İçeriğe atla

Adelaida Avagyan

Adelaida Avagyan
Ադելաիդա Հովսեփի Ավագյան
Doğum6 Nisan 1924(1924-04-06)
Erivan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm12 Mayıs 2000 (76 yaşında)
Williamsburg, Virginia, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm sebebiKanser
Defin yeriWilliamsburg Memorial Park, Virginia
MilliyetErmeni
VatandaşlıkSovyetler Birliği
Amerika Birleşik Devletleri
Ermenistan
EğitimErivan Devlet Tıp Üniversitesi
MeslekHekim, bilim insanı

Adelaida Avagyan veya Adelaida Avakyan (ErmeniceԱդելաիդա Ավագյան, 6 Nisan 1924 - 12 Mayıs 2000), Ermeni doktor, araştırmacı ve sağlık alanında uzmanlaşmış bir bilim insanı. 1969-1994 yılları arasında Ermenistan'ın Erivan şehrindeki Ermeni Genel Hijyen ve Mesleki Hastalıklar Enstitüsü Beslenme Hijyeni beslenme bilimi laboratuvarının başkanlığını yaptı. Sovyet dergilerinde 50'den fazla araştırma makalesi yayımlanmıştır.[1]

İlk yılları ve eğitimi

Adelaida Avagyan,6 Nisan 1924'te Ermenistan SSC'nin başkenti Erivan kentinde tarım uzmanı Hovsep Avagyan ve dil öğretmeni Marianush Vasilyan'ın çocuğu olarak doğdu. Adelaida; Desdemona, Robert ve Esfira adlı dört kardeşin en büyüğüydü. Erivan Chaikovshi Caddesi'ndeki çocukluğu boyunca bir rol model olarak sıklıkla küçük kardeşlerinin günlük bakım işleriyle ilgileniyordu. Yüksek eğitimli bir dil öğretmeni olan annesi, iyi eğitime çok önem verdi ve birden fazla dil ve bilimin öğrenilmesini teşvik etti. Babası, her çocuğa yeteneklerinin sınırsız gelişimi için fırsat verilmesi gerektiğine inanıyordu. Dört çocuk da çocuklukları boyunca müzik enstrümanları ve edebiyat ile tanıştı. Adelaida, altı yaşından itibaren yedi yıl boyunca piyano çaldı ve performansında hızlı bir ilerleme kaydetti.

Avagyan, 1941'de Khachatur Abovian Lisesi'nden birincilikle mezun oldu.. Daha sonra Erivan Devlet Tıp Ünivsersitesi'ne girdi. 1946'da yüksek başarı derecesiyle mezun olarak profesyonel tıp doktoru unvanını aldı.

Kariyeri ve araştırmaları

Tıp alanında çalışmak Avagyan'ın ilgisini çekerken tıbbi araştırma yapmaya karar verdi. Özellikle, 1940'larda Ermenistan'da hijyen ve hijyen uygulamalarında bakım standardını yükseltmeyi ve halk sağlığının ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olmayı arzuladı. Moskova'da Beslenme Hijyeni Enstitüsü'ne girdi. Kabul edildikten sonra Moskova'ya taşındı. 1956 yılında ilk tezini (aday tezi) savundu ve Moskova'da doktora sonrası eğitim alan ilk Ermeni hekimler arasında yer aldı. Avagyan, sağlık sistemini yeniden düzenleme görevinin rehberliğinde Endonezya'ya büyükelçi olarak seyahat etmek üzere seçildi. Ermenistan'da hizmet sunmak için bu teklifini reddetti ve Erivan'da beslenme hijyeni laboratuvarının müdürü oldu. Avagyan, bölümün başkanlığını yaparken aynı zamanda biyomedikal alanda 20 yıllık bir araştırma sonucu ortaya çıkan doktora tezini 1976 yılında yazdı. Tıbbi araştırma kariyeri boyunca, genç bilim insanlarına ve onların araştırma projelerine danışmanlık yaptı ve 100'den fazla kendi araştırma makalesini hazırlayıp çeşitli uluslararası dergilerde yayımladı. Ayrıca halka açık radyo ve televizyon programlarında, yetersiz beslenmenin tehlikeleri ve evde konservelemede botulizmin önlenmesi konusunda halkı eğiten çok sayıda röportajlar verdi.

Kişisel hayatı

Avagyan, 1962 yılında inşaat mühendisi Artavazd Dzvakerian ile evlendi. 1963'te Anna adında bir kızları oldu. Asya, Harut ve Adelaida (kendi adını taşıyan) adlı üç çocuğun büyükannesi oldu. 1998 yılında Avagyan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kızına ve ailesine katıldı. 2000 yılında kanser teşhisi konulan Avagyan, üç ay sonra kızı ve ailesinin yanında 76 yaşında hayatını kaybetti. Avagyan Williamsburg Virginia eyaletindeki Williamsburg Memorial Park'a defnedildi.

Seçilmiş yayınları

  • Çevrilen eserlerin alt kümesi
  • 1959 Moskova, Konserve etlerdeki mikroorganizmaların hayati aktivitesini fermental reaksiyonlarla belirlemek için Beslenme Yöntemleri.
  • 1965 Et ürünlerinin ısıl işlemlerinin fosfataz testi ile hijyenik değerlendirilmesi.
  • 1968 cl tarafından tetiklenen gıda zehirlenmesinin teşhisinde floresan-serolojik yöntem. botulinum.
  • 1968 Ham, yarı mamul ve tüketime hazır et ve balık ürünlerinin hijyenik değerlendirmesi için bir gösterge olarak 2,3,5-trfeniltetrasolyum klorür (TTC).
  • 1969 Ham, yarı mamul ve tüketime hazır et ve balık ürünlerinin resazurin testi kullanılarak sıhhi-bakteriyolojik değerlendirmesi.
  • 1970 Gıda maddelerinin sıhhi-bakteriyolojik değerlendirme yöntemlerinin ekspresyonu - botulizmin teşhisinde hızlı yöntemler.
  • 1972 Asit fosfataz varlığına yönelik test yoluyla et ürünlerinde ikincil bakteriyel kontaminasyonun belirlenmesi.

Kaynakça

  1. ^ "Biography". 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi (), 8 Temmuz 1967 tarihinde, 892 sayılı kanun ile Türkiye'nin başkenti Ankara'da kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Merkez kampüsü Sıhhiye'de, en geniş yüzölçümüne sahip yerleşkesi ise Beytepe Kampüsü'nde olan üniversitenin toplamda beş adet yerleşkesi bulunmaktadır. Sıhhiye ve Beytepe dışındaki kampüslerde çeşitli meslek yüksekokulları ve araştırma merkezleri bulunmaktadır. 2019 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı binasının da Beytepe Kampüsü'ne taşınması sonucunda Beşevler'deki kampüs tamamen boş kalmıştır. 2020 yılı itibarıyla üniversitenin rektörü, 24 Haziran 2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından atanmış olan Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran'dır.

<span class="mw-page-title-main">Erivan</span> Ermenistanın başkenti

Erivan, Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir.

<span class="mw-page-title-main">Haliç Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

Haliç Üniversitesi, 1998 yılında Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hastane</span> sağlık kurumu

Hastane ya da sayrılarevi, hasta ve yaralılara acil sağlık hizmetlerini ayakta veya yatarak veren tıp merkezi ve sağlık kurumu. Devlet hastaneleri, özel sağlık kuruluşları, vakıf hastaneleri ve üniversite hastaneleri gibi çok çeşitli sağlık kuruluşu işletme türleri vardır. Uzman sağlık bilimi ve yardımcı sağlık personeli ve tıbbi ekipman ile hasta tedavisi sağlar.

Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını en az dört yılda tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak diyetisyen unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir. Lisans eğitimi ardından lisanüstü eğitimini tamamlayan diyetisyenler, uzman diyetisyen ünvanına sahip olmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan Azerileri</span> Ermenistanda bir zamanlar yaşamış olan bir Türk halkı

Önceleri sayıları birkaç yüz bin kişiye ulaşan, Ermenistan'da yaşayan Azeri ve diğer Türk nüfusun (Erivanlı, Yerevanlı, "Yeraz" veya Batı Azerbaycanlı, Dağlık Karabağ Sorunu olduktan sonra sayısı artık sıfıra yaklaşmıştır. Bu yıllarda Ermenistan Azerileri Dağlık Karabağ Sorunu yüzünden, baskı ve tecavüzlere maruz kalıp, Ermenistan'ı terk etmeye mecbur kaldılar. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin bilgilerine göre, Ermenistan'da halihazırda tahminen birkaç yüz Azeri yaşamaktadır. ki, bunların çoğunluğunu bölgede yaşayan Ermenilerle evlenmiş Azerileri ve yaşlı veya hasta olduğu için Ermenistan'ı terk edemeyen Azeriler oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, raporuna göre, bu kişiler ayrımcılığa maruz kalmamak için adlarını değiştirmekte ve kimliklerini gizlemektedirler.

Aram Ter-Ghevondyan, en önde gelen Ermeni tarihçi ve tarihi kaynakların araştırmaları, Orta Çağ Ermenistan'ın İslam dünyası ile ilişkileri ve Şarkiyat araştırmaları konusunda uzmanlaşmış bir bilim adamıdır. Çığır açıcı çalışması, Bagratuni Ermenistan'da Arap Emirlikleri, Ermenistan'ın Bagratuni Krallığı üzerine yapılmış en önemli araştırmadır. 1981 yılından ölümüne kadar, Ter-Ghevondyan, Ermeni Bilimler Akademisi'nde Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü başkanlığına ek ayrıca Halep Üniversitesi'nden fahri doktora unvanını taşımış ve Roma Tiberian Akademisi'nde ortak üyeliği yapmıştır.

Veli Yusuf oğlu Ahundov, Azerbaycan Komünist Partisi 10. Birinci Sekreteri, siyasetçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa</span> İstanbulda üniversite

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Biyokimya mühendisliği</span>

Biyokimya mühendisliği, biyolojik ve biyokimyasal olaylara dayalı süreç ve ürünleri tasarlamak, geliştirmek veya kullanmak için mühendislik ilkelerinin benimsenerek uygulanmasıdır. Biyoproses mühendisliği olarak da bilinen ve biyolojik olayları kimyasal prensiplerle araştıran, analiz eden bir mühendislik dalıdır. Canlı bir organizmada meydana gelen kimyasal olayların incelenmesi ile başlayan biyokimya araştırmaları günümüzde başta tıp olmak üzere tarım, beslenme ve ilaç endüstrisinde de uygulama alanı bulan bir bilim dalı haline gelmiştir. Biyoloji ve kimya temel bilimlerinin bir çalışma alanı olan biyokimya, temel mühendislik prensipleriyle birçok çalışmanın gelişmesine öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi</span>

TUMO Yaratıcı Teknolojiler Merkezi teknoloji ve tasarım konusunda uzmanlaşmış 12-18 yaş arası gençler için ücretsiz bir eğitim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Susanna Amatuni</span>

Susanna (Shushanik) Amatuni, bir Sovyet-Ermeni sanat eleştirmeni, müzikolog, Sanat Doktoru (1988), profesör (1997), SSCB Onurlu Öğretmeni (1966).

<span class="mw-page-title-main">Lale Şevket</span> Azerbaycan Halk Hareketi - 1988-1991

Lale Şevket - Azerbaycan Devlet Katipi, Azerbaycan siyasetçisi; Azerbaycan Liberal Partisi ve Milli Birlik Hareketi lideri, Azatlık İttifakı kurucu üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Hugo Braun</span>

Ord. Prof. Dr. Hugo Braun, İstanbul'da 16 yıl çalışmış olan ve Türkiye'de modern hijyenin kurucusu olarak kabul edilen Alman doktor. Hijyenist ve mikrobiyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Ardem Patapoutian</span> Amerikalı moleküler biyolog ve araştırmacı

Artem Pataputyan, Lübnan Ermenisi asıllı Amerikalı moleküler biyolog, nörobiyolog ve bilim insanı. Pataputyan, David Julius ile birlikte "ısı ve temas reseptörlerinin keşfi" nedeniyle 2021 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi biyoloji</span>

Tıbbi biyoloji veya biyomedikal, sağlık hizmetlerinde ve laboratuvar teşhislerinde pratik uygulamaları olan bir biyoloji alanıdır. Medikal hizmetlerde ve medikal bilim araştırmalarında bu bilim dalı büyük önem taşır zira diğer canlılar ve insanın medikal olmayan özellikleri bu uzmanlığın araştırmaları ve ışığında ilerleyebilir. Örneğin; hayvan kaynaklı olabilecek enfeksiyonlarda hayvan biyolojisi ve insan hastalıkları arasındaki ilişkiyi iyi bilen ve aktaran uzmanlar gerekir veya genetik aktarımla ilgili klinisyenlerin yeterli bilgisi olmayabilir. Biyomedikal kendi çapında halihazırda büyük araştırmalara imza atan ve tıp alanının dışında insan biyolojisinin gizemlerini açıklayan bir bilim dalıdır fakat genellikle tıbbi kondisyonlar hakkında yardım alınması amacıyla istihdam edilir. Tipik olarak "biyo-" ön ekini içeren birçok biyomedikal disiplini ve uzmanlık alanını içerir, örneğin:

<span class="mw-page-title-main">Irksal hijyen</span>

Irksal hijyen, 20. yüzyılın başlarında en kapsamlı uygulamasını Nazi Almanyası'nda bulan bir öjenik yaklaşımını tanımlamak için kullanılmıştır. Bu yaklaşım, ırkların karışmasını önlemeye yönelik çabalarla dikkat çekmiş ve safkan hayvanlar elde etmeye çalışan bir hayvan yetiştiricisinin yöntemlerine benzetilmiştir. Bu çabalar, genellikle bir ırksal hiyerarşinin var olduğuna ve "aşağı ırkların" "üstün ırkları" "kirleteceği" endişesine dayanan bir inançla motive edilmiştir. Bu çabalar, genellikle bir ırksal hiyerarşinin var olduğu ve "aşağı ırkların" "üstün ırkları" "kirleteceği" endişesine dayanan bir inançla motive edilmiştir. O dönemdeki çoğu öjenikçi gibi ırksal hijyenistler de öjeni uygulanmadığı takdirde toplumun hızla yozlaşacağına ve medeniyetin, "aşağı" kabul edilen özelliklerin yayılmasıyla çökeceğine inanmışlardır.

Mir Yusuf Mirbabayev Azerbaycanlı bir dil bilimcisiydi. Azerbaycan SSR Bilimler Akademisi Dilbilim Enstitüsü'nün olmuştur. 4 ciltlik Rusça-Azerbaycan sözlüğünün yazarlarından biri ve bilimsel editörüydü. 1948'de Sovyetler Birliği Devlet Ödülü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan'da eğitim</span>

Ermenistan'da eğitim sosyal hizmetler arasında en hızlı gelişeni olurken, sağlık ve sosyal hizmetler, Ermenistan'ın 1991'deki bağımsızlığını takiben Sovyet döneminin temel devlet planlı yapısını korumaya çalıştı. Bugün Ermenistan, Avrupa Yükseköğretim Alanı hedeflerini takip ederken, yükseköğretim sistemi için de yeni bir vizyon uygulamaya çalışmaktadır. Eğitim ve Bilim Bakanlığı ülkedeki eğitimi denetler.