İçeriğe atla

Adolf Appellöf

Jakob Johan Adolf Appellöf
Doğum2 Kasım 1857(1857-11-02)
Garda, Gotland, İsveç
Ölüm5 Ocak 1921 (63 yaşında)
Uppsala, İsveç
Milliyetİsveçli
Kariyeri
DalıDeniz biyolojisi

Jakob Johan Adolf Appellöf (2 Kasım 1857, Garda, Gotland - 5 Ocak 1921, Uppsala), İsveçli deniz zooloğudur.

Appellöf, 1877'de Uppsala Üniversitesi'ne kaydoldu, 1886'da doktora derecesini aldı ve 1887'de zooloji alanında doçent oldu. 1889'da Norveç'in Bergen kentindeki Bergen Müzesi'nde konservatör pozisyonunu aldı. 1910'da Uppsala'da karşılaştırmalı anatomi profesörü olarak atandı. Kereste fabrikası patronu Bünsow'un bağışıyla Appellöf, İsveç'in batı kıyısında bulunan deniz biyolojisi çalışmaları için bir istasyon olan Uppsala Üniversitesi'nin Klubban Biyolojik İstasyonunu kurdu. 1919'da İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne ve 1920'de Uppsala'daki Kraliyet Bilimler Derneği'ne seçildi.

Kafadanbacaklılar alanında birkaç önemli katkı yaptı.

Kaynakça

  • "Die schalen von Sepia, Spirula und Nautilus, Studien über ihren Bau und Wachsthum" (içinde: Kungl. Svenska vetenskapsakademienshandlingar, [ISSN 0023-5377]; NF, 25:7)
  • "Teuthologische beiträge", 1–4 (1889–1892, içinde: Bergens müzeleri aarsberetning och aarbog)
  • "Cephalopoden von Ternate" (içinde: Abhandlung der Senckenbergischen naturforschenden Gesellschaft, Bd 24, H.4, 1898)
  • "Über das vorkommen innerer Schalen bei Octopoda" (içinde: Bergens Museums Aarbog 1899).
  • "Über einige Resultate der Kreuzbefruchtung bei Knochenfischen" (Bergens Museums Aarbog, 1894–95)
  • "Zur Kenntnis der Edvardsien" (Bergens Museums Aarbog, 1891)
  • "Studien über Actinien-Entwicklung" (Bergens Museums Aarbog, 1900. N:o 1, 1900).
  • "Untersuchungen über den Hummer: mit besonderer Berücksichtigung seines Auftretens an den Norwegischen Küsten" (içinde: Bergens Museums Skrifter, [ISSN 0365-981X]; 8; NR, 1:1, 1909; Joachim Friele Altın Madalyası ile ödüllendirildi).

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bergen, Norveç</span> Norveçte bir kent

Bergen, tarihsel ismiyle Bjørgvin, Norveç'in güneybatı kıyısında Hordaland eyaletine bağlı ve Norveç'in en büyük ikinci şehridir. 2019 sayımlarına göre nüfusu 283.929 kişidir. Bergen, Norveç'in en büyük ikinci şehri olan Bergen Bergenshalvøyen yarımadasında 465 kilometrekarelik bir alanı kaplar. Dağlarla çevrili olan şehir bu yüzden "yedi dağ şehri" olarak bilinir. Şehir dışı banliyölerin çoğu adalardadır. Bergen, Vestland ilçesinin idari merkezidir. Şehir Arna, Bergenhus, Fana, Fyllingsdalen, Laksevåg, Ytrebygda, Årstad ve Åsane olmak üzere sekiz ilçeden oluşur.

Akıl ya da Us, felsefede kavram oluşturma ve bunlara göre hükmetme kapasitesidir. Bugün Batı'da bu kavramı, büyük ölçüde ussal anlayışla yüzleştiren, ancak algılamadan ayıran Alman filozofu Immanuel Kant'ın etkisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Generaloberst</span>

Generaloberst, Alman ordusunda orgeneral ile mareşal rütbeleri arasındaki bir askeri rütbe. Albay general olarak çevrilebilir. 4 yıldızlı bir orgenerale eşit, ancak mareşalin altındaydı. 1945'e kadar Kriegsmarine'deki Amiral'e veya 1990'a kadar Volksmarine'deki Flottenadmiral'e eşdeğerdi. Rütbe, en yüksek sıradan askeri rütbe ve barış zamanında verilen en yüksek askeri rütbeydi.

<span class="mw-page-title-main">Hugo von Hofmannsthal</span> Avusturyalı deneme yazarı ve şair (1874-1929)

Hugo von Hofmannsthal, Avusturyalı roman yazarı, opera libretto yazarı, şair, oyun yazarı, anlatıcı ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin Josef Jireček</span>

Konstantin Josef Jireček, Çek tarihçi, diplomat ve Slavist.

<span class="mw-page-title-main">Ignác Goldziher</span> Macar Doğu bilimci (1850-1921)

Ignác Goldziher, sık sık Ignaz Goldziher olarak zikredilen, Macar asıllı Musevî kökenli bir müsteşriktir. Alman Theodore Nöldeke ve Hollandalı Christiaan Snouck Hurgronje'yle beraber Batı'da Avrupa'da modern İslâmi ilimlerin kurucusu olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Albert Neisser</span>

Albert Ludwig Sigesmund Neisser, bel soğukluğunun etkenini bulan Alman doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Anders Jonas Ångström</span>

Anders Jonas Ångström İsveçli fizikçi ve spektroskopi biliminin kurucularından biriydi.

Heinrich Gelzer aslen Heinrich Carl Guido Gelzer İsviçreli klasik filolog, Antik Çağ tarihçisi ve Bizantolog. Çalışmalarında Geç Antik Çağ ve Bizans tarihine asırlık verdi.

Alfred Karl Gabriel Jeremias , Alman Lüteryian bir din adamı, Asuriyolog ve Antik Yakın Doğu dinleri konusunda uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Dendera Ampulleri</span>

Dendera Ampulleri ya da Dendera Kabartmaları yahut Dendera Lambaları, Denderah Tapınağı içerisindeki bazı kabartmalarda tasvir edilen alışılmadık bazı nesneleri tanımlamak için kullanılmış popüler bir tanımdır. Denderah Tapınağı, Orta Krallık döneminde kurulmuş olsa da, bugün görülen yapı Ptolemaios Hanedanı döneminden kalmadır. Ptolemaios Hanedanı'nın hüküm sürdüğü dönemde Mısır sanatında büyük yeniliklerin yaşandığı bilinmektedir. Böylesi bir dönemde yapıldığı düşünülen bu kabartmalar yaklaşık milattan önce 30'lu yıllara ve dolayısıyla da Firavun XII. Ptolemaios dönemine tarihlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Rütimeyer</span>

Karl Ludwig Rütimeyer İsviçreli doktor, anatom, jeolog ve Paleontologdur.Rütimeyer ayrıca Zooarkeoloji olarak bilinen alanın da kurucusu kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Georg Jellinek</span> Alman kamu hukuku avukatı (1851-1911)

Georg Jellinek, Alman kamu hukuku avukatı. Avusturya kökenli olduğu ve Avusturya'da kamu hukuku için örnek bir isim olduğu iddia edilir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Tischler</span> Alman arkeolog ve eski çağ tarihçisi

Otto Tischler Bilhassa Doğu Prusya'da araştırmalar yürüten Alman eski çağ tarihçisi. Tischler, La Tène kültürünü kendi içinde kategorilere ayırmış ve sistematik bir biçimde incelemiştir.

Friedrich Johann Kraelitz von Greifenhorst Avusturyalı oryantalist ve Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Johan August Arfwedson</span>

Johan August Arfwedson, 1817'de lityum kimyasal elementini izole bir tuz olarak keşfeden İsveçli bir kimyagerdir.

August Karl Krönig, 1856'da gazların kinetik teorisinin bir açıklamasını yayınlayan Alman bir kimyager ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Havemann</span>

Robert Havemann, Doğu Alman kimyager ve muhaliftir.

<span class="mw-page-title-main">Lazarus Fuchs</span> Alman matematikçi (*1833 – †1902)

Lazarus Immanuel Fuchs, doğrusal diferansiyel denklemler alanında önemli araştırmalara katkıda bulunan Yahudi-Alman matematikçidir. Moschin (Mosina)'da doğmuş ve Berlin, Almanya'da ölmüştür. Schöneberg'de St. Matthew's Mezarlığı'na gömülmüştür. H bölümündeki mezarı korunmuş ve Berlin Eyaleti'nin şeref mezarı olarak listelenmiştir.