İçeriğe atla

Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant

Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant
Doğum23 Ağustos 1797(1797-08-23)
Villiers-en-Bière, Seine-et-Marne, Fransa
Ölüm6 Ocak 1886 (88 yaşında)
Saint-Ouen, Loir-et-Cher, Fransa
EğitimÉcole Polytechnique, École des Ponts ParisTech
Tanınma nedeniSaint-Venant denklemleri
Saint-Venant uyumluluk koşulu
Saint-Venant ilkesi
Saint-Venant teoremi
Saint Venant–Kirchhoff modeli
Çocuk(lar)Raoul Barré de Saint-Venant
Akraba(lar)Hubert Rohault de Fleury (kayınpederi)
ÖdüllerOfficer of the Legion of Honour (1865)
Knight of the Legion of Honour (1847)
Roma Kontluğu (1869)
Kariyeri
DallarıMatematik
Doktora
danışmanı
Joseph Louis Gay-Lussac
Doktora öğrencileriJoseph Valentin Boussinesq (1867)

Adhémar Jean Claude Barré de Saint-Venant (23 Ağustos 1797, Villiers-en-Bière, Département Seine-et-Marne - 6 Ocak 1886, Saint-Ouen, Département Loir-et-Cher), Fransız bir fizikçi, matematikçi ve mühendistir.

Yaşam

Barré de Saint-Venant 1813 ve 1816 yılları arasında École polytechnique yüksekokulunda okudu. Mezun olduktan sonra 1845 yılına kadar mühendis olarak önce Patlayıcı Madde Üretim Ofisinde (Service de Poudre et Salpetre) daha sonra ise Yol İnşaat Ofisi'nde (Corps des Ponts et Chaussées) inşaat mühendisi olarak çalıştı. Yaşadığı yıllarda Fransa'da mekanik konusunda başlıca otoritelerden biri olarak kabul görmekteydi. 1843 yılında, daha George Gabriel Stokes yayımlamadan iki yıl öncesinde Navier-Stokes denklemlerinin sağlamasını yayımladı. Navier'in kiriş teorisini 1864'te genişletti ve elastik silindir şekillerin burulmasını ele aldı. Kapalı kanallarda sabit su akımını inceledi. Alfred Clebsch'in "Elastiklik" teorisini Almanca dan Fransızcaya tercüme etti.

1868 yılında Jean-Victor Poncelet yerine/varisi olarak mekanik alanında Fransız Bilimler Akademisine üye seçildi.

Günümüzde ismi Saint-Venant's ilkesi ve Reolojik Modeliyle anılmaktadır. Ek olarak kendi ismiyle anılan ve düzensiz akımlı kanal sistemlerindeki su seviyesini ve su akımını hesaplamayı sağlayan Saint-Venant Denklemlerini formüle dökmüştür.

Kaynakça

  • Karl-Eugen Kurrer: Accueil fait à la théorie de la torsion de Saint-Venant dans la littérature technique allemande jusqu’en 1950. In: Construction Métallique. Bd. 39 (2002), H. 1, S. 5 f.
  • Karl-Eugen Kurrer: The History of the Theory of Structures. Searching for Equilibrium, Ernst & Sohn 2018, S. 541ff, S. 549f, 950f und S. 1056 (Biografie), ISBN 978-3-433-03229-9.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Geoteknik</span>

Geoteknik, bilimsel metotlar ve mühendislik prensipleri kullanılarak zemin tabakasının ve malzemelerin özelliklerinin elde edilmesi, tahmin edilmesi ve bu bilgilerin mühendislik problemlerinde kullanılması uygulamasıdır. Zeminin ve çeşitli zemin malzemelerinin davranışlarını tahmin etmeye çalışarak, zemini insanlar için yaşanabilir hale getirme bilimidir. İnşaat mühendisliği disiplini içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar mekaniği</span>

Akışkanlar mekaniği, akışkanların davranışlarını ve onlara etkiyen kuvvetleri inceleyen fizik dalı. Makine, inşaat, kimya ve biyomedikal gibi mühendislik dallarının yanı sıra jeofizik, okyanus bilimi, meteoroloji, astrofizik ve biyoloji gibi farklı birçok disiplinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İnşaat mühendisliği</span> altyapıların tasarımı, planlanması, inşası ve yönetimi ile ilgilenen profesyonel disiplin

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar. Mühendisliğin anası olarak da kabul edilen inşaat mühendisliği askerî mühendislikten sonra gelen en eski temel mühendislik dalıdır ve İngilizce kelime anlamı civil engineering ilk olarak 18.yy. da askerî olmayan mühendislik çalışmalarını askerî mühendislikten ayırabilmek için kullanılmıştır. İnşaat mühendisliği kurucu mühendislik alanlarının başında gelir. İnşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duyulmaktadır. Bu alanların başlıcaları, çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kentsel mühendislik, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği vb. konulardır.

<span class="mw-page-title-main">Augustin Louis Cauchy</span> Fransız matematikçi (1789 – 1857)

Baron Augustin-Louis Cauchy, matematiksel analiz ve sürekli ortam mekaniği de dahil olmak üzere matematiğin çeşitli dallarına öncü katkılarda bulunan bir Fransız matematikçi, mühendis ve fizikçiydi. Daha önceki yazarların cebrin genelliğinin buluşsal ilkesini reddederek, kalkülüs teoremlerini ifade eden ve kesin olarak kanıtlayan ilk kişilerden biriydi. Soyut cebirde karmaşık analiz ve permütasyon gruplarının çalışmasını neredeyse tek başına kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan</span> Türk bilim insanı

Mustafa İnan, Türk inşaat mühendisi, fizikçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar dinamiği</span> hareket halindeki akışkanların (sıvılar ve gazlar) doğal bilimi

Fizik, fiziksel kimya ve mühendislikte akışkanlar dinamiği, akışkanların akışını tanımlayan akışkanlar mekaniğinin bir alt disiplinidir. Aerodinamik ve hidrodinamik dahil olmak üzere çeşitli alt disiplinleri vardır. Akışkanlar dinamiğinin, uçaklardaki kuvvetlerin ve momentlerin hesaplanması, boru hatları boyunca petrolün Kütle akış hızının belirlenmesi, hava durumu modellerinin tahmin edilmesi, uzaydaki bulutsuların anlaşılması ve fisyon silahı patlamasının modellenmesi dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik mühendisliği</span> elektrik, elektronikle ilgili mühendislik disiplinleri

Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir. 19.yüzyıldan itibaren telefon, telgraf, elektrik enerjisisinin üretimi, dağıtımı ve geniş ölçekte kullanımıyla birlikte ayrı bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda yarı iletken teknolojisinin gelişimi, transistörün icadı, mikroişlemcilerin ve bilgisayarların gelişimi ile daha kapsamlı bir disiplin haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Claude-Louis Navier</span>

Claude-Louis Navier,, , Fransız mühendis ve fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Eiffel</span>

Alexandre Gustave Eiffel, Fransız inşaat mühendisi ve mimar. Fransa'nın en prestijli okullarından École Centrale Paris'ten mezun olmuştur. Fransız İhtilali'nin 100. yılı için inşa edilen ve kendi soy ismini taşıyan Eyfel Kulesi'ni inşa etmesi ile tanınan Eiffel, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'nin simgesi olan New York'taki Özgürlük Anıtı'nın armatürünü de tasarlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aerodinamik</span> Fizik terimi ve bilim dalı

Aerodinamik, hareket eden katı kütlelerin havayla etkileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Aerodinamik sözcüğü Yunancadan gelmiş olup bu bilim dalı havanın hareketi ile ilgilidir. Parçalı olarak katı bir cisim ile irtibata geçmiş olması, havanın hareketi ve uçağın kanadı gibi, buna örnek olarak gösterilebilir. Aerodinamik akışkan dinamiği ve gaz dinamiğinin bir alt dalıdır ve aerodinamiğin birçok bakış açısı, teorisi bu alanlarda ortaktır. Aerodinamik genellikle gaz dinamiği için kullanılır; gaz dinamiğinin aerodinamikten farkı, tüm gazlar için çalışması ve aerodinamik gibi yalnızca hava ile sınırlanmamış olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Pierre ve Miquelon</span> Fransada il (département)

Saint Pierre ve Miquelon, Atlas Okyanusu'nda, Kanada'nın doğu kıyılarında, Newfoundland'e oldukça yakın bir noktada bulunan adalar grubudur. En önemli iki ada Saint Pierre ve Miquelon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Charente-Maritime</span> Fransada il (département)

Charente-Maritime, Fransa'da 17 numaralı "Département" veya bir tür vilâyet. Ülkenin batısında, Atlantik kıyısında Nouvelle-Aquitaine bölgesinde yer alır. Département'ın ismi Charente nehri ile kentin tarihi bir donanma şehri olmasına ithafen Fransızca "donanma" manasına gelen "Maritime" kelimelerinden türetilmiştir. Vilâyetin başkenti bir başka tarihi kale şehri olan La Rochelle şehridir. Bu vilâyet 1790 yılında kuruluşundan 1941 yılına kadar "Département Charente-Inférieure" ismini taşıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar mekaniği tarihi</span>

Akışkanlar mekaniğinin tarihi, fizik ve mühendislik tarihinin temel bir koludur. Akışkanların hareketi ve onlara etki eden kuvvetlerin incelenmesi tarih öncesine kadar uzanmaktadır. İnsanın suya bağımlılığı, meteorolojik koşullar ve iç biyolojik süreçler nedeniyle sürekli bir evrim geçirmiştir.

Özel görelilik kuramı tarihi, birçok teorik sonuçtan ve Albert A. Michelson, Hendrik Lorentz, Henri Poincaré ve diğerleri tarafından elde edilmiş ampirik bulgulardan oluşmaktadır. Tüm bunlar Albert Einstein ve daha sonrasında Max Planck, Hermann Minkowski ve diğerleri tarafından önerilen özel görelilik kuramının bir sonucudur.

<span class="mw-page-title-main">D'Alembert paradoksu</span>

Akışkanlar dinamiğinde D'Alembert paradoksu veya hidrodinamik paradoks, 1752'de Fransız matematikçi Jean le Rond d'Alembert tarafından ortaya atılmıştır. D'Alembert, matematiksel olarak sıkıştırılamaz ve akmazlığın olmadığı akışlarda kullanılan ve sanal fonksiyon teorisini baz alan potansiyel teorinin önemli bir açığını keşfetmiştir. Kaldırma kuvveti ile ilgili etkili sonuçlar veren potansiyel teori kullanıldığında, üzerinde akış olan her cisim için sürüklenme kuvveti sıfır oluyordu.

William Prager, Willy Prager, Almanya doğumlu Amerikalı uygulamalı matematikçi. Mekanik alanında Drucker-Prager akma kriteri ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Vigier</span> Fransız fizikçi (1920 – 2004)

Jean-Pierre Vigier, fiziğin temelleri, özellikle kuantum fiziğinin stokastik yorumu üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Fransız teorik fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Dupuit</span> Fransız ekonomist (1804-1866)

Arsène Jules Étienne Juvenel Dupuit, İtalya doğumlu bir Fransız inşaat mühendisi ve ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bélanger</span> Fransız matematikçi

Jean-Baptiste Charles Joseph Bélanger hidrolik ve hidrodinamik alanlarında çalışan Fransız uygulamalı matematikçiydi. Fransa'da École Centrale des Arts et Manufactures, École Polytechnique ve École des Ponts et Chaussées'de profesörlük yapmıştır. 1828'de, Hidrolik mühendisliğinde, momentum prensibinin dikdörtgen bir açık kanaldaki hidrolik sıçramaya uygulanması, genellikle yanlış bir şekilde kendisine atfedilir. 1828'deki gerçek katkısı, açık kanallardaki kademeli olarak değişen akışlar için durgun su denkleminin geliştirilmesi ve 1838'de momentum ilkesinin hidrolik sıçrama akışına uygulanmasıydı.(Bélanger 1841)