İçeriğe atla

Adobe Firefly

Adobe Firefly
Logo
Geliştirici(ler)Adobe Inc.
İlk yayınlanmaMart 2023 (19 ay önce) (2023-03) (beta)
Geliştirme durumuAçık beta
Resmî sitesifirefly.adobe.com

Adobe Firefly, Adobe Creative Cloud'un bir parçası olarak sunulan üretken bir makine öğrenimi modeli. Şu anda açık beta aşamasında test edilmektedir.[1][2][3]

Adobe Firefly, Adobe'nin Sensei platformunu kullanarak geliştirilmiştir. Firefly, Creative Commons, Wikimedia ve Flickr Commons'dan alınan görsellerin yanı sıra, Adobe Stock'taki 300 milyon görsel ve video ile kamu malı görsellerle eğitilmiştir.[4][5][6] Çeşitli tasarımlar oluşturmak için görsel veri kümelerini kullanır.[7] Model, kullanıcı geri bildirimlerinden öğrenerek tasarımlarını ayarlamaktadır.[]

Firefly for Enterprise, 22 Haziran 2023 tarihinde piyasaya sürülmüştür.[8]

Tarihçe

Adobe Firefly ilk olarak Eylül 2022'de Adobe'nin MAX konferansında duyuruldu. İlk olarak Mart 2023'te halka açık beta sürümü olarak piyasaya sürüldü,[9] ve şu anda tüm Adobe Creative Cloud aboneleri tarafından erişilebilir durumdadır.

Adobe Firefly, şirketin yapay zekâ platformu olan Adobe Sensei'nin üzerine inşa edilmiştir. Sensei, Adobe'nin yaratıcı yazılımlarında çeşitli özellikleri güçlendirmek için kullanılmıştır; örneğin Photoshop'ta nesne seçimi ve Lightroom'da görüntü otomatik iyileştirmesi gibi.

Firefly, Illustrator, Premiere Pro ve Express yazılımlarının da yeteneklerini daha geniş hale getirdi, özellikle fotoğraflar, videolar ve sesler oluşturarak medya içindeki belirli bölümleri geliştirmek veya değiştirmek için kullanılmaktadır.

NVIDIA Picasso, bazı Adobe Firefly modellerini çalıştırmaktadır.[10]

Google, Firefly'ı Bard modeli için yapay zekâ görüntü üretici olarak kullanmayı planladı, ancak kendi Imagen modelini kullanmaya karar verdi.[11]

Mattel, IBM ve Dentsu da Adobe ile iş birliği yapmıştır.[12]

Demoda, fotoğrafların çeşitli varyasyonlarını oluşturma yeteneği gösterilmiştir.[13]

Kaynakça

  1. ^ Lardinois, Frederic (8 Haziran 2023). "Adobe brings Firefly to the enterprise". TechCrunch (İngilizce). 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  2. ^ Shrivastava, Rashi. "Adobe Brings Its Generative AI Tool Firefly To Businesses". Forbes (İngilizce). 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  3. ^ Weatherbed, Jess (23 Mayıs 2023). "Adobe is adding its AI image generator Firefly to Photoshop". The Verge (İngilizce). 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  4. ^ "What Are the Limitations of AI Image Generation in Adobe Firefly?". MUO (İngilizce). 27 Mayıs 2023. 19 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  5. ^ "Is Adobe Using Your Files to Train Its AI? How to Opt Out if So". MUO (İngilizce). 2 Şubat 2023. 20 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  6. ^ "Adobe's 'Firefly' Image Generator Is Going to Make Photoshop Much Easier to Use". Gizmodo (İngilizce). 23 Mayıs 2023. 21 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  7. ^ "Generative Fill in Photoshop (Beta) Hands-On". DPReview. 23 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  8. ^ https://www.adobe.com/content/dam/dx/us/en/products/sensei/sensei-genai/firefly-enterprise/Firefly_Legal_FAQs_Enterprise_Customers.pdf 9 Haziran 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. []
  9. ^ "Adobe opens up its Firefly generative AI model to businesses". 8 Haziran 2023. 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2023. 
  10. ^ "Adobe and NVIDIA Partner to Unlock the Power of Generative AI". NVIDIA Newsroom (İngilizce). 11 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  11. ^ "Google is incorporating Adobe's Firefly AI image generator into Bard". Engadget (İngilizce). 10 Mayıs 2023. 22 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  12. ^ "IBM Expands Partnership with Adobe To Deliver Content Supply Chain Solution Using Generative AI". IBM Newsroom (İngilizce). 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  13. ^ "Firefly vs Stable Diffusion - Adobe". www.adobe.com (İngilizce). 3 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Adobe Photoshop</span> Abode Inc.nın piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır

Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Vektörel işlemlerde ve yazı işleme konusunda da bazı yetenekleri olmakla beraber, pazar lideri olmasını sağlayan özelliği bit resim işleme işlevini de taşıyan Photoshop; kuşkusuz bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Illustrator</span> Vektörel çizim programı

Adobe Illustrator, Adobe tarafından geliştirilen ve pazarlanan bir vektör grafik editörü ve tasarım programıdır. Aslen Apple Macintosh için tasarlanan Adobe Illustrator'ın geliştirilmesi 1985 yılında başladı. Creative Cloud ile birlikte Illustrator piyasaya sürüldü. Adobe'nin ürün yelpazesindeki 25. nesilli, son sürüm Illustrator 2022, 26 Ekim 2021'de piyasaya sürüldü. Adobe Illustrator, PC Magazine tarafından 2018'in en iyi vektör grafik düzenleme programı olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Fireworks</span> bitmap ve vektörel grafik editörü programı

Adobe Fireworks ya da eski ismiyle Macromedia Fireworks, bit eşlem ve vektörel grafik editörü programıdır. Başlangıçta Macromedia xRes'in parçaları kullanılarak geliştirilen yazılım, 2005'te Adobe tarafından satın alınmıştır. Yazılım, hızlı web prototipleri ve uygulama ara yüzleri oluşturarak web tasarımcılara yardımcı olmaktadır. Slice ve hotspot ekleme özellikleri vardır. Diğer Adobe ürünleri Adobe Dreamweaver ve Adobe Flash ile entegre tasarlanmıştır. Adobe Creative Suite ile birlikte ya da tek başına satın alınabilmektedir. En son 2012 yılında geliştirilen programın yerini artık Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makine öğrenimi</span> algoritmaların ve istatistiksel modellerin kullanımıyla bilgisayarların yapacakları işleri kendileri çözebilmeleri

Makine öğrenimi (ML), veriden öğrenebilen ve görünmeyen verilere genelleştirebilen ve dolayısıyla açık talimatlar olmadan görevleri yerine getirebilen istatistiksel algoritmaların geliştirilmesi ve incelenmesiyle ilgilenen, yapay zekâda akademik bir disiplindir. Makine öğrenimi, bilgisayarların deneyimlerinden öğrenerek karmaşık görevleri otomatikleştirmeyi sağlayan bir yapay zeka alanıdır. Bu, veri analizi yaparak örüntüler tespit etme ve tahminlerde bulunma yeteneğine dayanır. Son zamanlarda yapay sinir ağları, performans açısından önceki birçok yaklaşımı geride bırakmayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Flex</span>

Adobe Flex, çapraz platform tabanlı zengin İnternet uygulamalarının Adobe Flash platformu üzerinde geliştirilmesi ve dağıtılması amacıyla Adobe Systems tarafından yayımlanan bir yazılım geliştirme kitidir. Flex uygulamaları, Adobe Flash Builder kullanılarak ya da Adobe'den ücretsiz olarak kullanılabilen Flex derleyicisi kullanılarak yazılabilir. İlk sürümü Mart 2004'te bir yazılım geliştirme kiti, bir IDE ve Flex Data Services olarak bilinen bir Java EE entegrasyon uygulaması Macromedia tarafından dahil edildi. 2005 yılında Adobe, Macromedia'yı elde ettiğinden beri, artık Flex'in daha sonraki sürümleri, Flex Data Services için bir lisans gerektiriyor, LiveCylce Data Services gibi yeniden markalanmış ayrı bir ürün haline geldi. Adobe tarafından 2007 yılında kod katkısıyla başlayan bir açık kaynak projesi olan BlazeDS, Adobe LiveCycle Data Services'a bir alternatiftir. Şubat 2008'de Adobe, özgür Mozilla Kamu Lisansı altında Flex 3 SDK'yı yayınladı ve böylece Flex uygulamaları, herhangi bir standart IDE kullanılarak geliştirilebilir, örneğin Eclipse. Ayrıca Adobe Flash Builder denilen ticarî ve tescilli bir IDE vardır.

<span class="mw-page-title-main">Shield Portable</span>

NVIDIA Shield Portable, 31 Temmuz 2013 tarihinde Nvidia tarafından piyasaya sürülen, Android işletim sistemine sahip, taşınabilir bir oyun konsolu.

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

<span class="mw-page-title-main">DALL-E</span> Yapay zeka programı

DALL-E, 5 Ocak 2021'de OpenAI tarafından piyasa sürülen, metinsel tanımlardan görüntü oluşturan bir yapay zeka programıdır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Server</span>

SUSE Linux Enterprise Server (SLES), SUSE tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımıdır. Sunucular, ana bilgisayarlar ve iş istasyonları için tasarlanmıştır, ancak deneme amaçlı masaüstü bilgisayarlara da kurmak mümkündür. Başlıca sürümler 3-4 yıl arayla yayımlanırken, küçük sürümler yaklaşık 12 ayda bir çıkar. SUSE Linux Enterprise Server da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, içerilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümleriyle sistemin yayımlanması amacıyla diğer SUSE ürünleri için bir test ortamı yaratan topluluk dağıtımı OpenSUSE'den yararlanır.

Çekişmeli üretici ağ, Ian Goodfellow ve meslektaşları tarafından 2014 yılında tasarlanan bir makine öğrenimi framework sınıfıdır. Bir oyunda iki sinir ağı birbiriyle yarışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Midjourney</span>

Midjourney, metinsel açıklamalardan görüntüler oluşturan yapay zeka programının adıdır. Araç, günümüzde beta aşamasındadır. Program, İngiliz dergisi The Economist tarafından Haziran 2022'deki bir sayının ön kapağını oluşturmak için kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">ChatGPT</span> OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ sohbet robotu

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka sohbet botudur. Bu chatbot, denetimli ve takviyeli öğrenme teknikleriyle ince ayar yapılmış büyük bir dil modeline dayanır. ChatGPT'nin ilk versiyonu, GPT-3 temelli idi ve daha sonra gelişmiş sürümleri olan GPT-3.5 ve 14 Mart 2023'te GPT-4 ile güncellenmiştir ve ChatGPT Plus kullanıcıları için kullanılabilir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Metinden resme model</span>

Metinden görüntüye model, girdi olarak bir metin açıklamasını alan ve bu tanıma uyan bir görüntü üreten bir makine öğrenim modelidir. Bu tür modeller, derin sinir ağlarındaki geliştirmelerin bir sonucu olarak 2010'ların ortalarında geliştirilmeye başlandı. 2022'de OpenAI'dan DALL-E 2, Google Brain'den Imagen ve StabilityAI'den Stable Diffusion gibi metinden resme modellerin çıktıları, gerçek fotoğrafların ve insan çizimlerinin kalitesine yaklaşmaya başladı.

GPT-4, OpenAI tarafından oluşturulan çok modlu büyük bir dil modelidir. GPT serisinin dördüncüsüdür. 14 Mart 2023’te yayınlanmıştır ve API aracılığıyla ve ChatGPT Plus kullanıcıları için kullanılabilir olacaktır. Microsoft, GPT kullanan Bing sürümlerinin resmi yayınlanmadan önce aslında GPT-4 kullandığını doğruladı.

<span class="mw-page-title-main">Üretken yapay zekâ</span>

Üretken yapay zekâ, bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan bir yapay zekâ teknolojisi dalıdır.

Watsonx, IBM'in ticari bulut tabanlı üretken yapay zeka ve bilimsel veri platformu. Başta IBM'in kendi Granite modeli dahil olmak üzere birçok büyük dil modelini destekler.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zeka patlaması</span>

Yapay Zeka Patlaması, veya Yapay Zeka Baharı, yapay zeka alanında çok hızlı bir şekilde devam eden ilerleme dönemidir. Öne çıkan örnekler arasında Google DeepMind ve OpenAI gibi laboratuvarlar tarafından yürütülen üretken yapay zekalar yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü</span> büyük dil modeli çeşidi

Önceden eğitilmiş üretken dönüştürücü ya da özgün İngilizce adının kısaltmasıyla GPT, bir tür geniş dil modeli ve Üretken yapay zekâ için öne çıkan bir çerçevedir. Doğal dil işleme görevlerinde kullanılan yapay sinir ağlarından oluşur. GPT'ler dönüştürücü mimarisine dayanır, etiketlenmemiş metinlerden oluşan büyük veri setleri üzerinde önceden eğitilmiştir ve insan benzeri yeni içerikler üretebilir. 2023 itibarıyla, çoğu LLM bu özelliklere sahiptir ve bazen genel olarak GPT'ler olarak anılırlar.

Ideogram, 2022 yılında kurulmuş freemium üretken yapay zekâ web sitesi. Ideogram, kullanıcının verdiği talimata dayalı olarak bir metinden resme model yazılımı kullanmaktadır. Ideogram, benzer bir yapay zekâ aracı olan Midjourney ile büyük bir rakip olarak görülmektedir.