İçeriğe atla

Adana Amerikan Kız Koleji

Koordinatlar: 36°59′18″K 35°19′36″D / 36.98833°K 35.32667°D / 36.98833; 35.32667
Adana Amerikan Kız Koleji
Harita
Kuruluş1880
Kapanış1927
ÜlkeTürkiye
ŞehirAdana
TürüÖzel kız okulu
Koordinat36°59′18″K 35°19′36″D / 36.98833°K 35.32667°D / 36.98833; 35.32667
Kolej binası

Adana Amerikan Kız Koleji, Adana'da 1880'den 1927'ye kadar hizmet veren önde gelen bir lise idi.[1] Amerikan misyonerinin kurduğu okul Protestan öğretilerine sahip olup 19. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti'nde kurulan birçok misyoner okulundan biriydi ve çoğunlukla kentin Ermeni topluluğundan gelen öğrenciler okumaktaydı.

Tarihçe

Okul, 1880 yılında, şimdiki okul kampüsünün doğu tarafında bulunan ilk binanın inşaatından sonra açılmıştır. Büyük bina 1914 yılında Cemal Gürsel caddesinin hemen yanında inşa edilmiştir. Amerikan Kız Lisesi, 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti hûkümeti tarafından kapatılmış ve okul binası o zamandan beri devlet lisesi olarak kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Tepebağ Lisesi". Adana Governorship Education Department. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Resmî adı Özel Saint Benoit Fransız Lisesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bulunan bir ortaöğretim kurumudur. Sonradan batılaştırılmış imparatorluk dönemi eğitim kurumları dışında, Saint Benoît Türkiye'nin en eski Batılı eğitim kurumudur. Aynı zamanda lise, İstanbul'un en köklü latin-katolik kurumlarından biridir. Lisede günümüzde 900'ü aşkın öğrenci eğitim görmektedir. Eğitim süresi "Hazırlık Sınıfı" dahil 5 yıldır. Fransızca ve Türkçe eğitim vermektedir. 2. yabancı dil olarak İngilizce eğitimi zorunludur. Türk Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına ve kurallarına uyarak, akademik olarak Fransız okullarına denk bir eğitim verir. Lise'nin diploması Fransız Bakaloryasına denktir. Saint Benoît Lisesi 2013 yılında Fransız dilinin ve kültürünün yayılmasını sağlayan yabancı okullara verilen, üstün nitelikli eğitimi ifade eden « FrancEducation » markası ile ödüllendirilmiştir. Sosyal anlamda da başarı sahibi olan Saint Benoit Fransız Lisesi, öğrencilerini eksim, bale, dans, tiyatro, müzik gibi alanlarda da olanaklar sağlamaktadır.

Bursa Anadolu Kız Lisesi, Bursa'da köklü bir ortaöğretim kurumudur. 2005-2006 eğitim yılında Anadolu Lisesi statüsüne giren okul, daha önceden Bursa Kız Lisesi adını taşımaktaydı. Okulun Voleybol Takımı 2003-04 öğrenim yılına kadar 18 yıl üst üste il şampiyonu olarak bir rekor kırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Erkek Lisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir lise

İstanbul Erkek Lisesi (İEL) ya da eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Adana Fen Lisesi</span>

Adana Fen Lisesi, 2 Eylül 1987 yılında Adana'da MEB onayı ile kurulan bir eğitim kurumudur.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Darüşşafaka</span> İstanbulda okul

Darüşşafaka, İstanbul'da kuruluşu 1863 yılına dayanan parasız, yatılı, karma öğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar Amerikan Lisesi</span> İstanbulda bir lise

Üsküdar Amerikan Lisesi, İstanbul'da 1876 yılından beri eğitim veren bir özel okuldur. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi, 1876 yılında Bahçecik’te kuruldu. Okul bugün İzmir, Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır. Bunun yanında okulun kurucu oluşumu American Board ile de bağları devam etmektedir.

1820 yılında başlayan ve Türk Kurtuluş Savaşı'na sonuna kadar geçen zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nda misyonerlik faaliyetleri çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Misyonerlik faaliyetlerini bu denli başarılı olmasında şüphesiz Osmanlı Devleti'nin Islahat Fermanı ile verdiği ayrıcalıklar, kapitülasyon anlaşmaları ile verilen ayrıcalıklar ve Osmanlı Devleti'nin bölgelerine ilgi göstermemesi etkili olmuştur. Başlangıçta kendilerine Anadolu'da hedef bulamayan misyonerler daha sonra Ermeniler'e odaklanıp çalışmalarında başarılı olmuşlardır. Açtıkları okullardan mezun olanların başarılı olmaları bu okulların etkilerini artırmıştır. Hatta zamanla Müslüman Türkler dahi çocuklarını bu okullara göndermişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Kız Lisesi</span>

İstanbul Kız Lisesi İstanbul'un Cağaloğlu semtinde 1987-1988 öğretim yılına kadar eğitim vermiş bir kız lisesiydi.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Kız Lisesi</span>

İzmir Kız Lisesi, Türkiye'de cumhuriyetin ilk eğitim kurumlarından biridir. Okul binası 1917 yılında İzmir Valisi Rahmi Bey tarafından İttihat ve Terakki Mektebi olarak yaptırılmış, daha sonra erkek muallim mektebi olarak kullanılmıştır. Bina, Kurtuluş Savaşı sonrasında İzmir Yunanistan'da kalsaydı, İzmir İyon Üniversitesi olarak kullanılacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Cyrus Hamlin (misyoner)</span>

Cyrus Hamlin, Amerikalı misyoner, Robert Koleji'nin kurucu ortağı ve A. D. F. Hamlin'in babasıdır.

Talas Amerikan Okulu Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan ve ilk defa 1871'de açılıp 1968'de kapatılan paralı, yatılı ve İngilizce dili ile ders veren bir okuldu. Bu okuldan yetişenler Türkiye'de ve dış ülkelerde çalışma hayatlarında büyük katkılarda bulunmuşlardır.

Ankara Lisesi veya eski adıyla Ankara Kız Lisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir lisedir. 1923 yılında, Atatürk'ün emriyle faaliyete geçirilen okul; ülkenin en eski ve köklü eğitim kurumlarından biridir. Okulun marşını Osman Zeki Üngör bestelemiş ve sözleri Faruk Nafiz Çamlıbel tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merzifon Amerikan Koleji</span>

Merzifon Amerikan Koleji, 1886 ile 1924 yılları arasında ABD misyonerleri tarafından yönetilmiş Merzifon'da kurulu karma bir lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Kız Lisesi</span> İstanbulda okul

Çamlıca Kız Lisesi ya da bir dönem kullanılan adıyla Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, İstanbul’un Üsküdar ilçesi Acıbadem mahallesinde hizmet veren yatılı okuldur. İkinci Meşrutiyet devrinde açılan “Çamlıca İnas Sultanisi” adlı okulun devamıdır.

Adana Erkek Lisesi (AEL), ilk adı Mekteb-i Rüşdiye-i Askeri olan ve kuruluşu resmi olarak 1883'a tarihlenen, Adana'nın en eski okulu. Merkez Seyhan ilçesinde, İstiklal Mahallesi'nde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Adana Darüleytamı</span>

Adana Dârüleytâm-ı Osmani, Adana'da 1909 Adana Olayları'nın ardından Ermeni yetimleri için kurulan bir yetimhane idi.

<span class="mw-page-title-main">Adana Kültür ve Sanat Merkezi</span>

Adana Kültür ve Sanat Merkezi, Türkiye'nin Adana kentinde, eski Adana Kız Lisesi binasında bulunan kültür merkezidir.

Denizli Lisesi, 1874'te Rüştiye Mektebi ismiyle kurulan Denizli'nin en eski lisesidir. Denizli'nin Kuşpınar mahallesinde yer almaktadır. Kentin en eski yapılarından birisi olduğu için bulunduğu bölge lise semti olarak geçer. Delikliçınar Meydanı'ndan okula çıkan caddenin adı da Lise Caddesi'dir. Koca Mektep ve Baba Lise olarak da anılmaktadır.

Türkiye’deki Amerikan Okulları Krizi, Türkiye’de bulunan Amerikan okullarının denetimli kapatılmasına ve laikleştirilmesine yol açan bir siyasi krizdir.