İçeriğe atla

Adele Goldberg

Adele Goldberg adlı kişiler:

İlgili Araştırma Makaleleri

Bos, BOS veya BoS şu anlamlara gelebilir:

Adele İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyancada kullanılan kadınlara verilen bir ad. Asil, nazik, hassas anlamı taşımaktadır. Türkçeye Adil olarak geçen Arapça erkek ismi Adel ile karıştırılmamalıdır.

John McCarthy adlı kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Stephen A. Cook</span>

Stephen Arthur Cook, Amerikalı-Kanadalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramı ve kanıt karmaşıklığı konularına yaptığı katkılarla tanınmıştır. Toronto Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan Cook 1982 yılında Turing Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Barbara Liskov</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Barbara Liskov, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışan Liskov Amerika Birleşik Devletleri'nde bilgisayar bilimi doktorası sahibi ilk kadınlardan biridir. Liskov kendi adını taşıyan ikame ilkesiyle 2008 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">E. Allen Emerson</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Ernest Allen Emerson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Austin Teksas Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır. Model denetimi konulu çalışmasıyla Edmund M. Clarke ve Joseph Sifakis'le birlikte 2007 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alan Kay</span> Amerikan bilgisayar bilim adamı (1940 doğumlu)

Alan Curtis Kay, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Nesne yönelimli programlama ve pencere sistemi konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Kay 2003 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Richard E. Stearns</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Richard Edwin Stearns, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramına yaptığı katkılardan ötürü 1993 yılında Juris Hartmanis'le birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Doktora çalışmasını 1961'de Princeton Üniversitesi'nde tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edward Feigenbaum</span>

Edward Albert "Ed" Feigenbaum, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Yapay zekâ konulu çalışmalarıyla tanınan Feigenbaum 1994'te Raj Reddy'yle birlikte Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. "Uzman sistemlerin babası" olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ivan Sutherland</span>

Ivan Edward Sutherland, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve internet öncüsü. "Bilgisayar grafiklerinin babası" olarak bilinmektedir. Sketchpad adlı yazılıma yaptığı katkılardan ötürü 1988'de Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Butler Lampson</span>

Butler W. Lampson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Dağıtık sistemler ve kişisel bilgisayarlar konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Lampson 1991'de Turing Ödülü'nü, 2001'de IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

John Cocke, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Bilgisayar mimarisi ve derleyici tasarımı konularındaki çalışmalarıyla tanınmıştır. "RISC mimarisinin babası" olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Tarjan</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi

Robert Endre Tarjan, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve matematikçi. Çizge kuramına yaptığı katkılarla tanınan Tarjan Princeton Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır. Tarjan 1982'de Nevanlinna Ödülü'nü, 1986'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Hopcroft</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

John Edward Hopcroft, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Hesaplama kuramı ve veri yapıları üzerine yazdığı kitaplar söz konusu alanlardaki standartlar arasında yer almaktadır. Cornell Üniversitesi'nde profesör olarak çalışan Hopcroft 1986'da Turing Ödülü'nü, 2010'da IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Richard M. Karp</span>

Richard Manning Karp, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de profesör olarak görev yapan Karp algoritma kuramı konulu çalışmalarıyla tanınmıştır. Karp 1985'te Turing Ödülü'nü, 2000'de EATCS Ödülü'nü, 2008'de ise Kyoto Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bachman</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Charles William Bachman III, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Veritabanı yönetim sistemleri konusundaki çalışmalarıyla tanınmıştır. Pensilvanya Üniversitesi mezunu olan Bachman 1973 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dana Scott</span> Amerikalı matematikçi ve bilgisayar bilimcisi

Dana Stewart Scott, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. Özdevinim kuramına katkılarından ötürü 1976'da Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır. Scott'ın Christopher Strachey'le birlikte yaptığı çalışmalar programlama dillerinin anlam bilimine yönelik çağdaş yaklaşımların ilki kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">John L. Hennessy</span>

John Leroy Hennessy, Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve iş insanı. Alphabet adlı şirketin yönetim kurulu başkanı olan Hennessy MIPS Technologies ve Atheros'un kurucuları arasındadır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü David Patterson'la birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">David Patterson (bilgisayar bilimcisi)</span> Amerikan bilgisayar bilimi öncüsü ve akademisyeni (d. 1947)

David Andrew Patterson, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1976-2016 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de profesör olarak çalışmış ve ardından Google şirketiyle anlaşmıştır. Bilgisayar mimarisine yaptığı katkılardan ötürü John L. Hennessy'yle birlikte 2017 Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adele Goldberg (bilgisayar bilimcisi)</span> Amerikalı bilgisayar bilimcisi

Adele Goldberg, Amerikalı bilgisayar bilimcisi. 1970'lerde Xerox Palo Alto Araştırma Merkezi'nde geliştirdiği Smalltalk-80 programlama dili ve nesne yönelimli programlamaya yaptığı katkılarla tanınmıştır.