İçeriğe atla

Adobe Flex

Adobe Flex

Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.

Genel bakış

Geleneksel uygulama programcıları, bunun üzerine başlangıçta tasarlanan Flash Platformunu animasyon metaforuna uyum sağlamakta zorlanmıştır. Flex, bu geliştiricilere bir iş akışı ve tanıdık progralama modeli sağlayarak bu sorunu en aza indirmek istiyor. MXML, XML tabanlı bir işaretleme dili, grafik kullanıcı arabirimleri hazırlamak ve inşa etmekte bir çare sunar. Flash Player'ın çekirdek dili ECMAScript standardına dayanmaktadır, etkileşimli bir biçimde ActionScript'in kullanımı aracığıyla elde edilir.

Flex SDK, liste kutuları, ağaçlar, birkaç metin kontrolü, çeşitli yapı konteynerları ve düğmeler de dahil olmak üzere bir dizi kullanıcı arayüzü bileşeniyle birlikte gelir. Çizelge ve grafikler, bir eklenti olarak kullanılabilir. Form doğrulama, sürükle ve bırak, uygulama durumları, animasyon efektleri, tipik diyaloglar, web hizmetleri gibi diğer özellikleri ve diğer etkileşimleri, uygulama çatısını tamamlıyor.

Çok katmanlı bir modelde, Flash uygulamalarını sunum katmanı olarak sunun. Sayfa tabanlı HTML uygulamalarına benzemeyen Flex uygulamaları, önemli değişikliklerin gösterildiği yerde yeni bir sayfa yüklemeyi gerektirmeyen bir durumsal istemci sağlar. Benzer şekilde Flex ve Flash Player, görüntüyü yeniden yüklemek üzere istemci gerektirmeden sunucu tarafı bileşenlerden veriyi yüklemek ve göndermeye dair birçok yararlı yol sağlar. Yine de bu fonksiyonellik geçmişte HTML ve JavaScript geliştirmesinde avantajlar sundu, büyük tarayıcılardaki XMLHttpRequest desteğinin artması HTML tabanlı geliştirmede dahi yaygın bir uygulamayı veri yüklemesini eşzamansızlaştırmıştır.

Uygulama Geliştirme Süreci

  • Önceden tanımlanmış bileşenlerden oluşan bir seti kullanarak bir uygulama arayüzü tanımlayın (formlar, düğmeler vb.).
  • Bir kullanıcı arabirimi tasarımı halinde bileşenleri düzenleyin.
  • Bir diğeriyle uygulama arayüzünden oluşan dinamik davranış ekleyin.
  • Görsel tasarım tanımlamak için stilleri ve temaları kullanın.
  • Veri hizmetlerine gerektiği gibi bağlanın ve tanımlayın.
  • Flash Player'da çalışan bir SWF dosyasının içine kaynak kodunu gömün.

Flex ile program geliştirme ile ilgili Türkçe kaynaklara FlexTurkce.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sürüm geçmişi

  • Flex 1.0 – Mart 2004
  • Flex 1.5 – Ekim 2004
  • Flex 2.0 (Alpha) – Ekim 2005
  • Flex 2.0 Beta 1 – Şubat 2006
  • Flex 2.0 Beta 2 – Mart 2006
  • Flex 2.0 Beta 3 – Mayıs 2006
  • Flex 2.0 Final – 28 Haziran 2006
  • Flex 2.0.1 – 5 Ocak 2007
  • Flex 3.0 Beta 1 – 11 Haziran 2007
  • Flex 3.0 Beta 2 – 1 Ekim 2007
  • Flex 3.0 Beta 3 – 12 Aralık 2007
  • Flex 3.0 – 25 Şubat 2008
  • Flex 3.1 – 15 Ağustos 2008
  • Flex 3.2 – 17 Kasım 2008
  • Flex 3.3 – 4 Mart 2009
  • Flex 3.4 – 18 Ağustos 2009
  • Flex 3.5 – 18 Aralık 2009
  • Flex 4.0 – 22 Mart 2010

Sürümler

Macromedia Flex Server 1.0 ve 1.5

Macromedia, Flex 1.0 ve 1.5'in ilk sürümleriyle kurumsal uygulama geliştirme pazarını hedefledi. Şirket, teknolojiyi işlemci başına yaklaşık 15.000 ABD$ bir fiyata sundu. Dağıtım için gerekli Java EE uygulama sunucusu, Flash uygulamaları (ikili SWF dosyaları) içine anında MXML ve ActionScript derlendi. Her sunucu lisansı Flex Builder IDE için 5 lisansı içine aldı.

Adobe Flex 2

Adobe, Flex 2'nin piyasaya sürülmesiyle Flex ürün serisi için lisanslama modelini önemli ölçüde değiştirdi. Kullanıcı arayüzü bileşenleri ve yardımcı programların komut satırı derleyicileri ve tam sınıf kitaplığından oluşan çekirdek Flex SDK, ücretsiz bir karşıdan yükleme olarak hazırlanmıştı. Flex Builder IDE ile birlikte aynı SDK'ye nazaran sınırlama ya da kısıtlama içermeyen Flex 2 SDK ile yalnızca, tam Flex uygulamaları kurulup dağıtılabiliyor.

Adobe, Flex Builder'in yeni sürümünü açık kaynak Eclipse platformuna dayanarak kurdu. Şirket, Flex Builder 2'nin iki sürümü, Standard ve Professional'ı piyasaya sürdü. Professional sürümü, Flex Grafik Bileşenleri kitaplığını içerir.

Flex Data Services 2 aracılığıyla kurumsal odaklı hizmetleri hazır bulun. Bu sunucu hizmeti eşzamanlı veri, Abone Yayınla, veri sıkıştırma ve otomatik test sağlar. Flex 1.0 ve 1.5'in aksine Flex Data Services, Flex uygulamalarının dağıtılması için gerekli değildir.

Adobe, Flex 2'nin yayınlanmaasına rastlayarak Actionscript 3 olarak bilinen, Flex 2'nin yayınlanmasıyla örtüşen, en son ECMAScript teknik özelliğini yansıtan ActionScript programlama dilinin yeni bir sürümünü tanıttı. Actionscript 3 ve Flex 2'nin kullanılması, Flash Player'ın sürüm 9 veya daha sonrasını gerektirir. Yeni ActionScript 3'ü çalıştırmak için Flash Player 9'a yeni ve daha sağlam bir sanal makine dahil edildi.

Flex, Adobe ismi altında yeniden ürün adı almış olan ilk Macromedia ürünü idi.

Adobe Flex 3

Adobe, Mozilla Kamu Lisansı'nın koşulları altında (Flex Builder ve LiveCycle Veri Hizmetleri'ni dışlayan) Flex 3 SDK'yı piyasaya sürmek üzere kendi niyetini 26 Nisan 2007'de duyurdu. Adobe, Haziran 2007'de Flex 3'ün ilk betasını Moxie kod adıyla piyasaya çıkardı. AIR desteği ve Flex Builder IDE'ye özel ek profilleme ve yeniden düzenlemeyi, Adobe'nin Creative Suite ürünlerinin yeni sürümleriyle entegrasyonu büyük geliştirmeler içerir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">ColdFusion</span>

ColdFusion bir programlama dilidir. Daha çok web tabanlı uygulamalar yazmakta kullanılır. JJ Allaire ve kardeşi Jeremy Allaire tarafından geliştirilen ColdFusion, sonradan Macromedia ile Allaire firmalarının birleşmesi sonucu Macromedia bünyesine katılmıştır. Gelişmiş web programcılarının kullandığı bir programlama dilidir. MySQL, PostgreSQL, Oracle, MS SQL, DB2,Ms Access, dBASE, FoxPro ve Paradox veritabanlarıyla uyumlu olarak çalışabilir. Allaire ve Macromedia bünyesinden sonra Adobe firması tarafından satın alınıp geliştirilmeye devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flash</span> vektörel grafik yazılımı

Adobe Flash Player, Adobe şirketinin Macromedia şirketinden satın alıp çıkardığı Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir vektörel grafik yazılımıdır.

ActionScript, Flash geliştiricilerinin sunum seviyesi mantığını tasarlamak için kullandıkları nesne yönelimli programlama dilidir. Actionscript ECMAscript üzerine inşa edilmiştir, ECMAscript JavaScript'in esasını oluşturduğu için birçok geliştirici için Actionscript'i anlamak kolaydır. Actionscript Flash içerik yazarlığı esnasında kullanılan özel aksiyonları destekleyen bazı ek ECMAscript özellikleri de içermektedir

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Fireworks</span> bitmap ve vektörel grafik editörü programı

Adobe Fireworks ya da eski ismiyle Macromedia Fireworks, bit eşlem ve vektörel grafik editörü programıdır. Başlangıçta Macromedia xRes'in parçaları kullanılarak geliştirilen yazılım, 2005'te Adobe tarafından satın alınmıştır. Yazılım, hızlı web prototipleri ve uygulama ara yüzleri oluşturarak web tasarımcılara yardımcı olmaktadır. Slice ve hotspot ekleme özellikleri vardır. Diğer Adobe ürünleri Adobe Dreamweaver ve Adobe Flash ile entegre tasarlanmıştır. Adobe Creative Suite ile birlikte ya da tek başına satın alınabilmektedir. En son 2012 yılında geliştirilen programın yerini artık Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Macromedia</span>

Kuzey Amerika'da yerleşik, merkezi California, San Francisco'da bulunan, grafik ve web uygulamaları geliştiren bir şirketti. 3 Aralık 2005 tarihinde rakibi olan Adobe tarafından satın alınarak, bu tarihten sonra faaliyetlerine Adobe bünyesinde devam etmeye başladı.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

Bada,, akıllı telefon ve tablet bilgisayar gibi mobil cihazlar için Samsung Electronics tarafından geliştirilmiş bir işletim sistemidir. Adı, Korecede "okyanus" veya "deniz" anlamına gelen "바다 (bada)" kelimesinden türemiştir. Orta ve yüksek kaliteli akıllı telefonlara kadar çeşitlilik gösterir.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Android Froyo</span> Android işletim sisteminin altıncı versiyonu

Android Froyo veya Android 2.2-2.2.3 Froyo Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 6. versiyonu idi. İlk 2.2 versiyonu 20 Mayıs 2010 yılında tanıtılmıştır. Linux kernel 2.6.32 sürümünde üretilmiştir. Sürümün ismi Froyo ingiliz "Frozen yogurt" sözcüğünün kısaltılmasından alındı.Wi-Fi Hotspot özelliği bu sürüm ile Android'e kazandırıldı. Android Market uygulamasına ise otomatik güncellemeleri indir ve yükle seçeneği eklendi. Ayrıca yeni özelliklerden Android Bulut - Cihaz Mesajlaşma (C2DM) servisi, 720p ekran çözünürlüğü desteği, USB bağlantı, Wi-Fi tarayıcı özelliği, Flash Player 10.1 desteği eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Animate</span>

Adobe Animate, Adobe Systems tarafından geliştirilen bir çoklu ortam yazma ve bilgisayar animasyon programı.

<span class="mw-page-title-main">Dashcode (yazılım)</span>

Dashcode Apple tarafından Mac OS X Leopard'a dahil edilen ve Dashboard için widget'ların geliştirilmesini kolaylaştıran bir yazılım uygulamasıydı. İlk kez 24 Mayıs 2006'da Xcode geliştirici araçlarının bir parçası olarak yeni MacBook'lara dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Interface Builder (uygulama)</span>

Interface Builder Apple'nın Mac OS X işletim sistemi için bir yazılım geliştirme uygulamasıdır. Bu, Xcode'nin araç setinin bir parçasıdır. Arayüz Oluşturucu, Cocoa API ve Carbon API geliştiricilerine grafik kullanıcı arayüzü kullanarak uygulamalar için arayüzler oluşturmasına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

iOS SDK

iOS SDK Apple tarafından geliştirilen bir yazılım geliştirme kitidir. Kit, Apple'ın iOS işletim sisteminde mobil uygulamaların geliştirilmesine olanak tanır.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

Carbon, Macintosh bilgisayarları çalıştıran işletim sistemi olan Mac OS X için Apple'ın C tabanlı uygulama programlama arayüzlerinden (API) biridir. Carbon, Mac OS 8 ve Mac OS 9 işletim sistemlerinde çalışan programlar için iyi bir geriye dönük uyumluluk sağlamıştır. Geliştiriciler, “klasik” Mac OS ve Macintosh işletim sistemleri yazılımlarını OS X platformuna taşımak için uygulamayı azami çaba harcayarak çok az bir çaba ile kullanabilirler. OpenStep'te ortaya çıkan tamamen farklı Cocoa API sistemidir.

Apache Cordova ilk olarak Nitobi tarafından yaratılmış mobil uygulama geliştirme iskeletidir. 2011'de Adobe Nitobi'yi satın aldı ve PhoneGap olarak yeniden markalaştırdı ve daha sonra yazılımın açık kaynaklı bir sürümü olan Apache Cordova'yı piyasaya sürdü. Apache Cordova yazılım programlamacılarının Android, iOS veya Windows Phone'daki platforma özgü API'leri kullanmak yerine CSS3, HTML5 ve JavaScript kullanarak mobil cihazlar için uygulamalar derlemelerini sağlar. CSS, HTML ve JavaScript kodlarının cihazın platformuna göre paketlenmesini sağlar. Cihazda çalışması için HTML ve JavaScript'in özelliklerini genişletir. Elde edilen uygulama melezdir. Ne tamamen gerçek anlamda doğuştan mobil uygulamadır ne de tam olarak Web temellidir. Sürüm 1.9'dan itibaren yerel ve melez kod parçacıklarını karıştırmak mümkündür.