 19. yüzyıl boyunca etkili olacak, ilerleyen yıllarda da taraftar bulacak bir edebi akımın gelişmesine katkı sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wilhelm Bessel</span> Alman astronom ve matematikçi (1784-1846)

Friedrich Wilhelm Bessel bir Alman astronom, matematikçi, fizikçi ve jeodezist idi. Paralaks yöntemiyle güneşten başka bir yıldıza olan uzaklık için güvenilir değerler hesaplayan ilk astronomdu. Matematiksel fonksiyonların özel bir türü, başlangıçta Daniel Bernoulli tarafından keşfedilmiş ve daha sonra Bessel tarafından genelleştirilmiş olmalarına rağmen, Bessel'in ölümünden sonra Bessel fonksiyonları olarak adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Wöhler</span>

Friedrich Wöhler, Alman kimyager. Üreyi laboratuvarda sentezleyen ilk bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Satı Bey</span> Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi (1880 - 1969)

Mustafa Satı Bey, Mustafa Satı-el Husri, Sāti` al-Husrī, Arapça: ساطع الحصري, Osmanlı eğitimci, teorisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Carlyle</span>

Thomas Carlyle İskoç asıllı, deneme ve hiciv yazarı, tarihçi ve eğitmendir. Carlyle "Edinburgh Ansiklopedisi"ne de makaleler yazmakla; çok tartışmalara yol açan sosyal yorumlamalarıyla ve iktisat bilimini "kasvetli bilim" olarak tanımlanması ile hatırlanmaktadır. Yapıtlarında İngiltere'nin tarihini, toplumsal yaşamını ve işçi sorunlarını ele almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Heinrich Pestalozzi</span>

Johann Heinrich Pestalozzi, İsviçreli pedagog, hayırsever, Okul ve sosyal reformcu, filozof ve politikacı. Eğitim, hukuk ve insan gelişimi üzerine önemli çalışmalar yapmıştır. Hem Fransız Devrimi'ni yaşamış hem de devrimden derin bir şekilde etkilenmiştir. Çocukluk yıllarında yaşadığı sosyal çevreyi gezip görmesi, fakir halkın eğitimi konusundaki fikirlerinin gelişiminde kökler oluşturmuştur. Çalışmalarının büyük kısmını insan ırkının eğitim süreçlerinin ve kavrama güçlerinin doğallık ile ilgisi ve beyinde geliştirilen buna dair yöntemler olarak tarif eder. Çalışmalarında, insan doğası, gerçek varlık ve insan doğasının ayırt edici özelliklerine yönelik sorulara yanıtlar aramıştır. İnsan gelişiminin tek taraflı ve tek boyutlu olamayacağını savunmuştur. Yalnızca duygusal, zihinsel ya da salt sanatsal gelişimin ön plana çıktığı diğer unsur ve yönlerin önemsenmediği, eksik kaldığı bir gelişim sürecini reddetmiştir. Ona göre eğitimde; duygu, akıl ve inanç birlikteliği gereklidir, ancak böyle tasarlanmış bir eğitim toplumun kurtuluşu olabilir. Kalbimiz sevmeyi ve inanmayı arzu eder, zihnimiz de düşünmeyi ve yeteneklerimizin ortaya çıkmasını ister. Dolayısıyla insanın gelişiminde ilköğretimin önemi çok büyüktür. İnsanlara bilgeliğin yolunu açacak mutlak anahtar bu eğitimdir. Eğitimin seçkinlerin elinde olduğu ve yalnızca onların eğitim alabileceği düşüncesinin hakim olduğu bir zamanda; eğitimin herkesin hakkı olduğunu savunmuştur. Yoksul öğrencilerin dahi yetkin eğiticiler tarafından eğitim alması gerekliliğini vurgulamıştır. Kendi okullarında kimsesiz ve yoksul öğrencileri çoğunlukla maddi bir beklenti içinde olmadan kendi idealleri çerçevesinde yetiştirdi. Her çocuğun mutlaka okula gitmesi gerektiğini savundu.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Spielhagen</span>

Friedrich Spielhagen, Alman romancı, edebiyat kuramcısı ve çevirmendir. 20'li yaşlarının başında bir çeşitli işlerde çalışmayı denedi ancak 25 yaşında yazmaya ve çevirmenlik yapmaya başladı. En çok bilinen romanı Sturmflut'tur ve In Reih' und Glied adlı romanı Rusya'da oldukça başarılı olmuştur.

Sosyal öğrenme, akranlar arasındaki sosyal etkileşim yoluyla toplumsal bir ölçeğe kadar bireysel veya grupla öğrenmeden daha geniş ölçekte gerçekleşen öğrenmedir. Tutum ve davranışlarda bir değişikliğe yol açabilir veya açmayabilir.

Oswego Hareketi 19. yüzyılda eğitimci Edward Austin Sheldon tarafından başlatılan Amerika Birleşik Devletleri'nin eğitim sisteminde gelişen bir harekettir. Hareketin gelişmesinde İsviçreli pedagog Johann Heinrich Pestalozzi'nin düşünceleri önemli rol oynamıştır.

Adolph Friedrich Erdmann von Menzel, çizimleri, gravürleri ve tablolarıyla tanınan Alman Realist sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Brunfels</span>

Otto Brunfels, bir Alman ilahiyatçı ve botanikçiydi. Carl von Linné onu "Botaniğin Babaları"ndan biri olarak göstemiştir.