İçeriğe atla

Adem Baştürk

Prof. Dr. Adem Baştürk, (d. 1950 Yeşilhisar, Kayseri, Türkiye), Türk siyasetçi ve bürokrat.

1974-1976 yılları arasında doktora çalışmaları için Almanya’nın Stuttgart Üniversitesi’nde bulunmuş ve 1976 yılında İTÜ’den “Doktor Mühendis”, 1979 yılında Su Mühendisliği dalında “Akademi Doçenti”, 1981 yılında Çevre Mühendisliği dalında “Üniversite Doçenti”, 1988 yılında ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden “Profesör” unvanını almıştır.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'ni bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyeliği ve Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı ve Genel Sekreterliği, XXII. Dönem Kayseri Milletvekilliği, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı ile Parlamentolararası Birlik Türk Grubu Üyeliği yaptı.

Hakkında açılan çeşitli yolsuzluk davaları nedeniyle görevinden alındıktan sonra milletvekilliğine geçen ve bir dönem milletvekilliği yapan Baştürk[1][2][3][4][5] 19 Haziran 2009'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine ikinci kez atandı.

Aynı davada yargılanan Erdoğan ve Gürtuna beraat ederken Adem Baştürk milletvekili olması sebebiyle yargılanmaktan kurtulmuştu.[6] Baştürk'ün milletvekilliği bittikten sonra ilgili davanın akıbeti hakkında bilgi bulunmamakta[7]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin başkanı Kadir Topbaş'tan sonra en yetkili 2’nci ismi olan Genel Sekreter Adem Baştürk 20 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla koltuğunu İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı'ya devretti.[8]

Adem Baştürk evli ve dört çocuk babasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Hürriyet Gazetesi" 24 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Görevden alınmayla ilgili açıklamalar
  2. ^ "Milliyet Gazetesi" 6 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Bürokratlar zırha büründü haberi
  3. ^ "Melih Aşık", Açık Pencereden 2000'li Yıllar
  4. ^ "Radikal Gazetesi" 29 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Suudili İSKİ yolsuzluğu
  5. ^ "Yalçın Doğan", Hürriyet Gazetesi
  6. ^ "Hürriyet Gazetesi", Erdoğan ve Gürtuna beraat etti haberi
  7. ^ "Hürriyet Gazetesi", Genel Sekreter'in Yedi Dosyası
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muammer Güler</span> Eski Türkiye İçişleri Bakanı (2013)

Muammer Güler, Türk bürokrat ve siyasetçi, Eski İstanbul Valisi ve Eski Türkiye İçişleri Bakanı. Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 61. Türkiye Hükûmeti'nde yapılan bir kabine revizyonu ile Ocak 2013-Aralık 2013 tarihleri arasında İçişleri Bakanı olarak yer alan Güler, 2010-2011 yılları arasında KDGM Müsteşarlığı görevini üstlenmiştir. Bu görevinden önce 2003-2010 yılları arasında İstanbul Valiliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Müfit Gürtuna</span> Türk siyasetçi

Ali Müfit Gürtuna, Türk avukat ve siyasetçidir. İstanbul'un Cumhuriyet dönemindeki 30. belediye başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">İdris Naim Şahin</span> Türk siyasetçi

İdris Naim Şahin, Türk siyasetçi ve eski içişleri bakanıdır.

Güneş Taner,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Masum Türker</span> Türk siyasetçi

Masum Türker, Türk siyasetçi, eski Demokratik Sol Parti Genel Başkanı. 2009-2015 yılları arasında Demokratik Sol Parti'nin genel başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Günay</span> Türk siyasetçi ve hukukçu

Ertuğrul Günay, Türk siyasetçi ve hukukçu.

Saffet Arıkan Bedük, Türk bürokrat ve siyasetçi.

Halil Ürün, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Baştürk</span>

Abdullah Baştürk, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (GENEL-İŞ) genel başkanlıklarını yapmış sendikacı ve işçi.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

İSKİ skandalı, İSKİ genel müdürünün İSKİ ihalelerini paravan olarak kurduğu şirketlere vermesi ve bu ihalelerde büyük yolsuzluklar yapması olayıdır.

Münir Karaloğlu, Türk bürokrat, İçişleri bakan yardımcısı.

Cüneyt Akgün, Mimar ve siyasetçi, eski Şişli belediye başkanı.

Ersin Yazıcı,, Türk bürokrat. Eski Malatya valisi.

Rafet Bozdoğan Türk akademisyen ve profesördür.

<span class="mw-page-title-main">AKBİL Skandalı</span>

AKBİL Skandalı veya AKBİL yolsuzluğu, Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde ortaya çıkan bir skandaldır. İddialara göre, 1997 ila 1999 arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu taşıma taşıtlarında ödeme aracı AKBİL'den elde ettiği 2.6 trilyon liralık kazancını gizlemiştir. Nisan 1999'da başlayan soruşturma kapsamında 65 kişi gözaltına alınmıştır. Kamuoyunda, Erdoğan'ın elde ettiği parayla yeni kuracağı partiye kaynak sağladığı şüphesi oluşmuştur. Soruşturma daha sonra skandalın yaşandığı BELBİM'in yanı sıra İGDAŞ, İsfalt, İston ve İBB ile iş yapan şirketler olmak üzere genişletilmiştir. Yargıtay tarafından açılan davada eski belediye başkanı Tayyip Erdoğan, halihazırdaki belediye başkanı Ali Müfit Gürtuna, maliye müfettişi Mustafa Açıkalın ve bu süreçte Belbim'de görev yapan kişiler yargılanmıştır. Davanın hakimi, 2015'te Yargıtay başkanlığına atanan İsmail Rüştü Cirit'ti. Hakimin dava sırasında bayılması medyanın gözünden kaçmamıştır. Sanıkların çoğunun beraat ettiği davada Tayyip Erdoğan ve üç milletvekilinin dokunulmazlıkları bulunduğu gerekçesiyle dosyaları ayrılmıştır.

Adem Albayrak Yargıtay 1. Başkanvekili ve Hukuk Genel Kurulu Başkanı.

Yusuf Beyazıt Türk bürokrat ve siyasetçi.

Tuğrul Erkin Türk mühendis ve bürokrat.

Ali Demir, Türk bürokrattır. 2011-2015 yılları arasında ÖSYM Başkanı görevinde bulunmuştur.