İçeriğe atla

Adaptif hız sabitleyici

Akıllı hız sabitleyici şeması. Kırmızı araba, otomatik olarak mavi araba ile arasındaki güvenli mesafeyi korur.
Harici video
Insurance Institute for Highway Safety'nin hazırladığı örnek adaptif hız sabitleyici videosu.

Adaptif hız sabitleyici (ACC) (İngilizceAdaptive cruise control) ya da adaptif seyir kontrol sistemi, öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan, karayolu taşıtları için bir seyir kontrol sistemidir. 2019 itibarıyla, bu temel işlevselliği açıklayan 20 benzersiz adla da adlandırılır. Aynı zamanda dinamik hız sabitleyici olarak da bilinir.[1]

Kontrol, yerleşik sensörlerden gelen sensör bilgilerine dayanmaktadır. Bu tür sistemler, bir radar[2], lazer sensörü veya aracın öndeki başka bir araca yaklaştığını algıladığında fren yapmasına izin veren bir kamera kurulumu kullanabilir, ardından trafiğin müsait olması durumunda tekrar hızlanır.

ACC teknolojisi, gelecek nesil akıllı otomobillerin önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Araçlar arasında optimum ayrımı koruyarak ve sürücü hatalarını azaltarak sürücü güvenliğini ve rahatlığını etkiler, ayrıca yol kapasitesini arttırırlar. Otonom seyir kontrolüne sahip araçlar, SAE International tarafından tanımlanan 1. seviye otonom araç olarak kabul edilir.[3] Şerit hizalama gibi başka bir sürücü destek özelliği ile birleştirildiğinde, araç 2. seviye otonom bir araç olarak kabul edilir.

Uyarlanabilir hız sabitleyici tam özerklik sağlamaz: sistem sürücüye sadece biraz yardım sağlar, ancak aracı tek başına yönetme özelliği yoktur.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "A Safety Feature By Any Other Name Can Really Be Confusing, AAA Finds". NPR.org. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2019. 
  2. ^ "Driving is much easier, but why?". 8 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  3. ^ "Path to Autonomy: Self-Driving Car Levels 0 to 5 Explained". Car and Driver. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 
  4. ^ "Here is everything you need to know about adaptive cruise control". digitaltrends.com. 25 Eylül 2017. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Fabia</span>

Škoda Fabia, Çek otomobil üreticisi Škoda tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan küçük sınıf bir otomobildir. Škoda Felicia'nın yerini almıştır ve Volkswagen Polo ile aynı platforma sahiptir. 2007'nin Ağustos ayında 2.nesil Fabia, 2014 yılının sonunda ise 3. Nesil Fabia Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış, Ambition ve Style donanımlarıyla satışa sunulmuştur. What Car tarafından düzenlenen 2015 yılın otomobili ödülünü almış ve En iyi küçük otomobil seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Carisma</span>

Mitsubishi Carisma, Mitsubishi Motors'ın 1995-2005 yılları arası üretilmiş 5 kişilik D sınıfı geniş modelidir. Mitsubishi Lancer üzerine geliştirdiği, Carisma lüks segmente giren D sınıfı, Orta sınıf otomobildir Hatchback modeli, aslında liftback tipli olup, sedan modeli ile aynı uzunluktadır. Volvo S40 ve Proton Waja aynı şaseye sahiptir, çok sağlamdır Rotterdam, Hollanda'daki Nedcar fabrikasında üretilmiştir. Bu aracın en önemli özelliği geniş iç hacmine ve D sınıfı lüks, ağır bir araca göre yüksek performans sergiler, yol tutuşu en üst seviyedir, Mitsubishi aracı ralli performanslarıyla gelişmiştir. Arkası çok geniştir, 3 kişi rahatlıkla sığar. Örneğin 1,6 litre benzinli 2001 model üstü olan modeller 0–100 km/h'ye 9,5 saniyede çıkar. Yılına göre geniş iç hacim genişliği ile yüksek performans veren rakip araçlar çok azdır ve pahalı modeller ile aynı klasmandadır, BMW 3 Serisi (E46), Audi A4, Volkswagen Passat gibi D sınıfı rakip araçlardır.

Güdüm sistemi, bir füze, uydu, roket, uçak, helikopter, gemi veya benzeri aracın, iki veya üç boyutlu ortamdaki bir konumdan ayrılarak varmaya programlandığı bir başka konuma ulaşabilmesini sağlayan elektromekanik aygıt veya aygıtlara verilen genel isimdir. Özellikle askeri terminolojide bu söylem, herhangi bir insan kontrolü olmaksızın otonom seyir yeteneğine sahip araçlar için kullanılır. Operasyonunda yüksek oranda beşeri katkıya ihtiyaç duyan benzeri sistemlere ise navigasyon veya seyrüsefer sistemleri denir ve bunlar güdüm sistemlerinden farklı bir kategoride değerlendirilirler.

<span class="mw-page-title-main">Škoda Superb</span>

Škoda Superb, Çek otomobil üreticisi Škoda Auto tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan bir büyük aile otomobilidir. İlk Škoda Superb, 1934-42 yılları arasında üretilmiştir. Modern Superb ise 2001 yılından itibaren halen üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Volvo V40</span>

Volvo V40, İsveçli otomobil üreticisi Volvo tarafından 2012 yılında Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış ve 2013 yılında piyasaya sürülmüş olan alt orta sınıf otomobil.

<span class="mw-page-title-main">Volkswagen Golf Sportsvan</span>

Volkswagen AG tarafından 2014 yılında üretimine başlanan Golf Sportsvan daha önce bulunan Golf Plus modelinin yerine geçecek olan modeldir. İlk olarak 2013 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı'nda sergilenen bu araç eski nesil Golf Plus’tan 134 mm, güncel Golf Variant’tan ise 224 mm daha uzundur. Toplamda 4338 mm uzunlukta olan araç, ayrıca Golf’ten daha yüksek Touran'dan ise daha alçaktır. Volkswagen Golf Sportsvan, serisinin üçüncü gövde versiyonu olarak oluşturulmuş Golf ve Golf Variant karışımı bir MQB'dir.

<span class="mw-page-title-main">Otonom araba</span> Çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen otomobiller

Otonom araba bilinen diğer adlarıyla robot araba, sürücüsüz araba, çevresini algılayabilen ve çok az insan girdisi veya hiç girdi olmadan hareket edebilen bir otomobil türüdür. Otomotiv ve bilgi teknolojisi şirketlerinin birge çabaları ve ortak girişimleri ile geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Tren Kontrol Sistemi</span>

Avrupa Tren Kontrol Sistemi (ATKS) (Alm. Almanca: Europäisches Zugsteuerungssystem, İng. İngilizce: European Train Control System, şu anda özellikle yüksek hızlı hatlar üzerinde, Avrupa demir yolları tarafından kullanılan birçok uyumsuz güvenlik sistemlerini değiştirmek için tasarlanmış bir sinyal, kontrol ve tren koruma sistemidir.

INS, ivmeölçer ve açıölçer sensörleri kullanarak, hareket halindeki bir aracın mutlak konumunu belirler. Tamamen bağımsız olma özelliğine sahip olup, herhangi bir elektromanyetik yayın oluşturmadan çalışır. Çalışma prensibi, referans olan bir başlangıç noktasından itibaren sürekli hız, ivme ve açı hareketlerini ölçerek ulaşılan noktadaki konumu belirler. Genelde konumlama (GPS) sistemini destekleme amaçlı kullanılır. Oldukça doğru sonuçlar verir.

<span class="mw-page-title-main">Lincoln MKX</span> Ford Motor Company tarafından yapılan lüks jip.

Lincoln MKX, Lincoln tarafından 2006 yılından bu yana üretilen bir orta sınıf lüks crossover SUV modelidir. Aracın ilk nesli Ford Edge temelli olup CD3 platformuna dayanmaktaydı. İkinci neslinin üretimine ise 2015 yılında başlanmış olup CD4 platformu temellidir.

<span class="mw-page-title-main">Çarpışma önleme sistemi</span>

Çarpışma önleme sistemi (CAS), ileri çarpışma uyarı sistemi veya çarpışma hafifletme sistemi olarak da bilinen bir çarpışma önleme sistemi, bir çarpışmanın şiddetini önlemek veya azaltmak için tasarlanmış bir otomobil güvenlik sistemidir. Olası bir çarpışmayı tespit etmek için radar ve bazen lazer (LIDAR) ve kamera kullanır. GPS sensörleri, bir konum veritabanı üzerinden durma işaretlerine yaklaşmak gibi sabit tehlikeleri tespit edebilir.

<span class="mw-page-title-main">Park sensörü</span>

Park sensörü, kara yolu taşıtlarında, otomatik park veya park etme zamanı aracın etrafındaki engelleri algılayarak araç içerisinde sürücüyü uyarmak için tasarlanmış yakınlık sensörleridir. Bu sistemler elektromanyetik veya ultrasonik sensörler kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otomatik park</span>

Otomatik park ya da otomatik park etme, paralel, dik veya açılı park etmek için, bir aracı trafik şeridinden park yerine taşıyan otonom bir araba manevra sistemidir. Otomatik park sistemi, aracı yönlendirmek için çok fazla dikkat ve deneyimin gerekli olduğu kısıtlı ortamlarda sürüş konforunu ve güvenliğini artırmayı amaçlamaktadır. Park manevrası, mevcut alan içinde çarpışmasız hareket sağlamak için ortamdaki fiili durumu hesaba katan direksiyon açısı ve hızının eş güdümlü kontrolü ile gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Şerit hizalama</span>

Şerit hizalama ya da şerit ortalama, karayolu taşımacılığı terminolojisinde, otomatik yönlendirme olarak da bilinen sistem, bir aracı şeritte hizalamak ve sürücünün direksiyon görevini hafifletmek için tasarlanmış bir mekanizmadır. Şerit hizalaması, şerit takip uyarı sistemine benzer, ancak sürücüyü uyarmak veya arabayı şerit kenarından uzaklaştırmak yerine, şeridin ortasında tutar. Adaptif hız sabitleyici (ACC) ile birlikte, bu özellik birkaç saniye boyunca yardımsız sürüşe izin verebilir.

<span class="mw-page-title-main">Zoox (şirket)</span>

Zoox, şu anda merkezi Foster City, California, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve San Francisco Körfez Bölgesi'nde çok sayıda operasyon ofisi bulunan bir Amerikan otonom araç şirketidir. Şirket 2014'te kuruldu, ardından 2020'de Amazon tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">BMW 5 Serisi (E60)</span> BMW M5

BMW 5 Serisi'nin beşinci nesli, BMW E60 ve BMW E61 modellerinden oluşmaktadır. E60/E61 nesli, 2003'ten 2010'a kadar üretildi ve genellikle E60 olarak anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Motor kontrol ünitesi</span>

Motor kontrol ünitesi ya da sıkça kullanılan diğer adıyla motor kontrol modülü , optimum motor performansını sağlamak için içten yanmalı bir motordaki bir dizi aktüatörü kontrol eden bir tür elektronik kontrol ünitesidir. Temel amacı motor fonksiyonlarını yönetmek, performansı iyileştirmek ve sürekli kontrol altında tutmaktır. Bu görevini yerine getirmek için motor bölmesi içindeki çok sayıda sensörden gelen değerleri okur, bu değerleri çok boyutlu performans haritalarını kullanarak yorumlar ve buna göre de motordaki bileşenlerde gerekli ayarlamaları yapar. ECU'lar araçlarda kullanılmaya başlamadan önce hava-yakıt karışımı, ateşleme zamanlaması ve rölanti devri gibi parametreler mekanik olarak ayarlanıyor; mekanik ve pnömatik elemanlar gibi çeşitli kontrolörler vasıtasıyla da dinamik olarak kontrol ediliyordu.