İçeriğe atla

Adnan Kahveci

Adnan Kahveci
Türkiye Maliye ve Gümrük Bakanı
Görev süresi
29 Mart 1990 - 20 Kasım 1991
CumhurbaşkanıTurgut Özal
Başbakan Yıldırım Akbulut
Mesut Yılmaz
Yerine geldiğiEkrem Pakdemirli
Yerine gelenSümer Oral
Türkiye Büyük Millet Meclisi
18. ve 19. Dönem Milletvekili
Görev süresi
14 Aralık 1987 - 5 Şubat 1993
Seçim bölgesi1987 - İstanbul
1991 - İstanbul
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Şubat 1949(1949-02-20)
Beşköy, Köprübaşı, Trabzon, Türkiye
Ölüm 5 Şubat 1993 (43 yaşında)
Gerede, Bolu, Türkiye
Defin yeri Yakacık Mezarlığı, Kartal, İstanbul
Partisi Anavatan Partisi (1983-1993)
Bitirdiği okul Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul
Elektrik Fakültesi, İstanbul

Adnan Kahveci (20 Şubat 1949, Beşköy, Trabzon - 5 Şubat 1993, Bolu), Türk bürokrat, milletvekili ve bakan. 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası Turgut Özal'ın yakın çevresinde geniş bir kamuoyunun takdirini kazanan Adnan Kahveci, 1983'te Anavatan Partisi'nin kurucuları arasında da yer almıştı. Adnan Kahveci, 1993 yılında kendi kullandığı arabayla meydana gelen trafik kazasında eşi ve kızıyla birlikte öldü.

Hayatı

Adnan Kahveci, 1949 yılında Trabzon'un Köprübaşı ilçesine bağlı Beşköy'ün Yılmazlar Mahallesinde doğdu. Recep Yazıcıoğlu ile çocukluk ve ilkokul arkadaşıdır. İlkokula doğduğu köyde başlamasına rağmen babasının görevi nedeniyle ilk ve orta öğrenimini Samsun'da tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul'da Kabataş Erkek Lisesinde devam etti. 1966'da dönem birincisi olarak mezun oldu. Üniversite sınavında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne birincilikle girmeye hak kazandı. Devlet bursuyla üniversite eğitimine ABD'de Indiana eyaletinde Purdue Üniversitesinde devam etti ve buradan elektrik mühendisi olarak mezun oldu. Missouri Üniversitesinde mühendislik alanında doktor oldu. Bu üniversitede bir süre akademik çalışmalarına devam ettikten sonra Türkiye'ye dönerek Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı.

Siyasi hayatı

Akademik hayatının ardından, İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan ve Turgut Özal'ın yıldız danışmanlarından biri olan Kahveci, Özal'ın liderlik ettiği ANAP'ın kurucularından biriydi. 1987 genel seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili seçilen Kahveci, 18'inci ve 19'uncu yasama döneminde milletvekilliği yaptı.[1] Bu süreçte, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve hazineden sorumlu devlet bakanı görevine getirilen Adnan Kahveci, Özal'ın ardından başbakanlık görevine getirilen Yıldırım Akbulut tarafından 1990'da maliye bakanı olarak atanmıştı.

Dürüstlüğü, çalışkanlığı, ürettiği yeni fikirler ve Türkiye'nin sorunlarına sunduğu çözümlerle dikkatleri üzerine çeken Kahveci, Özal'ın çok sevdiği ve güvendiği isimler arasında yer aldı. "Harika çocuk" olarak da adlandırılan Kahveci, teknoloji ve bilime merakı, döneminin çok ilerisinde hazırladığı projeleriyle isminden söz ettirdi.

Kahveci, sanayi ve istihdam başta olmak üzere pek çok alanda yaptığı çalışmalar ve yolsuzlukların üzerine kararlı şekilde gitmesiyle sevilen siyasi kişilerden biri oldu. Dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal'a Kürt sorununun çözümüne yönelik bir rapor hazırlayan Kahveci'nin buradaki demokratikleşme vurgusu dikkati çekti.

Ölümü

Ailesiyle İstanbul'a gitmek üzere 5 Şubat 1993'te otomobiliyle yola çıkan Adnan Kahveci, İstanbul-Ankara otobanında Bolu-Gerede yakınlarında Gerede-Çaydurt bağlantısına geldiğinde İstanbul gidişinin bariyerlerle kapatılması ve yol işaret tabelalarının değiştirilmiş olması nedeniyle ters yola girdi. Yoğun sisin de etkili olduğu yolda Kahveci'nin kullandığı otomobil, karşı yönden gelen başka bir araçla çarpıştı. Kazada, Adnan Kahveci ve eşi Füsun Kahveci olay yerinde, ağır yaralanan 17 yaşındaki kızları Aslıhan Kahveci ise kaldırıldığı hastanede öldü. Kazadan sadece oğulları Cihan Kahveci sağ kurtuldu. Kahveci'nin büyük oğlu Mehmet Kahveci ise araçta bulunmuyordu. Yakacık Mezarlığı'nda toprağa verildi.[2]

Hakkında yazılan şarkı

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 8 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2020. 
  2. ^ "Kahveci'nin sır ölümünün üzerinden 26 yıl geçti". Anadolu Ajansı. 11 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2020. 

Bibliyografya

Siyasi görevi
Önce gelen:
Ekrem Pakdemirli
Türkiye Maliye ve Gümrük Bakanı
29 Mart 1990 - 20 Kasım 1991
Sonra gelen:
Sümer Oral

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal</span> 8. Türkiye cumhurbaşkanı (1989–1993)

Halil Turgut Özal, Türk mühendis, bürokrat, siyasetçi, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 8. cumhurbaşkanı. Anavatan Partisi genel başkanı olarak 1983-1989 yılları arasında başbakanlık görevinde de bulunan Özal, 1989 seçimini kazanarak cumhuriyet döneminde doğan ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün ardından, görevi başında vefat eden ikinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes</span> 9. Türkiye başbakanı

Ali Adnan Menderes, Türk siyasetçi. 1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı görevinde bulundu. Ayrıca, aynı tarihler arasında kurucuları arasında yer aldığı Demokrat Parti (DP) Genel Başkanlığını yürüttü. Menderes, Türkiye siyasi tarihinde idam edilen ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak tarihe geçti. 1990'da Türkiye Büyük Millet Meclisi çıkardığı yasayla, Menderes ve onunla beraber idam edilen Maliye Bakanı Hasan Polatkan ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu'ya itibarlarını iade etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldırım Akbulut</span> 20. Türkiye başbakanı

Yıldırım Akbulut,, Türkiye Cumhuriyeti'nin 20. Başbakanı. Türk avukat ve siyasetçi. Başbakanlık ve 1989-1991 yılları arasında Anavatan Partisi genel başkanlığı görevini sürdüren Akbulut, 1987-1989 ve 1999-2000 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığı görevini üstlendi.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Türkiye'nin en eski devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Köprübaşı, Trabzon</span> Trabzonun ilçesi

Köprübaşı, Trabzon'un bir ilçesidir. Sürmene, Araklı, Çaykara, Of ve Dernekpazarı ilçeleri arasında kalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anavatan Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1983–2009)

Anavatan Partisi, 1983 yılında Turgut Özal tarafından kurulmuş olan eski siyasi parti. Resmî kısaltması "ANAP" şeklindedir. 1983'ten 1991'e kadar aralıksız olarak tek başına iktidarda kalmış, 1996 ile 2002 yılları arasında da çeşitli koalisyon hükûmetlerinin içinde yer almıştır. 31 Ekim 2009 tarihinde Demokrat Parti ile birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eşref Bitlis</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 32. Jandarma Genel Komutanı

Eşref Turgut Bitlis Türk asker. Eski Jandarma Genel Komutanı. 17 Şubat 1993 tarihinde bindiği uçağın düşmesi sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sosyaldemokrat Halkçı Parti</span> Türkiyede bir siyasi parti (1985–1995)

Sosyaldemokrat Halkçı Parti, 12 Eylül Darbesi'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti'nde, kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toparlamak maksadıyla kurulmuş olan siyasi partidir. Kısaltması "SHP" şeklindedir. Aynı kulvarda kurulmuş olan Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin arasında yaptığı protokol ile kurulmuştur. Halkçı Parti, 2 Kasım 1985 tarihli kurultayında adını ve logosunu Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak değiştirmiş, 3 Kasım 1985 tarihinde Sosyal Demokrasi Partisi'nin kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini almıştır. Partinin amblemi zeytin dallarıyla çevrelenmiş Altı Ok olarak benimsenmişti. Sosyaldemokrat Halkçı Parti 18 Şubat 1995'te Cumhuriyet Halk Partisi ile birleşmiş, böylece hukuki varlığı sona ermiştir.

Komünizmle Mücadele Derneği, 1950 yılında, Türkiye'de sol merkezli görüşlere, sol hareketlere ve komünist düşüncelere karşı kurulmuş bir dernektedir.

<span class="mw-page-title-main">Köksal Toptan</span> 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Köksal Toptan, Türk avukat, siyasetçi ve devlet adamı.

Peyman Türkan Akyol, Türk tıp doktoru, akademisyen, siyasetçi, Türkiye'nin ilk kadın bakanı ve Ankara Üniversitesi rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Osman Yağmurdereli</span> Türk müzisyen, yapımcı ve oyuncu

Osman Gazi Yağmurdereli, Türk yapımcı, oyuncu, müzisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cevher Özden</span> Türk banker

Abidin Cevher Özden Türk iş insanı ve bankerdi. Kamuoyunda Banker Kastelli olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Beşköy, Köprübaşı</span> Köprübaşının mahallesi

Beşköy, Trabzon ili Köprübaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Semra Sezer</span> Ahmet Necdet Sezerin eşi

Semra Sezer, Türk öğretmen, 16 Mayıs 2000'de görevi devralan ve 28 Ağustos 2007'de görevi devreden Türkiye'nin onuncu cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eşi. Zeynep, Ebru ve Levent adlarında üç çocuğu vardır. Eşinin cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber 2000 yılında öğretmenlikten emekli olmuştur.

1993'teki Türkiye olayları.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Menderes Anıt Mezarı</span>

Adnan Menderes Anıt Mezarı, İstanbul'un Topkapı semtinde Vatan Caddesi üzerindeki Türkiye'nin eski başbakanlarından Adnan Menderes'in mozolesinin bulunduğu Topkapı Mezarlığı içinde yer alan anıt mezar.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Özal Anıt Mezarı</span> İstanbulda anıt mezar

Turgut Özal Anıt Mezarı, 17 Nisan 1993'te vefat eden Türkiye'nin 8. cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının bulunduğu yapı. Beş yıl süren yapım sürecinin ardından 1998'de ziyarete açıldı. Mimarı Yılmaz Sanlı'dır. Turgut Özal, İstanbul'da defnedilen ilk Cumhurbaşkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Seyfi Basa</span>

Seyfi Basa, Türk hekim ve siyasetçi.