İçeriğe atla

Adnan Ataman (sanatçı)

Adnan Ataman
DoğumAdnan Ataman
13 Temmuz 1926(1926-07-13)
Çengelköy, Üsküdar, İstanbul, Türkiye
Ölüm15 Ağustos 2014 (88 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriNakkaş Baba Mezarlığı
MilliyetTürk
Eğitimİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi (yarım bıraktı)
MeslekMüzisyen
Ebeveyn(ler)Sâdi Yâver Ataman
Fatma Pakize Hanım

Adnan Ataman (13 Temmuz 1926, Üsküdar – 15 Ağustos 2014, İstanbul), Türk halk müziği sanatçısı.[1]

İlk yılları ve eğitimi

13 Temmuz 1926 tarihinde İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Çengelköy semtinde doğdu. Babası Sadi Yaver Ataman, annesi Fatma Pakize Hanım'dır. Annesini küçük yaşta kaybettikten sonra çocukluğunu dedesi Ali Yaver ve babaannesi Habibe Yekta'nın yanında Karadeniz Ereğlisi ve Safranbolu ilçelerinde geçirdi. Lise eğitimini Kastamonu'da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne dört yıl boyunca devam etti.

Bir taraftan da İstanbul Radyosu’nda yayın yapan ve babasının kurduğu ve yönettiği Memleket Havaları Ses ve Saz Birliği’nde bağlama çalamaya başladı. Müziğe ilgisi kariyerinin önünce geçince tıp fakültesini yarım bıraktı.

Kariyeri

Adnan Ataman'ın Nakkaş Baba Mezarlığı'ndaki kabri, İstanbul

1949’da yayına açılan TRT İstanbul Radyosu’nda, “Memleket Havaları Ses ve Saz Topluluğu”nda “saz sanatçısı” olarak başladı. Adnan Ataman'ın derlediği ve notaya aldığı müzik eserlerinin sayısı 300 kadardır. 1961'den 2006'ya kadar İstanbul Üniversitesi Türk Halk Müziği Topluluğu şefliğini yürüttü.[2]

Özel hayatı ve ölümü

Adnan Ataman, 15 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul'da 88 yaşında hayatını kaybetti. 16 Ağustos'ta Üsküdar Fıstıkağacı Selami Ali Camisinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Beylerbeyi'ndeki Nakkaş Baba Mezarlığı'nda defnedildi.[3] İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nın kurucuları arasında yer alan Ataman'ın iki çocuğu ve üç torunu bulunmaktadır.[4] Babası, Sadi Yaver Ataman'da Türk müziğine çok büyük emekler vermiş, Türkiye'nin ilk müzikologlarından olup, Kafkas Kartalı lakaplı Şeyh Şamil'in öz yeğenidir.

Kitapları

  • Bu Toprağın Sesi (Halk Musikimiz)[5]
  • Safranbolu Türküleri ve Oyun Havaları[6][7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 22 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  2. ^ Üniversitesi, Süleyman Demirel. "Adnan Ataman - Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi - Süleyman Demirel Üniversitesi". muzmer.sdu.edu.tr. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  3. ^ "ATAMAN, Adnan - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  4. ^ "Şef Adnan Ataman, Son Yolculuğuna Uğurlandı". Haberler.com. 16 Ağustos 2014. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  5. ^ Ataman, Adnan (2009). Bu toprağın sesi: halk musikimiz. Türk Edebiyat Vakfı. ISBN 978-975-6186-41-1. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  6. ^ Ataman, Adnan (2009). Safranbolu türküleri ve oyun havaları. Safranbolu Kaymakamlığı. ISBN 978-975-98982-2-9. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 
  7. ^ admin (9 Mayıs 2020). "ADNAN ATAMAN". 24 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Adnan Saygun</span> Türk Beşleri arasındaki klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikolog

Ahmed Adnan Saygun, Türk Beşleri arasında yer alan Klasik müzik bestecisi, müzik eğitimcisi ve etnomüzikologdur.

<span class="mw-page-title-main">Türk müziği</span> Türklerin müziği

Türk müziği, Türklerin Orta Asya'dan beri geliştirdikleri, bugünkü özellikleri Anadolu Selçukluları ve Osmanlılar döneminde belirginleşen müzik tarzı. Musiki, Osmanlı döneminde halk ve üst kültür çevrelerinde birbiriyle ilişkili, fakat karakterleri farklı iki ana dal olarak gelişmiştir. Osmanlı'nın son dönemindeki modernleşme hareketleriyle Batı etkisi görülmeye başlanmış, bu etki Cumhuriyet döneminde daha da artmıştır.

Ender Doğan, Klasik Türk müziği sanatçısı ve neyzendir.

Mehmet Nida Tüfekçi, Türk halk müziği sanatçısı. Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarında öğretim üyeliği yapmıştır. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile birlikte hocası Muzaffer Sarısözen'in izinden gitmiş ve Türk halk müziği konusunda Türkiye'nin en önemli isimlerinden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İnci Çayırlı</span> Türk ses sanatçısı ve koro şefi

Hatice İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefi.

Sâdi Yâver Ataman, Türk müzikolog, folklor uzmanı, eğitimci ve sanatçı.

Sâdî Işılay, Türk keman virtüözü ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Muzaffer Sarısözen</span> Türk folklorcu ve müzisyen

Muzaffer Sarısözen, Türk folklorcusu, Türk halk müziği sanatçısı ve derleyicisidir. Asıl adı Muzaffereddin Mazhar olup soyadı kanunundan önce Muzaffereddin, Muzaffer Sözen gibi isimleri kullanmıştır. Babası Nakşibendî şeyhi Hüseyin Hüsnü Efendi, annesi Zeliha Hanım'dır.

Esra Akdoğan İçöz, Türk Sanat Müziği şarkıcısı.

Ahmet Sebati Ataman Türk siyasetçidir.

Galip Sokullu Türkiye'nin önemli Türk sanat müziği ses sanatçılarındandır.

Belkıs Akkale, Türk halk müziği sanatçısı.

Turan Engin, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Şükran Ay, Türk şarkıcıdır.

Ümit Tokcan, Türk halk müziği sanatçısıdır.

Emin Ongan, keman üstadı klasik Türk müziği bestecisi, Üsküdar Musikî Cemiyeti'ne ismi verilen eski başkanlarından.

Mehmet Yücel Paşmakçı, Türk Halk Müziği derleyicisi, saz sanatçısı, koro şefi ve akademisyen.

Adile Kurt Karatepe. Türk halk müziği sanatçısı, TRT sanatçısı. Aslen Elazığ'lıdır.

Hamdi Özbay, Türk halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Elif Avcı</span> Türk Sanat Müziği vokalisti

Elif Avcı aslen Malatyalı olan bir halk müziği sanatçısıdır.