İçeriğe atla

Adambek Kapanov

Adambek Kadyrbekovich Kapanov

Kapanov Adambek Kadyrbekovich (9 Mart 1927, Doğu Kazakistan bölgesinin bugünkü Aksuat bölgesi - 8 Ağustos 2011), Kazak mimardır.

Moskova Mimarlık Enstitüsü'nden (1951) mezun oldu. 1951-1967 yılları arasında Kazak Devlet Şehir Planlama Enstitüsü'nde mimarlık atölyesinin baş mimarı, Almatı Devlet Şehir Planlama Enstitüsü'nün (1967-1997) müdürü olarak çalıştı, 1971'den 1983'e kadar Almatı Ana İnşaat ve Tasarım Dairesi başkanı ve şehrin baş mimarı olarak çalıştı..

Almatı merkezinin yeniden inşasında, güzel mimari toplulukların oluşumunda aktif rol aldı. Projesine göre Merkez Kültür ve Eğlence Sarayı (1954 - 55), Cumhuriyet Merkez Stadyumu spor kompleksi (1958 - 1964, mimar A.Ya. Kosovsky ile), modern Kazak Spor ve Turizm Akademisi kompleksi (1964) kapıları inşa edildi. Şu anki Almatı şehir idaresi binası olan D. Kunayev'in heykelinin (1976-80), Cumhuriyet Meydanı'nın (1980, 1982'de SSCB Devlet Ödülü) yazarlarından biriydi.

Almatı'nın 1978, 1989, 2000 master planının geliştirilmesine katıldı.

Kazakistan Yüksek Sovyeti Diploması ile ödüllendirildi (1987), "Kızıl Bayrak", "Onur Nişanı", madalya aldı.

Dış bağlantılar

  • Kazak kültürü. Ansiklopedik referans kitabı. Almatı: Aruna Ltd. JS, 2005 ISBN 9965-26-095-8

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kostanay</span>

Kostanay, Kazakistan'ın kuzeyinde bulunan bir şehirdir. Kostanay'ın nüfusu 223.600 kişi. Kostanay şehri, Kostanay Eyaleti'nin başkentidir. (harita)

<span class="mw-page-title-main">Oscar Niemeyer</span>

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı, Doğan Tekeli ve Sami Sisa (1929-2000) tarafından İstanbul’da kurulmuş bir Türk mimarlık firmasıdır. Şirket 1954 yılında Site Mimarlık Bürosu adıyla kurulmuş, sonradan yapılandırılmasıyla Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığına dönüştürülmüştür.

Altay Sersenulı Amanjolov Kazak Türkolog. Babası Sarsen Amanzholov'a benzer alanlarda araştırmalar yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Arnold Egli</span> Avusturyalı mimar (1893–1974)

Ernst Arnold Egli Avusturya ve İsviçre kökenli mimar ve şehir plancısı.

Türkiye'de cami mimarisi 1923’te Türkiye devletinin kurulmasıyla başlayan ve günümüze kadar gelen süreçte, Türkiye toprakları üzerinde süregelen camii mimarisi ve bu mimari uygulamalarla ilgili süreçleri inceler.

TBMM Camii Kompleksi, TBMM kompleksindeki milletvekillerine ve meclis çalışanlarının kullanımı için inşa edilmiş bir cami ve camiyle birlikte inşa edilmiş kitaplık binası ile meydanı içeren yapı grubudur.

Ersen Gürsel, Türk mimar.

Abdulvahap Kara (d. 19 Kasım 1961– Tarihçi, Türkolog, yazar. Başta Kazakistan olmak üzere bütün Türk Dünyasının tarihi, dili, kültürü üzerine araştırmaları ile bütün Türk Dünyasında tanınmıştır. 1987 ve 1988 yıllarında Osmanlı Devlet arşivinde görev almıştır. 1988-1995 yılları boyunca Almanya'nın Münih şehrinde Azatlık radyosunda Kazak Türkçesi yayınında editörlük görevini yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Timur Kulibayev</span>

Timur Askaroviç Kulibayev Kazak iş insanı, toplum eylemcisi, KAZENERGY Birliği başkanı, Atameken Birliği Kazakistan Ulusal Ekonomik Odası Reyasetinin başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti Boks Federasyonu başkanı, Gazprom Rus Anonim Şirketinin Yönetim Kurulu üyesi, cumhurbaşkanı Nazarbayev’in damadı.

<span class="mw-page-title-main">Mukağali Makatayev</span>

Mukağali Makataev, Kazak Sovyet şair, yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Serikbolsın Abdildin</span> Kazak politikacı

Serikbolsın Abdildayeviç Abdildin, Kazak politikacıdır. Kazakistan Komünist Partisi birinci sekreteri (1991-2010). 1999 yılında yapılan Kazakistan devlet başkanlığı seçimlerine Komünist Parti adayı olarak katılmış ve %13 oy alarak ikinci gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Almatı Televizyon Kulesi</span>

Almatı Televizyon Kulesi, kısaca Almatı Kulesi veya resmî adıyla Kök Töbe Televizyon Kulesi, Kazakistan'ın Almatı şehrinde 1975 ile 1983 yılları arasında inşa edilmiş, 371,5 metre yüksekliğindeki bir çelikten imal bir telekomünikasyon ve gözlem kulesidir. Kule, Almatı şehir merkezinin güneydoğusundaki Kök Töbe Dağı'nın yüksek yamaçlarında yer almaktadır. Diğer benzer kulelerden farklı olarak betondan değil, çelikten imal edilmiş bir yapıdır. Dünyanın en yüksek bağımsız boru şeklindeki çelik yapısıdır. Almatı'nın depremlere karşı savunmasız olması nedeniyle Richter ölçeğine göre 10 şiddetindeki bir depreme karşı dayanabilecek bir şekilde tasarlanmıştır. Kule 371.5 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun serbest duran çelik boru yapıdır.

Kazakistan Cumhuriyeti'nin başkenti Astana şehridir. Kazakistan her yıl 6 Temmuz'da Sermaye Günü'nü kutluyor.

<span class="mw-page-title-main">Kazak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Kazak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 1925'ten 1936'ya kadar var olan Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (RSFSC) içindeki Sovyetler Birliği'nin özerk bir Cumhuriyeti idi.

<span class="mw-page-title-main">Ariadna Çasovnikova</span> Kazak Sovyet Politikacı

Ariadna Leonidovna Çasovnikova, Kazakistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti Başkan Vekilliği yapan Kazak Sovyet politikacı. Hizmetleri dolayısıyla bir kez Kızıl Bayrak İşçi Nişanı ve iki kez Onur Rozeti Nişanı ile onurlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Bibigül Tölegenova</span> Sovyet-Kazak opera sanatçısı, oyuncu ve eğitimci

Bibigül Ahmetkızı Tölegenova, Kazak opera sanatçısı, oyuncu ve öğretmen. Ödülleri arasında Sosyalist Emek Kahramanı (1991), Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı (1967) ve Sovyetler Birliği Devlet Ödülü (1970) bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi</span>

Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi (Kazakh), Kazakistan'ın Almatı şehrinde bulunan bir üniversitedir. Üniversite KazGU veya KazNU olarak da adlandırılır. Filozof ve alim Farabi'nin adını taşıyan ülkenin en büyük üniversitelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Yeljan Birtanov</span> Kazak siyasetçi

Yeljan Amantayulı Birtanov, 2017'den 2020'ye kadar Sağlık Bakanı olarak görev yapan bir Kazak siyasetçidir.