İçeriğe atla

Adet Hijyen Günü

   Adet Hijyen Günü
Resmî adıMenstrual Hygiene Day
ÜlkeUlusal
Başlama2014
Tarih28 Mayıs
Bağlantılı günlerKüresel El Yıkama Günü, DfG

Menstrüel (Adet) Hijyen Günü menstrüel hijyen yönetimi (MHM) ve regl yoksulluğunun önemini vurgulamak için 28 Mayıs'ta kutlanan bir farkındalık günüdür. 2014 yılında Almanya merkezli WASH United sivil toplum kuruluşu tarafından başlatıldı ve dünya çapındaki bütün regl olan bireylere fayda sağlamayı amaçlamaktadır.[1] 28 rakamı 28 günlük menstrüasyon döngüsünün ortalama uzunluğu olduğuna değinmek amacıyla seçilmiştir.

Dünya'da menstrüel hijyen ürünlerine erişim genellikle maliyetler, kullanılabilirlik ve sosyal normlarla sınırlıdır.[2] Yeterli sıhhi tesisler ve menstrüasyon ürünlerine erişim çözümün bir parçasıdır. Regl yoksulluğunun yanı sıra, menstrüasyon etrafındaki tabu kültürünü yıkmak ayrıca önem taşımaktadır.

Menstrüel Hijyen Günü, sosyal medya dahil olmak üzere bu konuda farkındalık yaratabilmek için çok önemli bir fırsattır. Kamu bilgilendirme kampanyaları oluşturmaya ve karar alıcıları politika diyaloğuna dahil etmede yardımcı olabilir. Gün, menstrüel hijyen yönetiminin küresel, ulusal ve yerel politika ve programlara entegrasyonunu aktif olarak savunmak için bir fırsat sunmaktadır.[3] Türkiye'de regl yoksulluğu ve regl tabusu ile savaşan tek dernek olan Konuşmamız Gerek Derneği bu konuda aktif çalışmalarına devam etmektediler.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Âdet (tıp)</span> rahim olayı

Âdet, hayız, menstrüasyon veya regl, kadınlarda ve bazı diğer yüksek dişi primatlarda, rahim iç yüzeyinde oluşan damar ve dokuların kan ile birlikte vücuttan atılması şeklindeki fizyolojik olay. Doğurgan kadınlarda üreme ve döllenme amacıyla meydana gelen değişiklikler için kullanılan bilimsel bir terimdir. Menstrüasyon halk arasında aybaşı olarak da bilinir. Fiil olarak genellikle âdet görmek ya da regl olmak şeklinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Procter & Gamble</span> Kişisel bakım ve hijyen ürünleri üreten şirket

Procter & Gamble, merkezi Cincinnati, Ohio, ABD'de, bulunan, özellikle kimyevi tüketici ürünleri üreten çok uluslu şirket. Temel olarak çok çeşitli temizlik maddeleri ve kişisel bakım ve hijyen ürünleri konusunda uzmanlaşmıştır. Kellogg's firmasına Pringles'ın satışından önce, ürün portföyü yiyecekleri, aperitifleri ve içecekleri de içeriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Yoksulluk sınırı</span> Asgari ücret

Yoksulluk sınırı, yeterli hayat standardında yaşayabilmek için gerekli olan minimum gelir miktarıdır. İlk defa 1990 yılında Dünya Bankası tarafından satın alma gücü paritesine göre yoksulluk sınırı günlük 1 Amerikan doları olarak tanımlanmıştır.

Merkez sol, siyasette sol ve merkez arasındaki görüşler bütünüdür. Fırsat eşitliği yoluyla toplumsal adaletin sağlanabileceği düşüncesini savunmaktadır. Merkez sol siyaset, toplumun varsıl ve yoksul kesimleri arasındaki gelir farkını en aza indirmeyi amaç edinmiştir. Siyaseten ve toplumsal olarak radikal kararlar alınabilir. Bunun yanında reformist tutumlar ile de ekonomik ve sosyal politikalar sağlanabilir. Çoğulculuk taraftarı bir görüştür, toplumun sosyal hak ve çıkarları el üstünde tutulur.

<span class="mw-page-title-main">Dominique Pire</span>

Dominique Pire, II. Dünya Savaşı sonrası sığınmacılara yardım çalışmalarıyla 1958 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen, Belçikalı Dominikan rahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları</span> 2030 için Birleşmiş Milletlerin 17 küresel hedefi

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından 2030 sonuna kadar ulaşılması amaçlanan hedefleri içeren bir evrensel eylem çağrısıdır.

Avon 1886 yılında David H. McConnell tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulmuş olan bir doğrudan satış şirketidir. Günümüzde 100'den fazla ülkede 6 milyondan fazla bağımsız satış temsilcisi ile satış yapmaktadır. Yaklaşık yıllık cirosu 10 milyar dolardır.

<span class="mw-page-title-main">Crest (marka)</span>

Crest Amerikan çok uluslu Procter & Gamble tarafından üretilen ve dünya çapında satılan bir diş macunu ve diğer ağız hijyeni ürünleri markasıdır. Avrupa, Almanya, Bulgaristan, Sırbistan, Ukrayna, Rusya, Polonya, Macaristan, Letonya, Romanya ve Litvanya gibi birçok ülkede Blendax GmbH devralınandan sonra Blend-a-med adıyla satılmıştır. Fransa, İtalya, İsveç, Finlandiya, Arjantin, Belçika, Hollanda, Brezilya, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Nijerya ve Kolombiya'da, Oral-B markası altında benzer diş macunu formülasyonları pazarlamaktadır.

Kadınsı hijyen ürünleri, kadınlar tarafından kullanılan, âdet, vajinal akıntı, vulva ve vajina ile ilgili diğer vücut fonksiyonları için kullanılan kişisel bakım ürünleridir.

<span class="mw-page-title-main">Regl kabı</span>

Regl kabı veya menstrual kaplar menstrüasyon sırasında vajinaya yerleştirilen kadın hijyeni ürünüdür. Amacı, adet sıvısının kıyafetlere sızmasını önlemektir. Menstrual kaplar genellikle esnek tıbbi sınıf silikondan yapılır ve bir saplı bir çan şeklinde şekillendirilir. Kök, yerleştirme ve çıkarma için kullanılır. Çan şeklindeki kap, serviksin hemen altında vajina duvarına karşı sızdırmaz. Her 4-12 saatte bir, kap çıkarılır, boşaltılır, durulanır ve tekrar yerleştirilir. Her dönemden sonra, kap en az 5 dakika kaynatılmalı ve sonraki ay kullanım için saklanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">DfG</span>

DfG küresel bir harekettir. Aylık dönemlerinde okulu kaçıracak kızlara sürdürülebilir Âdet sağlığı çözümlerini hazırlar ve dağıtır. Kâr amacı gütmeyen kuruluş 2008 yılında Amerikalı kadın Celeste Mergens tarafından kuruldu. Kenya'nın başkenti Nairobi'de bir yetimhaneyi ziyaret ettikten sonra, kızların yatakhanelerinde günlerce kaldıklarını, kartonlarda adet akışlarını emmek için oturduklarını, kadın hijyeni ürünlerini karşılayamadıklarını keşfettiler. İlk müdahale, tek kullanımlık hijyenik pedlerin bağışını organize etmekti, ancak bunun sürdürülebilir bir çözüm olmadığını ve kızların kullanılmış pedleri atmalarının hiçbir yolu olmadığını fark etti. Daha sonra, yıkanabilir, yeniden kullanılabilir günlük pedler oluşturma ve kız çocuklarının okullarına hijyen ve haysiyetle devam etmesi için ihtiyaç duyacakları kişisel bir kit sunma fikrini geliştirdi. 2018 yılına kadar, DfG Kitleri ve sağlık eğitimi programları 100'den fazla ülkede bir milyondan fazla kız ve kadına ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Küresel El Yıkama Günü</span>

Küresel El Yıkama Günü el yıkama alışkanlıklarını geliştirmek için dünyadaki insanları motive eden ve harekete geçiren bir kampanyadır. Gün boyunca kritik noktalarda elleri yıkamak ve sabunla yıkamak önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Tuvalet Günü</span>

Dünya Tuvalet Günü (WTD), 19 Kasım'da küresel sağlık krizi ile mücadele etmek için harekete geçmek için resmi Birleşmiş Milletler uluslararası gözlem günüdür. Dünya çapında 4,5 milyar insan "güvenli şekilde yönetilen temizlik" olmaksızın yaşamaktadır. Dünya Tuvalet Günü, Dünya Tuvalet Örgütü tarafından 2001 yılında kuruldu. On iki yıl sonra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Dünya Tuvalet Günü'nü 2013 yılında BM resmi bir günü ilan etti. Gözlem fakir ülkelerde halka açık alan, paylaşılan alan, evler, şehir ve köylerde insanların kullanımı için tuvalet, umumi tuvalet, sanisette, alafranga tuvalet, alaturka tuvalet, rezervuar, pisuvar, kompost tuvalet yaratılması için uğraşır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Tuvalet Örgütü</span>

Dünya Tuvalet Örgütü dünya çapında tuvalet ve sanitasyon koşullarını iyileştirmeye kendini adamış küresel kâr amacı gütmeyen kuruluştur. 2001 yılında 15 üyeyle kuruldu ve şu anda 53 ülkede 151 üyeye ulaştı. Bütün bu üyeler, tuvalet tabusunu elimine etmek ve dünya çapında sürdürülebilir sağlık çözümleri sunmak için çalışırlar. Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) aynı zamanda Dünya Tuvalet Zirvesi'nin düzenleyicisidir, "Acil Çalıştır" ve Birleşmiş Milletler Dünya Tuvalet Günü'nü başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ecolab</span> Küresel tedarikçi

Ecolab Saint Paul, Minnesota'da bulunan hastane hijyeni, yiyecek & içecek sektörü, endüstriyel ürünler, tekstil ürünleri, gıda, enerji, sağlık, sanayi ve otelcilik pazarlarına su, hijyen ve enerji teknolojileri ve hizmetleri sunan küresel bir tedarikçidir. Şirketin ürünlerine su filtresi, temizleyiciler, yuma cihazları ve fabrikalarda kullanılan ürünler dahildir. Su filtreleri önemli ürünlerinden biridir. 1923 yılında Merritt J. Osborn tarafından Ekonomi Laboratuvarı olarak kuruldu ve 1986 yılında "Ecolab" adını aldı. Temmuz 2011'de, Nalco Holding Company ile birleşme duyurdu.

Ayşe Buğra, Türk ekonomist, akademisyen, sosyal bilimci ve yazar.

Dünya Sosyal Adalet Günü ; yoksulluk, dışlanma, cinsiyet eşitliği, işsizlik, insan hakları ve sosyal koruma gibi sorunların üstesinden gelme çabalarını içeren sosyal adaleti teşvik etme ihtiyacını kabul eden uluslararası bir gündür. BM, Amerikan Kütüphane Derneği (ALA) ve Uluslararası Çalışma Örgütü de dahil olmak üzere birçok kuruluş, sosyal adaletin insanlar için önemi üzerine açıklamalar yapmaktadır. Ayrıca birçok kuruluş yoksulluk, sosyal ve ekonomik dışlanma ve işsizlikle mücadele ederek daha fazla sosyal adalet için planlar sunmaktadır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 26 Kasım 2007'de onaylanan bir karar ile 2009'dan itibaren her yıl 20 Şubat'ı Dünya Sosyal Adalet Günü olarak kabul etmiştir.

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, 1987 yılında başlatılan Avrupa Birliği öğrenci değişim programıdır.

Sosyal katılım, kişinin bir topluluğa veya topluma katılım derecesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Temizlik Günü</span>

Dünya Temizlik Günü, deniz çöpü sorunu da dahil olmak üzere küresel katı atık sorunuyla mücadele etmeyi amaçlayan yıllık bir küresel sosyal eylem programıdır. Küresel organizasyon Let's Do It! World tarafından koordine edilmektedir. Organizasyonun genel merkezi Tallinn, Estonya şehrinde bulunmaktadır. Bir sonraki Dünya Temizlik Günü 14 Eylül 2024 tarihindedir.