İçeriğe atla

Adenoviral keratokonjonktivit

Adenoviral keratokonjonktivit
Diğer adlarEpidemik keratokonjonktivit
Adenoviral Keratokonjonktivit
Olağan başlangıcıYetişkinlerde ani[1]
UzmanlıkOftalmoloji, bulaşıcı hastalıklar
BelirtilerKırmızı göz, rahatsızlık/tahriş, ışık hassasiyeti, göz sulanması, bulanık görme, akıntı[2]
KomplikasyonKorneal yara izi[3]
Süre7-10 gün, daha uzun sürebilir[1]
NedenleriAdenovirüsler, genellikle tip 8 ve 37[1]
TanıGörselleştirme, viral kültür (immünofloresan boyama ile), PCR[1]
Ayırıcı tanıHerpes simpleks tip I, acanthamoeba, mantar enfeksiyonu[4]
KorunmaEl yıkama[1]
TedaviSoğuk kompres, yapay gözyaşı[3]
SıklıkEpidemi, yetişkinlerde çocuklardan daha yaygın[3]

Epidemik keratokonjonktivit olarak da bilinen adenoviral keratokonjonktivit, adenovirüslerin neden olduğu bir tür adenovirüs hastalığı olan kontajiyöz bir göz enfeksiyonudur.[2] Tipik olarak ani başlayan ağrılı kırmızı göz, sulu akıntı ve gözde bir şey varmış hissi ile seyreden bir konjonktivit olarak ortaya çıkar.[1] Bulanık görme ve etkilenen göze en yakın kulakta lenfadenopati ile birlikte fotofobi gelişir.[3] Genellikle yetişkinlerde boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı ve akıntısı ile ilişkilidir.[1] Çok küçük çocuklarda görülen bir tür adenoviral keratokonjonktivit yüksek ateş, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, kusma ve ishal ile ortaya çıkabilir.[1]

Genellikle tip 8 ve 37 adenovirüslerden kaynaklanır, kontamine göz muayene aletleri ve göz solüsyonları, enfekte kişilerin gözlerine dokunması, yetersiz klorlanmış yüzme havuzlarından veya diğer kontamine nesnelerden yayılır.[1] Kuluçka süresi yaklaşık 5 ile 10 gündür.[1]

Genellikle, bir hafta ile 10 gün sonra tedavi olmaksızın durum daha iyi hale gelir.[1] Soğuk kompres ve suni gözyaşı yardımcı olabilir.[3] Vakaların yarısına kadarında korneada yara izi oluşur ve bazı kişilerde bulanık görme uzun süre devam edebilir.[3] Virüs iyileştikten sonra iki-üç yıl boyunca gözde kalabilir.[1]

Kırmızı gözün yaygın bir nedenidir ve aynı anda çok sayıda insanda ortaya çıkma eğilimindedir. Yetişkinler çocuklardan daha sık etkilenme eğilimindedirler.[1]

Belirti ve bulgular

Tipik olarak ani başlayan kırmızı göz, sulu akıntı ve gözde bir şey olduğu hissi ile konjonktivit olarak ortaya çıkar.[1] Bulanık görme ve etkilenen göze en yakın kulakta lenfadenopati ile birlikte fotofobi gelişir.[3] Özellikle yetişkinlerde tipik olarak farenjit ve rinit ile ilişkilidir. Çok küçük çocuklarda görülen bir tür adenoviral keratokonjonktivit yüksek ateş, boğaz ağrısı, kulak enfeksiyonu, kusma ve ishal ile kendini gösterebilir.[1]

Tanı

Adenoviral keratokonjonktivit tanısı hücre kültürü (immünofloresan boyama ile) ve PCR kullanılarak yapılır.[4]

Ayırıcı tanı

Herpes simpleks tip I, akanthamoeba ve mantar enfeksiyonuna benzer görünebilir.[4]

Korunma

Önleme ve epidemik AKC salgınlarını azaltmak için yeterli enfeksiyon kontrol önlemleri alınmalıdır.[5]

Tedavi

Topikal steroidlerden kaçınılmalıdır çünkü bunlar viral replikasyonu uzatır, sıklıkla uzun süreli kuru göz semptomlarına yol açar ve korneal opasiteler topikal steroidlerin kesilmesinden sonra neredeyse her zaman tekrarlar. Şu anda AKC'nin akut fazının tedavisi için etkili ve klinik olarak uygulanabilir bir topikal antiviral ajan bulunmamaktadır. Topikal sidofovir, korneal opasite insidansını etkili bir şekilde azaltan ilk antiviral ajandır, ancak lokal toksisitesi klinik uygulamasını engellemektedir. Son zamanlarda, sülfatlanmış bir sialil lipid olan NMSO3, adenovirüse karşı in vitro olarak minimal sitotoksisite sergileyen sidofovirden daha büyük bir antiviral etki göstermiştir.[6][] Topikal siklosporin A (CsA) inatçı korneal opasitelerin tedavisinde etkili görünmektedir. Topikal interferon enfeksiyon profilaksisi olarak etkili olabilir. Topikal interferon, patent sorunları nedeniyle şu anda ticari olarak mevcut değildir.[]

Epidemiyoloji

Adenoviral keratokonjonktivit küresel olarak kırmızı gözün en yaygın nedenidir ve aynı anda çok sayıda insanda ortaya çıkma eğilimindedir.[3] Yetişkinler çocuklardan daha sık etkilenme eğilimindedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Shieh, Wun-Ju (10 Eylül 2021). "Human adenovirus infections in pediatric population - An update on clinico-pathologic correlation". Biomedical Journal. 45 (1). ss. S2319-4170(21)00109-8. doi:10.1016/j.bj.2021.08.009. ISSN 2320-2890. PMC 9133246 $2. PMID 34506970. 
  2. ^ a b Burrow, Michael K.; Patel, Bhupendra C. (2022). "Keratoconjunctivitis". StatPearls. StatPearls Publishing. PMID 31194419. 
  3. ^ a b c d e f g h Bawazeer, Ahmed (4 Haziran 2019). "Epidemic Keratoconjunctivitis (EKC)". Medscape. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2021. 
  4. ^ a b c Pihos, Andria M. (April 2013). "Epidemic keratoconjunctivitis: A review of current concepts in management". Journal of Optometry. 6 (2). ss. 69-74. doi:10.1016/j.optom.2012.08.003. ISSN 1888-4296. PMC 3880539 $2. 
  5. ^ Reinhard, Thomas; Larkin, Frank (28 Ocak 2006). Cornea and External Eye Disease. ISBN 9783540312260. 11 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2015. 
  6. ^ Kaneko H (2001). "Antiviral activity of NMSO3 against adenovirus in vitro". Antiviral Res. 52 (3). ss. 281-8. doi:10.1016/s0166-3542(01)00167-x. PMID 11675145. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Zatürre, pnömoni ya da batar, akciğerde görülen yangılardır. Klasik pnömonilerde, akciğerlerin hava geçitlerindeki son bölüm ve hava kesecikleri (alveoller) etkilenir. İnterstisiyel pnömonilerde, hava kesecikleri (alveoller) arasındaki bölmeler yoğunlukla etkilenen alanlardır. Akciğerler günde 10.000 litre havayı süzer. Kan dolaşımına oksijen taşıyan solunum havasıyla birlikte çok sayıda katı ve sıvı partikül ile zararlı gazlar da akciğerlere ulaşır. Solunum havası içindeki zararlı etkilere verilen tepkilerin büyük bölümü canlı etkenlerden kökenli infeksiyon hastalıklarıdır. Toksik gazların ve sıvıların büyük bölümü “kimyasal pnömoniler” olarak nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Menenjit</span> beyni veya omuriliği saran zarların iltihaplanma durumu

Menenjit beyni ve omuriliği kaplayan koruyucu zarlarda oluşan akut enflamasyondur(iltihaplanma). Enflamasyon; bakteri, virüs veya diğer mikroorganizmaların enfeksiyonu sonucu ve az da olsa ilaçlar tarafından olabilir. Menenjitte enflamasyonun beyin ve omuriliğe yakınlığı hayatî bir risk taşıyabilir. Bu halde durum acil vaka olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Nezle</span> Soğuk almaktan ileri gelen, burun akması, aksırma ile beliren hastalık, ingin, tumağı, dumağı, çaputlama

Nezle ya da soğuk algınlığı, üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan ve en çok burnu etkileyen bir bulaşıcı hastalıktır. Nazofarenjit, rinofarenjit veya akut koriza olarak da bilinen nezlenin semptomları arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı (rinore) ve ateş yer alır. Semptomlar genellikle yedi ila on gün içinde ortadan kaybolur. Bununla birlikte, bazı semptomlar üç haftaya kadar sürebilir. İki yüzden fazla virüs nezleye sebep olabilmektedir. Nezlenin en yaygın nedeni rinovirüslerdir.

<span class="mw-page-title-main">Migren</span> Tekrarlayan orta-şiddetli baş ağrılarına neden olan bozukluk

Migren, nörolojik, sindirim sistemi ve otonom sinir sistemindeki değişikler ile beraber meydana gelen, aralıklı bir baş ağrısı bozukluğudur. Çoğunlukla otonom sinir sisteminde görülen orta şiddette ve şiddetli baş ağrısı ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Kelimenin kendisi Yunanca ἡμικρανία (hemikrania), "başın bir tarafındaki ağrı" (ἡμι-, "yarım" ve κρανίον, "kafatası" ifadesinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Farenjit</span>

Farenjit, Pharyngitis yutağın (farenks) iltihaplanmasına (enflamasyon) yani yutak ve boğaz iltihaplanma verilen bir hastalıktır. Yutağın bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesi olan farenjit sıklıkla boğaz ağrısı veya boğaz yangısı olarak anılır. Bademciklerin enfeksiyonu, tonsilit, de eş zamanlı olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Virüs</span> canlı ve ya cansız arası mikroskobik enfeksiyon etkeni

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleri. Virüsler; hayvanlardan ve bitkilerden, bakterilerin ve arkelerin de içinde bulunduğu mikroorganizmalara kadar her türlü canlı şekillerine bulaşabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Çiçek hastalığı</span> ortadan kaldıran insan hastalığı

Çiçek hastalığı veya smallpox Orthopoxvirus cinsine ait olan variola virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Doğal olarak ortaya çıkan son vaka Ekim 1977'de teşhis edilmiş ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 1980 yılında hastalığın küresel olarak yok edildiğini onaylayarak çiçek hastalığını yok edilen tek insan hastalığı haline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çocuk felci</span> poliovirüsün neden olduğu bulaşıcı hastalık

Genellikle çocuk felci veya polio olarak da bilinen poliomyelit, poliovirüsün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Vakaların yaklaşık %75'i asemptomatiktir; ortaya çıkabilecek hafif semptomlar arasında boğaz ağrısı ve ateş yer alır; vakaların bir kısmında baş ağrısı, ense sertliği ve parestezi gibi daha ciddi semptomlar gelişir. Bu semptomlar genellikle bir veya iki hafta içinde geçer. Daha az görülen bir belirti ise kalıcı felç ve aşırı vakalarda olası ölümdür. İyileşmeden yıllar sonra, kişinin ilk enfeksiyon sırasında sahip olduğu kas güçsüzlüğüne benzer şekilde yavaş bir gelişme ile postpolio sendromu ortaya çıkabilir.

<span class="mw-page-title-main">Herpes simpleks virüsü</span> Herpesviridae familyasından uçuğa sebep olan virüs

Herpes simpleks, Herpesviridae familyasına ait, uçuk nedeni olan bir virüstür. Herpes ismi Yunancadan ("Herpeine") gelmektedir ve de anlamı sürünmek ya da emeklemektir. Antik Yunan zamanından beri tanınan bu virüs sık sık insanları enfekte etmektedir. Bu enfeksiyonlar; hafif komplikasyonsuz mukokutanözif hastalıklardan, ölümcül olan enfeksiyonlara kadar değişebilir.

<i>Naegleria fowleri</i>

Naegleria fowleri, Naegleria cinsine bağlı bir protist türüdür. Halk arasında "beyin yiyen amip" olarak bilinen Naegleria fowleri, şekil değiştiren bir amipoflagellat ekskavattır. Patojenik olabilen, serbest yaşayan, bakteri yiyen bir mikroorganizmadır ve naegleriasis veya primer amipli meningoensefalit (PAM) adı verilen son derece nadir, ani, şiddetli ve genellikle ölümcül bir beyin enfeksiyonuna neden olur. Bu mikroorganizma tipik olarak göletler, göller, nehirler, kaplıcalar, endüstriyel veya enerji santrallerinden gelen sıcak su deşarjı, jeotermal kuyu suyu, kötü bakımlı veya minimum klorlu yüzme havuzları, su ısıtıcıları, toprak ve musluk suyuna bağlı borular gibi ılık tatlı su kaynaklarında bulunur. Amoeboid ya da geçici kamçılı evrede görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Suçiçeği</span> insan viral hastalığı

Varisella olarak da bilinen suçiçeği, herpesvirüs ailesinin bir üyesi olan varisella zoster virüsü (VZV) ile ilk enfeksiyonun neden olduğu oldukça bulaşıcı, aşıyla önlenebilir bir hastalıktır. Hastalık, sonunda kabuk bağlayan küçük, kaşıntılı kabarcıklar oluşturan karakteristik bir deri döküntüsü ile sonuçlanır. Genellikle göğüs, sırt ve yüzde başlar. Daha sonra vücudun geri kalanına yayılır. Döküntü ve ateş, yorgunluk ve baş ağrısı gibi diğer semptomlar genellikle beş ila yedi gün sürer. Komplikasyonlar bazen zatürre, beyin iltihabı ve bakteriyel cilt enfeksiyonlarını içerebilir. Hastalık genellikle yetişkinlerde çocuklardan daha ağır seyreder.

<span class="mw-page-title-main">Bulantı</span> tıbbi semptom veya durum

Bulantı veya mide bulantısı bazen kusma dürtüsü olarak algılanan yaygın bir huzursuzluk ve rahatsızlık hissidir. Ağrılı olmamakla birlikte, uzun sürmesi halinde zayıflatıcı bir semptom olabilir ve göğüste, karında veya boğazın arkasında rahatsızlık hissi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kapsaisin</span>

Kapsaisin (8-metil-N-vanilil-6-nonenamid), Biber cinsine ait bitkiler olan acı biberlerin aktif bileşenidir. İnsanlar da dahil olmak üzere memeliler için tahriş edici ve nörotoksin kimyasaldır ve temas ettiği herhangi bir dokuda yanma hissi üretir. Kapsaisin ve birkaç ilgili alkaloid'e kapsaisinoidler denir ve muhtemelen belirli memelilere ve mantarlara karşı caydırıcı olarak acı biber tarafından ikincil metabolitler olarak üretilir. Saf kapsaisin hidrofobik, renksiz, çok acı, seffaftan mumsu katıya değişen bir bileşiktir.

<span class="mw-page-title-main">Larenjit</span> Üst solunum yolu enfeksiyonu (Gırtlak iltihabı)

Larenjit, gırtlak iltihabıdır. Belirtiler genellikle kısık bir ses içerir ve ateş, öksürük, boynun önündeki ağrı ve yutma rahatsızlığını içerebilir. Tipik olarak, bunlar iki hafta sürer.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19</span> SARS-CoV-2nin neden olduğu bulaşıcı hastalık

Koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsü 2 (SARS-CoV-2)'nin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İlk vaka ile Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde Kasım 2019 tarihinde karşılaşılmıştır. O zamandan bu yana yayılmaya devam etmiş ve dünya genelinde pandemiye neden olmuştur. Ancak bu pandemi geçtiğimiz yıl birçok ülkede sona ermiştir. 3 Mart 2020 itibarıyla dünya çapında ölüm oranı %3,4 olup, 12 Nisan 2024 tarihi itibarıyla Dünya'da 704.753.890 onaylanmış vaka, 675.619.811 iyileşen varken virüs nedeniyle 7.010.681 hasta öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hepatit B</span> İnsan viral enfeksiyonu

Hepatit B hastalığı (sarılık), karaciğeri etkileyen hepatit B virüsünün (HBV) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır ve bir tür viral hepatittir. Hem akut hem de kronik enfeksiyona neden olabilir. Virüs bulaştıktan sonra hastalık bulgularını yaratması, sonrasında iyileşmesi ve virüse ait vücutta bir iz kalmaması akut enfeksiyon iken, virüsün karaciğer hücrelerine yerleşerek orada uzun süreli bulunması ve çoğalması ise kronik enfeksiyondur.

<span class="mw-page-title-main">Adenovirüs</span> Bir virüs ailesi

Adenovirüsler, Adenoviridae ailesi, DNA genomu çift sarmallı olan ve ikosahedral bir nükleokapsid içeren orta büyüklükte ~(90-100 nm), zarfsız, hastalığa sebep olan virüslerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Enfeksiyöz mononükleoz</span>

Glandüler ateş olarak da bilinen enfeksiyöz mononükleoz, genellikle Epstein-Barr virüsünün (EBV) neden olduğu bir enfeksiyondur. Çoğu insan, hastalık çok az semptom gösterdiğinde veya hiç semptom göstermediğinde, çocukken virüs tarafından enfekte olur. Genç erişkinlerde hastalık genellikle ateş, boğaz ağrısı, boyundaki lenf düğümlerinde büyüme ve yorgunluk ile sonuçlanır. Çoğu insan iki ila dört hafta içinde iyileşir; ancak, yorgun hissetmek aylarca sürebilir. Karaciğer veya dalak da şişebilir ve vakaların yüzde birinden daha azında dalak yırtılması meydana gelebilir.

<span class="mw-page-title-main">Solunum sinsityal virüsü</span>

İnsan solunum sinsityal virüsü (hRSV) ve insan ortopnömovirüsü de denilen Solunum sinsityal virüsü (RSV), solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan yaygın, bulaşıcı bir virüs’tür. RSV, negatif anlamlı, tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Virüsün adı, enfekte olmuş hücreler birleştiğinde oluşan sinsitya denilen büyük hücrelerden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Üst solunum yolu enfeksiyonu</span> burun, sinüsler, yutak veya gırtlak dahil olmak üzere akut bir enfeksiyonun neden olduğu hastalık

Üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE), burun, sinüsler, farenks, larenks veya trakea dahil olmak üzere üst solunum yollarını tutan akut bir enfeksiyonun neden olduğu bir hastalıktır. Bu genellikle burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, farenjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı ve soğuk algınlığını içerir.  Enfeksiyonların çoğu doğası gereği viraldir ve diğer durumlarda neden bakteriyeldir. ÜSYE'ler mantar veya helmintik kaynaklı da olabilir, ancak bunlar daha az yaygındır.