İçeriğe atla

Adlai Stevenson

Adlai Stevenson II
Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Daimî Temsilcisi
Görev süresi
Ocak 1961 - 14 Temmuz 1965
BaşkanJohn F. Kennedy
Lyndon B. Johnson
Yerine geldiğiJames J. Wadsworth
Yerine gelenArthur Goldberg
31. Illinois Valisi
Görev süresi
10 Ocak 1949 - 10 Ocak 1953
Yerine geldiğiDwight H. Green
Yerine gelenWilliam Stratton
Kişisel bilgiler
Doğum Adlai Ewing Stevenson
5 Şubat 1900
Los Angeles, ABD
Ölüm 14 Temmuz 1965 (65 yaşında)
Londra, İngiltere, Birleşik Krallık
Partisi Demokrat
Evlilik(ler) Ellen Borden (e. 1928 – b. 1949) (1907–1972)
Akraba(lar) Adlai Stevenson I (babası)
Çocuk(lar) Adlai Stevenson III
Bitirdiği okul Princeton Üniversitesi
Northwestern Üniversitesi
Dini Üniteryen Üniversalist[1]

Adlai Ewing Stevenson (5 Şubat 1900, Los Angeles, ABD - 14 Temmuz 1965, Londra, Birleşik Krallık), Amerikalı siyaset adamı ve diplomat. Birleşmiş Milletler'in kuruluşunda görev almış ve 1961-65 arasında ABD'nin BM Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.

1926'da Chicago'da avukatlığa başladı. Bir süre Chicago Barosu'nun Medeni Haklar Komitesi'ne başkanlık etti.1941-44 arasında ABD Deniz Kuvvetleri bakanının özel yardımcısı olarak görev yaptı. 1945'te dışişleri bakan yardımcılığına getirildi ve Birleşmiş Milletler'in kurulduğu San Francisco Konferansı'nda ABD heyetine danışmanlık etti. BM Genel Kurulunun Londra'daki ilk toplantısında (1946) ABD heyetinin başdanışmanı oldu. New York'taki Genel Kurul toplantılarında (1946-47) ABD Büyükelçiliği görevinde bulundu.

1948'de eyalet tarihinde hiçbir adayın elde edemediği çoğunlukla Illinois valiliğine seçildi. Valiliği sırasında polis örgütünde, akıl hastanelerinde ve okullarda gerçekleştirdiği kapsamlı reformlarla dikkati çekti. 1952'de ve 1956'da Demokratik Parti'den başkan adayı gösterildiyse de, her iki seçimde de rakibi Dwight D. Eisenhower karşısında yenilgiye uğradı.

John F. Kennedy'nin 1960'ta başkanlığa seçilmesinden sonra bakan ve büyükelçi sıfatıyla, ABD'nin BM Büyükelçiliği'ne atandı. Ölümüne değin sürdürdüğü bu görevi sırasında örgütün mali sıkıntıları, Soğuk Savaş ve bağımsızlığına yeni kavuşan Asya ve Afrika ülkeleriyle Batı ülkeleri arasındaki sürtüşmelerden kaynaklanan bazı sorunların çözümünde etkili oldu.

Kaynakça

  1. ^ "Adlai Stevenson". Unitarian Universalist Historical Society. 12 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2011. 
Siyasi görevi
Önce gelen
Dwight H. Green
Illinois Valisi
1949–1953
Sonra gelen
William G. Stratton
Parti siyasi görevi
Önce gelen
Harry S. Truman
Amerika Birleşik Devletleri Başkan Adayı
Demokratik

1952, 1956
Sonra gelen
John F. Kennedy
Diplomatik görevi
Önce gelen
James J. Wadsworth
Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi
1961–1965
Sonra gelen
Arthur Goldberg

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Çalışma Örgütü</span>

Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO, ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda ve Tarım Örgütü</span> 1943te kurulan ve 1946da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüt

Gıda ve Tarım Örgütü, açlığı yok etmek ve beslenme şartlarını iyileştirmek amacıyla 1943'te kurulan ve 1946'da Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen bir örgüttür. Açlığa karşı mücadelede çok yönlü etkinlikleri vardır. Hükûmet ve teknik kuruluşların tarımı, ormancılığı ve balıkçılığı geliştirme projelerine aracı ve yardımcı olur. Bu tip konularda ülkeler düzeyinde teknik yardımlar sağlar. Eğitsel projeler geliştirerek, araştırmalar yapar ve seminerler verir. Dünyadaki tarımsal ürünlerin üretimi, tüketimi, ticareti ve depolanması, tabii kaynakların geliştirilmesi, ağaçlandırma gibi konularda danışmanlık yapar. İstatistikler tutarak bültenler yayınlar.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

UNICEF veya resmi adıyla Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF'in faaliyetleri arasında aşılama ve hastalık önleme, HIV'li çocuklar ve anneler için tedavi yönetimi, çocukluk ve anne beslenmesini iyileştirme, sağlık koşullarını iyileştirme, eğitimi teşvik etme ve felaketlere müdahale için acil yardım sağlama yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi</span> BMnin uluslararası güvenliği sağlamakla görevli altı ana organından biri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Birleşmiş Milletler'in üye ülkeler arasında güvenlik ve barışı korumakla yükümlü en güçlü organı. Birleşmiş Milletler'in diğer organları sadece tavsiye kararı alabilirken, Uluslararası Adalet Divanı ile birlikte bağlayıcı karar alma yetkisine sahip iki Birleşmiş Milletler organından biridir. Bu bağlayıcılık, üye ülkelerin tamamına yakını tarafından imzalanmış olan Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda açık bir şekilde belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Dag Hammarskjöld</span> 2. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, İsveçli iktisatçı ve devlet adamıdır. Birleşmiş Milletler'in ikinci genel sekreteri (1953-1961). BM'nin saygınlığını ve etkisini artırmış, ölümünden sonra Nobel Barış Ödülü (1961) verilmiştir.

(Baron) Philip John Noel-Baker, 1959 Nobel Barış Ödülünü alan İngiliz devlet adamıdır.

Lester Bowles Pearson, 1963-1968 arasında başbakanlık yapan Kanadalı siyasetçi ve diplomat. 1956'daki Süveyş Krizi'nin çözümüne ilişkin çabaları nedeniyle 1957'de Nobel Barış Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Paul-Henri Spaak</span> Belçikalı siyasetçi (1899 – 1972)

Paul-Henri Charles Spaak, Belçikalı devlet adamı. Avrupa Birliği'nin başlıca savunucularından olmuş, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET), Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) ve Benelüks Ekonomik Birliği'nin kurulmasında önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği</span> BMnin ana idari organı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, Birleşmiş Milletler'in (BM) ana idari organı. Örgütün en önemli organlarından Birleşmiş Milletler Sekreterliği Genel Sekreterliğe bağlıdır. 1 Ocak 2017'den beri BM Genel Sekreterliği görevini António Guterres yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Apakan</span>

Ertuğrul Apakan, Türk diplomat. Birleşmiş Milletler Türkiye daimi temsilcisi ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı, Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun Baş Gözlemcisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Volkan Bozkır</span> Türk diplomat ve politikacı, BM 75.Genel Kurul Başkanı

Volkan Bozkır, Türk hukukçu, diplomat ve siyasetçi. Türkiye’nin eski Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi, İstanbul Milletvekili, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı görevlerini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Jan Eliasson</span> İsveçli diplomat

Jan Kenneth Eliasson, 1 Temmuz 2012-31 Aralık 2016 tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı olan bir İsveçli diplomat. İsveç Sosyal Demokrat Partisi üyesi olan Eliasson, 24 Nisan- 6 Ekim 2006 tarihlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

Hüseyin Avni Botsalı Türk büyükelçi.

Vahap Aşiroğlu Emekli Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-10/L.22 sayılı kararı</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun ES-10/L.22 sayılı kararı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, Amerikan büyükelçiliğini Tel-Aviv'den Kudüs'e taşıma kararı ve Kudüs'ün statüsü üzerine Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 21 Aralık 2017 tarihinde aldığı ES-10/L.22 sayılı karar.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.